mimo że nie używałem wciąż nie wiem dlaczego w opiniach jest ponad np. takie 24L - szersze i z taką samą jasnością, chociaż wśród fotografów ślubnych wyczuwam lekką tendencję do wyzbywania się na rzecz 24mm, ale gdybym miał nieśmiałbym ganić :)
Wersja do druku
mimo że nie używałem wciąż nie wiem dlaczego w opiniach jest ponad np. takie 24L - szersze i z taką samą jasnością, chociaż wśród fotografów ślubnych wyczuwam lekką tendencję do wyzbywania się na rzecz 24mm, ale gdybym miał nieśmiałbym ganić :)
No szkiełko jest gites na FF. Na cropie za wąskie. W ogóle to czeka mnie nauka panowania nad 1.4 i taką małą GO... Jak patrze po dzisiejszych zdjęciach to muszę chyba nad tym ciut popracować ;) A i finalnie mam dylemat z tym UV bo wyszło dzisiaj, że ta fioletowa hoya obniża trochę ostrość...W ogóle zauważyłem, że na 5DmkII to szkło miało wyraźnie sporo mniejszą CA! Nie wiem skąd to wynikło ale specjalnie zrobiłem takie same ujęcie(znaczy tego samego przedmiotu z minimalnej odległości ostrzenia) i od razu mi się to rzuciło w oczy. Czy aby 5DmkII rozpoznaje szkło i wprowadza korektę CA? Czy to było coś takiego w DPP??<myśli>
Siła przyzwyczajenia:) Prawda to, FS kaleczy ,,nieco'':)
Skalowane w szopie, tylko skalowane
Robiłem dzisiaj ślub pożyczoną 5D i ogólnie moje szkło ma chyba niewielki FF... :( Tak ok. 1-1,5mm... :( Ostrość zjeżdża z oka tak w okolice policzka... :( Nie powiem ale trochę mam teraz problem bo szkło jest z USA... Jak bym miał 100%pewności, że mi na żytniej kalibracji nie spier***ą to bym zapłacił te parę stówek ale tak... Jak mam się użerać miesiącami i może jeszcze płacić z 5razy za to, że mi kompletnie szkło rozregulują to piernicze ich... W każdym razie mimo tego, nie zmienia to faktu, że to szkło jest genialne!! Na FF po prostu zamiata niemiłosiernie! Wniosek poboczny: crop to szkło DUSI! Naprawdę pokazuje na co je stać na FF, a stać je na bardzo wiele!! Czas dozbierać pieniążki i kupić 5D, a najlepiej to mkII - żeby podregulować microadjustment'em :-P Jestem prawie gotowy dla tego szkła poświęcić 40-stkę i kupić mkII ale muszę to jeszcze przemyśleć i przeliczyć :-P