Odp: Ludzie zmieniają system?
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ja mam nadzieje, że za 3 lata Fuji, Canon i Nikon wypuści FF bez lustra w ergonomicznej obudowie i pozamiata Sony. To takie moje marzenie jest. Tak jak apple i samsung i Lg pozamiatał xperie :)
xperie są fajne - używam Z Ultra już czwarty rok i nie czuje potrzeby zmiany w domu jest jeszcze Z i Z1 i też nic im nie brakuje.
Ja używam serii Canona 5d praktycznie od rejestracji na forum canon-board, a od jakiegoś czasu czytam tylko o "wielkości" Sony i to praktycznie non stop od jednej osoby. Biorąc co tydzień torbę uważam, że na moje potrzeby 5dmkIII nic nie brakuje i męczy mnie takie "pitolenie" w kółko tego samego. Odnoszę wrażenie, że nie przestanie mnie to męczyć dopóki nie zmienię sytemu na Sony... albo JP przeniesie swoją "misję" na inne forum.
Lepiej się skupić na tym które rozwiązanie -lustrzanka i bezlusterkowiec- co i za ile oferuje.
Canon 200D przebija uniwersalnością -jako kombajn foto-wideo- Nikona D5600 i inne tanie lustrzanki za sprawą Dual Pixel. Kosztuje z kiciakiem 18-55mm raptem 3 tysiące.
Tyle że w tej cenie jest masa bezlusterkowców z niezłym AF w wideo. Poniżej 3000 zł kosztują też Olympus E-M10 II z metalowym korpusem, szybkostrzlne Sony A6000 oraz Panasonic G7 i GX80 które oferują wideo 4K !!!
400zł drożej od Canon 77D z obiektywem 18-55mm kosztuje Fuji X-T20 (z 16-50mm) i uszczelniony Panasonic G80 z 12-60mm! -oba również z wideo 4K.
Twierdzenie, że segment konsumencki posiadaczy aparatów, a nie fotografów potwierdza - kupując dany model - jakość systemu i ergonomię danego aparatu jest trochę na wyrost. Wśród ludzi od wielu lat istnieje niczym obecnie nie uzasadniony pogląd, że lustrzanka jest dobra bo to lustrzanka. Zwykły zjadacz chleba nie patrzy na parametry aparatu tylko na cenę, to co polecają inni laicy znajomi lub Pan/Pani w sklepie.
Trochę nierozsądne byłoby zatem twierdzenie, że to co się sprzedaje najbardziej jest najlepsze w danej kategorii: przykład wcześniej poruszony canon m5 jako najlepszy bezlusterkowiec bo najbardziej się sprzedaje w Japonii.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Twierdzenie, że segment konsumencki posiadaczy aparatów, a nie fotografów potwierdza - kupując dany model - jakość systemu i ergonomię danego aparatu jest trochę na wyrost. Wśród ludzi od wielu lat istnieje niczym obecnie nie uzasadniony pogląd, że lustrzanka jest dobra bo to lustrzanka. Zwykły zjadacz chleba nie patrzy na parametry aparatu tylko na cenę, to co polecają inni laicy znajomi lub Pan/Pani w sklepie.
Trochę nierozsądne byłoby zatem twierdzenie, że to co się sprzedaje najbardziej jest najlepsze w danej kategorii: przykład wcześniej poruszony canon m5 jako najlepszy bezlusterkowiec bo najbardziej się sprzedaje w Japonii.
To kwestia marketingu i ceny.
Myślę, ze będziemy lada chwila świadkami dużej wojny marketingowej.
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
znaczy za 1-3 lat to ja na 100% kupię kolejną lustrzankę - to tyle jeśli chodzi o kupowanie
kto by rozwijał - dzisiaj ma premierę Nikon D850 widać że się rozwija chciałbym żeby nasza ulubiona firma pokazała tak nieobcięty korpus, niedawno miał premierę Nikon D500 też zauważyłem rozwój, spory - to w kwestii rozwoju i projektowania
Tylko weź po uwagę, że decyzja strategiczna o zaprojektowaniu takiej lustrzanki (Specyfikacja Wymagań) zapadła jakieś 3 lata temu.
Tyle (z grubsza) mija czasu od decyzji poprzez projekt rozwojowy, linię produkcyjną, serwis itd. do premiery produktu na rynku.
A przez ten czas sporo się zmieniło.
Gdybyś miał do wyboru Canona lustrzankę i bezlusterkowca :
- z dostępem do tych samych szkieł
- o tej samej czułości AF
- tej samej jakości technicznej zdjęć
to kupiłbyś lustrzankę bo wolisz cięższy i większy i że ma układ mechaniczny z jego ograniczeniami ?
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
z drugiej strony zakup podstawowej trojcy (zoom UWA, zoom standardowy, zoom tele) do Fuji oznacza pozegnanie sie z 2000 EUR. bardzo fajne obiektywy (10-24, 18-55, 55-250) nie bedziemy na ten temat nawet dyskutowac, ale.... jako amator moge przezyc z plastikiem i nieco gorsza optyka Canona za cene 600 EUR. trzy(!) krotnie(!) nizsza(!). za wcale nie najgorsze obiektywy. w Sony cenowo nie wyglada to wiele lepiej.
XC 16-50 można wyrwać za 400-500 zł, za podobne pieniądze chodzi XC 50-230. Tylko dla XF 10-24 na razie nie ma alternatywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
XC 16-50 można wyrwać za 400-500 zł, za podobne pieniądze chodzi XC 50-230. Tylko dla XF 10-24 na razie nie ma alternatywy.
prawda, zapomnialem. dzieki za sprostowanie
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ja mam nadzieje, że za 3 lata Fuji, Canon i Nikon wypuści FF bez lustra w ergonomicznej obudowie i pozamiata Sony. To takie moje marzenie jest. Tak jak apple i samsung i Lg pozamiatał xperie :)
Sony wymyślił kiedyś personal audio czyli "Walkmana" i słuchawki do niego, potem królował na tym rynku z miniaturowymi odtwarzaczami CD i swoimi własnymi wynalazkami z jakimiś miniaturowymi dyskami itp. Wydawało się, że Sony zupełnie nie ma z kim przegrać, a już na pewno nie spoza Japonii.
Po czym nagle Apple wymiótł Sony z personal audio iPodami tak dokładnie, że aż się zdziwiłem. W dużym stopniu używając jako miotły na Sony japońskich technologii dysków, pamięci, wyświetlaczy i baterii. Sony nawet nie był w stanie udawać, że konkuruje jakimkolwiek urządzeniem i jedynymi konkurentami Apple były jakieś badziewy typu Sandisk. Niestety Sony ma w DNA jakiś brak instynktu samozachowawczego wynikający z myślenia o technologii a nie o ostatecznym produkcie.
Samsung i inni też prawie wymietli Sony z telewizorów.
Teraz Sony zarabia grubo na matrycach do telefonów. Może jest w ich interesie udupić całkowicie rynek fotografii amatorskiej dla "entuzjastów".:shock::confused:
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Sony wymyślił kiedyś personal audio czyli "Walkmana" i słuchawki do niego, potem królował na tym rynku z miniaturowymi odtwarzaczami CD i swoimi własnymi wynalazkami z jakimiś miniaturowymi dyskami itp. Wydawało się, że Sony zupełnie nie ma z kim przegrać, a już na pewno nie spoza Japonii.
Po czym nagle Apple wymiótł Sony z personal audio iPodami tak dokładnie, że aż się zdziwiłem. W dużym stopniu używając jako miotły na Sony japońskich technologii dysków, pamięci, wyświetlaczy i baterii. Sony nawet nie był w stanie udawać, że konkuruje jakimkolwiek urządzeniem i jedynymi konkurentami Apple były jakieś badziewy typu Sandisk. Niestety Sony ma w DNA jakiś brak instynktu samozachowawczego wynikający z myślenia o technologii a nie o ostatecznym produkcie.
Samsung i inni też prawie wymietli Sony z telewizorów.
Teraz Sony zarabia grubo na matrycach do telefonów. Może jest w ich interesie udupić całkowicie rynek fotografii amatorskiej dla "entuzjastów".:shock::confused:
Najnowszy Nikon D850 to matryca Sony
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Najnowszy Nikon D850 to matryca Sony
jp
Znaczy się w rankingu DXO będzie wysoko.