A nie ma jakiegoś przecieku o nowej promocji? Będę robił zakupy za jakiś miesiąc i byłoby to bardzo ciekaw rozwiązanie :)
Wersja do druku
A nie ma jakiegoś przecieku o nowej promocji? Będę robił zakupy za jakiś miesiąc i byłoby to bardzo ciekaw rozwiązanie :)
Crop 1.3 juz nie ma dzisiaj wiekszego sensu. Technologicznie maja znacznie wydajniejsze procesory aby pociagnac dane z wiekszej matrycy. Nie ma problemu z wielokanalowym odczytem, moga wlozyc dwa digic'e :) Widac tez po 5D, ze duze matryce moga byc tanie. Argument ekstra zasiegu nie jest najlepszy. Moga zrobic cropa programowego. Najlepiej plynnie od 1.0 do 2.0 ;) Ekonomicznie wiecej zyskaja na tych, ktorzy chca dobrego FF jak tych, ktorzy i tak beda mogli przelaczyc sobie cropa aby foty z tele zajmowaly mniej na karcie.
Przypominam, ze Canon dawno temu po premierze 20D przyznal sie, ze crop byl podyktowany brakami technologii dawno, dawno temu i w przyszlosci planuja zaniechac ta linie unifikujac jedynki. Chyba po nikonie D3 paru ludzi w Canonie ocknelo sie, ze kolejna jedynka nie powinna byc znow 1.3x.
no i się zrobi ciekawie. Trochę dziwne to opóźnianie nastepcy 5D bo faktycznie może ono wtedy przypaść blisko premiery tańszego FF u nikona. A wtedy będzie miał uzytkownik wybór. Na razie "tanie" FF jest tylko u C.
ale chyba dalej będzie taka szybka reporterska i taka wielomegapikselowa.
Nie wiem jak długo będzie to "sklejone" (X i H) u nikona, mam nadzieję, że krótko.
Myślę że to czysta oszczędność - niestety. Obniżyli ceny i do widzenia. I tak mają najlepszą/najtańszą ofertę w tym segmencie (amateur) więc po co się naciągać na koszty. Z kolei dla wielu dobrze że opóźnią tę premierę, bo jest spora szansa, że następca będzie lepiej dopracowany.
no wlasnie tez mam takie wrazenie po ostatnich premierach. w momencie kiedy inne firmy pakuja kase w R&D Canon juz technologie ma i po prostu serwuje odgrzewane kotlety, tanim wkladem wlasnym tlukac kase, bo sprzet i tak jest konkurencyjny a na dodatek ma renome.
scisku piersi z ekscytacji w ten sposob nie wywolaja, ale kase zrobia na pewno :(
a moze juz czas na matryce wieksza od pelnej klatki ?
Nie do końca. 450D wygląda na uzupełnienie linii, a nie zastąpienie 400D. Jakby na to nie patrzeć (co zresztą wykazał Akustyk kilka stron temu ;)) 400D jest nadal fajnym body. Po obniżce cen (już tanieje) będzie bardzo mocnym konkurentem w swoim segmencie. Nie ma moim zdaniem dla Canona żadnego sensu wypuszczanie body jeszcze niżej - co by miało ono mieć - a ściślej - czego miałoby nie mieć?
Sęk w tym, że "dużo pikseli" nie oznacza niestety "duże piksele". Poza tym inny rozkład głębi ostrości i wiele innych drobiazgów.