chyba Cię źle zrozumiałem...raczej napewno
Wersja do druku
chyba Cię źle zrozumiałem...raczej napewno
Ponowię moją prośbę. Jeśli masz tą Sigmę i uważasz, że egzemplarz będący w Twoim posiadaniu jest lepszy, to podeślij jakieś zdjęcia. Wcale się nie upieram, że ta ostrość, której miałem okazję doświadczyć w sklepie jest rzeczywistym odwzorowaniem jakości tego obiektywu.
nie piszę że jest lepsza-tylko chciałem porównać mając kilka fotek z różnych szkieł można już dojąć do wniosku jak ostrzy ta sigma-a najlepiej to niech kroś da foty takiej co wróciła z serwisu
Kupiłem niedawno dość okazyjnie używkę, jestem po pierwszej robocie z tym szkłem - genialny obiektyw, 85L nudziło się w torbie.
Nr 1008845 - praktyczny brak problemów z bf/ff, bardzo dokładny af.
kupujac sigme albo "trafisz" albo nie. Jaka by ta sigma nie byla, wole nawet nie tykac tej marki ze wzgledu na te "przypadlosci" na kazdym kroku. Kupowanie kota w worku.
Przy najbliższej okazji sprawdzę z 5d znajomego - najprawdopodobniej nie będzie problemów bo pierwszy właściciel miał 350d i sobie chwalił.
Aaa - szkło było kalibrowane zaraz po zakupie pod 350d - chyba nie ma co się bać tej usługi.
U mnie to raczej kwestia znudzenia tym obiektywem, kupę czasu używałem go jako niemal podstawowe szkło i prawdziwe 50mm to taki powiew świeżości;). W odwrotną strone powinno być podobnie.
potwierdzam opinie banan82 wszystkie sigmy i tamrony a miałem ich kilka pogoniłem i od tego czasu mniej cierpię na stres.
No widzisz Sigma jest jak Ferrari ;)
Panowie, przetestowałem 4 szt Sigmy w 2 róznych sklepach. Aby nie było wątpliwości, statyw, tablice, za wpłaceniem kaucji miasto, więc test rzetelny. Kupiłem Sigme. Niestety odsetek nietrafionych AF był tak duży ( i to nie FF czy BF), tylko niematematyczna utrata ostrości, oddałem jedną Sigmę a raczej zamieniłem na Canona 1.4. Proszę, odnośnie Canona zwróćcie uwagę co w tym wątku i innych pisali na temat Canona 1.4 jedni z najbardziej doświadczonych... Ale ze względu na niezaprzeczalne aspekty przemawiające za Sigmą oraz naprawdę silne przekonanie, że ten AF da się okiełznać, kupiłem następną sztukę w innym sklepie. Niestety dokładnie ta sama historia (szcególnie w przypadku dużego otworu oczywiście i światła zastanego) dała nieprzewidywalną "trafialność" dlatego też po takim 3 miesięcznym teście dwóch obietywów "w kieszeni" pozostałem przy Canonie. Sigma na sprzedaż, ideał, wyselekcjonowana. jednak. Gdyby ktoś chciał tak poprostu potwierdzić, zapraszam do Krakowa, udostepnie oba szkła dla potwierdzenia teorii.
Trafiasz takie szkło co na 100% skuteczności,mogelkę co nie mruży oczu i na sesji robisz 20 fotek ;) ale jakie to nudne
a miał ktoś z użytkowników tej Sigmy takie coś, że Sigma wydaje taki dziwny odgłos podczas ostrzenia, ale tylko wtedy, gdy AF leci przez cały zakres... a że robi to bardzo szybko to mam wrażenie jakby to był odgłos jakby jeden plastik drgał podczas tego ruchu obiektywu wewnątrz...??
bo ja dziś coś takiego spostrzegłem... ale nie wiem czy to coś poważnego?
Miałem okazję potestować sigmę (2 egzemplarze) przez 2 dni na 5dmkII wrażenia dokładnie takie same ( jeden z egzemplarzy miał numer 10000+coś) problem nie w FF/BF tylko w AF ( ustawienie mikroregulacji +20) i mydełko na @1.4.
Przedstawiciel Sigmy zaproponował wysłanie obiektywu i body do kalibracji :-(, a najlepsze ,że gdy podpiąłem canona 50/1.4 to na @1.4 bił na głowę sigmę :shock:.
Chyba wyleczyłem się z sigmy na dobre ;).
mam prośbę do Ciebie-zrobimy porównawczą fotkę powiedzmy jakiegoś banknota z odległości 2 metrów i wrzucimy cropa na forum-sam się z chęcią porzekonam jak rysuje ten canon
to nic nie da ;/
Jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja z tym obiektywem?
Ktoś ma serię 1009* lub coś zostało po cichu poprawione?
Panowie odkurze nieco watek.
Czy jest jakis uzytkownik z 5d i tym szklem zadowolony?
Na marginesie: it was "all over the place", front, back, you name it, but after the third copy (bought recently 103xxxx serial), the focus is much better, not perfect, but at 1.4 the canon is also not 100% all the time.
Jestem, 5D i 1N i cholernie zadowolony. Z 30D też byłem zadowolony. Sigma 50mm, tak jak 135 L i 24 L to dla mnie jedno ze szkiełek, którego pozbycia się sobie nie wyobrażam.
Ja rowniez nie powiem zlego slowa o tym szkle i wspolpracy z 5d. Byc moze mialem duzo szczecia a byc moze w pozniejszych partiach cos poprawiono. Fakt jest taki ze szklo trafia w punkt nawet przy 1,4 (oczywiscie mowie o centralnym punkcie AF). Nigdy nie robilem testow linijkowych, ale na zdeciach wyglada poprawnie.
No to jeszcze chlopaki podajcie seriale i bedzie cacy, prosze.
Najprawdopodobniej nie zrobilem nim zdjecia z odleglosci mniejszej niz metr jak i ponad 5-6 m. Po prostu nie robilem typowych testow. Zapialem do body. Robi ladne zdjecia. Ostrzy poprawnie (na miare AF w 5d). Nie zauwazylem opisywanych przez Was w tym watku problemow. Byc moze nie stworzylem obiektywowi warunkow (w sensie odleglosci i przeslony) zeby mogl je ujawnic.
Pstrykam cos okazyjnie zonie i corce.
W weekend zrobie testy ostrzenia na roznych dystansach.
A seriala podam wieczorem jak wroce do domu.
Dołaczę swój skromny udział w tym temacie
Testowałem Sigmę 50/1.4 przez 3 dni. Udostępniono mi ja w Sigma Pro Centrum w Warszawie. Skuszony pieknymi opisami o ostrości i braku aberracji
Nie bede wypowiadał sie na tema t FF i BF bo to zupełnie inny temat. Dodam jedynie że ten egzemtlarz nie odbiegał od reszty obiektywów Sigmy, kóre nie chcą wspołpracowac z AF Canona. Testy linijkowe to potwierdziły.
Przy testowaniu przysłony okazało się jednak że przyzwoitą ostrośc można uzyskac dopiero od f2,2 poniżej to mydło.
Próbowałem dociec sedna tematu. Poprosiłem o rozmowe z kierownikiem Salonu Sigmy celem wyjaśnienia. W odpowiedzi otrzymałem informację, że po prostu "ten typ tak ma" pozostałe sztuki tego modelu dostępne w salonie zachowują sie tak samo.
Efektem był zakup Canona EF 50/1,4 który ostrzy jak trzeba. jedyne co można mu zarzucić to aberracje hromatyczne, które występują niestety.
To było moje trzecie podejscie do Sigmy. Dwa pozostałe zumy 17-40/2,8 miały ogromny BF i rózniły sie znacznie odwzorowaniem barw.
Obiektywy testowane z EOS 40D
Faktycznie może numery serialowe > 103xxxx są lepsze ale tego nie sprawdzimy bez podawania numerów testowanych (posiadanych) o które prosi ArturBonoVox .To może by tak jednak ...:-D
Właśnie mam zamiar kupić 50 ze światłem 1.4 i nie wiem czy zaryzykować z sigmą czy jednak canon. Czy ktoś z kolegów testował te sigmy we Wrocławiu w Foto-Master (Foto-Jedynka) bo aktualnie posiadają kilka sztuk.
pozdrawiam
Jano
Nie moge juz wyedytowac poprzedniego posta. Moj serial to 1022151.
Jak tylko zrobie testy na FF i BF przy roznych odleglosciach poinformuje kolegow.
Moja Sigma (nota bene: udany zakup od jednego z forumowych Kolegów) po dwukrotnej kalibracji nie wykazuje tendencji do ff/bf. Nie robiłem nią jeszcze ujęć z odległości > 5m. ale przy fotkach poniżej tej odległości wydaje się być dobrze. A nawet bardzo dobrze w porównaniu do mojego wcześniejszego C50mm.
40D f/1.4
i crop 100%
To ja idę jutro :) Skoro mają, może zachęci mnie do przesiadki z kanonowskiej 50 1,4.
Witam, jestem po teście sigmy.Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.Mam pytanie do posiadaczy owej sigmy- czy to jest max jak mogę wyciągnąć z tej sigmy 5d/ 1.4
02-10-2009, 18:08Merde 02-10-2009, 18:31abyczkowski007Testowałem tą sigmę w sklepie. Konkretnie chodzi mi o ostrość .Wydaje mi się troszkę mydlana ? 02-10-2009, 18:53Merde 02-10-2009, 19:16abyczkowski007Sorki właśnie robiłem cropa :)
http://farm4.static.flickr.com/3019/...f2ff80f5_o.jpg 02-10-2009, 19:50korafI Ty uważasz że jest oki ?:( 02-10-2009, 20:20Glorfale mydlo 02-10-2009, 23:08abyczkowski007 02-10-2009, 23:14koraf 02-10-2009, 23:36paatryk77miniaturka wyglądała świetnie. crop - tragicznie. ja kiedyś na moim 40d przymierzylem te sigme i po paru godzinach focenia sie załamałem. kupiłem C 50/1.4... nie żebym szalał z radości z canonem ale jest DUŻO lepiej....na canona 50/1.2 nie mam kasy :-D. 03-10-2009, 00:51tomek1976Może to problem z bf/ff? 03-10-2009, 10:55abyczkowski007 03-10-2009, 13:14Glorf"Zacne" szkielko to sie poznaje przede wszystkim po jakosci obrazka a tutaj jest taka lipa ze szok. 18-10-2009, 12:53Yumekanie wieszajcie psów na sigmie-kupiłam tydzień temu 24mm/1.4-jakie mam odczucia-sigma kosztuje 2 tys-24mm powinien kosztować 500 zł...
abyczkowski007-we Wrocławiu testowałeś?