Wszystko od światła zależy. Mam u siebie kościół że na f2.8-4 można spokojnie na iso 100-400 ale bez lampy przemek, to miałbyś wielkie g...
Wersja do druku
Wszystko od światła zależy. Mam u siebie kościół że na f2.8-4 można spokojnie na iso 100-400 ale bez lampy przemek, to miałbyś wielkie g...
to musisz chyba robić zdjęcia na lifeview bo w kościele o wiele bardziej przeszkadzający i slyszalny jest dźwięk lustra niż lampa podniesiona do góry i to wlasnie po jej dzwieku bardziej wiadomo kiedy zdjęcie było zrobione
najwazniejsze jest robic zdjecia z lampą tak aby nie bylo widac ze byly z lampa robione (ma tylko dopalac cienie) niestety stare swiatynie bez okien albo z malymi lufcikami tez sie zdarzaja gdzie jest naprawde ciemno
jakos tego nie zauwazylem, zreszta na kursie ksiadz nie mowil o migawce tylko o lampie czyli o czyms to swiadczy,
p.s dzieki ze mi powiedziales jak nalezy uzywac lampy normalnie nie wiem jak ci dziekowac:)
jednak zapomniales wspomniec o czulosci bo wielu pewnie sadzi ze jak ma lampe to moze robic na iso 400, co zreszta widac bo galeriach.
drugi akapit nie byl skierowany do Ciebie, nie mam zamiaru nikogo pouczac, to tylko takie ogolnie mysli i tyle, piszac ze "najwazniejsze jest robic zdjecia z lampą tak aby nie bylo widac ze byly z lampa robione" oczywiscie mialem na mysli takze ISO, i wszystko inne, lampa ma tylko dopalac cienie
kazdy robi jak mu sie podoba, a chyba najwazniejsze aby parze młodej sie podobało i nie było kiczowate :-)
A ja tu żadnych fotek nie widzę, może moje dam ;)
A tak na poważnie o gusta nie ma, co się kłócić jak ludzie płacą za fotki zrobione komórką i się cieszą, jest oki. Jak ktoś ma pojęcie i robi profi to powinien się raczej cieszyć że jego klienci dostrzegają różnicę i go biorą. A co do kiczu każdy ma swoje zdanie i tyle.
pozdro
Wiecie ilu jest "pstrykaczy" którzy nie zaglądaja na żadne forum, trzepią kasę i mają to gdzieś co tu piszecie. Robią foty i już.
zaczełgem sie zastanawiac nad tym co tu piszecie zadko sie wypowiadam ale jakos mnie natchnąło do naskrobania kilku słow na forum jak i w tym wontku mozna tak ogulnie zakreslic kilka grup osoby focące "byle co byle jak byle za kase", "z pasja i sercem z dobrym warsztatem", jak i te które " chcą ucza sie i kiedys beda lepsze" sam naleze do sob ktore chcialy by robic lepsze zdjecia przykaldam sie sie bo dla mnei to pasja i cos wiecej na przyszlosc ale nie smial bym jak narazia wziac puszki obiektywowo lampy i isc sam robic komus wesele mam to udogodnienie ze mam zaprzyjaznionego fotografa tory zna sie na zeczy, co do par mlodych nie majacych pojecia o wyczuciu estetyce mysel ze nie wolno na nich zwalac winy fotograf kreuje ich wizerunek na nim spoczywa ciężar nadania fotografi głebi i wyrazu. jednak trzeba powiedziec ze swiadomosc ludzi co do dobrych zdjec wzrasta
Largoxxx, jest jeszcze jedna grupa ludzi. Ludzie którzy o ortografii i interpunkcji słyszeli, że podobno istnieje. Bełkot którym byłeś łaskaw nas uraczyć jest bardzo ciężko zrozumieć. Więc albo pomóż sobie i innym i dalej się nie wypowiadaj, albo kup kwiaty i dobrą bombonierkę i przeproś się kropkami, przecinkami i zasadami polskiej pisowni.
Jest jeszcze jeden sposób - zatrudnić tłumacza :lol:.
WTF ?? :o
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak niestety jest, że jak się robi za grosze to i ma się portfolio ze scenerią a'la remiza. Bo tak się składa, że jak ktoś jest w stanie zapłacić za fotografa sporo więcej niż średnia krajowa to można się potem spodziewać w portfolio krajobrazów i otoczenia iście z filmów hollywoodzkich.
To źle? Ja robię na iso do 800 maks kościół (najczęściej 500 albo 640), lampa na +1, ekspozycja na +1 i wychodzą mi czasy 1/40-1/30 na f 2.0. I zdjęcia nie wychodzą poruszone, bo zawsze jest się o co oprzeć itp.Cytat:
jednak zapomniales wspomniec o czulosci bo wielu pewnie sadzi ze jak ma lampe to moze robic na iso 400
Ponawiam więc pytanie, czy jak ktoś robi na niskim iso z lampą, to źle?
To wszystko zależy od kościoła. W jasnym iso 400 jest wystarczające do poprawnej ekspozycji na tło a lampą dopalamy delikatnie pierwszy plan. Inaczej sprawa wygląda w ciemnym kościele gdzie np przy iso 1600 ekspozycja na tło wychodzi -1.
" Napisał bundy Zobacz post
Ta a'propos 'zasilania portfolia', to znam fotografa, który wiele lat temu przyjął żelazną zasadę budowania swojego ślubnego portfolio - nie ma w nim miejsca dla brzydkich ludzi. Zasada może się wydawać z jednej strony śmieszna, a z drugiej kompletnie obrzydliwa, ale dzięki niej facet ma portfolio pełne ślicznych i smukłych blondynek do pary z wysokimi i opalonymi brunetami Ot, taka nieco brutalna selekcja klientów. Jeśli podczas pierwszego spotkania młoda para nie przypasuje fotografowi i nie "wstrzeli" się w jego standardy estetyczne, to spotyka się z odmową wykonania usługi pod pretekstem jednak zajętego terminu, nieplanowanego wyjazdu na Księżyc. Podobno do tej pory jeszcze nikt mu się nie obraził za takie akcje. Na dokładkę koleś bierze pod uwagę miejsce wesela (nie foci po remizach) i samochody ("zwykły" Merc E-klasy już się podobno nie łapie na focenie). Można by powiedzieć, że gość jest bezczelny i chamski, ale swoje osiągnął - wypozycjonował się w ten sposób w segmencie klientów zamożnych, których właśnie to jego bajkowe portfolio chwyta za serce (i portfel przy okazji) . Foty człowiek robi na świetnym poziomie - to tak dla ścisłości
Witam
jak go tak dobrze znasz to daj na niego namiary,
chętnie zobaczę te świetne fotografie , super blondynki i tych brunetów :)
już z góry mogę założyć że wymyślisz miliard rzeczy aby tylko nie dać na niego namiaru bo zapewne ma on www, ale jest ono bardzo tajne i dostępne tylko dla blondynek i brunetów :)
nadmienię że spełniam drugi warunek :)
Pozdrawiam
ps zapewne pozostali też chętnie zobaczą takie zdjęcia
szukałem w wątku i nie znalazłem linku do tych zdjęć :(
Ślub był już dawno, ale jestem prawie że pewny, że exp. jest na +1, lampa tak samo (w Fotostation tego nie widzę, więc może ktoś sprawdzić samemu, jeśli coś pomyliłem, to tylko dlatego, że ślub był dawno). Trochę przesadziłem z czasami - ale na iso 500 jest czas 1/80 i 1/50 sek. Ah, i przesłona 1.8, nie 2.0 :)
Mam nadzieję, że to niewiele zmienia ;)
zdjęcia nie ruszane, bez dobrego WB nawet ;) Tylko zmniejszone i wstawiona sygnatura.
no w takich kosciolach inteligentne blysniecie nie bedzie zauwazalne, ja bym powiedzial nawet ze zbyteczne ono jest, ale tak jak pisala MarekB sa ciemne nory ze szok o tam jest znacznie gorzej:)
moze ktos da przyklady ciemnego kosciola z dobry inteligentnym blysnieciem?
Wracając do tematu wątku, znalazłem taki oto kwiatek:
http://www.daniel.politowski.netgale...ecia-slubne,20
Masakry nie ma choć zdjęcia mi się nie podobają.Może dlatego że d300.....:mrgreen:
Dorzucam podobne
http://www.radiks.pl/
Jak dla mnie to pasuje tu każda galeria w której można znaleźć piękne czarno-białe zdjęcia ze ślicznymi kolorowymi bukietami, obrączkami, etc.
odpowiedział bym, ze owszem umiem, ale dziś jeszcze nie piłem i na nic takiego mnie nie namówią ....Cytat:
wcale nie muszą być "wioski", w ubiegłym roku parę osób pokazało mi takie zdjęcia z zapytaniem, czy potrafię coś takiego zrobić, bo są "bardzo fajne"
Nie odmówiłem nikomu. Ale ludzie którzy wybrali mnie jako fotografa na ślub, znali wcześniej moje zdjęcia i na ich podstawieo mnie wybrali. Jestem w tej komfortowej sytuacji że fotografia ślubna jak narazie nie jest moim głównym i jedynym żródłem dochodu, więc mogę odmówić jeśli para młoda poprosi o coś co całkowicie odbiega od mojego pojęcia estetyki fotografii, lub od stylu który reprezentuje. Poprostu poleciłbym kogoś kto zrobi to lepiej.Cytat:
tak z ciekawości zapytam,to ilu osobom już odmówileś (jeśli miałes wolny termin, itd...) bo chcieli np. zdjęcia o jakich tu pisałem, to może odmówisz także, osobom których uroda jest powiedzmy "dyskusyjna"
Uroda pary młodej nie jest dla mnie żadną przeszkodą, w każdym z nas jest coś pięknego .
a ja dorzuce cos na wesoło :) bo zrobiło sie odrobine powaznie ;)
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1803...hy_bierun.html
a tu male pytanie w zdjeciu z dlonmi i obraczkami co ma symbolizowac kawa z cytryna??? bo mi jedyne co przyszło do głowy to WHAT THE FUCK????
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/6191...reportarz.html
i jeszcze jedno czyli roza jest dobra na wszystko...
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1815..._prosze_d.html
No toś mnie pocieszył..:roll: Cena za zdjęcia "wacha" się od 350zl, a jakby tego bylo malo, to facet grasuje na terenie trójmiasta.. trzeba się strzec.. Nikt teraz nie jest bezpieczny..:lol: btw. widać, że gośc do perfekcji opanował posługiwanie się gaussian blur'em8-)
Świadek strasznie umęczony tymi zdjęciami.
Personalne uwagi do czyichś zdjęć kierujcie sobie na priva/w Galeriach Użytkowników.
Oczywiście jak ktoś jest wyjątkowo złośliwy to wrzuci tu linki do zdjęć innego forumowicza :twisted:.
przepraszam...
nie ma jak podac linka bo to flash....
Myśle, że ważne żeby do tego wszystkiego podejść trochę z uśmiechem. Ludzie czasem po prostu widzą to co chcą widzieć. Mysle, że czasem pewne uwagi mobilizują do większej pracy.
Pozdrawiam
M.S.
Ale 20-ka z pleneru może byc.
Poniewaz raz juz ty mialem okazje zaistniec , to daje jeszcze raz - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=561900197 - czy tak juz lepiej ? ...
( ps post nie ma charakteru oferty )
Wczoraj robiłem foty na ślubie i weselu kumpla. Dzisiaj to obrabiałem, zdjęcia wyszły dość nieźle i generalnie to jestem zadowolony. W tradycji mam premierowe pokazywanie zdjęć rodzicom i... ****. Zdjęcia tragiczne i zgodnie stwierdzili, że za coś takiego kasy by nie dali. Dlaczego? Bo zbliżenia, portrety, poobcinane ręce, nogi i zbyt "artystycznie". Przywołali ichniejszy ideał fotopstryka ślubnego, niejaką Hanie. Babka w wieku rodziców, robi zdjęci najprostsze z możliwych. Szeroki kąt tylko, ogólne plany, bez emocji, bez niczego. Ale widać, że ludzie są na weselu, jedzą kotleta, widać kto koło kogo siedzi przy stole. Refleksja mnie naszła taka, że choćby ile sił i środków zaangażować w reportaż ślubny, to jak ktoś ma inny gust i inne "widzi mi się" to zdjęcia się nie spodobają. Dobrze, że kumpel młody i artysta (bo muzyk jazzowy) to zdjęcia zaakceptuje i wiem, że zadowolony będzie :) A z kiczowych fotek się śmiejemy, a Ci ludzie właśnie trafiają w potrzeby i wymagania swojej klienteli.
Tak wiem ze moze nie jest to do konca dobra opcja , ale juz wczesniejsze aukcje dawaly pewien rezultat wiec poki co bede dalej wystawial , z zainteresowaniem az tak zle nie bylo , koszta wystawienia nie wielkie wiec niech sobie wisi ;]
Nie na moje mozliwosci poki co takie targi , ale bylem , i widze jak to wyglada , moze za rok ;]