tu sie nie zgodze. na 5d to jest slimak. z reszta jak mozesz tak mowic majac chocby 16-35 i 70-200...?
Wersja do druku
Nie mam 5D, więc nie mam zdania. 5D fotografowałem tylko z 24/1.4L i 50/1.2L, mamy takie w firmie, myślę o body.
Zastrzeżeń nie miałem i do zacnego żółwia nie porównałbym. W końcu 5D to nie 1D Mkxxx :)
Zooma nie równaj również ze stałym, ponieważ obrót pierścienia w 16-35 to 1/4 koła, a w 35/1.4 i 24/1.4, to prawie 1/2 koła.
W moim przypadku wszystkie stałe są wolniejsze od 16-35 na dystansie od nieskończoności do 50cm. Z 70-200? Polemizowałbym. Sporo zależy od dystansu, dlatego przełącznik tegoż.
Witam!
właśnie zanabyłem to szkło. Opinii jeszcze nie , na nie będzie czas tak za tydzień - dwa. Póki co mogłem tylko strzelić parę fot mojemu 70-200 w moim ciemnym pokoju ;)
Ale mam pytanie użytkowe. Na razie używam z 40D ale planuję przejście na FF. Do szkła dorzucili mi UV fioletową hoye - czyli standard która demonem jakości na pewno nie jest. Raczej chce zostawić jakąś UV ale na pewno nie tą(albo hoye PRO1, albo B+W) i pytanie następujące: patrząc pod kątem FF powinienem wziąć slim czy zwykły starczy? Póki co na cropie nie zauważyłem ani tej FF-owej dużej naturalnej winiety szkła, ani też żadnej zmiany po nakręceniu filtra. dlatego się zastanawiam. A może w ogóle?? Trochę się obawiam bo na tamronie mam jakąś małą ryskę(co prawda nie wpływa w żaden sposób na zdjęcia ale jednak...), Na 70-200, odpukać, na szczęście nic ale się jednak trochę cykam ;)
Z góry dzięki!
na cropie nie bedziesz mial winiety ...
Ja mam marumi nie slima i spokojnie daje radę. Mówię tu także o FF.
Dzięki za odpowiedzi :) Akurat tak się złożyło, że dzisiaj miałem okazję użyć tego szkła z 5DmkII i wiem, że zwykły starczy. A tak poza tym to się zakochałem :-P Nie sądziłem, że różnica 40D a 5DmkII w tych samych warunkach będzie aż tak duża... O_o
oj będzie.. jak kupiłem 5d (wersję 1) to 40d praktycznie w odstawkę poszedł..
Jak nie lubić tego szkła:)Dzisiejszy wieczór F1,8 jpg z puchy