Nie chodzi o to ze nie potrafię a Biznes plan mam juz gotowy. Po prostu chce mieć jakiś wzór i punkt odniesienia, porównanie. W naszym up sa bardzo szczegółowi...na dodatek taki wniosek można zgłosić tylko raz. Gdy odrzucą to po kasie....
Wersja do druku
Na tej stronie są wzory listów referencyjnych. Co prawda nie o fotografię chodzi, ale myślę, że zasada ich pisania jest podobna:
http://www.starplan.pl/referencje.html
Ja już swój biznes plan prawie napisałem, kończę też wypełniać wniosek i mam jeszcze parę wątpliwości. Pomożecie w paru kwestiach? ;)
1. We wniosku mam, przy harmonogramie wydatków "przewidywany termin zakupu". Co tam wpisać. Datę, czy podać w przybliżeniu ilość dni po otrzymaniu dotacji?
2. "Przewidywany termin rozpoczęcia działalności". Podobna kwestia, nie bardzo wiem jak to ująć, bo przecież nie wiadomo kiedy i czy w ogóle kasę z UP otrzymam.
3. W tabelce kosztów przedsięwzięcia jest "ubezpieczenie firmy". No i tutaj pytanie o jakie ubezpieczenie konkretnie chodzi... ?
1. wpisujesz po prostu po otrzymaniu dotacji , do miesiaca np
2. dzis 15 lutego np , wpisujesz 1 kwietnia ( wiadomo ze nie wiadomo czy dostaniesz , urzednik tak glupi nie jest , to tylko formalnosc ;] )
3. np od odpowiedzialnosci cywilnej jesli wymaga dzialalnosc , sprzetu jesli tez potrzeba itp itd
Dziwne rzeczy piszesz - do wniosku mozna skladac poprawki, a gdy zostanie definitywnie odrzucony mozesz napisac 2gi ... to dotacja jest jednorazowa, a nie skladanie wniosku.
Dzięki.
No to może inaczej. Czy w przypadku tego typu działalności wymagane jest ubezpieczenie firmy? Jeśli chodzi o kwestię ubezpieczenia sprzętu foto, to obiło mi się o uszy, że jako takiej możliwości nie ma, chyba że ubezpieczę siedzibę firmy, w której ten sprzęt przechowuję. Mam rację?
List referencyjny to chyba najprostrze pismo jakie może być dołączane do wniosku o dotacje. Jeśli z tym są problemy to co będzie na napisaniem umów przedwstępnych które również warto dodać.
briho
ad1. Wpisz jakąś tam datę późniejszą niż data rozpatrywania wniosków - może być miesiąc później;
ad2. Wpisz to co w pkt. 1 tylko dodaj kolejny miesiąc;
ad3. Wydaje mi się że może tu chodzić o ubezpieczenie oc działalności gospodarczej lub też ubezpieczenie lokalu od zdarzeń losowych (w którym będzie prowadzona działalność)
generalnie oba są dobrowolne i nie wiem po co taka pozycja.
briho
ja po prostu wpisałem marzec/kwiecień.
Odpowiedź może być taka, że skoro pracownicy UP-ów handlują danymi osobowymi bezrobotnych odbywających staże sprzedając je agentom OFE (praktyka nagminna w całym kraju), to może zwęszyli biznes na sprzedaży danych osobowych osób które dostaną dotację agentom ubezpieczeniowym.
Być może. Czyli mam dwa wyjścia. Wpisać w tej rubryce o ubezpieczeniu firmy koszt 0,00 zł, albo wymyślić sobie jakieś ubezpieczenie i wpisać tam stosowną kwotę. Jeszcze o to zapytam na miejscu w urzędzie.
Jeszcze mam pytanie.
Czy na posiadany już sprzęt i wpisany do wniosku jako środki własne muszę mieć rachunki i faktury? UP to kontroluje? Czy faktury obowiązują tylko w przypadku sprzętu zakupionego z dotacji?
Nie bardzo rozumiem co to ma wspolnego z dofinansowaniem na zalozenie dzialalnosci? Uzyj google.
Słuchajcie ile wynosi obecnie pomniejszony ZUS dla rozpoczynających DG? 337,70?
No to była stawka w 2009, teraz jest nowa i wynosi 350,43 z dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym.
http://www.pit.pl/zus_dla_nowo_zakladanych_firm_760.php
No tak, wolałem się upewnić :) Dzięki.
~ 330 bez chorobowego cos wlasnie
Sayeret , nei to nie tak dziala , musisz miec od czego odliczyc vat , trzeba byc vatowcem w ogole , wrzucasz to w koszty , nikt ci tego 1000 zl od tak nie odda...
@briho
Warta oferuje ubezpieczenie samego sprzętu firmowego - ja osobiście skorzystałem
Co do sprzętu jako wkład własny to u mnie nie sprawdzali - ale za dużo radzę nie wpisywać bo stwierdzą, że skoro masz tak dużo to po co Ci dotacja? :-P
@Goomis - tak z ciekawości. Ile kosztuje to ubezpieczenie?
i jak nazywa się to ubezpieczenie w Warcie? mi mówili dzisiaj że nie ubezpieczją sprzetu foto.
Czy mieliście takie sytuacje, że urzędnicy zakwestionowali którąś pozycje z waszych fotograficznych zakupów?
ja wprawdzie jeszcze czekam na decyzję, ale przed złożeniem spytałem się czy można wrzucić koszt np. reklamy w prasie, plakatów, ulotek.
Pani powiedziała, że nie ma sensu bo komisja oto odrzuci i dostanie się o tyle kaski mniej. Jak reklama to co najwyżej jakieś neony szyldy. Ale w różnych UP może być różnie.
ps. jednemu koledze z forum kwestionowali podwójny sprzęt (backup) ale jakś z tego wybrnął i przyznali.
Mi odrzucili dwa body (zmniejszyli o koszt jednego body dotacje), ale się nie dałam i po rozmowie z dyrektorem UP dostałam całość, ale na obiektywy, drugie body musiałam kupić sama. Dyrektor powiedział, ze nie zdarzyło się aby ktoś dostał dofinansowanie na dwa aparaty, mało tego na 1 body za 10 tys też bym dofinansowania nie dostała, ale obiektywy bez ograniczeń :D Sytuacja działa się w UP w BYDGOSZCZY.
Pozdro :)
A czy któryś z kolegów (albo koleżanek) może zdradzić jakich miesięcznych przychodów z tego typu działalności się spodziewa? Ja wpisałem w biznes planie 3500 zł. Po odliczeniu kosztów w efekcie wyszło jakieś 1500 zł na rękę na miesiąc. Niewiele :)
Mnie pani juz na wstepie podpytywala, ale raczej juz o rynek na ktory chce wejsc i czy juz cos mialem z nim do czynienia, jaka konkurencja, gdzie bede dzialal, jakie ceny. Opowiadala jak ludzie przychodza i niewiedza nawet najprostrzych zeczy ze swoich wypasionych biznes planow, albo porpostu nie znaja realiow i jak pada pytanie - no dobrze a ile pan weznie za taka usluge albo czy zna pan jakas konkurencje odpowiedz brzmi - yyyyy niewiem, niznam. Mowi ze rece opadaja bo zdazaja sie tez takie osoby jak pozniej sie okazuje w trakcie rozmowy z komisja ze to ktos z rodziny podpowiedzial albo kazal wrecz, zlozyc wniosek i przyszly kredytobiorca niewie kompletnie nic o swojej przyszlej działalnosci.:roll:
to w sumie nie nowość... mało jest takich ludzi co to zadają sobie pytanie...co będe robił?...a wiem zostane fotografem, zdjęcia u cioci z IXUSa wyszły sliczne, wszyscy zadowoleni więc ... atakuje na UP :), a potem powstaje www z opisem pacjęta w stylu " Fotografia pasjonuje mnie od najmłodszych lat" albo " Fotografią zajmuje się kilkanaście lat.." - i ty powinno byc "Fotografią zajmuję się kilkanaście dni.." :):):):):):)
mgtan - ekhm:mrgreen: dobrze ze jeszcze nie mam strony ze swoim opisem:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
fakt, 90% ludzi na swoich stronach prześcigają się w opisach i licytują się kto najwcześniej zakochał się w fotografii już od (sławnej za sprawą Kaliny) kołyski i starych zenitów... ;)
co oczywiście nie świadczy o tym że nie ma takch osób które mają do czynienia z fotografią od najmłodszych lat ale napewno nie jest ich aż tak dużo
sorki za OT
Koszty ogółem + ZUS + podatki. Czy ktoś może zerknąć na tabelkę i napisać, czy dobrze to wykalkulowałem?
http://www.voila.pl/318/a6m68/index.php?1
7,75 % składki zdrowotnej, to w tym roku wychodzi 200,92 zł, a nie 193,10. Nie bardziej by Ci się opłacało być na karcie podatkowej ??
Kurka, byłem przekonany, że 193,10.
O karcie podatkowej też myślę. To wyżej to na razie tylko takie luźne analizy ;) Jak dostanę kasę z UP to pójdę do jakiegoś fachowca, który mi doradzi jaką formę opodatkowania wybrać.
i dziwić się potem, że pełno ofert po 1200zł/slub.. jeśli nawet to skąd te 3 imprezy miesięcznie?? w styczniu, lutym, listopadzie, czy przed Wielkanocą?? Nawet gdyby ten biznesplan był realny to weź chłopie i zatrudnij się jakio kierowca w firmie i zarobisz więcej. Chcesz wyżyć za 1500zł..?? Sorry, ale osobiście nie dałbym ci tej kasy :(
Ja na karcie płacę 60 zł podatku miesięcznie, a co do zusu http://www.pit.pl/odliczenia_skladek...h_firm_686.php.
Koszty 700 pln na 3 ślubach to pomyłka. Chyba ze pani robi w Rossmanie daje odbitki 10x15 w Chińskim albumie.
@marekb
Potraktuję to jako ironię ;)
Zdaję sobie sprawę że za 1500 miesięcznie to nie ma sensu bawić się w ten biznes. Nie wiem czy czytałeś moje wcześniejsze wpisy w tym wątku - zamierzam działać głównie w Warszawie, tutaj ceny faktycznie można proponować wyższe. Natomiast pisząc biznesplan muszę odnieść się do konkurencji działającej w moim rodzinnym mieście, gdzie zarejestruję działalność. I wiecie ile tutaj firmy foto biorą za sesję ślubną? Od 1200 do 2500 zł. Więcej mało kto zapłaci. Takie są realia. I co ja mam teraz wpisać w biznes planie, że przewiduję zarobki w granicach 5000 zł netto/miesiąc? Przecież urzędnicy w UP uznają, że jestem niespełna rozumu ;)
@martyna_p
Możesz mi jeszcze napisać w jaki sposób obliczyłaś sobie te 60 zł podatku na karcie?
@Witold Spisz
W takim razie ile powinny wynieść te koszta? Być może się mylę, ale przeliczyłem sobie to w ten sposób:
50 odbitek zdjęć 15x21 cm = 100 zł
Album na zdjęcia = 100 zł
Płyta DVD z nadrukiem = 15 zł
Razem = 215 zł x 3 śluby = 645 zł
Do tego 50 zł na jakieś dodatkowe drobne koszty = ok. 700 zł
Oczywiście to są koszty orientacyjne, w praktyce może być inaczej.
@ripek
Chodzi o amortyzację?
400 zl ryczlat , na karcie 60 zl , wiec sam przelicz co sie bardziej oplaca jesli chodzi o forme opodatkowania.
Koszty transportu 150zł ?
Rower czy rolki ?
Dla mnie to wyliczenia jest ok. Czego sie spodziewac w biznes planie ? Kokosow ? Przesadzacie.
Zgodnie z tą tabelą: http://g.wieszjak.pl/p/_wspolne/plik...2010_12331.pdf str 12Cytat:
@martyna_p
Możesz mi jeszcze napisać w jaki sposób obliczyłaś sobie te 60 zł podatku na karcie?
moja stawka podatkowa wynosi 255 zł - 7,75% składki zdrowotnej (200,92) = dokładnie 54,08 podatku do zapłacenia.
Więcej na temat karty można przeczytać TUTAJ
Czytałem Twoje komentarze w tym wątku z zeszłego roku. Czy faktycznie wybór karty podatkowej był dla Ciebie korzystny i nie żałujesz? :)
I jeszcze takie pytanko. Czy fotografia okolicznościowa w przypadku karty podatkowej podchodzi pod "usługi fotograficzne pozostałe"? Rozumiem, że od tej stawki opodatkowania także można odjąć 7,75 % ze składki na ubezpieczenie zdrowotne?
@martyna_p
W takim razie druga część mojego pytania wyżej już nieaktualna ;)
Zastanowię się jeszcze nad tym, bo ciężko mi w tej chwili przewidzieć dokładne zyski z tej działalności. Wiadomo że na początku jest ciężko, czasami może w ogóle nie być zleceń, a podatek tak czy inaczej płacić trzeba będzie (w przypadku karty).
4 umowy w szczytowym miesiacu na 2000 zl = 8000 zl od tego ( wedlug mnie 20% przy ryczalcie ) to 1600 zl podatku , teraz sobie przekalkuluj nawet z tymi miesiacami kiedy nie masz zlecen.... 12 miesiecy z 60 zl karta podatkowa daje 720 zl cale...
uslugi fotograficzne , pkd 74.20 , i pod to wszystko podpada , i WSZYSTKO mozna wykonywac na karcie co jest usluga fotograficzna
LOL ja w sierpniu 2009 dostałem dofinansowanie na 5DmkII jak był po 9700 :-P
Jako wkład własny miałem mój ówczesny sprzęt, tj: 40D, tammi 17-50, 50/1.8, 70-200/2.8L, 580exII, plecak i karty pamięci. Nie było problemu żeby dostać kaskę na 5DmkII i 85/1.8 z foto, lapka i monitor zewnętrzny. Jak padło pytanie czemu taki drogi aparat to powiedziałem, że ma możliwość kręcenia filmów w fullHD co może być atrakcyjnym dodatkiem do oferty firmy, po czym a po co laptop i monitor zew. to w odpowiedzi usłyszeli, że ekrany laptopów nie są przystosowane do wysokich wymagań kolorystycznych dla obróbki foto i dla wysokiej jakości zdjęć profesjonalny monitor graficzny jest niezbędny. I tyle. Koniec, żadnych pytań itp.
Co do ubezpieczenia - jest to normalne ubezpieczenie działalności gospodarczej i ubezpieczenie sprzętu przenośnego.
A koszt to już zależnie jaki sprzęt(kwota) i jakie opcje ubezpieczenia.
No tylko jak ja się starałam o dofinansowanie, to już się kasa kończyła i dyrektor mi otwarcie powiedział, że szukają oszczędności :)
co to jest normalne ubezpieczenie DG ?
A ja ponowię moje pytanie z kilku stron wstecz. Jeśli mam już przyszłych klientów na moje usługi (ślub znajomych w czerwcu) i chcę się tym "pochwalić" w UP, to w jakiej formie mam to załączyć do wniosku? Sporządzić wstępną umowę o dzieło?