Zuzka też jest bardzo ruchliwym dzieckiem. Sporo cierpliwości i oczywiście czasu musiałem włożyć, by uchwycić ją w takim momencie.
Zdjęcie wywołane z RAW. Nie wymagało szczególnej obróbki, może poza lekkim wyostrzeniem.
Wersja do druku
Zuzka też jest bardzo ruchliwym dzieckiem. Sporo cierpliwości i oczywiście czasu musiałem włożyć, by uchwycić ją w takim momencie.
Zdjęcie wywołane z RAW. Nie wymagało szczególnej obróbki, może poza lekkim wyostrzeniem.
bardzo mi się podoba odcień i kolorystyka twarzy, oczu, włosów,
zdjęcie doświetlałeś lampą wbudowną?
Zdjęcie było chyba doświetlane lampą 420EX, bądź blendą - nie pamiętam dokładnie.
Poniżej jedno z wcześniejszych zdjęć - z tych, które bardzo lubię:
też fajne,
jak tak patrzę na zdjęcia Twoje czy innych, ktorzy doświetlają w jakiś inny sposób niż tylko wbudowaną lampą, to tylko utwierdzam się w przekonaniu, że najważaniejsze w fotografii to jest światło, a właściwie jego prawidłowe wykorzystanie :)
da się, da ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
1
2
3
4
reszta w stopce, gdyby kogoś interesowało
Mam 13 miesięcznego syna, w dużej mierze nie da się go spuścić z oka, chyba że ktoś się nim zajmuje. Czasem nie zdążysz wyrzucić aparatu żeby złapać dziecko aby się gdzieś nie uderzyło itp... głowę dziecko ma tylko jedną, a sprzęt drogi :) Inna sprawa jest z 4 latkiem. Pzdr
witam
U mnie moja pociacha jeszcze daje sie ustawiać na stole kuchennym co będzie później nie wiem aż strach pomyśleć :)
Pozdrawiam
Darek
Skoro mowa o 4-latkach...
Dzygit-Dublin po prostu seria mikolajkowa mnie rozbila a fota nr 1 jest swietna
Z okazji świąt to i ja coś nieśmiało zapodam
1.
2.
3.
4.
trochę ciepłe te zdjęcia. poprawiłbym się trochę rawem bo zdjęcia mogą wyglądać bardzo fajnie:)
trochę za czerwone ;-)
Dzygit-Dublin przyjemne fotki, bidula aż zasnęła wyczerpana sesją :). Mógłbyś napisać jak i czym świeciłeś?
Witam,
Wprawdzie szachy to jedna z dyscyplin sportowych, ale postanowilem zamiescic te kilka fotek tutaj, bo moj model to sympatyczny dzieciak :-)
#1.
#2.
#3.
#4.
Kilka dzieciaków (nie moich własnych):
KORNELEK
Adaś 11 miesięcy
Jako że zawsze byłem pod wrażeniem zdjęć Carrie, postanowiłem popełnić taką sesję, a czekałem na nią prawie dwa lata.
nieco więcej na blogu w stopce.
SebaWolf: Piękne, BRAWO! Gratuluję cierpliwości modelki:) Zastanawiam się jaka temperatura była w studiu?:)
Seba ale dałeś czadu, cud, miód, malina.
Świetna sesja, gratuluję.
SebaWolf - ŚWIETNE :-)
Seba po prostu rewelacja!
Jestem pod wrażeniem, ale widzialem coś podobnego, moze autor sie wzorowal tymi fotami? http://www.flickr.com/photos/3555852...n/photostream/
w kazdym razie jest czad na maxa !!!!!!
szacun
Seba, cudowne!!!
Lepsze niż Anne Geddes.
Zdjęcia rewelacja. Najbardziej podoba mi się waga. Niesamowite zestawienie.
Brawo brawo.
Czy pomysł podpatrzony czy też nie, guzik mnie to obchodzi!
Jak masz jeszcze to ja poproszę.
najlepszy materiał na forum od... jakiegoś czasu :)
Sesja mojej małej modelki...
a to jedno z niewielu zdjec, ktore popelnilem cyfrowo i ktore podoba sie mojej corce
i jeszcze jedno z lata '10
mój maluch uczył się siadać a ja uczyłem się robić zdjęcia ;-)
a mnie ostatnio na cz-b zebralo
KORNELEK
Ja tutaj malutko piszę ale SEBA to rzeczywiście najlepsze foty jakie widziałem od jakiegoś czasu na tym forum :) czy inspirowane czy nie nie istotne w dzisiejszych czasach każdy czerpie pomysły od innych a jak tego nie robi to i tak zostanie o to posądzony bo zrobił coś dobrze :)
Pozdrawiam super!!!
przejrzałem cały wątek, ale jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi na 2 pytania:
- jak to jest z lampami i małymi dziećmi ? można stosować czy nie (a jak nie to do jakiego wieku?)
- do małych dzieci (w tym noworodków) co byście wybrali na FF - 85/1.8 czy 100/2 (chodzi mi głównie o min. odległość ostrzenia)?
Dobra lampa nie jest zła, każde dziecko o tym wie. A na poważnie to ja nie widzę większych przeciwwskazań, o ile nie będziesz walił noworodkowi prosto w oczy. Odbijaj światło od czego się da oby to nie było lustro :). Mój 1,5 roczny rzeźnik przyjął już na siebie kilkanaście wyładowanych akumulatorów w 430 exII
i nawet bardzo to polubił, jak widzi aparat to od razu kuca pozując w ten sposób, potem przeglądamy razem sesje i jest dobra zabawa.
pozdro
pierwsze moje foto, chrześnica:
Ja tam myślę, żeby unikać, przede wszystkim dlatego, że zdjęcia w zastanym są zdecydowanie ciekawsze i z klimatem. Fotografując już ponad 2 lata mojego synka, prawie w ogóle unikałem lampy.. 90% zdjęć 28 1.8 @ 2.2 na 30D
Ja stosuję krótszą ogniskową, na FF bym pewnie miał tandem 35 1.4 i 50 1.4, ale pewnie każdy ma swoje preferencje, jednak dłuższa ogniskowa wydaje się być korzystna kiedy dziecko jest trochę starsze i już potrafi zapozować, albo przynajmniej chwilę się nie ruszać.
Dodam też przy okazji zdjęcie :)
"No tak... zaaapomniałem..."
Trochê niejasno siê wyrazi³êm - chodzi³o mi lampy studyjne z modyfikatorami of coz. nie chce sie wdawac w dyskusje o wyzszosci swiatla zastanego itd. ;)