Jak pokazuję znajomym z rodziny jakim sprzętem focę, to pierwsze na co patrzą, to właśnie na napisy na osłonie. :mrgreen:
Wersja do druku
Jak pokazuję znajomym z rodziny jakim sprzętem focę, to pierwsze na co patrzą, to właśnie na napisy na osłonie. :mrgreen:
Jeśli ktoś to faktycznie kupi, to już chyba nie tylko ręce mi opadną :-|
A co ma znaczyć: "Na innych moich aukacjach mozna kupic pojedyncze elementy z tej aukcji !!!" ?
To tylko taka próba zachęcenia innych do zajrzenia do innych aukcji? Bo tych o, których pisze, to tam nie ma, a w ogóle to chyba tak nie wolno?
Komedia jakaś...
usuwali mu poprzednie aukcje to pewnie i tą usuną:)
ja proponowałem (na wabia :) )odkupienie od niego kilku rzeczy - napisał, że wiele osób pyta i dla najciekawszych ofert wystawi specjalne aukcje :)
ciekawe :)
Patrzcie na co trafiłem na allegro :D
http://www.allegro.pl/item220890167_...s_mark_ii.html
Powiedzcie co trzeba zrobić, żeby być fotografem i umieć sobie jeszcze uzbierać na tyle sprzętu. Bo bycie fotografem bez profesjonalnego sprzętu to bezsens jak dla mnie (nie chcę obrazić nikogo kto uważa inaczej - to po prostu moje zdanie), już chyba lepiej wyjechać i robić coś innego. Jeżeli miałbym zostać w przyszłości fotografem to chciałbym mieć chociaż z jedną jedynkę nową i zapasową starszą i kilka ładnych szkiełek. Jak to jest z tymi zleceniami itd. Ile płacą? Wiem, że to raczej osobiste pytania i jeżeli nie chcesz odpowiedzieć na forum to napisz na mój e-mail: canon_eos@tlen.pl ale ja po prostu chciałbym wiedzieć jak jest, bo fajnie byłoby być fotografem w przyszłości.
Z góry dzięki.
canon_eos@tlen.pl
jest juz wątek na temat tej aukcji...
Nie zauważyłem - dzięki, zaraz poszukam, ale pytanie i tak jest trochę inne...
do packshotów też byś potrzebował dwie jedynki i super szkiełka?:P
i to za szkło:Obiektyw Canon ES-79 II ??:D
jak wyzej marekb juz wspomnial
zamykamy ??
odpowiedz na pytanie, kazdy z nas robi spolecznie, w ramach caritas. A zeby sobie kupic taki zestaw musisz jezdzic BMW 7 tak jak ten misiek z tej aukcji. Ale on jak udowodnil potrafi robic tez zdjecia telefonem komorkowym.
napewno MUSISZ jezdzic serią 7?
Witam
Co powiecie o tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item243472761_...ttery_kit.html ???
Jakiś dziwna strona internetowa tego sklepu - bez żadnego tytułu??? Ten opis aukcji też jakiś nie taki.
Cosik mnie tu waniajet!!!
Może źle oceniam to niech mnie ktoś wyprostuje, ale gość nie sprzedał jeszcze nigdy żadnego przedmiotu.
Dodatkowo bank w Łodzi, a lokalizacja Katowice.
Ja mieszkam w Krakowie a konto mam z adresem w Olsztynie.. co w tym dziwnego? Nie dopatrzylem sie jakis dziwnosci. Cena normalna - nawet lekko zawyzona. A ze nie sprzedal? w 2001 roku mialem 1 komentarz na allegro! Kazdy kiedys zaczyna.
można płacić PayPalem - to ponoć bardzo bezpieczne :D
Witam!
Nie wiem czy taki wątek powstał ale nie czas teraz na szukanie, jeśli powstał proszę dokleić i z góry przepraszam.
Dzisiaj około 20:15 wygrałem aukcje na nie małą sumę (1850zł) po około 4 minutach odzywa się ktoś na gg - podaje numer konta oraz pełne dane do wpłaty i prosi abym wpłacił pieniądze po czym dodaję że po wpłacie wyśle towar na swój koszt, poprosił aby wysłał meila poprzez system allegro bezpośredniego z mojego niku, po czym dostałem odpowiedz że pisze z komórki....wał jak 100% uczulam wszystkich aby każdą przeprowadzoną transakcję potwierdzali poprzez rozmowę telefoniczną lub poprzez meile wysyłane za pośrednictwem servisu allegro.
PS: nie wiem jak u was ale u mnie allegro w tej chwili praktycznie nie funkcjonuje.....założę się że wykorzystują niesprawność systemu do oszukiwania ludzi....qurde łapy po wyrywać!!
Pzdr.
towersivy, nie kupuje na allegro zbyt czesto (kilkadziesiat transakcji) ale takie walki zdarzyly mi sie juz dwa razy. w obu przypadkach moja szybka interwencja u obslugi allegro zaowocowala natychmiastowym zawieszeniem konta zlodzieja. bylem mile zaskoczony szybkoscia zalatwiania tego typu reklamacji na allegro.szkoda tylko, ze gdyby byla to powiedzmy moja mama, czyli osoba korzystajaca z allegro ale o necie majaca nikle pojecie, pewnie pozegnala by sie z pieniedzmi:/
pozdrawiam
Heh najlepsze jest to że licytacji jednak nie wygrałem.....wczoraj najwidoczniej ktoś zawiesił prace systemu, @#$@$# gnoje to wykorzystały i zapewne oszukali mnóstwo osób.Właśnie dostałem od innej osoby która licytowała inny sprzęt u tego sprzedawcy.....cytat" Witam, wczoraj wygraliśmy oboje sprzęt u tego samego sprzedawcy, po krótkiej chwili skontaktował się ze mną podał numer konta itp, pieniądze wpłaciłem a dzisiaj po przyjściu do Pracy ogarnął mnie strach bo aukcja dalej trwa.....czy Pan również wpłacił Pieniądze??.........." nie no szok jednak już kogoś oszukali.
Allegro jako portal jest o.k, natomiast ciągłe awarie techniczne to jest już inna historia. Licytujesz i nie jesteś pewien czy "system" sie nie zawiesi. Ja także rzadko dostaję dziwne maile, ale jeżeli nie zgadza się z adresem podanym na allegro to od razu zgłoszenia do Administratora portalu.
Jeżeli system Allegro w trakcie końcowej licytacji się zawiesi, wszystkie aukcje, które się kończą, są automatycznie przedłużane o 24 godziny. A wałki się zdarzają. System Allegro wysyła automatycznie maila z powiadomieniem o wygranej aukcji (chyba, że macie wyłączoną opcję) i są tam dane sprzedającego, często nr konta. Żadne GG.
Generalnie allegro jest ok jeśli chodzi o reakcje na oczywistych oszustów, natomiast system komentarzy jest porażką ... jeśli np kupisz przedmiot i po kilku dniach dostaniesz PRAWIE wylicytowany przedmiot to po negocjacjach ze sprzedawcą czasami się uda to odkręcić, natomiast jeśli sprzedawca nie ma ochoty na odkręcenie całego cyrku to allegro ma Cię w d....e
Bo to jest porażka.. Jak dasz negatywa to i dostaniesz go w zamian..IMHO w sporej części wystarczyłoby tylko JEDNA modyfikacja.. żeby sprzedjący musiał PIERWSZY wystawić komentarz.. sprzedawcy najczęściej czakają aż kupujący wystawi komentarz - i jak jest neutralny albo negatyw bo coś jest nie tak to rewanżują się tym samym.. a kupujący przecież z chwilą wysłania pieniędzy pierwszy wywiązał sie z zawartej umowy i na tym jego rola sie kończy.. potem już wszystko w rekach sprzedawcy - jak szybko i sprawnie wyśle towar i będzie ok to dostanie pozytywa, ale jak coś spieprzy to czemu ja jako kupujący mam za to mieć negatywa "w rewanżu" i potem użerać się z obsługą allegro żeby anulować..
Sprzedawca powiniem wystawiać komentarz w momencie otrzymania kasy.. i tyle by wystarczyło żeby znacząco usprawnić serwis aukcyjny..
Pozdrawiam
Artur
Dlatego nie napisałem że to rozwiąże wszystkie problemy ale sporą część na pewno..
zresztą ja zarówno prywatnie (głównie kupuję) nie chcę nigdy za pobraniem bo po pierwsze kosztuje parę złotych, po drugie konto łatwiej namierzyć niż jakiegoś hipotetycznego nadawcę cegły, poza tym sporo sprzedawców zwłaszcza droższych rzeczy nie przewiduje opcji za pobraniem, z firmy dużo sprzedajemy poprzez allegro i prawie wszystko za uprzednim przelewem.. i nikt nie robi problemów..
Arturs wszystkie droższe sprzęty jak jest taka możliwość chce za pobraniem ze sprawdzeniem zawartości. Jak nie to odbierasz przy pani w okienku i również przy niej otwierasz jest cegła dzwonisz na policje i po sprawie:)
A czy ja mówię że nie?? mówię tylko że NA PRZYKŁAD takie małe usprawnienie by pomogło.. nie wiem.. przy aukcji zrobić okienko jaki rodzaj przesyłki w z zależności od tego komentowac itp.. generalnie chodzi o to że allegro zarabia na tym taką kasę że ma głęboko gdzieś opinie użytkowników bo od paru lat ludzie narzekają a nic się nie zmienia.. Sam piszesz - "o ile jest taka możliwość.." a jak nie ma - pomysłów użytkownicy mają dużo tylko allegro nie ma chęci nic poprawiać..
Arturs źle odebrałes moja wypowiedź to nie był atak a sprostowanie. wiem jak działa allegro troszku kupuje dużo sprzedaje i wiem że kupujących ma glęboko... .
Ja zawsze pisze w aukcji ze jako osoba wystawiajaca przedmiot wystawiam komentarz jako drugi. Bo kasa bedzie zwykle ta sama... nawet jej na oczy nie zobacze tylko bank. Jak ja jestem osoba kupujaca to zawsze daje komentarz jako pierwszy - jesli tylko otrzymam przesylke i dostosuje sie do zawartosci i stanu.
A co do systemu "zab za zab" to niestety jest to prawda. W ogole wiele osob ma nierowno pod sufitem i w ogole na allegro nie powinni kupowac ani wystawiac. Kiedys sprzedawalem skrzypce stare i wysylalem na drugi koniec Polski. Po 2 tygodniach przyszlo ze nie ma adresata Potem moj ojciec pojechal w delegacji w okolice i zabral skrzypce ze soba do osobistego odebrania. A ja 2 dni potem dostalem komentarz negatywny ze w futerale nie bylo smyczka (o ktorego braku napisalem w opisie). Innym razem na moja prosbe o sample ze szkla tamrona facet przyslal mi zdjecia naswietlane 1/5 sek (bo tweirdzil ze mu tak aparat wyznaczyl parametry) ale ze poza tym obiektyw jest super. Wiec zrezygnowalem i wycofalem oferte. A ten $^*() nie wycofal tylko napisal negatywa ze jestem nierzetelny.
Hmm, chyba nie zawsze można wystawić negatywa w rewanżu, bo przecież musi być jakies logiczne uzasadnienie?
Swoją drogą zastanawiające, jak to możliwe, że niektórzy sprzedający mają tysiące pozytywów i zero negatywów?
Chyba w tym tkwi jednak jakiś przekręt?
Pozdrówka
Jezeli rzetelność kupiecką nazwiemy"przekrętem"to tak:mrgreen: Pozdrawiam:)Cytat:
Chyba w tym tkwi jednak jakiś przekręt?
Pozdrówka
Przejrzałem kilka stron i juz zaczynam rozumieć sprzedających nie mających żadnych negatywów.
Oni po prostu nie wystawiają nikomu negatywów, aby uniknąć negatywów odwetowych.
Ja wysłałem jednemu sprzedawcy pozytywa, ale napisałem, że inny był szybszy. W związku z tym, pomimo prawidłowej transakcji i mojej pozytywnej oceny, nie dostałem żadnej opinii. Gdybym dał negatywa, to sam bym też na pewno swojego pierwszego negatywa otrzymał. Bo opinia nie wymaga żadnego sensownego uzasadnienia. Widziałem takie negatywy odwetowe, gdzie pisało np. "słaby kontakt" i tyle. Nikt tego nie sprawdza.
Tak więc ten system ocen - niestety - nie funkcjonuje i nie można na nim polegać.
Warto o tym pamiętać, aby uniknąć przykrych doświadczeń z nieuczciwymi kontrahentami.
Pozdrówka
Ja kiedys mialem sytuacje takie ze sprzedajacy mimo ze nie wywiazal sie z transakcji albo przedmiot okazal sie bublem, napisal do mnie zebym mu nie wystawial negatywa bo po co sobie nawzajem psuc opinie. I tak wystawilem. Olewam to co wystawi mi druga strona w przypadku kiedy sie wywiazalem ze swojej strony. Zawsze mozna usprawiedliwienie napisac pod negatywem.
Jak ktoś będzie chciał coś kupić, to i usprawiedliwienie przeczyta.
Ja po ostatniej wpadce zawsze dokładnie sprawdzam za co wystawiono sprzedawcy negatywy, a sam ZAWSZE je wystawiam jeśli coś jest nie tak.
Tylko uczciwe i niebojaźliwe podejście do komentarzy ma sens. Jeśli oszukany nie wystawisz neg, to oszust/złodziej/sprzedawca ma bardzo duże szanse na naciągnięcie następnych ludzi na swoje 'okazje'. Rzeczowy negatyw to IMO potężna broń przeciwko naciągaczom.
W!
Ja raz nie wystawilem ewidentnego negatywa, z prostej przyczyny, bo wiedzialem ze tez go dostane. Czlowiek przeslal mi przedmiot tak zniszczony ze nie nadaje sie do uzytku i to w cenie zupelnie wysokiej. Napisalem mu ze odesle i zeby najpierw przelal mi kase z powrotem, ale od roku cisza i tak to jakos sie rozmylo... Zabraklo mi pary na wystawianie komentaza... Mysle ze zle zrobilem a teraz to juz troche glupio i tyle. Tak to dziala, system komentazy na A. jest zly i to jest monitowane od dluzszego czasu w tym serwisie.
Zdrowko
No i dlaczego tak robisz? Jeżeli kupujący w terminie Ci zapłacił to w 100% wypełnił swoje obowiązki z racji umowy sprzedaży i należy mu się pozytywny kometarz. Na co jeszcze czekasz?
To że piszesz o tym w opisie aukcji nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Szacunek za to że jesteś w stanie tu o tym pisać.
Jest zły i będzie zły. Nie ma sensu o tym monitować. Administratorom zależy tylko na tym żeby wyglądał na sprawny i żeby było jak najmniej negatywnych komentarzy, bo to zmniejsza obroty. Informacji, jak działa ten mechanizm można znaleźć dużo, nawet na tym forum. Sam kiedyś, w swojej naiwności parokrotnie zgłaszałem jakieś chińskie podróbki sprzedawane jako Canon i co? Nic, zero reakcji. W ostatnich dniach wybuchła afera z zabawkami "Bindeez", które stanowią poważne zagrożenie dla dzieci. I co? Nic. Nadal na Allegro jest >80 aukcji z tymi koralikami.
A korzystaliście kiedyś z Escrow?
Escrow to system zabezpieczenia transakcji. Polega on na tym, że najpierw Kupujący wpłaca pieniądze za wylicytowany przedmiot na konto w Płatnościach Allegro. Następnie Sprzedający wysyła towar do Kupującego. Dopiero, gdy Kupujący potwierdzi otrzymanie towaru, Sprzedający może dysponować zapłatą.
http://allegro.pl/country_pages/1/0/...?page=3&type=1
Myślę, że to jest dobre narzędzie, aby zmusić sprzedających do rzetelności.
No.. tylko zmuś kogoś do płacenia dodatkowo
http://allegro.pl/country_pages/1/0/..._agreement.php
Masz rację. Nie doczytałem...
Ciekawy jestem ile osób skorzysta z tej oferty:
http://www.allegro.pl/item268207668_...o_5500zl_.html
http://www.allegro.pl/item268212879_...o_3400zl_.html
Szczególnie forma zapłaty bardzo zachęca :-)
Pewnie taki sam przekret jak z tymi kartami CF... ale znajda sie naiwni. Juz nie takie widzialem akcje! Przedplate mozna w sklepie zrobic ale nie u goscia "niewiemco"
http://www.allegro.pl/item262471589_...tylko_1zl.html
Ktos zainteresowany na wysylke "za pobraniem" ? Cena atrakcyjna!
Rzeczywiscie, oferta ze kurde jak nie wiem co :mrgreen:
Mialem podobna sytuacje... ale sie nie balem i wystawilem nega. Gosc do tej pory mi nie wystawil komentarza, tylko w klamliwy sposob skomentowal moj. Ja juz nie moge odpowiedziec na jego klamstwa. Ogolnie jak ktos zasluzyl to nie ma co sie bac tylko wystawiac nega i koniec zabawy.
Co powiecie na to:
http://allegro.pl/item260225642_cano...szkodzony.html
i na to:
http://allegro.pl/item274298686_cano...8m_1gb_cf.html
???
na drugie nic nie powiem...odbiór osobisty...więc raczej nie bardzo...poza tym exif'y niepusuwane...zdjęcia robione nikonem d200
chyba, ze piszesz w tym kontekscie http://allegro.pl/item259387058_259387058.html
aaaaaaaaa...rozumiem o co chodzi...że gość sprzedaje uszkodzony za taką kasę...
są 2 możliwości...obiektyw był sprawny a chodzilo jedynie o prowizję dla allegro...albo gościu kupił uszkodzony...naprawił za 1000 sprzedaje za 4000 :)