Odp: Sony A7 czyli FF + bezlusterkowiec
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Czytałem tę recenzję do której podrzuciłeś link. Facet użył tam zwrotu "the camera has a tendency to overheat when recording in 4K for extended periods" czyli "aparat ma tendencję do przegrzewania się podczas nagrywania w rozdzielczości 4K przez dłuższy czas". Nie zauważyłem nigdzie dalej w tekście co on rozumie pod pojęciem "przez dłuższy czas" czyli żeby podał dokładny czas nagrywania.
Chcesz lepszy test? Obejrzyj sobie fragmenty tej recenzji:
https://www.youtube.com/watch?v=XxxKAJtBnhA
0:51-1:02 oraz 5:25-5:46
Niech Twój znajomy spróbuje coś nagrać z wyłączoną stabilizacją, raz z domkniętym a raz z odchylonym panelem LCD w pomieszczeniu i na zewnątrz. Jak czas nagrywania nie wydłuży się do co najmniej kilkunastu minut to... nie wiem co dalej. Może będzie musiał wysłać aparat na serwis żeby go naprawili lub wymienili na inny egzemplarz który nie będzie się przegrzewał? W jednym z komentarzy pod tą recenzją facet daje do zrozumienia iż "upiekł" swój egzemplarz i czeka na nowy z wymiany (która nie wiadomo kiedy nastąpi):
Cytat:
I also "owned" the a7Rmk2 and I thought the EVF was much sharper than the a7S and a7mk2. My copy broke down while on a commercial shoot these past two weeks. The camera consistently overheated while recording 4k at 24fps and 100mbps. On Friday it locked up for good so I returned it in exchange for a replacement...whenever that comes in since it's in hot demand right now...
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
W jednym z komentarzy pod tą recenzją facet daje do zrozumienia iż "upiekł" swój egzemplarz i czeka na nowy z wymiany (która nie wiadomo kiedy nastąpi):
Tego właśnie się obawiam i odpuszczę sobie A7rII. Za dwa miesiące pewnie wyjdzie A7sII i może tam coś poprawią. Mimo wszystko najlepszym wyborem będzie chyba 1Dc.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Tego właśnie się obawiam i odpuszczę sobie A7rII. Za dwa miesiące pewnie wyjdzie A7sII i może tam coś poprawią. Mimo wszystko najlepszym wyborem będzie chyba 1Dc.
Raczej nie podejmowałbym takich decyzji na podstawie pojedynczych komentarzy, internet jest pełen anonimów/oszołomów.
Poczekaj na testy renomowanych firm (DxO, dpreview, ....), wiadomo co/kto to jest, znana jest procedura testowa i każdy może powtórzyć/sprawdzić itd
Ale samo Sony pozycjonuje wersję S (A7S, ...) jako skierowaną do tych którzy więcej filmują.
jp
A 7 II r jest jednak aparatem fotograficznym a nie kamerą. Trochę co innego kręcić film i trochę co innego transmisja telewizyjna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Trochę co innego kręcić film i trochę co innego transmisja telewizyjna.
Co ty gadasz? Jaka "transmisja telewizyjna"? A czy jest aparatem, czy kamerą, o tym zdecyduje jego użytkownik. Mnie A7 interesuje wyłącznie jako kamera. Do robienia zdjęć mam inne sprzęty.
Kamerą kręcąc film robisz 5, 7 sekundowe ujęcia na podstawie scenariusza i z tych ujęć montujesz film. Raczej do tego jest ten aparat.
Mecz siatkówki też tak byś robił? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Kamerą kręcąc film robisz 5, 7 sekundowe ujęcia
miałem coś odpowiedzieć, ale już mi przeszło. Jest tu na forum jakaś opcja ignorowania użytkowników?
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Mecz siatkówki też tak byś robił? ;)
Mecz siatkówki - jeśli bym kręcił film o drużynie to tak jeśli transmisję z meczu to nie. To nie jest sprzęt do tego.
Dlaczego nie? Ma funkcję nagrywania filmów. Nie wiem do ilu ograniczoną, do standartowych 30 minut może?