Odp: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy
Mam problem.
Dotyczy umów zlecenia i o dzieło w trakcie pierwszych 12 miesięcy działalności.
Zadałem pytanie swojemu UP w którym dostałem kasę czy mogę zawierać umowy zlecenia/o dzieło. I mi odpowiedzieli:
"zgodnie z § 9 umowy Nr ..... w sprawie przyznania jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej Starosta zastrzega sobie prawo rozwiązania umowy, ze skutkiem natychmiastowym, w przypadku podjęcia zatrudnienia w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia
działalności gospodarczej, dotyczy to również zawierania umów zlecenia i umów"
Natomiast w § 9, który mówi o rozwiązaniu umowy ze skutkiem natychmiastowym, odnośnie zatrudnienia mam tylko punkt:
" nie można podjąć zatrudnienia w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej"
Wcześniej szperałem w necie i większość speców-jeśli tak to można nazwać pisze że nie ma problemu i można podpisywać umowę zlecenie/o dzieło. Dlatego napisałem do UP w Warszawie m. in. tak:
"W umowie z Urzędem Pracy, czy tez zasadach przyznawania dotacji jest zapis że nie można podjąć zatrudnienia w ciągu pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej.
Proszę o interpretację słowa "zatrudnienie", bo zgodnie z Kodeksem pracy zatrudnienie dotyczy m. in. umowy o pracę, a nie dotyczy umów cywilno-prawnych."
odpisali:
"Urząd Pracy m. st. Warszawy informuje, że zapis o niepodejmowaniu zatrudnienia w ciągu pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej dotyczy umowy o pracę."
Co mam teraz zrobić ? Bo wydaje mi się że urzędnicy w moim UP są niedoinformowani i wprowadzają ludzi w błąd.
Może napisać im takiego maila jak do UP w stolicy, żeby mi zinterpretowali co znaczy "zatrudnienie" ??
Czy może od razu pisać do wojewódzkiego UP ??
Możesz ale jak rozszerzysz działalnośc po miesiącu. Na początku wpis do ewidencji podobno wygląda tak ze możesz tylko na usługi fotograficzne a potem rozszerzasz i robisz co chcesz... oprócz umowy o prace. Zadzwon i zapytaj w ten deseń, u mnie powiedzieli ze ok bo jakby nie szedł interes to nie moga kogoś tak uwalic na rok:)
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
yarson
Mam problem.
Dotyczy umów zlecenia i o dzieło w trakcie pierwszych 12 miesięcy działalności.
Jak już poprzedni forumowicz napisał jak rozszerzysz działalność to podpisujesz dwustronną umowę jak firma z firmą czyli na wykonanie usługi
a potem po prostu wystawiasz fakturę VAT ewentualnie paragon. Żadne tam zlecenia czy dzieło - bo się wtedy może Urząd Skarbowy przyczepić.
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Żadne tam zlecenia czy dzieło - bo się wtedy może Urząd Skarbowy przyczepić.
Do czego się może przyczepić? Bo nie bardzo rozumiem?
Od kiedy prowadzenie działalności uniemożliwia podpisywanie umów o dzieło lub zlecenie?
nie powinno się wykonywać umów zlecenie gdzie przedmiotowa usługa jest zbieżna z wpisem pkd z prowadzonej DG
Niedawno w moim UP pojawił się taki zapis:
"Umowa o dofinansowanie zawiera w szczególności zobowiązanie wnioskodawcy do:
7) zwrotu równowartości odliczonego lub zwróconego, zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług, podatku naliczonego dotyczącego zakupionych towarów i usług w ramach przyznanego dofinansowania, w terminie:
a) 90 dni od dnia złożenia przez wnioskodawcę deklaracji podatkowej dotyczącej podatku od towarów i usług, w której wykazano kwotę podatku naliczonego z tego tytułu – w przypadku gdy z deklaracji za dany okres rozliczeniowy wynika kwota podatku podlegająca wpłacie do urzędu skarbowego lub kwota do przeniesienia na następny okres rozliczeniowy,
b) 30 dni od dnia dokonania przez urząd skarbowy zwrotu podatku na rzecz wnioskodawcy
– w przypadku gdy z deklaracji podatkowej dotyczącej podatku od towarów i usług, w której wykazano kwotę podatku naliczonego z tego tytułu, za dany okres rozliczeniowy wynika kwota do zwrotu.
c) złożenia oświadczenia potwierdzającego datę odzyskania odliczonego lub zwróconego podatku VAT."
Jak to rozumieć?
Oznacza to tyle, że jeśli jesteś vat-owcem i odliczysz vat od zakupów finansowanych z dotacji, to musisz go zwrócić do PUP bo PUP finansuje wartość brutto zakupów.
Mozesz po prostu nie odliczać vat od zakupów z dotacji i masz spokój.