A nie mógłbyś choćby pokazać jakichś zdjęć ślubnych swojego autorstwa? Chyba, że dopiero zaczynasz myśleć o fotografii ślubnej. :|
Wersja do druku
Jeśli robiłeś śluby u znajomych, to może niech znajomi podpiszą Ci oświadczenie. Dołącz do tego parę zdjęć ze ślubu. Ja chyba tak zrobię, bo też nie mam żadnych "oficjalnych" zaświadczeń.
Poza tym chyba warto dołączać do wniosku wszystko co związane z fotografią, nawet niekoniecznie ślubną. Na innym forum wyczytałem, że ktoś dołączył nawet jakiś certyfikat komputerowy, który ma stwierdzać, że ten ktoś posiada umiejętność posługiwania się programami graficznymi (co ma znaczenie przy obróbce zdjęć). Nie wiem czy to trochę nie na wyrost, no ale jak widać ludzie kombinują na różne sposoby ;)
Ja od 1 marca zaczynam kurs ABC Biznesu :) Trwa do 12 marca :) A pozniej skladanie pewnie wniosku :) Ale caly czas mam dylemat jaka forme opodatkowania najlepiej wybrac. Czytalem to co pisaliscie ale kazdy inaczej mowi :D No moze na kursie mi cos podpowiedza :P
Oszacuj jaki bedziesz mial dochod, jakie koszty ... i zdecyduj ;)
Ciężko oszacować :) A co proponujesz ?
.. porponuje karte podatkowa :)
Z kartą podatkową jest taki problem, że niezależnie od tego czy działalność przynosi zyski, czy nie, to i tak musisz co miesiąc płacić podatek. Nie każdemu na początku jest to na rękę.
A lepiej być Vat-owcem, czy nie?
ja wziąłem ryczałt bez VATu
zakladajac firme , na poczatek , wzialem ryczalt , po 2 miesiacach juz musialem placic podatek , przewyzszajacy koszty karty podatkowej i byl jednak blad
teraz przechodze na karte , czy place sam zus 330 zl , czy doliczajac karte i razem 390 zl to roznica mala , a mama swiety spokoj
Już wiadomo o ile $$$ będzie można się ubiegać to będzie 19,461,60 zł Jest troszkę kasiorki ;)
Dokladnie. Wystarczy swistek od babci ze wyraza zgode na zarejestrowanie dz. gosp. w jej mieszkaniu (na przyklad).
Oczywiscie babcia musi byc wlascicielka tego mieszkania.
W ten sposob babcie mozna zastapic np sąsiadem itp...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jesli bedziesz sobie generowal jakies koszty dzialalnosci, to np zasady ogolne i ksiazka. A jesli nie planujesz przynosic miliona faktur i odliczac kazdego grosza od podatku to ryczalt. Zaplacisz 8.5% podatku i masz swiety spokoj.
Na zasadach ogolnych masz 19% ale masz mozliwosc odliczania sobie wszystkiego od podatku. Oczywiscie rzeczy ktore mozna podciagnac jakos pod rodzaj prowadzonej dzialalnosci gospodarczej.
W zasadzie zamiast kursow itp... idz do jakiejs ksiegowej i zapytaj co w Twoim przypadku bedzie lepsze i czym sie to bedzie roznic.
Rozliczanie sie samemu napewno jest oszczednoscia tych 100-200 zeta miesiecznie. Ale mnie osobiscie nie chcialo by sie z tym bawic. Raz z miesiacu zanosze papiery do ksiegowej, a potem dostaje mailem wysokosc podatku i vatu do zaplacenia. Bawienie sie z tym samemu jest prawie jak wyrywanie samemu sobie zeba z oszczednosci zeby nie isc do dentysty.
W naszym UP staje się przed komisją która liczy kilka osób tzn, ktoś z UP, ktoś z Urzędu Miejskiego, 2 osoby najwięksi przedsiębiorcy w gminie lub powiecie, i ktoś jeszcze. Akurat ja składałem na 2 profile działalności dokumenty, w biznes planie wpisałem że dochód uzależniony jest od nasilenia sezonowego czyli w okresach od maja do września to głównie fotografia, a w pozostałych to sprawy związane z systemami zarządzania.
Padło pytanie było to prawie 3 lata temu czemu kupuje tak drogi aparat notabene 40D wpisałem, odpowiedziałem panu w prosty sposób czy chciałby żebym na ślubie jego dziecka pracował małpką z marketu za 499 zł, np z biedronki, i tyle... więcej już mnie nie wzywali, ja dotacje uzyskiwałem w 2008 roku wiec trochę czasu już minęło, wtedy też Urzędy bardziej się wachały w przekazywaniu środków...
A to ciekawe stwierdzenie.
Zwlasza ze podatek DOCHODOWY, placi sie od DOCHODU. Wiec jesli nie masz DOCHODU (a nie przychodu) to nie placisz podatku bo nie ma od czego go zaplacic. Wiec jesli dzialalnosc nie przynosi zysku, to jakim cudem mial bys zaplacic podatek? Od czego? Ujemnego stanu konta?
Maver to moze doczytaj na czym polega karta podatkowa. Placisz podatek nie od dochodu , tylko stala kwote.
Btw ryczalt i 8.5% ? Chyba nie bardzo ...
No właśnie jaki procent obowiązuje w przypadku ryczałtu? 8,5 % to wydaje mi się za mało.
Ja znalazłem coś takiego:
To chyba nie dotyczy nas? A innego nie znalazłem.Cytat:
Usługi fotograficzne: świadczone z wykorzystaniem urządzeń do samoczynnego automatycznego naświetlania odbitek (samoczynnych printerów).
Przy 0 osób zatrudnionych dla miasta powyżej 50 000 ludności miesięczna opłata: 589zł
Ja prowadzę rozliczenia na zasadach ogólnych 19%, w tamtym roku wystawiałem rachunki jedynie ale niestety moje usługi związane z doradztwem zostały opodatkowane Vat. Więc wniosek + 200 zł i jestem Vatowcem, ale z drugiej strony to ma swoje plusy bo mogę sobie teraz całe zakupy wrzucać do kosztów, i jeszcze jedna ważna rzecz, doszło mi kilka firm bo wystawiam im FA Vat a nie rachunek, a szkolenia które prowadzę są zwolnione z Vat zgodnie z PKWiU, ale i tak lepiej brzmi faktura niż rachunek. Osobiście mi to wyszło na lepsze... chyba
Moje pytanie w sprawie ryczałtu nieaktualne. W przypadku usług fotograficznych stawka wynosi 17%.
A macie jakieś przykłady rekomendacji czy też pism które potwierdzają Waszą współpracę z jakimiś instytucjami? Jeśli tak to podeślijcie: szymanskij@plusnet.pl
Dziexs:)
No przejrzałem :) Niżej jest "pozostałe" ale kwota też niezbyt niska: 255zł
to poczytaj temat ten , badz w innym dziale na temat foto slubnej i kwestii opodatkowania , co mozna od czego odliczac
zreszta w googlach tez jest chyba duzo o karcie podatkowej
A ja mam pytanie z innej beczki, przy wnioskowaniu o dotacje, wszystko robicie sami, biznes plan i resztę czy wszystko zanosicie np. do doradcy i on wszystko pisze a wam daje gotowe wnioski ?
jesli ktos ma problem wypelnic wniosek do UP , i oddaje doradcy , to lepiej niech w ogole sobie odpusci bo to by bylo co najmniej zenujace ubiegac sie o dotacje :D
Jaca9 - ja wpisałem wszystko co wiem a resztę z pomocą pani z UP w końcu od czegoś tam siedzą :smile:
szymanskij - mi pani z US powiedziała tak - ze dla mojej miejscowości i zakresu działalności kwota wynosi 234 zł. MM-architekci kilka stron wcześniej pisał jak co się liczy, ja o rekomendacje poprosiłem wszystkich dotychczasowych klientów a wzory masz w goooogl.. dołączyłem jeszcze kilkanaście fotek i zaświadczenie z kurii. Wszystko ładnie spiąłem w teczuszkę, oddając pani przejrzała mi wszystkie strony i zadała kilkanaście pytań a na końcu przyznała się ze będzie w komisji oceniającej:oops:. Pani stwierdziła ze jestem jednym z lepiej przygotowanych:mrgreen: a o samych zdjęciach rozmawialiśmy z pół godziny – jak to już ktoś tu napisał, jedno zdjęcie jest warte więcej niż 1000 słów..
czy jakoś tak:mrgreen::smile:
No to fajnie miałeś.
U mnie tylko wzięli wniosek i ani me ani be...
Równie dobrze mogli urnę postawić na korytarzu...
co do karty podatkowej to odlicza się składkę zdrowotną i do zapłaty zostaje ok 50 zł miesięcznie.
No nie do końca bo jak pojechałem pierwszym razem to okazało sie ze zmienili wniosek na ten rok i trzeba jeszcze raz wszystko od nowa, ale link na stronie oczywiście do starego.
Każdy kto złożył stary będzie musiał pisać jeszcze raz, ja trafiłem na mila panią która wyjaśniła co i jak, ale jak dla mnie to mogliby faktycznie jakiś wzór przedstawić i było by mniej pytań.
różne fotki czy tylko związane z fotografią ślubną ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A PKD macie 74.20 ?
http://www.dzialalnosc-fotograficzna.pkd-24.pl/
tak 74.20
rozmazane arhtystyczne fotki mozna sobie odpuscic , dajesz to co swiadczy o twoich umiejetnosciach i podpada pod komercje powiedzmy , na czym mozna zarobic
nie tak znowu do końca. Wnioski są różnie w różnych urzędach. Jedne mniej skomplikowane drugie bardziej. A człowiek nauczony życia w Polsce wszędzie szuka haczyków ;)
Np. ja miałem kilka niejasności. Chociażby z tabelką zakupową.
1. Czy jeśli kupuję np 2 sztuki lampy studyjnej takiej samej, to mam to rozpisać na 2 pozycje, czy tez wpisać w jednej z dopiskiem 2 szt. i zsumować kwotę?
2. W tabelce pozycji jest 18 a ja chcę kupić 25. Gdzie to wpisać. Czy można wyedytować (co nie jest proste bo to PDF) tabelkę i dopisać kilka wierszy czy tez to jest jakieś ograniczenie formalne że nie można więcej rzeczy niż jest pozycji w tabelce?
takie niby pierdoły, a człowiek się boi żeby nie odrzucili np. bo wniosek źle wypełniony...
mnie 2 razy wzywali do poprawek , nie odrzucali z powodu drobnych bledow
to o czym mowisz rozumiem , ale wypelnianie wniosku przez kogos to jednak nie porozumienie , ten wniosek jest prosty sam w sobie , pewne rzeczy np te o ktorych mowisz czy zrobisz tak czy tak to przejdzie
od tego poza tym sa spotkania na ktorych watpliwosci wyjasniaja badz mozna to zrobic skladajac wniosek
Tydzien czasu nie potrafia zmienic bezposredniego linka na stronie i dalej ludzie pewnie wypelniaja stare wnioski :-? a zdjecia dodalem rozne, wiekszosc z imprez masowych no i moje skromne slubniaki, ale drukowalem sam na papierze foto a4 a pozniej w koszulki, wygladalo to skromnie ale dosc schludnie:smile:
Wniosek przeszedł pomyślnie? W pisałeś że masz coś $$$ odłożone np. na wpis do ewidencji, pierwsza składkę ZUS itd.
Tzn tylko przyjeli moj wniosek dopiero po 15 beda dzwonic czy rozpatrzyli go pomyslnie, ze swoich pieniazkow wpisalem koszty reklamy, ubezpieczenia sprzetu,koszt zakupu nowego sprzetu komputerowego.
Na te wszystkie zakupy jest wymagana faktura? Czy jak się zakupiło komputer parę miesięcy temu to też można go tak wpisać czy już nie za bardzo ? Rozumiem że o pełna kwotę się starasz?
Tzn niewiem do konca czy to ktos bedzie sprawdzal, bo w koncu Ty z wlasnych pieniedzy bedziesz coś tam kupowal, i czy dokladnie tyle wydasz ile napisales to chyba zalezy do Ciebie i generalnie nieda sie raczej przewidziec co do zlotowki, ze wydasz na reklame powiedzmy 1000 zł.
Co prawda to prawda, Twój UP jest w dużym mieście.
A ja mam pytanko odnośnie tych rekomendacji klientów, które można dołączyć do wniosku. Czy taka rekomendacja musi być napisana przez klienta odręcznie, czy można to napisać na komputerze, a zainteresowanym dać tylko do podpisania? Mam kilka takich zadowolonych par i dużo szybciej by było, gdyby wystarczył sam tylko ich podpis.
Kolego, zrobisz jak zechcesz, to ze dajesz cos dodatkowo to tylko Twoja sprawa i nigdzie nie jest napisane w jakiej formie, ja miałem pisane odręcznie i z kompa:smile:
hej
jutro idę na spotkanie w sprawie unijnych dotacji.
jeśli dowiem się czegoś "wartościowego" to z miłą chęcią się podzielę
Przy pokazaniu zaświadczeń od innych par pytali czy był % do skarbówki od prowadzony? czy wszystko na lewo
Wszystko zależy jaka jest konkurencja w danym UP. Jak są ciency zawodnicy to wystarczy nieco pobajerować w biznesplanie i kasa niedługo będzie w naszych rękach. Ni ema co przesadzać z dodatkowymi rekomendacjami i innymi świstkami ja nie będą dobrze wpisane w biznesplan i odpowiednio uzasadnione.
Ja tam 3 biznesplany popisałem i za każdym razem w UP otwierali oczy z zachwytu. A że pisarzem dobrym nie jestem, jedynie co, to troszkę analityczny umysł mam to stwierdziłem, że bardzo kiepski poziom ogólny jest ludzi co się starają o dotację ;)
Jedynie przy swoim własnym biznesplanie przedobrzyłem i wpisałem realne kwoty na początku czyli dosyć pokaźne straty w pierwszych miesiącach. Przez to niepotrzebnie musiałem uzupełniać biznesplan o wyjaśnienie dlaczego strata i jak sobie z tym poradzę.
Tak więc polecam wypełniać/pisać biznesplany z dużym polotem, nie koniecznie realny, a te realia mieć tylko na względzie, bo jednak jakieś tam koszta będą co miesiąc czy się zarabia czy nie :)
A ja tylko pytanie do karty podatkowej ? Czy nie ma jakiegoś ograniczenia na sumę wystawionych faktur ? Bo wtedy ja mogę sobie wystawiać np na kwotę 10 000zł i tak będę płacił tylko te 50-60 zł ?
dołączam się do prośby. Głównie chodzi mi o wzór rekomendacji od byłych klientów maik30d@interia.pl
NIkt z fotografów na Cb prowadzących działaloność nie jest tak łaskawy żeby wystawić zaświadczenie o jakim pisałem wcześniej ??:oops:
Przepraszam jak kogoś obrażę ale jeśli nie potrafinie napisać prostego listu polecającego to jak zamierzacie napisać biznes plan i prowadzić potem działalnośc gospodarczą? Ja wiem że dotacja jest fajna bo można kupić sporo sprzętu itp ale pewne podstawy wiedzy są niestety konieczne.
Ja mam pytanie do tych, którzy już otrzymali dotacje. Czy mieliście takie sytuacje, że urzędnicy zakwestionowali którąś pozycje z waszych fotograficznych zakupów? Czy oni wogóle ingerują w nasz biznes plan jeśli chodzi o same zakupy?