Strona 72 z 152 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

zakladajac firme , na poczatek , wzialem ryczalt , po 2 miesiacach juz musialem placic podatek , przewyzszajacy koszty karty podatkowej i byl jednak blad

teraz przechodze na karte , czy place sam zus 330 zl , czy doliczajac karte i razem 390 zl to roznica mala , a mama swiety spokoj
    no comment...

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Już wiadomo o ile $$$ będzie można się ubiegać to będzie 19,461,60 zł Jest troszkę kasiorki

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Nie ale firma musi byc na jakis adres zarejestrowana , na lokal ktory jest albo twoja wlasnoscia ( moze byc czesciowo twoja ) albo np na wynajety ( wtedy moze byc potrzebna przedwstepna umowa najmu lokalu ).

Jesli na czyjs lokal to chyba przejdzie ale ten ktos jakis papier potwierdzajacy ze wyraza na to zgode musi byc.
    Dokladnie. Wystarczy swistek od babci ze wyraza zgode na zarejestrowanie dz. gosp. w jej mieszkaniu (na przyklad).
    Oczywiscie babcia musi byc wlascicielka tego mieszkania.

W ten sposob babcie mozna zastapic np sąsiadem itp...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez szymanskij Zobacz posta
    Ja od 1 marca zaczynam kurs ABC Biznesu Trwa do 12 marca A pozniej skladanie pewnie wniosku Ale caly czas mam dylemat jaka forme opodatkowania najlepiej wybrac. Czytalem to co pisaliscie ale kazdy inaczej mowi No moze na kursie mi cos podpowiedza :P
    Jesli bedziesz sobie generowal jakies koszty dzialalnosci, to np zasady ogolne i ksiazka. A jesli nie planujesz przynosic miliona faktur i odliczac kazdego grosza od podatku to ryczalt. Zaplacisz 8.5% podatku i masz swiety spokoj.
    Na zasadach ogolnych masz 19% ale masz mozliwosc odliczania sobie wszystkiego od podatku. Oczywiscie rzeczy ktore mozna podciagnac jakos pod rodzaj prowadzonej dzialalnosci gospodarczej.

W zasadzie zamiast kursow itp... idz do jakiejs ksiegowej i zapytaj co w Twoim przypadku bedzie lepsze i czym sie to bedzie roznic.
    Rozliczanie sie samemu napewno jest oszczednoscia tych 100-200 zeta miesiecznie. Ale mnie osobiscie nie chcialo by sie z tym bawic. Raz z miesiacu zanosze papiery do ksiegowej, a potem dostaje mailem wysokosc podatku i vatu do zaplacenia. Bawienie sie z tym samemu jest prawie jak wyrywanie samemu sobie zeba z oszczednosci zeby nie isc do dentysty.
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 22-02-2010 o 09:41 Powód: Automerged Doublepost
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Domyślnie

W naszym UP staje się przed komisją która liczy kilka osób tzn, ktoś z UP, ktoś z Urzędu Miejskiego, 2 osoby najwięksi przedsiębiorcy w gminie lub powiecie, i ktoś jeszcze. Akurat ja składałem na 2 profile działalności dokumenty, w biznes planie wpisałem że dochód uzależniony jest od nasilenia sezonowego czyli w okresach od maja do września to głównie fotografia, a w pozostałych to sprawy związane z systemami zarządzania.
    Padło pytanie było to prawie 3 lata temu czemu kupuje tak drogi aparat notabene 40D wpisałem, odpowiedziałem panu w prosty sposób czy chciałby żebym na ślubie jego dziecka pracował małpką z marketu za 499 zł, np z biedronki, i tyle... więcej już mnie nie wzywali, ja dotacje uzyskiwałem w 2008 roku wiec trochę czasu już minęło, wtedy też Urzędy bardziej się wachały w przekazywaniu środków...
    Canon FF i słoików kilka

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    Z kartą podatkową jest taki problem, że niezależnie od tego czy działalność przynosi zyski, czy nie, to i tak musisz co miesiąc płacić podatek. Nie każdemu na początku jest to na rękę.
    A to ciekawe stwierdzenie.
    Zwlasza ze podatek DOCHODOWY, placi sie od DOCHODU. Wiec jesli nie masz DOCHODU (a nie przychodu) to nie placisz podatku bo nie ma od czego go zaplacic. Wiec jesli dzialalnosc nie przynosi zysku, to jakim cudem mial bys zaplacic podatek? Od czego? Ujemnego stanu konta?
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Maver to moze doczytaj na czym polega karta podatkowa. Placisz podatek nie od dochodu , tylko stala kwote.

Btw ryczalt i 8.5% ? Chyba nie bardzo ...
    no comment...

Domyślnie

No właśnie jaki procent obowiązuje w przypadku ryczałtu? 8,5 % to wydaje mi się za mało.

Domyślnie

Ja znalazłem coś takiego:

Usługi fotograficzne: świadczone z wykorzystaniem urządzeń do samoczynnego automatycznego naświetlania odbitek (samoczynnych printerów).

Przy 0 osób zatrudnionych dla miasta powyżej 50 000 ludności miesięczna opłata: 589zł
    To chyba nie dotyczy nas? A innego nie znalazłem.

Domyślnie

Ja prowadzę rozliczenia na zasadach ogólnych 19%, w tamtym roku wystawiałem rachunki jedynie ale niestety moje usługi związane z doradztwem zostały opodatkowane Vat. Więc wniosek + 200 zł i jestem Vatowcem, ale z drugiej strony to ma swoje plusy bo mogę sobie teraz całe zakupy wrzucać do kosztów, i jeszcze jedna ważna rzecz, doszło mi kilka firm bo wystawiam im FA Vat a nie rachunek, a szkolenia które prowadzę są zwolnione z Vat zgodnie z PKWiU, ale i tak lepiej brzmi faktura niż rachunek. Osobiście mi to wyszło na lepsze... chyba
    Canon FF i słoików kilka

Domyślnie

Moje pytanie w sprawie ryczałtu nieaktualne. W przypadku usług fotograficznych stawka wynosi 17%.

Strona 72 z 152 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów