w tym tygodniu sprawdze dokladnie i wymacam jak juz bedzie, dam znac
Wersja do druku
w tym tygodniu sprawdze dokladnie i wymacam jak juz bedzie, dam znac
Z ocenami to jednak trzeba poczekać na finalne puszki. Jak trafią do sprzedaży to jest spora szansa na rzetelne porównanie. Mnie się w samplach z 40D bardzo podobają kolorki :). Te matryce 10mln u Canona jednak ciut inaczej obrazują niż 8 mln. Mam wrażenie że kolory są bardziej ciepłe i troszkę bardziej nasycone. To mi się nasunęło po zrobieniu pewnej ilości zdjęć 400D. Być może z tandemem 40D - 30D będzie to samo.
Racja - będą korpusy finalne to można się pokusić o porównania. Obejrzałem prawie wszystkie sample z dpreview (nie do końca jestem przekonany do umieszczania jako sampli przeróbek z dpp bo to diabli wiedzą co kto namieszał bawiąc się tymi rawami). No nie wiem - niby ostrość itd. ok, ale zajrzałem z ciekawości do starych sampli z 5d
http://web.canon.jp/imaging/eos5d/ht...sample_4e.html
szukając np. ujęć makro robionych taką samą setką makro f2.8 przy przysłonie f10. Trochę to karkołomne porównywanie, ale... sam już niewiem.. Zastanawiam się czy aby te samoczyszczące się wibrujące szybki w 400d i
40d nie mają negatywnego wpływu na ostrość.
Ale co z tego, że cena jest skoro raptem kilka sklepów podaje _orientacyjne_ daty dostawy w okolicach połowy września?
Co chcesz tam oglądać w przyszłym tygodniu w sklepie? Cennik? :-)
A co do Mark III - no to rychło w czas dostali ten aparat, kilka miesięcy po wprowadzeniu go do sprzedaży ("już jest" :-)
Oczywiście zakładam, że mówisz o 1D mkIII, a nie 1Ds mkIII :-)
Znajomy już się o cenę 40D w niemczech dowiadywał. Jak "dla mnie" bez żadnych faktur itd. może to wynieść... i tutaj mi pamięć padła bo albo 4400 albo około 4000 ...:confused:
Skąd zdziwienie?
Na www.idealo.de jest od 1130E, czyli ok. 4330zł według kursu średniego NBP.
Ceny w Niemczech były zawsze niższe niż w Polsce.
A w Szwajcarii jeszcze niższe :D
na dpreview pojawili się pierwsi posiadacze 40D. Ponoć sprzedaż rozpoczęto od Australii, w stanach chyba w tym tygodniu ma być w sklepach.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wiem, ale nie spodziewałem się, żebyś był w stanie stwierdzić obecność uszczelek pod przyciskami, a to mnie najbardziej interesowało, bo szkła mam już z uszczelką na bagnecie.
No jeśli cena będzie rzeczywiście w okolicach tych 4000 to ja nie mam zastrzeżeń do tego co robi konkurencja :mrgreen:. Teraz potrzeba jeszcze żeby Sony puściło coś tańszego niż D300. Co za piękne czasy :D.
Ja nie jestem zdziwiony tylko skonfundowany tym, że dokładnie nie pamiętam. Skoro jednak w sklepie wyjdzie około 4300 czyli da się "załatwić" bez faktur za około 4000.
Jedno jest pewne, już niedługo mój 20D pójdzie w obce ręce a jego miejsce zajmie grzmiąca czterdziestka :P
"zaufany" dostawca z niemiec, oznajmił mi, że w przyszłym tygodniu powinien mieć już na stanie pierwsze szt. 40D. Jak tylko dojdą wysyła mi natychmiast.
Na Dpreview pokazane są sample z egzemplarza przedprodukcyjnego - moim skromnym zdaniem jest to normalny egzemplarz z seryjnej produkcji. Producent ogłaszając oficjalne rozpoczęcie sprzedaży na 20 września czyli za miesiąc ma już gotowe tysiące szt "40tek". Gdyby sample pojawiły się pół roku temu wtedy uwierzę że to egzemplarz przedprodukcyjny......;)
1Ds MkIII white paper pojawil sie tu:
http://cpn.canon-europe.com/files/ne...Whitepaper.pdf
to chyba tyle jesli chodzi o jakiekolwiek zmiany z specyfikacjii...
Trudno, jakos z tym okropnym LCD przyjdzie mi zyc :lol:
Czy ktoś z Was zna może oficjalne stanowisko Canona w sprawie nie produkowania "czyściarek matrycy" w modelach wyżej niż 40d?Chodzi mi między innymi o najnowsze propozycje Canona gdzie jest live view a nie ma systemu czyszczącego....powiem szczerze,że troche tego nie rozumiem....tym bardziej,że już od roku ten system funkcjonuje w 400d.Czyżby negatywnie wpływał na jakość zdjęć?
P.S - czy 2 dodatkowe matówki będą dostępnę od razu z 40d czy też trzeba będzie je dokupić?
ciekawe i w końcu porządne porównanie szumów 30D i 40D.
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=24543226
Wygląda bardzo dobrze
W sprzedaży już jest w HK, cena 1100$
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
o czym ty piszesz? wszystkie nowe modele mają odkurzacz.
...faktycznie...kolega-canoniarz wprowadził mnie w błąd.Cytat:
o czym ty piszesz? wszystkie nowe modele mają odkurzacz.
A wracając do sampli...na moje oko Canon 40d wypada ciut lepiej a już na pewno nie gorzej od 30d - trzeba to oblać ;)
Ja tu widze znowu porownanie jakiegos softu do konwersji RAW. Fotki wygladaja ja przerobione DPP, a nie z aparatu. 40D wydaje mi sie takze mniej nasycone i kontrastowe.
Dodatkowo:
"If you look at the EXIF, the 40D images consistently have
1/3 stop slower shutter speed, so ISO 400 on the 40D
is more like ISO 320 on the 30D, etc. So if there were
any improvement in noise performance, you would have
to fold it into the difference in metering."
Czyli moje czarne obawy sie potwierdzily :(
Zauwazylem dzisiaj, ze pojawily sie oferty 40D w sklepach (Niemcy). Najtanszy sklep sprzedaje za 1109,45 Euro. Aparatu nie ma jeszcze na sklepie, ale przewidywany termin dostawy 30.08.2007.
Chyba ruszylo ;)
Panowie spokojnie...z 14-bitowych rawów spokojnie wyciągniecie o wiele więcej niż z troszke wyzszego iso w 30d...;)
no ale co ma niby dac w praktyce to 14 bit, oprocz tego ze znowu karta bedzie przyciasna... Jak by na fotkach wystepowaly absolutnie bezszumne i gladkie gradienty moze by to poprawilo przejscia ale tak nie jest wiec nie ma to sensu...
teoretycznie daje wieksza plynnosc tonalna, wiec chocby na niebieskim kanale powinno byc trudniej poszarpac tonalnosc przy zwiekszaniu nasycenia.
a w praktyce, to mi sie zdarza turlac z wyciagnieciem niebieskiego kanalu. zwlaszcza przy niedoswietlaniu, ze wzgledu na mocno "swiecace" chmurki.
bylem w sklepie. Niestety wystawienie aparatu oficjalnie w cenniku na wystawie sklepowej nie pociagnal za soba swojej obecnosci. Aparat bedzie spodziewany z polowa przyszlego miesiaca czyli wrzesnia. Mowa o 40D
Tak nawiasem, to z white paper do 1 Ds MkIII (strony 25 i 26) wynika, że w DPP 3.2 zostanie wprowadzona funkcja Lens Aberration Correction. Oczywiścei informacje o obiektywach są tylko dla szkieł Canona...
There are 4 factors that this function can correct:
1) Peripheral illumination:
Corrects peripheral light, which declines as one moves away from the center of the image, by increasing brightness at the image periphery so that rightness is uniform over the entire image
2) Distortion:
Corrects images where shape relationships are disrupted so that they appear as they should
3) Chromatic aberration:
Corrects color fringing that arises around the image periphery
4) Color blur:
Corrects the blue and red color blurring that can occur at the edges of very bright areas in images
Niestety aby w pełni wykorzystać tą funkcję będzie trzeba mieć nowszą puszkę...
Aż tak źle nie jest :):
Depending on the EOS Digital camera on which the lens is mounted, there are 2 modesof correction using DPP ver.3.2. In the latest models released in 2007 (EOS-1Ds Mark III,EOS 40D and EOS-1D Mark III), the lens ID and the focal length and distance information are recorded as supplementary information in photographed RAW images. As a result, these cameras meet all the requirements for aberration correction. To use aberration correction on these 3 models, simply check the boxes for the factors to be corrected in
the [Lens aberration correction] window.
On the EOS-1D Mark II N, EOS-1Ds Mark II, EOS-1D Mark II, EOS-1Ds, EOS-1D, EOS 5D, EOS 30D and EOS Digital Rebel XTi/400D DIGITAL, the lens ID and focal length are recorded as supplementary information in photographed RAW images, but the distance information is not recorded. On these cameras, when one checks the boxes in the [Lens aberration correction] window for the factors to be corrected in photographed RAW
images, aberration is corrected on the assumption that the distance is set to infinity.
To moze w DPP 8.0 beda juz suwaczki do cieni i highlights :)
No jakieś mają być...:
If one is not happy with the results of the corrections performed by
DPP, one can use the sliders for the different correction factors or the
shooting distance to make additional adjustments. Also, one can
correct red chromatic aberration with the [R] slider of the [Chromatic
aberration] or blue chromatic aberration with the [B] slider.
Chciałem raczej zasygnalizować temat, niż przeklejać 2 strony .pdf'a :), którego zresztą można z sieci zassać...
Przepraszam że pytam ale to ma jakiś związek z opisywanym tematem :mrgreen:? Jest osobny wątek: http://canon-board.info/showthread.php?p=357539 na ten temat.
Na dpreview piszą że AutoISO w 40D działa tylko w zakresie 400-800. Przecież to kompletny idiotyzm coś takiego. Czy to prawda?
ja sie ciesze ze nikon skoczyl o oczko wyzej niz canon jest wiec szansa na to ze canon chcac sprostac konkurencji nie bedzie szalal cenowo i przyszle modele produkcyjne beda lepsze niz nikona....ciekawe czy doczekamy pelnej klatki w segmencie aparatow polprofesjonalnych????? i kiedy??? a i pentax, olimpus oraz sony moga niezle namieszac w grze o klienta :))))
Gdyby 5d miał konkurencje w tym segmencie to by tyle nie kosztował a troche ponad połowe tego co teraz(około 5000)...niestety juz wiadomo,że sony nie wypuści FF w wersji półprofesjonalnej...cały czas stawia na aps-c i chyba nie wykorzystali swojej szansy bo gdyby nowa alpha miała FF i około 12-14mp a także więcej klatek na sekunde w cenie 7-8,000 to na rynku pojawiłby się nowy segment - nie zajęty jeszcze przez nikogo....byłoby bardzo ciekawie - szczególnie dla nas potencjalnych klientów.
A tak....canon wypusci na wiosne nastepce 5d i znów będzie rozdawał karty...nie wiem czy w sony spece od marketingu śpią??...ale to juz temat na zupelnie inna histerię ;)