A zauważyłeś kto narzeka? Najczęsciej ci, którzy sprzętu sobie nigdy nie kupią i nie wiedzą o nim zbyt wiele. A im droższy sprzęt, tym więcej narzekających.
Wersja do druku
Jeden raz zdarzyło się Moderatorowi okazać ludzkie oblicze i już go atakują...
Wracając do tematu - mam prośbę: pisze się, że LiveView nagrzewa matrycę i zwiększa szumy. Proszę w wolnej chwili któregoś z dumnych właścicieli, żeby zrobili zdjęcie po włączeniu aparatu i po jakiejś kilku(nasto)minutowej sesji LiveView w celu porównania.
Dziękuję.
Szumi jak cholera, szczególnie ze zdjętym obiektywem, bo dużo pyłków wlatuje do środka :lol:
Sprawdziłem, nie widzę różnicy, żadnej. Ale może sprawdzę, jak się zachowuje po 8 godzinach pracy w LiveView? Kto wie, może ta kiepska lustrzanka ma jednak obraz do ****. :lol:
A tutaj ocieramy sie już o rachunek prawdopodobieństwa. Im więcej czystapińdziesiątek, tym więcej potencjalnych malkontentów. A tych, ktorzy sobie ponarzekają na porządne puszki jest trochę mniej.
Odpadają głównie Ci, którzy jak nie mieli w łapach to nie piszą, oraz ci, którzy siedzą cicho, jak im się tylko wydaje. Czyli optymistycznie licząc, 10% forum :mrgreen:
w sklepach internetowych jest juz za 14300,- co uwazam za b. dobrą cene, zwazywszy, że canon nie ma tutaj żadnej konkurencji (podobnie jak w 1ds).
1d mk III na pewno nie stanowi kroku milowego jeżeli chodzi o jakość zdjęć (5d dalej jest lepszy), ale samo body ma tyle nowych interesujących funkcji, że ta cena wcale nie jest taka wysoka.
Tam było ":P" - cena jest do ugryzienia (pozostają kwestie amortyzacji zakupu), po prostu chyba zawsze cena 1-nek będzie za wysoka w stosunku do średnich możliwości tych którzy chcieli by go posiadać i to jest doskonałym powodem by sobie ponarzekać. Co do 5D - to nawet interesująca propozycja na 2 body, przynajmniej dla mnie kiedyś do przemyślenia.
kupiłem za 16tys. i nie żałuję. Canon podwyższył ceny i trzeba było mieć dużo wcześniej przelaną kasę za sprzęt w sklepie, żeby się załapać jeszcze na pierwszą cenę. Pewnie wysoka się nie utrzyma, bo im dłużej od premiery, tym zazwyczaj taniej. I lepiej.
W każdym razie amortyzacja na rok to po ok.1300 albo nawet mniej miesięcznie, na dwa lata połowa tego. I migawka na 300tys. klapnięć. Jeśli nawet wyklepię tyle (chociaż nie pracuję przy 10kl./s), to wymienię migawkę i będę robił dalej. A ile trzeba by było kupić np. 30D, żeby wyszło na to samo (pomijając jakość aparatu)? 3. Przemnóżmy przez cenę i zastanówmy się, czy warto wydać tyle na jedynkę...
coś u Ciebie z liczeniem nie halo :) 650 zł na nową migawkę w 30d to 1d mk3 szybko na to samo nie wyjdzie ;)
Zauważ też, że w większośći ci co kupują droższe puszki nie pytają na forum czy warto to czy tamto. Stąd też robią to dużo bardziej świadomie w związku z tym doskonale zdają sobie sprawę ze słabości swojego wyboru.
Tak czy tak 30D dzielą lata świetlne od nowego (i starego) Marka także nie ma co porównywać. To jest też kwestia czy danym narzędziem w zastanych warunkach w ogóle zrobi się zdjęcia czy nie - wtedy kończą się wszelkie kalkulacje i zaczyna być ważne to żeby mieć coś co spełni wymagania w 100%. Myślę że głównie po to się kupuje jedynki.
na niemieckim forum wyczytałem, że 1d mk III oferuje rozpiętość tonalną na poziomie 11,2 EV. W porównaniu do 9 EV 5d, to dosyć spora różnica; czy któryś ze szczęśliwych posiadaczy robił jakieś porównanie?
Sven, dobrze wiesz, jak jest z tym liczeniem EV. każdy to robi inaczej, zawsze wyjdą takie wyniki, jakich spodziewa się testujący. Miło by było, gdyby rzeczywiście mniej przepalał niż 5D, ale nei spodziewałbym się cudów na poziomie skoku 2EV (byłoby znacznie więcej niż w S3/S5).
A ja bym się spodziewał - z uwagi na 14 bitowe przetwarzanie barw. W cyfrowych MF uzyskuje się (wg. danych producentów) 12EV i wszystkie osoby, które przesiadły się z DSLR na np. H3 opisując swoje wrażenia zwykle podkreślają, że rozpiętość tonalna w tych puszkach jest "jak z HDR-u".
Kwantyzacja koloru w cyfrowych MF jest wprawdzie wg. danych producentów 16bitowa, ale spotkałem się z opiniami (kolesi, którzy grzebią w RAW-ach), jakoby naprawdę była 14 bitowa. Czyli dokładnie taka, jak w 1D3...
Sam zresztą po oglądnięciu plików CR2 z 1D3 w C1 odniosłem wrażenie, że rozpiętość tonalna została zwiększona. Symptomatyczne było dla mnie to, że cholernie dużo można tam było wyciągnąć ze świateł...
A na znanej stronie link do instrukcji obsługi dla tych, którym wystarcza Second Life 2...
Tak sobie czytam z przyjemnością tą instrukcję i doszedłem do współpracy z lampami. Patrzę 1/300 czyli lepiej niż np. 20D. Ale czytam o lampach studyjnych i tu załamka - na str. 108 instrukcji piszą, że synchro z dużymi lampami studyjnymi wynosi 1/60 lub dłużej. W 20D pisali że 1/125 lub dłużej. Na mojej dwudziestce wychodzi właśnie ta 1/125. Czyli jakby na 1dIII Marku było 1/60 to niezła kicha. Nic z ręki nie można by było robić.
Może jeden z dwóch szczęśliwców posiadających 1d III Marka przetestował by to. Może piszą tak, tylko na wszelki wypadek, żeby nie było reklamacji związanych ze współpracą z lampami w studio, ale żeby aż tak nisko zeszli z tym czasem.
jasne :lol: Niesmialo przypomne, ze bylem jedynym entuzjasta
14-bitowego koloru od momentu premiery....
To zreszta zabawne jak wiekszosc ewoluowala od kompletnego
rozczarowania do zachwytow.
Gratuluje pierwszym wlascicielom, pokazcie wiecej zdjec z tego cuda.
Szczegolnie interesuja mnie jakies z maksymalnymi kontrastami,
typu ciemne pomieszczenia z jasnymi lampami itd. Jakies detale wokol
lamp bylyby super. Jak widzicie roznice w obrobce?
Cos w tym stylu byloby super :-) (a propos, to zdjatko pochodzi
z 16-35 II, moje aktualnie ulubione szklo)
Jestem ciekawy czy będzie cashback na Marka III ?
Muszę Was troszeczkę zmartwić - za str. 164 instrukcji:
dzięki funkcji użytkownika C.Fn II-3 można zwiększyć o 18% ilość detali w światłach. Odbywa się to poprzez sztuczne przesunięcie czułości do skali 200-3200 kosztem zwiększenia szumów w cieniach. Wydaje mi się że takie sztuczki były już stosowane w Nikonie d200...
ale co to ma do rzeczy?
Skoro jest 14 bitów, to można oczekiwać lepszej rozdzielczości tonalnej. Podana przez ciebie funkcja ani nie zależy, ani nie neguje tego o co pytał snowboarder.
A tak ostatecznie, jak sądzicie: matryca 5D generuje jeszcze lepsze obrazy czy już jednak (biorąc pod uwagę ten temat z kilku ostatnich postów) smark3?
Można oczekiwać, ale tylko troszkę: 14 bitów rozkłada się na luminancję (na której Ci zależy) oraz chrominancję. No i zgaduj-zgadula czy jest zwiększona rozpiętość na światło-cieniach, czy możliwość zapisu dodatkowych barw. Gdyby faktycznie doszło 2EV to wątpię w to że Canon zapomniał się tym pochwalić :lol:
Jakość zdjęcia będzie gdzieś pomiędzy 1d mk IIn a 5d (pewnie bliżej 5d), ale puszka ma sporo zalet:
dla mnie:
- 14 bit
- 3" ekran
- zapis na 2 nośnikach równocześnie
- znacznie lepszy af
- "małe" skompresowane RAwy: idealne na śluby
jedyny problem: gdzie go kupić?????? skoro nigdzie go nie ma
http://www.e-oko.pl/t5j2t5kjQORdPK4n...td2brNH2DKDpDH
zamow i poczekaj :D:P
zamowić to mogę wszędzie. ja chcę kupić; z fakturą vat, z polskiej dystrybucji i w dobrej cenie :-)
Nie chcę was zmartwić, ale na oficjalnej stronie 1D Mark III napisano, że 14 bitów służy lepszym (gładszym) przejściom kolorów, a nie zwiększeniu zakresu tonalnego, czyli stosunkowi maksymalnej i minimalnej wartości sygnału, jaki może odtworzyć matryca. IMHO Canon na pewno pochwaliłby się większym zakresem, gdyby go osiągnął. Ale ostatnie słowo należy do posiadaczy nowego Marka ;-)
To jest oczywiste, tylko konkretnie w tym przykladzie, nie wydaje ci
sie, ze powiedzmy prosto, "pelny bialy" konczy sie wczesniej w 14-bitowej
wersji i zaczynaja sie szarosci?
Powiedzmy, ze skala jest od 1 do 100 i w 12-bitowym kolorze
"pelny czarny" konczy sie na 32 i dochodzi do "pelnego bialego" na 80.
Czy skok do 14-tu bitow oznacza, ze mam wieksza skale przejsc tonalnych
tylko miedzy 32 a 80 "ustanowione" przez 12-bitowa skale, czy tez
mamy wiecej przejsc miedzy 1 a 100, czyli "pelny czarny" konczy sie
wczesniej a "pelny bialy" zaczyna pozniej?
Myślę, by spokojnie poczekać kilka dni... fotoit próbuje pewnie wykorzystać nerwówkę związaną z opóźnieniem dystrybucji modelu:) Ja miałem obiecaną realizację zamówienia na koniec kwietnia, na początku maja pewnie bym się na cenę w fotoit pod warunkiem natychmiastowego odbioru skusił... ale jak już tyle czekam to jeszcze te pare dni spokojnie przeżyję na starym 1D :) a potem znów porównam ceny:D:D:D
Jest dokładnie tak jak napisałeś - sprawdziłem empirycznie :mrgreen: Większą o 18% rozpiętość uzyskuje się kosztem szumów w cieniach, ale w mkIII i tak nie są one najgorsze :wink:
Nie ma opóźnienia w dystrybucji, tylko na polskę jest bardzo mało tych modeli. Sprawdź ceny na świecie i wyjdzie Ci że....u nas są najtańsze :-(
Ale są też dobre wieści - tym razem ze strony Adobe: nowy Camera RAW 4.1 obsługuje już mkIII :D i dostępny jest pod:
http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html
Olgierd, o czym ty piszesz?
Zakres tonalny sprawdza się dla stałego ISO, w najlepszych możliwych (laboratoryjnych) warunkach: czyli optymalne ISO (przypuszczam, że jak najniższe), optymalna ekspozycja, doskonałe szkło, kartka papieru z przejściem od białego do czarnego. W takich warunkach nie ma mowy o podbijaniu ISO. Mówisz o czymś zupełnie innym, co się nazywa zwiększeniem czułości.
Funkcja, która tak uparcie cytujesz jest na moje oko kopią opcją dostępnej już od dawna funkcji "shiftu" czasów otwarcia migawki dla trybu Av, czyli programem automatycznego doboru ISO aby optymalnie naświetlić kliszę. Ale to inna sprawa.
A opóźnienie w dystrybucji było, o ponad miesiąc na całym świecie. Do tego w USA aparat kosztuje 4500$ czyli niecałe 13k PLN. Gdzie w Polsce kupisz taniej?
Kubaman - odniosłem wrażenie, że Olgierd pisał o tej "najniższej" cenie z przekąsem...
no ale w takim razie co to ma do rzeczy? U nas sprzęt zawsze jest najdroższy i nic tu nowego. W dodatku, wedle tej teorii wszyscy chcieliby wprzedawać w Polsce, bo to taki zysk. Dlatego ja to oderałem inaczej..
Ostatnie info telefoniczne z fotoexperta:
dostępność 1D mIII połowa września:(((
kasa mi się rozejdzie:(
O tym że mkIII nie ma rewelacyjnie zwiększonej rozpiętości tonalnej, a napewno o tym nie świadczy 14bitowy zapis.
4500$ + transport + cło + vat wychodzi więcej niż 16500. A przy tym u nas jest dostępny od ręki :-D
A tak przy okazji - na eBay'u ludziska licytują 5100$ chyba nie przez pomyłkę - w stanach też jest go ciężko kupić.