Janusz po części masz i racje ale powiedz tak szczerz ile użytkowników CB na to stać?
Wersja do druku
Janusz po części masz i racje ale powiedz tak szczerz ile użytkowników CB na to stać?
Wydaje mi się, że źle stawiasz pytanie. Należało by zacząć od tego ile pracy trzeba poświęcić na solidne przygotowanie tych 50-60 zdjęć. Mnie wychodzi, że około miesiąca. Ile kosztuje sprzęt to każdy wie - aparat trzeba wymienić co średnio dwa lata. Komputer, oprogramowanie i inne duperele też za darmo nie są. A ile lat fotograf spędził na nauce zawodu to nie ma znaczenia? No i pytanie końcowe ile chcemy zarabiać. Ja osobiście uważam, że lepiej zrobić 5 ślubów rocznie po 12k zł każdy niż 52 a 1k zł za 1k zdjęć. No to pytanie ilu fotografów na CB stać na dokładanie do interesu. Odpowiedz jest prosta. Jak ktoś z tego żyje to go niestać. Na 1k pstryków za 300 zł stać ziutków co im mamusia kupiła lustrzanke. Jak zajeżdżą migawkę w 350-tce to im mamusia kupi nowy aparacik.
Dobry sprzęt kosztuje zgadza się. Ale równie dobrze taki drogi fotograf mógłby nie trafiać w moje upodobania i co wtedy? Myśle że to nie o to chodzi że im droższe tym lepsze.
Janusz , sama "esencja" tyle wątków i tu jest podsumowanie.
Sprzet, poswiecony czas na oborbke, podatki, zycie, humor zony :)
Sadzisz ze w kwocie 1000zl da sie wszystko ogarnac? Samo Panstwo zabiera 1/3 kwoty.
Daltego jest tylu fotografow i "fotografow" zeby kazdy mogl wybrac sobie wedlug gustu, ale jak widac czasem pojscie po taniosci konczy sie takim wlasnie watkiem. Zreszta nie bede obrazal tego fotografa gdyz nie widzialem jego zdjec.