Odp: Najlepsza foto drukarka do formatu A4
Cytat:
Zamieszczone przez
digger-gp
Jeśli chodzi o mnie to idę w R3k i tusz pigmentowy irk4-nano
To o czym piszę to jest pomysł na nisko-budżetowy druk barwnikiem InkThrift od Cone'go który oprócz kolorów ma jeszcze cztery odcienie czerni/szarości.
Przekładanie kartridży wielokrotnego napełniania i za każdym razem czyszczenie kanałów głowicy rzeczywiście może być upierdliwe, ale można drukować partiami b&w na przemian z kolorem.
Ja natomiast nie ryzykowałbym drukowania zamiennikami na canonie...... podejrzewam że mają one wmontowany mały programik który robi kuku jak firmware rozpozna że drukarka ma nieoryginalne tuszyki... przekonałem się na mojej zdobyczno-eksperymentalnej ex iP4500
R3k to faktycznie dobry kandydat, bo kable nie latają za głowicą - acz trzeba drukować regularnie i liczyć się z częstym zatykaniem dysz.
Nie wiem jak reagowałyby z sobą tusze kolorowe i neutralne podczas zmian, ale potencjalnie może to rodzić problemy, mocniej przytykać a wręcz załatwić głowicę.
MG6250 sprofanowana CISSem przez moich kolegów jak narazie drukuje bez stawiania się okoniem - o ile oczywiście akurat nie jest przytkana, albo nie tonie w tuszu ;) To nie jest zabawa dla ludzi o słabym sercu :D
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
R3k to faktycznie dobry kandydat, bo kable nie latają za głowicą - acz trzeba drukować regularnie i liczyć się z częstym zatykaniem dysz.
Przeczucie mi mówi żeby w R3000 nie iść w CISS'y tylko w kartridże do wielokrotnego napełniania. Bo ta drukarka ma podobny system do agitacji tuszów jak 3800/3880.. i grzechem by było z tego dobrodziejstwa nie korzystać.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
To akurat też jest mz. wykonalne - przetestuję, sprawdzę i jak się uda dam znać.
rozumiem, że jak do Twojego tak i do naszego plotera byłoby również ? byłoby bosko :)
Właśnie z powodu druku na CD/DVD ograniczyłem zakup do Pixmy 1 Pro. Żartobliwie mówiąc, mam nadzieję, że drukowanie na nośnikach okaże się tak upierdliwe jak korzystanie z CISSa - raz dobrze, raz źle ;) :P
Cytat:
Zamieszczone przez
nabru
Dodam trzy lamerskie grosze w temacie L800.
Jestem totalnym amatorem, nie mam eizo ani neca (zdjęcia oglądam na laptopie), nie robiłem kalibracji żadnych, myśle, że jestem lekko przyślepawy na zaawansowane niuanse zarządzania barwą ... kupiłem L800 2 tygodnie temu, zalałem tuszem jaki był w zestawie, zacząłem drukować na papierze 10x15 epsona, który był w zestawie z drukarka (300 sztuk) i na A4 epsona jaki sie akurat trafił w sklepie nie dla idiotów (50 kartek za 49.99) .... i jestem mega zadowolony !!! Wydruki jak dla mnie są rewelacyjne !!! Żona nie psioczy, że po co nowy sprzęt i tyle kasy wydane, zadowolna z pięknych wydruków! Szersza rodzina, której teraz moge wreszcie pokazać 'odbitki', zadowolona mega. Ja sie nie zastanawiam długo, jak sie pojawi pomysł, ze koże cos druknąć czy nie, to poprostu drukuje.
Wszystko pięknie! Szczerze polecam L800 (nawet jak sie nie kuma co to kalibracja i brak dobrej klasy monitora).
:-)
Pozdr
Zazdroszcze beztroski :)
Naprawdę nie ma innej metody ? Może ma ktoś jakiś praktyczniejszy patent?
Cytat:
Zamieszczone przez
oskarkowy
A4 i gilotyna.. Też mnie to wkurza :(
Cytat:
Zamieszczone przez
domelek
Podpowiedzcie mi panowie jak radzicie sobie z wydrukiem zdjęć formatu 21x15? Czy można gdzieś dostać dobry papier foto w tym formacie? Czy trzeba drukować dwa zdjęcia na A4 i przecinać potem na pół? Jak z tym sobie najlepiej poradzić?
Cytat:
Zamieszczone przez
digger-gp
Ja natomiast nie ryzykowałbym drukowania zamiennikami na canonie...... podejrzewam że mają one wmontowany mały programik który robi kuku jak firmware rozpozna że drukarka ma nieoryginalne tuszyki... przekonałem się na mojej zdobyczno-eksperymentalnej ex iP4500
nowsze mogą tak robić, starsze - te z "okrągłymi" numerami (ip3000, 4000, 5000...) - w ogóle nie miały jeszcze chipów, więc działają dobrze na wszystkim, co im wsadzisz/wlejesz.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
To ja już wolę swój ploter - znacznie taniej wychodzi :mrgreen:
wszystko rozumiem, ale [OT] dlaczego te drukarki nazywasz ploterami? [/OT]
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
To akurat też jest mz. wykonalne - przetestuję, sprawdzę i jak się uda dam znać.
wykonalne, ale jak?
drukarka albo drukuje na CD (ma tacę lub podajnik) albo nie drukuje.
dla mnie także nadruk na płytach CD/DVD to ważna sprawa. dlatego wciąż utrzymuję przy życiu starą drukarkę canona ip3000.
Cytat:
Zamieszczone przez
domelek
Naprawdę nie ma innej metody ? Może ma ktoś jakiś praktyczniejszy patent?
Solidna gilotyna z dociskiem i ostrym nożem pozwoli przeciąć cały plik zdjęć na pół. Nie ma o co kruszyć kopi(i) ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
mxw
wszystko rozumiem, ale [OT] dlaczego te drukarki nazywasz ploterami? [/OT]
wykonalne, ale jak?
drukarka albo drukuje na CD (ma tacę lub podajnik) albo nie drukuje.
dla mnie także nadruk na płytach CD/DVD to ważna sprawa. dlatego wciąż utrzymuję przy życiu starą drukarkę canona ip3000.
Moje maleństwo drukuje z roli, a kolokwialnie gruz tego typu określany jest przez gmin mianem "ploterów" :D :
O drukowaniu na płytkach napiszę, jeśli się uda ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Solidna gilotyna z dociskiem i ostrym nożem pozwoli przeciąć cały plik zdjęć na pół.
dokładnie.
i najlepiej to zrobić przed wydrukiem. :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Moje maleństwo drukuje z roli, a kolokwialnie gruz tego typu określany jest przez gmin mianem "ploterów" :D
[OT]
no tia... ;-)
ale jak wiemy, ani to że drukuje z roli, ani że jest duże, ani że ma dwie nogi nie czyni z tego plotera. nic osobistego, ale IMHO to zwykła plujka, tyle, że ciut większa. 8-)
choć w sumie jest nadzieja: czy to-to potrafi kręcić wałkiem w obie strony w trakcie druku?
[/OT]
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
O drukowaniu na płytkach napiszę, jeśli się uda ;)
a jak tam planujesz drukować na płytach?
jest uchwyt/podajnik?
Z definicji nie ma to nic wspólnego z "plotterem" w dosłownym tego słowa znaczeniu, tj. nie rysuje pisaczkami, ani nie wycina nożykami ;) Ściśle rzecz ujmując jest to graficzna wodnopigmentowa, dwunastokolorantowa atramentowa drukarka wielkoformatowa z głowicami termicznymi (Graphic Arts 12-ink Water-based Pigment Inkjet Large Format Printer) :D
Uchwytu ani podajnika do płytek oczywiście nie ma - będę kombinował inaczej, na razie nie chcę zapeszać ;)