Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Stoisz przed decyzją "strategiczną"
1.
Nie narzekasz na 5D3, nic Ci nie brakuje, chciałeś jako drugi 6D2
Używanie jednocześnie 2 body preferuje zestaw 5D3 + 5D4
Kupno R by używać ją tylko z obiektywami EF jest mało sensowne.
Z punktu widzenia ekonomii lepiej by było abyś dokupił drugą 5D3.
No ..... ale są jeszcze emocje
To jest dokładnie tak jak myślę z tym, że nie emocje wchodzą w grę a rozsądek. Kupowanie używki 5D3 jest trochę bez sensu, jeżeli już to jedynie 5D4.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
2.
Kiedyś trzeba będzie się przesiąść na system R.
Jeśli "dzisiaj" to z jednym szkłem natywnym i jasno określonym zadaniem, precyzyjnie zdefiniowanym/przydzielonym podziałem zadań pomiędzy puszki.
W przyszłości kupno R2 i następne szkła systemu R co da zestaw dwu aparatów R i R2
3.
Cena używek EF zacznie spadać, będzie przybywać chętnych do sprzedaży a ubywać chętnych do kupna.
Tu nie jestem wcale taki pewien a jeżeli już to bardzo odległy czas. Canon wciąż rozwija szkła EF i nie wydaje mi się, żeby od jutra były już tylko bezlustra...
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
No jeśli dostaniesz VAT (nie wiem czy jest możliwość z takiego sklepu, niby deklarują że nie, ale z naszymi celnikami nie wiadomo czy nie potraktują tego jako paczki z Azji?) to wyjdzie akurat taka kwota, jaką można wynegocjować w polskich sklepach czyli ~9800zł (z naszą gwarancją, prawami konsumenckimi itp.)
--- Kolejny post ---
Póki co używanie szkieł EF ma jak najbardziej sens, szczególnie że na R będą lepiej działać niż na 6DII i być może 5d3. Oczywiście nie przeszkadza to w powolnym zmienianiu szkieł na RF.
Ale co do punktu 2. myślę w taki sam sposób i dlatego kupiłem R, z tym, że używam póki co z EF i nie widzę, dlatego ktoś miałby to odradzać. To nie Sony. :)
Jak Ci się sprawuje ta puszka w fotografii ?
Ja zamierzałem przesiąść się z 5dmkII na 6dmkII i byłem pewien wyboru aż do dnia kiedy dowiedziałem się o R. :)
Wiem że cena, ale skoro CANON wypuścił niesamowite nowe szkła to znaczy że nowe aparaty Canona będą pod nowy system szkieł i nagle stare szkła będą wyprzedawane. Ale najbliższy czas pokaże że będzie podążanie za nowymi trendami i nowymi szkłami.
Póki co to widzę że większość osób jak by tylko filmowało tymi aparatami. Ja jednak folę focić.
Cytat:
Zamieszczone przez
K_f
Jak Ci się sprawuje ta puszka w fotografii ?
Ja zamierzałem przesiąść się z 5dmkII na 6dmkII i byłem pewien wyboru aż do dnia kiedy dowiedziałem się o R. :)
Wiem że cena, ale skoro CANON wypuścił niesamowite nowe szkła to znaczy że nowe aparaty Canona będą pod nowy system szkieł i nagle stare szkła będą wyprzedawane. Ale najbliższy czas pokaże że będzie podążanie za nowymi trendami i nowymi szkłami.
Póki co to widzę że większość osób jak by tylko filmowało tymi aparatami. Ja jednak folę focić.
Już pisałem co nieco w tym temacie. Ja filmuję tylko dla siebie, ale ogólnie tylko foto robię. Jestem po jednym repo ślubnym oraz kilku sesjach. Aparatem jestem zachwycony, teraz mam wrażenie jakbym oszukiwał robiąc zdjęcia - w sensie, jest tak łatwo. Można zapomnieć o problemie "czy to zdjęcie jest ostre, czy muszę wykonać kolejne aby mieć pewność", AF jest po prostu WOW i to z szkłami ze stopki (nawet z antycznym, zużytym 50mm 1.4). Jeśli masz pytania to pisz.
Po przesiadce z 5d mII na początku będziesz musiał się mocno przestawić co do obsługi - jest bardzo inaczej. Ale wiem jaki AF jest w 5d II (i jaka matryca), jak sobie ogarniesz wszystko (ustawisz klawiszologie pod siebie oraz zaczniesz przyzwyczajać palce powoli pod nowe funkcje) to powinnieneś być baardzo zadowolony.
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Już pisałem co nieco w tym temacie. Ja filmuję tylko dla siebie, ale ogólnie tylko foto robię. Jestem po jednym repo ślubnym oraz kilku sesjach. Aparatem jestem zachwycony, teraz mam wrażenie jakbym oszukiwał robiąc zdjęcia - w sensie, jest tak łatwo. Można zapomnieć o problemie "czy to zdjęcie jest ostre, czy muszę wykonać kolejne aby mieć pewność", AF jest po prostu WOW i to z szkłami ze stopki (nawet z antycznym, zużytym 50mm 1.4). Jeśli masz pytania to pisz.
Po przesiadce z 5d mII na początku będziesz musiał się mocno przestawić co do obsługi - jest bardzo inaczej. Ale wiem jaki AF jest w 5d II (i jaka matryca), jak sobie ogarniesz wszystko (ustawisz klawiszologie pod siebie oraz zaczniesz przyzwyczajać palce powoli pod nowe funkcje) to powinnieneś być baardzo zadowolony.
A mam kilka obiektywów Canona plus obiektyw Arta 35 1.4, sprawdzałeś może czy na Sigmach też chodzi tak płynnie?
I jeszcze jedno pytanie które mnie zastanawia. Jak R działa z lampami? Póki co używałem lamp NISSIN i nie byłem z nich zadowolony więc postanowiłem kupić nową lampę CANONA ewentualnie jakiś zamiennik który nie będzie miał problemów z R.
Cytat:
Zamieszczone przez
K_f
A mam kilka obiektywów Canona plus obiektyw Arta 35 1.4, sprawdzałeś może czy na Sigmach też chodzi tak płynnie?
I jeszcze jedno pytanie które mnie zastanawia. Jak R działa z lampami? Póki co używałem lamp NISSIN i nie byłem z nich zadowolony więc postanowiłem kupić nową lampę CANONA ewentualnie jakiś zamiennik który nie będzie miał problemów z R.
Nie miałem jeszcze okazji używać Arta (ale będę miał okazję się pobawić). Na zagranicznych forach piszą, że nie ma problemu z Sigmami.
Co do lamp to dziwna sytuacja, jak testowałem moje Yongnuo (mam dwa modele, nie pamiętam teraz jakie:D) w domu to byłem przerażony, że coś jest nie tak. Znalazłem nawet rozwiązania, które pomagały na moje obawy (po prostu niedoświetlały), ale w końcu w akcji wszystko działało ok. Nawet sterowanie lampą z aparatu działa lepiej niż na 6D.
Oj bardzo mnie kusi ta Rka. Rozsądek podpowiada mi by brać kolejne 5D4 bo potrzebuję drugiego body do roboty ale wszystkie pozytywne cechy bezlustra a najbardziej ten niby pewny i lepszy AF ciągną mnie w kierunku Rki. Z drugiej strony pracować równolegle na 5D4 i R będzie wymagało przyzwyczajenia i być może będzie powodem frustracji związanych z tak odmienną filozofią obsługi jaką zaserwował Canon wraz z Rką. Odnośnie EF to słychać, że EOS-1D X Mark III wciąż będzie na starym bagnecie z lusterkiem. Być może nawet 5D5 też będzie lusterkowcem więc dni EF nie są jeszcze policzone.
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
No jeśli dostaniesz VAT (nie wiem czy jest możliwość z takiego sklepu, niby deklarują że nie, ale z naszymi celnikami nie wiadomo czy nie potraktują tego jako paczki z Azji?) to wyjdzie akurat taka kwota, jaką można wynegocjować w polskich sklepach czyli ~9800zł (z naszą gwarancją, prawami konsumenckimi itp.)
--- Kolejny post ---
Póki co używanie szkieł EF ma jak najbardziej sens, szczególnie że na R będą lepiej działać niż na 6DII i być może 5d3. Oczywiście nie przeszkadza to w powolnym zmienianiu szkieł na RF.
Ale co do punktu 2. myślę w taki sam sposób i dlatego kupiłem R, z tym, że używam póki co z EF i nie widzę, dlatego ktoś miałby to odradzać. To nie Sony. :)
Pogadamy gdy podepniesz do R obiektyw natywny, odpowiednik Twojego EF i porównasz "robienie zdjęć" i wyniki na zdjęciu w powiększeniu 1:1
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
dni EF nie są jeszcze policzone.
Dni EF są już mocno policzone. Canonowi bardzo obsunęła się sprzedaż DSLR FF więc kierunek jest tylko jeden: RF. W 2019 zobaczymy przynajmniej 3-5 szkieł RF i (pierwszy raz w historii) żadnego EF. Spodziewam się też 2 korpusów R. Przyznaję jednak, że w tej chwili decyzja pomiędzy DSLR a EOS R nie jest łatwa i najlepiej przeczekać około rok.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Dni EF są już mocno policzone. Canonowi bardzo obsunęła się sprzedaż DSLR FF więc kierunek jest tylko jeden: RF. W 2019 zobaczymy przynajmniej 3-5 szkieł RF i (pierwszy raz w historii) żadnego EF. Spodziewam się też 2 korpusów R. Przyznaję jednak, że w tej chwili decyzja pomiędzy DSLR a EOS R nie jest łatwa i najlepiej przeczekać około rok.
Zacytuję to tak gdzieś w połowie przyszłego roku :lol:.... będzie ubaw ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Pogadamy gdy podepniesz do R obiektyw natywny, odpowiednik Twojego EF i porównasz "robienie zdjęć" i wyniki na zdjęciu w powiększeniu 1:1
Jakby to miało jakiekolwiek znaczenie praktyczne.