To od sierpnia na serio trzeba będzie płacić za 10tke?
Wersja do druku
To od sierpnia na serio trzeba będzie płacić za 10tke?
Kopiowanie na SSD jest najczęściej bardzo proste np. Intel (z tego co wiem to Samsung też) daje toola, który przekopiuje Ci dane z obecnego dysku zmieniając rozmiar partycji jeśli jest taka potrzeba, zamieniając je itp. Po takim kopiowaniu system bez problemu wstaje z nowego dysku. To dużo łatwiejsze niż zabawa z dd.
Z kolegą informatykiem jeszcze rozmawiałam - przez miesiąc działa przycisk powrotu do starszej wersji. Czy nie lepiej, po zaaktualizowaniu do 10, cofnąć się do starej wersji (jak się nie chce na razie 10) i mieć już w zapasie na dysku win10? Tak go zrozumiałam, że w razie czego do 10 będzie można wrócić już o dowolnym czasie.
Oby nie, wreszcie skończy się wciskanie uaktualnienia kb3035583 instalującego po cichu win10. Ostatnio MS wpadł na pomysł i wyskakujące okno informujące o możliwości darmowej instalacji do 10 po kliknięciu w prawym górnym rogu "iksika" czyli zamknięcie okna włącza instalacje win10 ! Głośna afera była niedawno.
Nie popadajmy w skrajności, ja aktualizuję Win7 ale po tych cyrkach MS z aktualizacją do win10 bardziej się im przyglądam. Te bez konkretów sprawdzam w sieci co to jest. I tak, dzieki temu nie zainstalowałam kilka szpiegujących aktualizacji. Ale co ciekawe pomimo zaznaczenia ich - ukryj aktualizację - i tak za jakiś czas wracają jak ta instalijąca win10.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie aktualizacji do win10. Zdecydowałam się na aktualizację. Lightroom 5,71 chodzi. Nie zauważyłam na razie problemów (choć ja mogę mało widzieć ;) )
I pytanie jeszcze - Czy coś mogłam przeoczyć, że przy aktualizacji nie miałam pytania o numer seryjny windowsa (8 legalna) ?
Pewnie nr. przejał z automatu przy aktualizacji. Gratuluję, taraz masz usługę a nie produkt wg. licencji win10 ! Co za tym idziemogą Ci wyłączyć windowsa, zablokować programy "bo tak" albo wprawadzą opłatę abonamentową o czym słychać pokątnie. Dodatkowo zapewne nie miałaś wersji pro więc nie masz możliwości decydowania o aktualizacjach, będziesz łykać wszystko co microsoft zdecyduje do akualizacji. O szpiegowaniu już nie będę pisała bo to wszyscy wiedzą. A co do win 8 to zapewne miałaś win8.1 bo z win8 nie ma podobno możliwości instalacji szpiega 10.
:-)
Przy aktualizacji miałam pytania czy mają być wysyłane raporty do microsoft ( w kompie, bo w laptopie nie zauważyłam). Powyłączałam możliwość. Zobaczymy. Przez miesiąc jeszcze mogę wrócić.
Pytałam się jeszcze dwóch kolegów informatyków czy aktualizować z 8 na 10. Powiedzieli, by tak. Przy 7 jeden by nie aktualizował.
Pierwsze wrażenie to 10 dla mnie, dla antyartytechnicznej, jest czytelniejsza.
Co do szpiegowania to w pierwszej kolejności wyrzuciłabym google. Bez pardonu "mówią mi" co robię :-)
Mam win7pro i nie mam zamiaru się przesiadać na tego szpiega z kafelkami. Na laptopie mam 8.1 i drażnią mnie te kafle ale cóż i też nie mam zamiaru aktualizować do win10. Wątpię czy wszystko by poprawnie pracował na laku HP który ma swoje sterowniki. Nie udało się do końca np. zainstalować win7pro bo bakowało sterowników a suport HP powiedział, żę nie maja do lapka sterowników dla win7 64bit. I tak zostałam na laku z win8.1 Ogólnie dziwie się ludzią którzy przesiadają się z win7 na te 10. Tam nie ma nawet Windows Media Player by na szybko wideo podglądnąć i wiele innych rzeczy nie ma co ma siódemka.
Ciekawe rzeczy piszesz :D nie ma Media playera mówisz :D mnie dziwią Ci co nie upgradeują z 7 czy 8 gdzie 10 jest pod każdym względem wydajniejszy, szybszy i stabilniejszy. Mój 7 letni komp po zainstalowaniu 10 jest nie do poznania. Upgradowałem łącznie 3 stacjonarne i laptop. Nie mam zamiaru wracać.
Power of the Lens
Chodziło mi o Windows Media Center. A co takiego jest wspaniałego w windows 10 ? Fatalny kafelkowy wygląd, brak Aero czyli przeźroczystości okienek które wyglądają ładniej niż te przypominające windows 3.1. Może ci bardziej pasuje licencja wg. której masz usługę windows 10 a nie produkt windows 10. Wiesz jaka to różnica ?! Może wysyłanie informacji nie wiadomo gdzie, spersonalizowany numer by można było pod odpowiednią osobę wciskać reklamy, a jak to działa to wiadomo - śledzi cię system co i jak robisz, co oglądasz itd ... Jakoś mam win7pro praktycznie od czasu jak się ukazał, dokładnie od lutego 2010 roku i jakoś nic mi w tym systemie nie brakuje. Wiec po co zmieniać ?!
Przeczytaj co napisałem powyższej, dlatego nie zamierzam wracać. Kafelkowy wygląd? Nie zauważyłem, wręcz mam tradycyjny, ala win 98 przycisk start :) System dobrze jest skonfigurować po zainstalowaniu :) Co do szpiegowania, myślisz że jesteś od tego wolna bo używasz siódemki? :D poza tym żadnych reklam nie zauważyłem. Chyba że odpalę Chroma, ale żadko go używam, wolę thora :) Żeby nie było of topa to Lr 5,7 chodzi zdecydowanie płynniej przy takiej samej konfiguracji kompa :)
Power of the Lens
Nie będę się z tobą spierać i dyskutować o ... no właśnie o czym. Ludzie unikaję tego systemu jak ognia no ale są jak widać zwolennicy. A co ty masz za sprzęt, że ci LR pod win7 nie działał poprawnie.
O czym Ty mówisz? Ciekawe, że unikają jak ognia systemu który pobił wszelkie ilości zainstalowanych kopii? Dobre :D Mój komp to Acer Aspire i nie napisałem, że nie działał poprawnie tylko, że teraz działa plynniej, generalnie starsze maszyny odżywają po przejściu na 10, podobnie było z laptopem Asus. UX31.
Power of the Lens
Na nowych komputerach z preinstalowanym systemem lub u tych którzy nieświadomie toto zainstalowali :mrgreen:
Jakoś nie widzę szału by np wielkie korporacje jak np. banki zmieniały system z win7 na win10.
Podobno ostatni hit aktualizacji do win10 to okienko z informacją czy chcesz zainstalować win10 a ty nie chcąc tego klikasz w prawy górny róg w x by zamknąć okno a tu zonk ... włączyłeś instalację tej usługi pt. windows10 :lol:
Może pracujesz w firmie wspierającej MS to by wiele tłumaczyło :mrgreen:
Ano właśnie w niedzielę miał być ostatni dzień darmowej wersji 10.
Nawet gdybym miał zainstalować (na laptopie, którego i tak do niczego nie używam) to mam już dosyć darmowych wersji czegokolwiek.
Dziwne, że biznesy i korporacje nie spieszą się jakoś do tej super wydajności i stabilności.
Zapewniam Ciebie, że na pewno pobił rekord po 24 godz. od udostępnienia: ponad 14,5 mln kopi, kolejny to po dwóch tygodniach od udostępnienia ponad 50 mln a dalej to ... nie chciało mi się szukać. Dla porządku to nie nowe kompy tylko ściągnięte upgrady z serwerów MS i nie, to nie jest żart bez względu na to co Ci się wydaj to fakty.
No tak, jak argumentów brak to idziemy adpersona? Chciałbym pracować w MS ale za stary jestem, emerytów nie przyjmują :)
Aaaa i jeszcze jedno dziesiątka zyskuje około 15 mln użytkowników miesięcznie i wygląda na to, że MS idzie na rekord miliarda kompów "zainfekowanych" win10 w ciągu dwóch lat od premiery. :D
Było sobie zainstalować dobrego antywirusa ... Pozdrawiam kolegę z "mikrosfot poland" ! Lub promotora ms ... : Inforamatyk/pani z pozdrowieniem, pewnego banku :-)))))) Dziękujemy za ten ... dziesieć ...
--- Kolejny post ---
A wogóle, te fotkę w avatarze sobie strzeliłeś latjąc czy tak od masz ... guru maciarenko zabrania takich rzeczy ... A jak nie to twój "portret" to go zdejmnij !
A co tam słychać w lighroomie na win10? Działa dobrze? Żadnych problemów?
Aby była jasność. Windows 10 ma obecnie ok. 18% udziału w rynku. Najpopularniejszy wciąż jest windows 7 (ok. 50%)
Windows 10 coraz bliżej 20% udziału w rynku systemów operacyjnych :: PCLab.pl
Dlatego też trudno mówić o jakimś rekordzie instalacji, chyba że w danym czasie, gdy Microsoft za wszelką cenę próbował wcisnąć ten system użytkownikom starszych OS. Vide wyskakujące powiadomienia i inne nachalne techniki.
Test wydajności:
Windows 10 kontra Windows 8.1 kontra Windows 7 – test wydajności :: PCLab.pl
I na koniec w miarę świeży news:
CNIL: Windows 10 zbiera zbyt dużo informacji i nie jest bezpieczny :: PCLab.pl
Osobiście jestem zwolennikiem tezy, że lepsze jest wrogiem dobrego. Z pełnym rozmysłem kupiłem pod koniec ubiegłego roku notebooka z windowsem 7 pro. Nie mam z nim żadnych problemów i zmieniać systemu także nie mam zamiaru.
Zdarza mi się także współpracować z różnymi firmami na niwie informatycznej i wiem, że większość z nich ma win10 w głębokim poważaniu. Tam liczy się przede wszystkim stabilność i przewidywalność.
Oczywiście udział w rynku win10 będzie się systematycznie zwiększał bo nie będzie innego wyboru :)
Mam problem z importowaniem zdjęć do Lightroom w formacie ARW (Sony RX100).
Jak skopiuje cały folder ze zdjęciami bezpośrednio z karty SD to import zdjęć działa.
Import nie działa przy próbie importu zdjęć po zgraniu ich wcześniej z aparatu programem od Sony - PlayMemories. Lightroom "wisi" na imporcie.
Miał ktoś taki problem?
Problem rozwiązany. Usunąłem wszystkie inne pliki niż .ARW i teraz importuje.
Przepraszam, że się cofnę do tego, co powinno być usunięte z wątku ;) Jak sama piszesz: PODOBNO. U mnie krzyżyk NA PEWNO działa prawidłowo, ponadto z mc temu na dole pojawiła się "zahaczka" do zaznaczenia, jeśli nie chcę mieć więcej pytań o możliwość aktualizacji. I też NA PEWNO działa, bo nie dostaję od tamtej pory tych monitów.
Czy w Lightroomie 5 jest możliwość przypisania przyciskom klawiatury innych opcji niż podstawowo narzucone? Znalazłem tylko Paddy, który w tym pomaga ale strasznie sypie mi błędami ten plugin i wywala Lightrooma co kilka zdjęć... Generalnie wystarczy mi tylko zmiana kombinacji ctrl+shift+alt+e na cos wygodniejszego :D
Sprawdź sobie może jeszcze ten plugin Keyboard Tamer - Make Adobe Lightroom work for you by specifying your own keyboard shortcuts
Z tego wynika iż dla zmiany jednego skrótu klawiaturowego nie potrzeba robić dotacji.Cytat:
This is a donationware plugin. The trial version will only allow you to change one keyboard shortcut, and donating will remove this restriction. Minor updates are free, but major upgrades following new releases of Lightroom may require further donations if the changes are great.
Czy jest jakieś spolszczenie na LR 6 ???
Jakieś jest.
Adobe Lightroom 6.8 - pobierz spolszczenie
Dzięki za link. Już gdzieś to widziałem, ale mi nie działało.
Zacząłem szukać i w końcu zrobiłem taki myk. Podmieniłem plik w folderze fr i w LR wybrałem język francuski. Zadziałało, mam LR 6 po polsku.
Dzięki za podpowiedzi. ;)
LR po PL niby fajna rzecz, ale jak chce się przerabiać jakieś poradniki, które są w 99,9% po angielsku to już nie robi się za ciekawie.
Witam. Orientuje się ktoś czy w przypadku LR 6 można przenieść licencję na inny komputer (np. w razie awarii lub zmiany na nowszy sprzęt)?
EULA mowi, ze mozesz miec zainstalowanego Lightrooma na stale na dwoch kompach na raz, a jednoczesnie korzystac tylko z jednego z nich. Nie pisze nic o tym, ze licencja jest przyspawana donraz uzytego kompa
To nie jest OEM
https://labs.adobe.com/technologies/eula/lightroom.html
Dzięki. Myślicie że warto kupować jeszcze ten program w tej wersji? Działam amatorsko.
Jak chcesz używać LR to tak. Wersje cloud to jakiś absurd cenowy.