-
1 załącznik(ów)
Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
O! Jak mi jest dobrze, że przestałem wyczekiwać nowości od Canona, a zacząłem skupować za grosze jego antyki! Zgłębianie historii jest tak pasjonującym zajęciem, że nie ma czasu na rozważania nad przyszłością. Spokojnie poczekam, aż ona stanie się historią, i wtedy będą ją zgłębiał :mrgreen:
P.S. Mój pierwszy- jak dotąd i na wieki wieków- obiektyw klasy L okazał się pierwszym zepsutym obiektywem firmy Canon, jaki posiadłem, a nie spieprzył mi się nigdy ani jeden plastikowy kitowy słoik z plastikowym bagnetem. Koszt jego naprawy doszedł prawie do 900 PLN, czyli więcej, niż jakikolwiek plastikowy obiektyw, zwłaszcza używany. Całe moje szczęście, że koszt naprawy pokrył sprzedawca owego feralnego szkiełka, ponoć najlepiej wykonanego obiektywu w historii firmy Canon, czyli 100-400L II. Zepsuły się wyłączniki AF i limitera AF, a obiektyw był ciągle w trybie AF. Tak banalna rzecz, jak zwykły pstryczek-elektryczek, który powinien niezawodnie działać, jak wyłącznik od lampki nocnej, wskutek posuniętej do absurdu miniaturyzacji i "zaawansowania technologicznego", zamiast zostać wymienionym za 5 PLN wymagał wymiany razem z 1/5 obiektywu :mrgreen:
Oj tam, oj tam
Im dalej w las, tym więcej "niespodzianek" - na przykładzie RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM za 14k zł
BTW - Sekret zepsutego elementu: Canon RF 100-500mm f4.7-7.1 https://www.lensrentals.com/blog/202...-7-1-teardown/
"Dlaczego więc kilka z nich pękło podczas transportu? Nie mam pojęcia. Moją pierwszą myślą, biorąc pod uwagę, że jest zima, był być może szok temperaturowy, przesiadka z ciężarówek o temperaturze poniżej zera do ciepłych pomieszczeń czy coś takiego. Ale poprosiłem kilka osób o większej wiedzy niż ja i nikt nie uważa, że jest to możliwe. Te, które pękły, to wszystkie wczesne wersje z podobnego zakresu numerów seryjnych, być może na początku były jakieś wadliwe elementy."
Załącznik 8040
ps
kupując starszą L-kę typu 100-400 i 70-200 z ISem sprawdzajcie, czy działa IS. Przy zakupie używanego 70-200 2,8 L USM IS od razu po podpięciu przy sprzedającym okazało się, że IS padł i rzekomo nawet o tym nie wiedział.
-
Taki już los canoniera: spontanicznie pękające soczewki, pourywane wyłączniki, popękane flexy, IS działający tylko w kilku wybranych egzemplarzach szkieł, AF działa ale ostrości nie uzyskuje. Szansa na sfocenie czegokolwiek praktycznie zerowa.
A tu siwy z tą swoją domniema co będzie w R7:
https://www.canonwatch.com/canon-eos...the-northrups/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Oj tam, oj tam
Przy zakupie używanego 70-200 2,8 L USM IS od razu po podpięciu przy sprzedającym okazało się, że IS padł i rzekomo nawet o tym nie wiedział.
Jak mi powiedział mój Sprzedawca, on sam był drugim posiadaczem, obiektyw kupił z gwarancją od jakiegoś sklepu, i autentycznie nie wiedział, że te dwa wyłączniki nie działają, bo ich wcale nie używał, a i samego obiektywu też niewiele, w co wierzę, albowiem sam dopiero po kilku dniach odkryłem ten defekt. Trochę czasu zmitrężyliśmy aby się ustawić do tej kwestii, albowiem zakup był przez "Allegro lokalnie", a w tym przypadku serwis wypina się na kontrahentów i nie obejmuje ochroną procedury ani zwrotu towaru, ani zwrotu pieniędzy, ani nie gwarantuje zwrotu prowizji. No więc ten pan wziął to na klatę i pokrył koszty naprawy, a w ciągu wielu rozmów telefonicznych nawet żeśmy się zaprzyjaźnili, więc skończyło się podwójnym happy endem, i doszło parę doświadczeń.
-
1 załącznik(ów)
Na pocieszenie jakie to cwanony złe i się psujom.
"20 dni po gwarancji
Przebieg chyba z 60-80k
Orientujecie się co można z tym zrobić?"
Załącznik 8043
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
"20 dni po gwarancji
Przebieg chyba z 60-80k
Dać do serwisu? ;):)??
PS. Co wygrałem ;)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dać do serwisu? ;):)??
PS. Co wygrałem ;)?
Double IPA od Piwne Podziemie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
"20 dni po gwarancji
Przebieg chyba z 60-80k
Można zmienić pasek na oryginalny Peak Design :mrgreen:
-
rumorowe zdjęcia nowych aparatów i opisy:
https://asobinet-com.translate.goog/..._x_tr_pto=wapp
jeśli specyfikacja R7 jest prawdą nie wygląda to na topowe czy też pro aps-c
-
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Przecież już rok temu pisałem, że do mocno okrojonej z funkcji oraz klawiszo- kółkologii puszki po R6 wsadzą matrycę z EOS M6 mark II i będzie "nowy" R7 APS-C.
Do R10 z jakąś nową (i pewnie najtańszą w produkcji) obudową wsadzą matrycę z EOS M50 , walną cenę 10k zł i wszyscy będą szczęśliwi oraz zadowoleni :)
Załącznik 8064
Załącznik 8063
Załącznik 8065
Nawiasem pisząc , ten nowy RF-S 18-45mm F4.5-6.3 JEST STM przypomina mi mocno najgorszy KITowy obiektyw canona EF 38-76 mm f/4.5-5.6.
Z tym, że RF-S 18-45mm ma gorsze światło i pewnie konstrukcję również, czyli może go przebić pewnie ceną i bylejakością (Waga: 130g) :mrgreen:
Załącznik 8066
Wychodzi na to, że będzie to nowe APS-C z mocowaniem RF-S z półki ENTRY LEVEL za "grosze" służące za wabik do systemu RF. Jak dla mnie wygląda strasznie tandetnie (w odróżnieniu od R, R6 i R5).
-
-
-
R7 fajny. Gdybym widział jakikolwiek sens kupowania aparatu to byłby już mój ;) :lol:. No i pomysł z obiektywami też niezły, nie będzie takich ogórów.
https://www.dpreview.com/reviews/can...initial-review
-
Canon ujawnił swoją strategię korporacyjną na najbliższe lata.
Cytat:
W ubiegłym roku Imaging Group odnotowała wzrost sprzedaży i zysków oraz znaczną poprawę rentowności.
Jeśli chodzi o aparaty fotograficzne, nasz udział w rynku aparatów bezlusterkowych pozostał stabilny dzięki naszej dobrej reputacji rynkowej. Odnotowaliśmy również wysoką sprzedaż nowych produktów. W ten sposób nasza działalność związana z aparatami wspiera dochody jako ostoja Imaging.
Naszą przyszłą strategią rozwoju jest tworzenie nowych biznesów przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiej rentowności w istniejących.
Dzięki EOS R i innym istniejącym produktom stworzymy nowe rynki i firmy, oferując atrakcyjne produkty, które przewidują potrzeby rynku, wzmacniają naszą strukturę zysków, aktywują synergię grupy i dostarczają niespotykaną wartość dzięki produktom i rozwiązaniom.
Naszym celem jest osiągnięcie sprzedaży w wysokości 1 biliona jenów w Imaging Group w 2025 roku.
Oczekujemy, że w tym roku światowy rynek aparatów z wymiennymi obiektywami wyniesie około 5,5 do 6 milionów sztuk, z czego ponad 70 to aparaty bezlusterkowe.
Również w tym roku spodziewamy się utrzymania pozycji nr 1 na rynku aparatów z wymiennymi obiektywami, a jednocześnie dążymy do zdobycia pozycji nr 1 w podsegmencie aparatów bezlusterkowych. Oprócz udziału w rynku będziemy również pracować nad zwiększeniem wolumenu sprzedaży samego systemu EOS R za pomocą trzech działań.
Pierwszym z nich jest „ulepszanie systemu EOS R. W tym celu rozszerzymy naszą ofertę aparatów i obiektywów, aby sprostać różnorodnym potrzebom naszych klientów.
Co więcej, w ostatnich latach liczba użytkowników zorientowanych na wideo, takich jak twórcy wideo, użytkownicy mediów i użytkownicy SNS, jest duża i rośnie. Naszym celem jest rozszerzenie skali systemu R poprzez włączenie funkcji i wydajności, które odpowiadają na prośby użytkowników nie tylko o zdjęcia, ale także o filmy.
Również świat obrazowania zmienia się z 2D na 3D i XR. W oczekiwaniu na te przyszłe wymagania skupimy się również na wdrażaniu systemów EOS VR i będziemy pracować nad poszerzeniem wiedzy na temat VR, poprawą użyteczności aplikacji i oprogramowania, i stworzyć środowisko, w którym użytkownicy mogą cieszyć się obrazami VR.
https://global.canon/en/ir/conferenc...ima-e-note.pdf
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Canon ujawnił swoją strategię korporacyjną na najbliższe lata.
No właśnie wczoraj to czytałem i zwraca uwagę zamierzenie przywrócenia produkcji na dużą skalę w Japonii.
Z jednej strony ciągle narzekają, że nie mogą zapewnić dostaw w terminie bo się porwały jakieś powiązania międzynarodowe, sytuacja Tajwanu niestabilna, Chiny same nie wiedzą czego chcą.
No ale taki krok musi kosztować. Niby lepsze korpusy i L-ki są produkowane w Japonii od zawsze ale na atrakcyjne ceny bym nie liczył po takim ruchu.
-
Cytat:
... Niektóre produkty są już objęte procesami rozwojowymi, które nie wymagają prototypowania.
Będziemy nadal skracać okres rozwoju i poprawiać jakość naszych produktów poprzez postęp w technologii symulacji.
Co więcej, zamiast projektować każdy produkt indywidualnie, promujemy efektywny rozwój w ramach standardowej koncepcji projektowania platform.
-Wreszcie dżojstiki we wszystkich modelach będą takie same?
-
Canon zaprezentował kamerę z sensorem SPAD, na razie 1" ale pewnie to dopiero początek. Ciekawe czy, a raczej kiedy zobaczymy kamery i aparaty z takimi sensorami.
https://www.canonrumors.com/canon-de...n-in-darkness/
https://global.canon/en/news/2021/20211215.html
-
Dzień dobry, Taka ciekawostka, której tutaj na forum nie widziałem. Cwanon może ograć sam siebie w tej grze na nosie klientów:
https://www.digitalcameraworld.com/n...-by-case-basis
-
@PiterX
Canon chce dopuszczać tylko te obiektywy, które nie zagrażają jego interesom. Na razie zablokuje te, które będą konkurencją dla szykowanych nowych Canonowskich premier.
-
#Adawro - na pewno? Voigtlander 50mm f1.0 vs... Canon RF 50 f1.2? To ma być rzekomo pierwszy "uwolniony" obiektyw do RF i na dzień dobry staje się konkurencją do Canona.
-
Rynek na pewno nie czeka na opinie pochlebców Canona usprawiedliwiających jego politykę.
-
@mystek, Wszystko się zgadza, Canon już dawno wypuścił RF-50L więc teraz wolno robić niezależne. Na przykład RF-35L lub RF-24L jeszcze nie miały premiery, więc pewnie Canon nie pozwoli na razie na zamienniki.
-
-
Będzie nowe fajne szkło u Canona, ma niby wejść niedługo, Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USM cena w sumie dobra dla amatora :mrgreen: nie pytajcie ile to jest 9500 USD :lol:
-
Przekaz jest jasny -jak zaczynałeś swoją przygodę z fotografią w systemie EOS M i nie zostałeś jeszcze profesjonalistą
[który kupi RF 100-300mm/2.8L]
to daj sobie spokój z fotografią i poszukaj innego hobby.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
@
PiterX
Canon chce dopuszczać tylko te obiektywy, które nie zagrażają jego interesom. Na razie zablokuje te, które będą konkurencją dla szykowanych nowych Canonowskich premier.
O matulu....
Dawno nie czytałem większych kocopołów niż w tym artykule!!!!!
"Canon nie jest jedyną marką, która skutecznie zakazała stosowania wielu obiektywów innych firm; niedawno Nikon zakazał obiektywów innych firm , które konkurują z własnym szkłem Z-mount, ale marki takie jak Sigma, Samyang i Tamron znalazły sposoby na obejście tego problemu. Zamiast wypuszczać identyczny obiektyw, ci producenci obiektywów wprowadzają na rynek obiektywy o nieco innych ogniskowych, takie jak Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN".
ta osoba nie ma zielonego pojęcia o tym co pisze :(
Sigma obecnie produkuje kilka różnych serii
C (Contemporary) - ta linia produktów składa się głównie z obiektywów zmiennoogniskowych o zmiennej aperturze do ogólnego użytku, takich jak standardowe i teleobiektywy zmiennoogniskowe do aparatów z matrycą APS-C (na przykład Sigma 18-200mm f / 3.5-6.3 OS HSM Macro C). Jest to w zasadzie miejsce na budżetowe obiektywy zmiennoogniskowe Sigmy, których jest wiele.
A (Art) - to wszystkie najszybsze obiektywy stałoogniskowe Sigma należące do tej linii produktów. Sigma twierdzi, że linia produktów Art została „zaprojektowana z naciskiem na wyrafinowane parametry optyczne i dużą moc ekspresji”. Niektóre obiektywy zmiennoogniskowe szerokokątne, makro, rybie oko i obiektywy zmiennoogniskowe z dużą przysłoną również będą należeć do tej kategorii (dobrym przykładem jest 18-35 mm f / 1,8 HSM A).
Sigma Art
S - (Sport) - ta grupa jest przeznaczona dla teleobiektywów (zarówno zmiennoogniskowych, jak i o stałej ogniskowej) zaprojektowanych z myślą o fotografii sportowej i dzikiej przyrody. Te obiektywy będą dość drogie, a także mają stosunkowo szybkie maksymalne ustawienia przysłony.
Sigma Sport
EX - stare, wysokiej klasy obiektywy Sigmy. Firma zrezygnowała z nowych obiektywów tej serii, więc nie zobaczymy żadnych nowych produktów linii EX.
No i dlatego mamy obecnie w sprzedaży do rożnych mocowań
Sigma 28-70 mm f/2.8 DG DN Contemporary
Sigma 24-70 mm f/2.8 DG DN Art
A obiektywy produkowane przez Tamrona https://www.optyczne.pl/17978-news-T...m_Nikon_Z.html i Sigmę dla Nikona Z to jeszcze coś zupełnie innego ;) To są stare konstrukcje (na rynku od kilku lat w innych mocowaniach np. Sony FE) Tamrona i Sigmy jedynie "przepakowane" w nowa obudowę z logo i bagnetem Nikona Z!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#Adawro - na pewno? Voigtlander 50mm f1.0 vs... Canon RF 50 f1.2? To ma być rzekomo pierwszy "uwolniony" obiektyw do RF i na dzień dobry staje się konkurencją do Canona.
Voigtlander nie ma AF, więc raczej nie za bardzo go można postawić w konfrontacji z RF 50 1.2
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
O matulu....
Dawno nie czytałem większych kocopołów niż w tym artykule!!!!!
Pomijając kompetencje osoby piszącej ten artykuł, fakt jest taki, że coś drgnęło w końcu w Canonie. Czy na poważnie zmieniają politykę czy pozornie i będzie ciąg dalszy zwodzenia użytkowników, żeby z czasem sami ugrzęźli w systemie to się okaże... Podział rynku szkieł (obecnie bardzo niekorzystny dla Canona, nawet bardziej niż dla Nikona) wskazywałby na pierwszy scenariusz, ale krok Canona z wypuszczeniem nikomu nie potrzebnego Voigtlandera 50 f1 sugeruje drugi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PiterX
Podział rynku szkieł (obecnie bardzo niekorzystny dla Canona, nawet bardziej niż dla Nikona) wskazywałby na [...]
Jakieś dane które to potwierdzają?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jakieś dane które to potwierdzają?
No dobra, może z tym, że gorzej niż u Nikona to trochę przesadziłem :-), ale dla Canona nie wygląda to pozytywnie w dalszej perspektywie:
https://fstoppers.com/gear/data-help...-lenses-629453
Ludzie chyba z naiwnością czekali na szkła 3rd party przesiadając się na bezlustra Canona i jednocześnie wstrzymując się z zakupem zakupem absurdalnie drogich szkieł RF. Tą drogą Canon nie zdobędzie nowych userów, a starych zniechęci... za jednego zooma 2.8 od Canona można mieć prawie całą trójcę świetnych szkieł Tamrona w Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PiterX
Przecież te dane są tak wycinkowe, że wyciąganie na ich podstawie jakichkolwiek wniosków jest zupełnie bezproduktywne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PiterX
za jednego zooma 2.8 od Canona można mieć prawie całą trójcę świetnych szkieł Tamrona w Sony.
Tamrona już miałem :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
Tamrona już miałem :mrgreen:
Jakiego ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
.. Voigtlander 50mm f1.0 vs... Canon RF 50 f1.2? To ma być rzekomo pierwszy "uwolniony" obiektyw do RF i na dzień dobry staje się konkurencją do Canona.
Konkurencją? Voigtlander jest manualny. Miałem Nikkora AI-S 50/1.2 (czyli manual) na pół dnia, do zabawy. Nie udało mi sie trafić z ostrością na żadnym zdjęciu. Po prostu na matówce bez klina nie wiesz czy juz jest max ostro czy nie (potwierdzenie kropką w wizjerze ma za dużą tolerancję), ustawia się te ostrość długo, modelka sie kiwa. Masakra. Fakt, nie miałem wprawy. Ale Voigtlander ma 1.0, czyli jeszcze gorzej (w sensie trudniej). W kwestii wygody pracy to tak jakby się wrócić do kamer wielkoformatowych.
Bezlustro kupiłem dla eyefocus, a nie dla pracy w manualu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
..... ustawia się te ostrość długo, modelka sie kiwa. Masakra. ....
Mówimy stanowcze nie kiwającym się modelkom.
-
Meike 85mm 1.4 RF
Meike Announced A New 85mm F/1.4 STM Full
https://photorumors.com/2023/04/17/m...or-e-z-l-x-rf/
O ile wersja 1.8 byla bez mocowania RF to wersja 1.4 ma byc również do canona. Cos sie zmieniło
-
Nad naszą wsią przelecioł meteoryt... :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
W sam raz, kuźwa, w sam raz! Da się z niego zrobić 200-600 mm f/5,6 i konkurencja dla Sigm, i Tamronów, jak ta lala! :mrgreen:
-
fajnie
a coś dla zwykłych zjadaczy chleba?
-
Chodzą słuchy, że właściciel Canona Fujio Mitarai lubi przypalać drogie cygara. Drogie cygara, drogie obiektywy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
fajnie
a coś dla zwykłych zjadaczy chleba?
Chcesz mieć pro w cenie chleba?
Dla chleba są f11 ;) Albo Sigma AF 500/4
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Chcesz mieć pro w cenie chleba?
Dla chleba są f11 ;) Albo Sigma AF 500/4
Spoko. Niedługo chleb będzie w cenie tego obiektywu :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Meike pewnie szału nie zrobi,choc kto wie...Viltroxa chwalą... ale Canon powie,że juz nie blokuje przeciez innych ;)) ciekawe jakie będa ceny pod poszczególne bagnety,czy będą róznice.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nad naszą wsią przelecioł meteoryt... :mrgreen:
O żesz a żem niewidzioł :P
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Gordon już ma, na optycznych nic
Optyczne to teraz taki kram z chińskimi ledami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Spore bydle :)...
-
Zastanawiam się czemu nie tanie małe lekkie stałki w przedziale 35-135... Co oni tego forum nie czytają? Powariowali czy co :) Ale u tych co go kupią raczej na półce nie będzie leżał i się kurzył. Czyżby Canon poczuł zimny oddech Samsunga na plecach i zoomów ? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ciężko będzie załadować do pociągu zasuwającego autostradą, oj ciężko! :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Zastanawiam się czemu nie tanie małe lekkie stałki w przedziale 35-135... Co oni tego forum nie czytają? Powariowali czy co :) Ale u tych co go kupią raczej na półce nie będzie leżał i się kurzył. Czyżby Canon poczuł zimny oddech Samsunga na plecach i zoomów ? :)
czytają ale niedokładnie ostanio było że brakuje 70-300 z bardziej amatorskiej półki - no to puścili co tam mieli na taśmie czyli - 100-300/2.8 ;), to nie może być zimny oddech bo samsung ma 2300mm czy coś w przeliczeniu oczywiście i może z cyfrowym zoomem ale to trzeba jeszcze sprawdzić bo nie pamiętam dokładnie - w kazdym razie znacznie więcej :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nowy 100-300 z oslona ma dokladnie taka sama dlugosc jak stare 300 z oslona i adapterem RF :)