EX1 miałam w rękach, zrobiłam fotki, pooglądałam.
Co do ostrości w porównaniu do LX5... no nie wiem czy w EX1 nie jest lepiej?:confused:, na pewno od pełnej dziury jest ładnie:), co chyba w LX5 nie do końca jest prawdą? Nie wiem, może egzemplarze różnią sią między sobą. LX3 jest też chyba nieco inny optycznie od następcy?
Samsung ma kilka wnerwiających drobiazgów (np zoom cyfrowy włączający się... niekoniecznie gdy tego chce użytkownik, najkrótszy czas 1/1500s), jednak obrazek jest całkiem OK, na pewno AWB jest lepszy niż w LXach.
Czemu go nie kupię skoro jest tak dobrze?
Powody są dwa:
1. Jest mułowaty, zapisywanie zdjęcia nawet w jpg trwa i trwa, zapis w raw (lub raw+jpg) blokuje maszynę na długo. Kilka lat temu pewnie można by to uznać za standard, dziś to jest niestety nieporozumienie.
2. Uważam, że Samsung absolutnie zlewa swoich klientów - daje im w ręce aparaty - nazwane systemowymi:shock: - ale zakup akcesoriów do tego systemu okazuje się...niemożliwy. Brak zewnętrznej ładowarki... przez grzeczność... przemilczę. Można kupić chińskie zamienniki, tyle, ze jak coś się skisi w samym aparacie, to pewnie zamiast serwisowej naprawy gwarancyjnej klient otrzyma dyplomatyczne ble, ble, ble od Samsunga. Wstyd.
Tutaj do poczytania o EX1, wydaje się że jest to dość wywazona opinia, bez wykresów rozdzielczości i porównywania szumów ale jednak dająca dość przekonywujący obraz.
http://enticingthelight.com/2010/11/...sung-tl500ex1/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jakiś czas temu kiedy różnica w cenie między EX1 a LX5 wynosiła jakies 600zł, to cena mogła byc argumentem decydującym na korzyść samsunga.
Dziś różnica w cenie to coś 300zł, więc waga tego argumentu spada.