Zone Controler od pocket wizard
http://dpreview.com/news/1006/100602...twizardac3.asp
Wersja do druku
Zone Controler od pocket wizard
http://dpreview.com/news/1006/100602...twizardac3.asp
Witam
Wymieniłem drugi zestaw .....................JEST TO Wielkie G,,,,,,,,,,,,,,,,
nikomu nie polecam .
Na 1ds mark 3 miga piorunem na wyswietlaczu a i tak lam nie wyzwala .....
O Pocketach?
http://www.foto-tip.pl/sklep/product...oducts_id=1666
Również interesuje mnie ten wyzwalacz, czy ktoś miał możliwość porównać do rf-602?
przeniesione z http://canon-board.info/showthread.php?t=63095&page=4
ja zamiast 580 kupiłem 430 + ST-E2 i od razu mam lampę uwolnioną od stopki aparatu. Gdy do tego dokupię drugą 420/430EX to będzie dopiero fajny mały zestaw bez żadnych kabli i z mega wygodnym sterowaniem proporcjami błysku.
często czyta się narzekania na skuteczność tego wyzwalacza, ale tak naprawdę instrukcja jest zbyt zachowawcza. Urządzenia wcale nie muszą "się widzieć". Tak to wygląda w rzeczywistości: (patrz pkt 2)
http://canon-board.info/showpost.php...72&postcount=4
i ja to mogę potwierdzić z własnych doświadczeń z 430 + ST-E2
Odnośnie proporcji błysku, jeśli kupisz 420 to pozostaje Ci tylko ETTL a na moje oko te zmiany proporcji nie działają tak jak ustawione tzn. 1:8 nie wydaje się być w rzeczywistości 1:8. Najlepiej jakby dwie lampy pracowały w manualu ale do tego 420EX się nie nadaje, po przełączeniu mastera na M 420EX nie błyska w ogóle.
ST-E2 też nie nie ma M i ja sobie zdaję sprawe, że tylko ETTL.
ewentualnie gdybym się jednak zdecydował na drugą 430EX to na obu mogę wymusić M, podłazić do każdej z osobna aby zmienić moc, a ST-E2 bedzie wtedy tylko wyzwalaczem błysku.
a tego mastera masz na aparacie czy na kablu (jakim?).
bo jesli na aparacie lub na kablu z pełną transmisją (OC-E3), to wydaje mi się, że 420EX powinna błyskać przejmując od mastera tryb M (chyba nawet z poziomu mastera mozna regulować manualną moc slave'ow - co jest zresztą jedną z przewag mastera w lampie nad masterem ST-E2)
Wiesz, mi się wiele rzeczy wydawało :) Myślałem, że podłączę 580 do aparatu przewodem synchro za 20zł, ustawię ją w tryb M a ona wyzwoli błysk z 420 z ustawioną proporcją. Okazało się jednak, że przy połączeniu kablem synchro pc-pc master może błyskać tylko w trybie M (logiczne) ale slave w postaci 420 nie błyska w ogóle, 430 podobno błyska w takim układzie o czym pisał mi jeden z kolegów ale sam tego nie testowałem. Miałem więc do wyboru zmienić lampę albo kupić kabel ETTL. Po krótkiej analizie potrzeb kupiłem kabel (159zł za 5m). Jeśli więc ktoś ma nadzieję, że 420 będzie pracowała w trybie M to się niestety rozczaruje.
aż trafiła kosa na kamień ;-)
i jeszcze to przeżywasz...? ;-)
już gdy tydzień temu o tym czytałem:
http://canon-board.info/showthread.p...471#post826471
to chciałem Ci napisać, że zbyt wiele oczekujesz :-)
Jeśli więc ktoś ma nadzieję, że 420 będzie pracowała w trybie M pod masterem podłączonym najprostszym kablem to się niestety rozczaruje
w innych przypadkach (master na aparacie, kabel ETTL) 420EX bedzie pracowała w trybie M.
Zmartwię Cię, nawet jeśli 580 jest na aparacie to 420 nie błyska w trybie M (przed chwilą sprawdziłem żeby się upewnić).
dziwne...? albo coś masz nie tak ustawione albo ja nie rozumiem instrukcji?
masz instrukcję od tej 580? zobacz na stronie 42 (580II - str.45)
Ręczne nastawy proporcji błysku w systemie.
Można ręcznie nastawić wydajność lampy (lamp) w każdej grupie.
Wszystkie nastawy wykonuje się w lampie Master.
Wszystko mam dobrze ustawione, wszystko sprawne i wszystko czytałem i dlatego, że czytałem to myślałem że się da. Niestety nie da się a przeszukanie sieci pod hasłem "420 manual mode" niestety potwierdza to, że się nie da. Chociażby:
"Just tried the 550EX/420EX in manual setting and sure enough, the 420EX did not fire no matter how I putz around with the settings (RATIO, Power, etc.). Now we know for sure. :D
I should have added to my last post that I tried it and it didn't work. Sorry!"
I to że mowa tu o 550EX nic nie zmienia, winna jest 420EX.
420 używam jako slave w połączeniu z 580 umieszczoną na aparacie kiedy fotografuję jakieś imprezy. Wszystko odbywa się w ETTL i na prawdę nie mam potrzeby zmieniać 420 na 430. Zabawa w domowe studio dopiero się zaczęła, na razie bawię się tym co mam, jeśli mnie to wciągnie to prędzej kupię (z tych tańszych) lampy studyjne niż zamienię 420 na coś lepszego. Dlatego właśnie wolałem wydać 159zł niż ok. 400zł aby przejść z 420->430. A kabelek zawsze jakby co można też sprzedać.
a jednak się nie da.
instrukcja od 580 wprowadza w błąd w kwestii ręcznych nastawów błysku w systemie i ja padłem kolejną jej ofiarą :evil:
dokopałem się do instrukcji od 420EX i tu jest pies pogrzebany (na dole strony):
Wobec powyższego kompletnie nie rozumiem instrukcji od 580EX (str.42):
na koniec nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić za zamieszanie :oops:
ale to jest chore, żeby w instrukcji od lampy master napisać, aby ustawić ją w tryb M i nastepnie ustawić wydajność dla poszczególnych slave; podczas gdy w instrukcji od slave stoi napisane, że jak master jest w trybie M, to slave nie działa (i rzeczywiście nie działa).
Przepraszać nie masz za co, w sumie dobrze wiedzieć że nie tylko ja dałem się w pewnym sensie nabrać Canonowi :) To co jest w instrukcji od 580 jest zapewne prawdą pod warunkiem korzystania z 430, 550 czy drugiej 580 jako slave. Szkoda tylko, że w instrukcji od 580 nie napisano że tryb M nie dotyczy 420.
kurczę, zostałem mile zaskoczony - zamówiłem 11.06 yongnuo RF-602 u producenta z HK, 18.06 już zawitała przesyłka do mnie pocztą :) chyba zacznę częsciej kupować w hk, skoro przesyłka dostarczona jest szybciej niż często na terenie Polski, w dodatku za darmo.
Możliwe, ale przecież niektóre rzeczy są do kupienia za 3$ , a przesyłka i tak jest 'darmowa' ( skoro mam jak byk w aukcji wypisane- "Wysyłka: Bezpłatnie" , to dla mnie jest bezpłatnie ;) ), a wątpię żeby wysyłka kosztowała mniej jak 3$. Nie opłacałoby się sprzedawcy to... no chyba, że ma pozawierane jakieś umowy odnośnie przesyłek. nie wiem ;)
Dziś przytrafiła mi się dziwna sprawa z moim wyzwalaczem (YONGNUO) i lampą (SUNPAK AF4000). Mianowicie wszystko działało bez zarzutów (body 400D) do póki lampa sama nie zaczęła błyskać. Na początku myślałem że może w pobliżu ktoś wyzwala na tym samym kanale ale okazało się że nie. Po przeanalizowaniu sytuacji sprawa wygląda tak, że lampa (wyzwalacz) świruje na jeden z poniższych sposobów:
- lampa błyska sama, naładuje się i znowu błyska, w kółko
- błyska przy wciśnięciu spustu migawki do połowy, dalej nie dociskam a ta i tak się wyzwala
- błyska jakieś 2 sekundy po zamknięciu migawki
- działa normalnie, to niestety najrzadziej
Najdziwniejsze że robiłem dziś normalnie zdjęcia, wszystko było OK, później schowałem sprzęt do plecaka, bo robiłem bez lampy a kiedy znowu wyciągnąłęm zaczęły się problemy. Dodam, że po podłączeniu do body błyska wtedy kiedy powinna. Co mogło się stać, jak to naprawić?
Sprawdzić w domu. Może akurat byłeś na jakimś mega polu elektromagnetycznym czy coś.
A ja tak troche z innej beczki, wiem że niektórzy zamawiali wyzwalacze yongnuo z Hongkongu badz z Chin a ja potrzebuje samego odbiornika i jednak mam opór i lęk przed zamówieniem, gdyby ktoś zechciał mi przesłać jakiegoś liniacza z bezpieczną aukcją z HK lub Chin to byłbym szczerze wdzięczny. dokładnie potrzebuje rf-602rx :)
p.s
Wybaczcie że tu piszę ale to chyba nie najgorsze miejsce nie ?
od producenta - http://cgi.ebay.pl/RF-602-Single-Rec...item2307ca8ac9
btw. zaoszczędzisz tylko 15zł kupujac w HK zamiast PL (chociaż zawsze coś)- na allegro - http://allegro.pl/item1090958273_dod...p_yongnuo.html
miałem raz podobny problem z moim odbiornikiem, ale po wymianie baterii sprawa sama się wyjaśniła ;)
2 dni temu ponownie pojawiły się te same problemy, odbiornik wyzwalał lampę od razu kiedy się naładowała, ale jestem niemal przekonany, że znów padły mi bateryjki (gdy przełożyłem paluszki z drugiego odbiornika, to źle pracujący odbiornik działał bez zarzutu).
Oj Panie Kolego :-)
Zabawne nie jest ale wynika z tego że Canon w temacie swoich lampek jest tak tajemniczy że "ło Jesu" - nawet instrukcji nie "umią" napisać! .
Krzystając więc z okazji - pozwolę sobie podzielić się własnymi dalszymi wnioskami pracy systemu master-slave.
System bezprzewodowy firmowy pracuje wyłącznie w TTLu.
Nie pozwala na manualną prace lamp.
Podział siły błysku grup to programowa korekta czasu naświetlenia błysku danej grupy i tak posługującej się TTLem.
Nie ma zmian mocy!
Nie ma też żadnej p o d c z e r w i e n i w systemie. Niech nikogo nie mylą czerwone szybki. Wszystko - idzie b ł y s k i e m. Zmodulowanym światłem błysku. Dlatego np lampa master ustawiona na "bez błysku" - wali. Błyska - ale nie w czasie otwarcia migawki!
Działa to mniej- więcej tak:
1.Master wysyła błysk który inicjuje wyzwolenie slavów i pomiar TTL: swój i slavów.
2.Master wysyła drugi błysk przenoszący ustawienia do slavów (parametry błysku przeliczone z pomiaru TTL i korekt/podziału proporcji).
3.Otwiera się migawka...
4.Master wysyła/nie wysyła błysk główny; slavy wysyłają błysk główny.
Przy znajomości tego schematu działania wiadomo czego oczekiwać: dlaczego tak trudno wyzwalać lampami Canona lampy studyjne; fotocele; i jak własciwie operować lampami by maksymalnie wykorzystac system ( powtarzam: nie ma żadnej podczerwieni!)
Dzieje się to p i e k i e l n i e szybko.
System chińskich wyzwalaczy zastępuje Canonowską "kabelkologię" typu przewody TTL; rozgałęźniki TTL i in TTLe - wszystko w bajońskich cenach i wiadomo jak wygodne.
Nadal będe sie upierał że to co Canon wymyślił i dopracował - jest i lepsze i prostsze :-)
Ja tam mając jedną 580II na 50d, a drugą jako slave mogę przełączyć je obie na M i ustawiać moce na drabince 1/128 - 1/1.
Jak mnie wku.. wkurza pierdaczenie takich kocopołów!
Nie prawda!!! Pracuje też bez problemów w manualu. Weź z łaski swojej dwie lampki do łapek i sprawdź. Jak nie masz dostępu to poniżej wycinek z instrukcji 580EX.
Wytłumacz mi proszę, co do diabła znaczy "korekta czasu naświetlania błysku"?:D
A właśnie że są!
Z ST-E2 też idzie błyskiem?:D
Masz na prawdę bogatą wyobraźnie! A na prawdę wygląda to tak:
(lampa po prawej to master, widać na wyświetlaczu że błysk mastera jest wyłączony)
Może mi się tylko wydaje, ale jak dla mnie to błysk mastera jest widoczny:
Znasz jeszcze jakieś fajne bajki ups... sory... WNIOSKI, którymi chciałbyś się na forum podzielić?
Moją intencją było zainicjowanie tematu.
Rzecz polega na tym że nigdzie nie potrafię znaleźć schematu działania systemu bezprzewodowego i stąd pomyłki i błędne wnioski.
Coś koszmarnego - nieprawdaż?
Można mieć wnioski - ale tylko właściwe i nie do obalenia?
Faktycznie - pomyliłem się: można ustawić M.
A poza tym: dzięki za celne i miłe podsumowanie moich bajek ale - na pewno ST2 przekazuje błyskiem dane tyle że przez czerwoną szybkę. W lampach Canona nie ma żadnych takich elementów które byłyby promiennikami podczerwieni- chyba że ktoś wymyślił palnik błyskowy pracujący podczerwienią.
Lampa błyskowa nie reguluje mocy błysku tylko czas trwania błysku.
Działa podobnie jak migawka.
Stad - jeśli nastawisz jakąś zmianę proporcji - choćby 1/2 - to lampa zrealizuje to korygując czas błysku a nie zmieniając moc.
Co do błysku mastera - widocznie błysk przesyłający dane jest jednocześnie z błyskiem głównym w czasie gdy migawka jest już otwarta- masz rację.
Master błyska słabym błyskiem nirejestrowanym na zdjeciu a przenoszącym dane - widzisz inne wytłumaczenie?
To bardzo prawdopodobne bo oszczędza czas.
Wciąż usiłuję wydedukować jak to działa.
Może - jak wiesz - to napisz?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Szkoda że nie można doedytować.
Błysk mastera widoczny na zdjęciu to nic innego jak sygnał wyzwolenia slava! Może niesie jeszcze informacje ; może tylko wyzwala ale na pewno skądś slave musi dostać sygnał do odpalenia.
No tak, jak na moje to to jest właśnie błysk taki "fotocelowy", dzięki któremu slave dokładnie wie kiedy błysnąć swoim.
Jaki by ten błysk nie był, d*pa że się go nie da wyłączyć...
Transmiter ST-E2 do komunikacji z lampami używa podczerwieni. Następnym razem przed wypisywaniem takich rewelacji poczytaj trochę o sprzęcie/systemie który będziesz "opisywał".
Aby nie być gołosłownym:
http://www.usa.canon.com/consumer/co...7&modelid=8304
"Transmission System: Infrared pulse"
Jak dla mnie, to błysk to krótkotrwałe zaistnienie stosunkowo silnego światła. Światło wg fizyki to część promieniowania elektromagnetycznego podlegającego prawom optyki geometrycznej i falowej. Jak dla mnie, to podczerwień zalicza się do światła, więc "Infared pulse" zalicza się do błysku.
Przepraszam - ale informacji Canona "for USA consumer" nie uważam za wiarygodne.
Podczerwień jest niewidzialną częścią pasma - wystaczy popatrzeć na nadajnik dowolnego pilota TV. Natomiast w ST2 w i d a ć błysk - zza ciemnoczerwonej szybki. Jesli więc wystarczy źródło światła przesłonić ciemnoczerwoną szybką żeby zaliczyć to do podczerwieni - to ok. Wszystko działa w podczerwieni... Lampy główne błyskające białym palnikiem - też? A jak ktoś mysli że za ciemnoczerwonymi szybkami lamp kryje się tajemnicza podczerwień - no to powodzenia.
Przesłonięcie palnika ST2 ma za zadanie maksymalnie usunąć widoczność błysku - żeby nie było tak jak na pokazanych zdjęciach.
Metz który steruje lampami Canona nie twierdzi że coś robi w podczerwieni: daje ciemnoczerwoną przysłonkę na lampę i też to działa. I bez przysłonki - też działa.
Ok - ja wyłączam się już z dyskusji przepraszając za zamieszanie.
Chciałem tylko spróbować odmitologizować magiczną "podczerwień" w systemie bezprzewodowych lamp Canona; zrozumieć jak to działa.
Ale ostatecznie - nie ważne jak - ważne że działa :-)
Tak tak... oczywiscie...
Zwlaszcza ze te odbiorniki w PL kosztuja mniej wiecej 80-90pln za sztuke + przesylka, a w HK okolo 60pln (w przeliczeniu na PLN) i to juz z przesylka.
Zasadniczo masz dwa w cenie jednego. Faktycznie koszt wysylki wliczony w cene jest dramatyczny :P
Z innej beczki...czy jest ktos z YN RF-602 i metzem 48 albo 58
Czy lampy wybudzaja sie ze standby?
RF-602 nie wybudza metza 48. Przetestowane w praktyce. Trzeba wyłączyć Standby.
Jakie tanie wyzwalacze są teraz warte kupna? Kiedyś większość jechała na PT-04, mimo narzekań lub lepszych Yongnuo sprowadzonych z Chin. A teraz co jest warte uwagi (w Polsce, chyba nie mam czasu na sprowadzanie z Hongkongu)?
Nadal yongnuo - nawet jesli kupujesz w Polsce, to nie ma chyba nic lepszego.
yongnuo zdecydowanie cena do jakości + zasię do 100m w otwartym terenie a domu przez 2-3 sciany : )
http://www.lightingrumours.com/yongn...-and-st-e2-445
taka ciekawostka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.lightingrumours.com/yongn...oming-soon-521
Szykuje się z zamiarem zakupu 2 lamp i nadajnika/odbiornikow radiowych. Największym problemem jest to że mam canona t90 i nie wiem czy te chińskie nadajniki będą z nim działać. Jak mi ktoś pomoże z wyborem będę bardzo wdzięczny jeżeli chodzi o lampy to chce kupić jedną 300tl i vivitara 285, lamp głównie będę używać do sportowych zdjęć więc czas synchronizacji najlepiej 1/250.
A czemu miałyby nie działać? Ale mimo - zabawa w strobist na kliszy? Gratuluję ambicji!
Nie wiem czemu by miały nie działać ale wolałem się upewnić :)
Ogólnie moim zdaniem zabawa w strobist na kliszy to żadne wyzwanie.
A z tym czasem to nie wiem po co pisałem chyba było mocno wcięty wiem że t90 ma x-sync 1/250.