-
Odp: Aparaty foto a smartfony
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Używając określenia "akwarele" nie chodzi mi o kolory ale obraz wyprany ze szczegółów. Zamiast szczegółów mamy właśnie takie akwarelowe placki. Matryca/optyka nie daje rady albo oprogramowanie tak je "ulepsza", że wygląda to fatalnie. Dlatego też pytałem czy na DNG jest tak samo...
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
3 Matryce to 10MP, 12MP i pliki wynikowe to max 4000 x 3000 pixeli.
Każde powiększenie obrazu powyżej spowoduje "plackowanie".
Do tego dochodzą w trybach automatycznych "ulepszenia" dajace praktycznie na powiększeniu ten sam efekt.
Obiektyw/matryca główna (24mm) to 108 MP wykonuje w tej technologii wiele różnych czasem zaskakujących zadań ale na ogół dostaje się pliki 4000 x 3000 choć przy jasnym świetle otrzymywać/ustawić mozna również pliki 12000 x 9000.
Zdjęcie porównwcze z A7R3 powiększyłem do 12000 pikseli, na zdjęciu z S22 (w tym trybie) było co najmniej tyle samo szczegółów co z A7R3.
Dla mnie (aktualne) kryterium sensu fotografowania smartfonem przy moim sposobie fotografowania to szczegółowość/ostrość prezentowana na TV 4k (porównywalna ze sprzętem foto który posiadam).
Wem już że nie można w całym procesie wykonywania, obróbki i prezentowania zdjecia wychodzić poza zakres 4000pix.
Gdy będę potrzebował duzych powiększeń to jak na razie pozostaje A7R3.
Bardzo bym chciał by jakiś sensowny producent wyprodukował mały aparat FF (jak np. RX1) z zaimplementowaną technologią fotografii obliczeniowej.
Jeszcze mam 2 nerki
jp
PS
Prawdą jest jednak że ustawienia oprogramowania w smartfonie daję "upiększone" zdjęcia i to może być czasem denerwujące. W nowym (dla nowego sprzętu) oprogramowaniu ExpertRaw jpg są podkolorowywane ale pliki dng nie sa poddawane tym zabiegom
-
Re: Odp: Aparaty foto a smartfony
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Zdjęcie porównwcze z A7R3 powiększyłem do 12000 pikseli, na zdjęciu z S22 (w tym trybie) było co najmniej tyle samo szczegółów co z A7R3.
jp
A nie więcej? Po publikowanych wcześniej zdjęciach założyłbym się, że według Twoich testów smartfon zjadł na śniadanie A7R3 ^^
-
Z wiekiem wzrok się psuje, rok góra dwa lata i wystarczy sgs2'ka.
-
2 załącznik(ów)
A7R3 a S22 tryb 1080 MP
Obiektyw główny (odp. FF 23mm) związany jest z matrycą 1080MP i jest tryb automatyczny fotografowania w którym :
- powstają zdjęcia w rozdzielczości 12000 pix x 9000 pix
- (tylko) pliki jpg od 10 MB do 36 MB
- przy słabym oświetleniu można włączyć nocne (a więc zdjęcia z ręki, jeszcze nie rozpoznałem w tym trybie)
Zrobiłem 2 zdjęcia z "tej samej" odległości, Exif :
A7R3 (7952 x 5304) + F1.8/20G, 1/6400s F1.8 ISO 100
S22 F1.8 23mm 1/216s ISO 50
Na tych zdjęciach zrobiłem crop o "takim samym wyglądzie"
i następnie powiększyłem rozmiar pikselowy (szerokosci) cropu zdjęcie z A7R3 do tego samego rozmiaru pikselowego co crop z S22
Załącznik 9187
Załącznik 9188
jp
-
-
3 załącznik(ów)
cd #604
A7R3 a S22 tryb 108MB (automatyczny) zdjęcia przy słabym świetle.
Procedura przygotowania jak w #604, wszystkie zdjęcia z ręki
S22 tryb 108MB, t=1/10s, ISO 5000
Załącznik 9192
S22 tryb 108MB + noc, t=1/4s, ISO 2000, ekspozycja trwała około 2 s
Załącznik 9193
A7R3 + FE 1.8/50G, t=1/25s ISO 51200
Załącznik 9194
jp
PS
Żałuję że nie zrobiłem tego testu przed wyjazdem
-
Możesz mi jakoś wytłumaczyć, dlaczego ekspozycja na S22 przy tej samej przesłonie jest ca 15 x dłuższa, niż na A7R III (chodzi o to drewno)? Może Ci się zero dodało do czasu migawki?
Ponadto: po co powiększasz zdjęcie z alfy? Już raczej by wypadało zmniejszyć zdjęcie z S22. Wszystkie te próbki w widokach 100% to jest obłęd w ciapki. Nie szkoda na to oczu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Wszystkie te próbki w widokach 100% to jest obłęd w ciapki. Nie szkoda na to oczu?
To tak samo jak niektórym szkoda oczu i czasu na skazywanie g... na śmierć poprzez analizy cropów z różnych matryc po internetach....
- nikt nie zmusza do oglądania ;)....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Możesz mi jakoś wytłumaczyć, dlaczego ekspozycja na S22 przy tej samej przesłonie jest ca 15 x dłuższa, niż na A7R III (chodzi o to drewno)? Może Ci się zero dodało do czasu migawki?
Ponadto: po co powiększasz zdjęcie z alfy? Już raczej by wypadało zmniejszyć zdjęcie z S22. Wszystkie te próbki w widokach 100% to jest obłęd w ciapki. Nie szkoda na to oczu?
Czy nie dociera do Ciebie bezsens tego co robisz/oceniasz/piszesz ?
- szerokość zdjęcia np. z S22 to 12000 pix, (#606)
- crop tego zdjęcia z tym co widać na ekranie to szerokość 3680 pix i takie wysłałem
- ale to co portal wyświetla (to widzisz, to możesz ściągnąć) ma szerokość tylko 875 pix. czyli wszystkie (mniejsze) szczegóły zostały uśmiercone
Każde, jakiekolwiek powiększanie tego obrazu to TYLKO dodawanie "PUSTYCH" pikseli....i tyle
I to zarówno ze zdjęcia ze smartfonu jak i (klasycznego aparatu foto z najwyższej półki rozdzielczości/ostrości) A7R3
jp
-
Czyli A7R3 robi zdjęcia jak SGS22 - ciekawe.
Mój znajomy z pracy twierdzi to samo. Sprzedał 5D2 z 24-70 (Tamrona), 70-200 (nie pamietam która wersja) i 50 1.8 II (ten plastik). Posiada teraz Nota 22 czy coś.
Ps. Dobrze, że Canon nadal robi lepsze zdjęcia od tego Samsunga, jeszcze ktoś by pomyślał, że Sony lepsze...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czy nie dociera do Ciebie bezsens tego co robisz/oceniasz/piszesz ?
- szerokość zdjęcia np. z S22 to 12000 pix, (#606)
- crop tego zdjęcia z tym co widać na ekranie to szerokość 3680 pix i takie wysłałem
- ale to co portal wyświetla (to widzisz, to możesz ściągnąć) ma szerokość tylko 875 pix. czyli wszystkie (mniejsze) szczegóły zostały uśmiercone
Każde, jakiekolwiek powiększanie tego obrazu to TYLKO dodawanie "PUSTYCH" pikseli....i tyle
I to zarówno ze zdjęcia ze smartfonu jak i (klasycznego aparatu foto z najwyższej półki rozdzielczości/ostrości) A7R3
jp
A kiedy Ty zrozumiesz, o czym się do Ciebie pisze? Po pierwsze, nie wysłałeś zdjęcia w takim rozmiarze, o jakim mówisz. Na monitorze wyświetla mi się szerokość 1280 p (bo mam monitor 2560 x 1440), ale po podglądzie zdjęcia jest to raptem 2135 p. No dobra, to jest krop z S22, ale zdjęcie z A7 w 100 kropie nie jest aż tak kiepskie, a żeby było, to musiałeś je powiększyć do tego rozmiaru, bo sam tak napisałeś. A ja pytam: po co?
No i co z tym czasem migawki, bo dalej nie wiem?
-
1 załącznik(ów)
S22, automatyczne jpg, 13mm
Załącznik 9218
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
No i co w związku z powyższym? Zdjęcie jest miękkie nawet w widoku ekranowym 1280 p, a w widoku 2000 p nic nie jest ostre. Naprawdę to nasz czeka i nie ma odwrotu? :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
S22 automatyczny jpg, 23mm
Załącznik 9219
jp
-
Mam propozycję. To co pisze, a właściwie to co pokazuje JP nas irytuje. Tytuł wątku jest ogólny a tu mamy wywody na temat w sumie konkretnego Samsunga S22. Nasze pytania czy uwagi do JP pozostają bez odpowiedzi. W sumie można zamknąć ten watek, ale JP zapewne chce kontynuować, katując nas beznadziejnymi od strony technicznej zdjęciami.
Zmienię tytuł wątku.Zastanawiałem sie też nad jego zamknięciem.
Nie wiem na ile sobie zdajecie sprawę, że dolewacie paliwa do wątku, który przez to żyje. Taka to już reguła na forach głównie (na FB mniej, tam się jest mniej anonimowym, no i tam jest więcej contentu), że czym bardziej kontrowersyjne wątki tym one są dłuższe, ludziom puszczają nerwy itd itd. Ba, niektórzy użytkownicy 'kochają" się sprzeczać i specjalnie piszą kontrowersyjne nawet dla nich samych rzeczy, byle podkurzyć kogoś innego. W efekcie bezsensowne sprawy są najbardziej rozdmuchiwane. Próbowałem się odwołać do JP, ale bezskutecznie. Nic tu nie wskóramy. Szkoda czasu, to nie ma sensu.
Przenieście swoją aktywność w inne miejsca forum. Pooceniajcie zdjęcia, udzielcie rad początkującym itp.
-
1 załącznik(ów)
S22 automatyczny jpg, 70mm
Załącznik 9220
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Mam propozycję. To co pisze, a właściwie to co pokazuje JP nas irytuje. Tytuł wątku jest ogólny a tu mamy wywody na temat w sumie konkretnego Samsunga S22. Nasze pytania czy uwagi do JP pozostają bez odpowiedzi. W sumie można zamknąć ten watek, ale JP zapewne chce kontynuować, katując nas beznadziejnymi od strony technicznej zdjęciami.
Zmienię tytuł wątku.Zastanawiałem sie też nad jego zamknięciem.
Nie wiem na ile sobie zdajecie sprawę, że dolewacie paliwa do wątku, który przez to żyje. Taka to już reguła na forach głównie (na FB mniej, tam się jest mniej anonimowym, no i tam jest więcej contentu), że czym bardziej kontrowersyjne wątki tym one są dłuższe, ludziom puszczają nerwy itd itd. Ba, niektórzy użytkownicy 'kochają" się sprzeczać i specjalnie piszą kontrowersyjne nawet dla nich samych rzeczy, byle podkurzyć kogoś innego. W efekcie bezsensowne sprawy są najbardziej rozdmuchiwane. Próbowałem się odwołać do JP, ale bezskutecznie. Nic tu nie wskóramy. Szkoda czasu, to nie ma sensu.
Przenieście swoją aktywność w inne miejsca forum. Pooceniajcie zdjęcia, udzielcie rad początkującym itp.
Szanowny moderatorze, PREMIUM member
Założyłem ten wątek Aparaty foto a samrtfony.
Porównuję sposób fotografowania i wyniki fotografowania z tego/tym sprzetem co mam, A7R3 oraz S22, wady i zalety abu technologii, pokazuję jakie zdjęcia robi smartfon
Prawdą jest natomiast że merytorycznej dyskusji na argumenty jest (prawie) zero.
Nie dziwi mnie natomiast akurat Twoja propozycja zamkniecia wątku, zakazu pisania o nowej technologii fotografowania, wadach i zaletach obu, Twoja irytacja
Gdyby szefowie NASA prezentowali taką mentalność to nigdy nie postałyby nawet plany podróży na księżyc.
jp
-
Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Zapomniałem napisać zdjęcia że #612, #614, #616 to są jpg automatycznie "ustawiane/obrabiane" przez (nowe, wersja 1, ograniczenia sprzętowe) oprogramowanie ExpertRAW w którym powstają równolegle pliki dng. Kolory i hdr plików jpg i dng są różne.
W oprogramowaniu podstawowym Aparat (wersja 13) jest kilkanaście trybów fotografowania w tym także PRO w który także postaję dng i jpg. I one też dają inny "obrazek" niż dng i jpg z Expert RAW
jp
-
Moja żona jak jestesmy gdzieś gdzie warto zrobic zdjęcie i jej robię to zawsze mówi "zrób mi jeszcze moja komórką bo robi lepsze zdjęcia bo zmarszczek nie widać, ten Twój aparat robi takie, że widac każdą"
Ot i róznica pomiędzy aparatem w telefonie a prawdziwym aparatem.
-
Re: Odp: Aparaty foto a smartfony
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Bardzo dobra decyzja.
Co do aktywności w "innych miejscach" zauważyłem przeniesienie inwektyw z forum do wiadomości prywatnych C-B przez osoby uważające się za anonimowe :mrgreen: Widać, że niektórym osobom wybitnie brakuje wątku w którym mogliby wylewać pomyje na innych użytkowników.
ps.
kiedyś próbowałem przekazywać rady dotyczące zdjęć, ale dawno już tego nie robię. Obecnie każdy użytkownik smartfona i aparatu fotograficznego to JASZCZOMP fotograficzny mający w małym palcu wiedzę dotyczącą swojego systemu i zdjęć.
Odnośnie tematu wątku zapodam na koniec link: https://www.sonyalpharumors.com/afte...4HEAHBUbmstxKM
z konkluzją: "zdjęcie zrobione Samsungiem o rozdzielczości 100 MP to nie to samo, co obraz 100 MP zrobiony aparatem średnioformatowym. Nie da się oszukać fizyki"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Założyłem ten wątek Aparaty foto a samrtfony.
Porównuję sposób fotografowania i wyniki fotografowania z tego/tym sprzetem co mam, A7R3 oraz S22, wady i zalety abu technologii, pokazuję jakie zdjęcia robi smartfon
Prawdą jest natomiast że merytorycznej dyskusji na argumenty jest (prawie) zero.
Wiesz, pisząc Smartfony uogólniasz to na wszystkie modele. jak sam przyznajesz piszesz o S22. Więc taki tytuł zostanie.
Co do merytoryki to sam nie odpowiadasz na pytania, np ostatnie o róznice w ISO czy czasach. Odrzucasz pytania bo nie znasz odpowiedzi. Może się zastanów skąd są różnice i jaki mają wpływ na obraz.
Rzetelne porównania powinno się robić przy takiej samej ekspozycji i używając obiektywów o takich samych kątach widzenia. To ostatnie jeszcze jakoś czasami spełniasz, ale czas ISO przysłona użyte w smartfonie i w FF są diametralnie inne.
Masz w Samsungu tryb manual? Weź smartfon w uchwyt, daj czas 8 s i zrób nocne zdjęcie ulicy z jadącymi samochodami i smugami ich świateł. Zrób kolejne zdjęcie (dzienne) np sportu, na pozycji tele. W każdym z tych przypadków zrób to samo (ekspozycja) na Samsungu i Sony. Bo Twoje porównania są z czapy. Unikasz takich zdjęć z których można wyciągać wnioski. Poza takimi, że Samsung daje ciapki zamiast detalu.
-
Autor obiecał, że dokona gruntownej analizy przydatności telefonu do fotografowania w podróży. W kontekście oczywiście możliwości zastąpienia aparatu fotograficznego tym, jakże genialnym i innowacyjnym urządzeniem. Na razie nic takiego nie nastąpiło, bo raczeni jesteśmy jakimiś bohomazami, nie mającymi nic wspólnego z NASA, a z Bajkonurem raczej. Więc osobiście czekam na obiecaną analizę.
-
2 załącznik(ów)
S22 automatyczny tryb noc,
Bardzo trudne warunki fotografowania, statek płynie, pokład drga i się kołysze z amplitudą kilkucentymetrową przy krótkim okresie, utrudno było ustać.
Praktycznie zerowa szansa czytelnego zdjecia w innym sposobie fotografowania.
Załącznik 9221
jp
--- Kolejny post ---
S22 automatyczny tryb noc (w warunkach do których został zaprojektowany)
Załącznik 9222
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Bardzo trudne warunki fotografowania, statek płynie, pokład drga i się kołysze z amplitudą kilkucentymetrową przy krótkim okresie, utrudno było ustać.
Załącznik 9221
jp
No i co z powyższego wynika? Że smartfony nadają się do robienia zdjęć pamiątkowych? To wiadomo od dawna, ale Ty zacząłeś ten wątek w taki sposób, jakbyś chciał wszystkim udowodnić, że smartfony nadają się do robienia zdjęć komercyjnych na równi z wysokiej klasy klasycznymi aparatami fotograficznymi. Oczywiście, że z A7 będzie więcej zachodu, aby zrobić takie zdjęcie nocne na płynącym statku, ale takim zdjęciem można się będzie szczycić, a nawet je sprzedać. A komu i na jaki kij zdjęcia ze smartfona, które z biedą można wydrukować na formacie 13 x 18 cm? Może (?) będzie można łatwiej smarfonem uchwycić w trudnych warunkach jakąś spektakularną akcję lub zjawisko, kiedy wartość reporterska zdjęcia przewyższa jego walory techniczne, ale nie wtedy, gdy jakość obrazu jest wartością oczekiwaną.
-
Re: Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
S22 automatyczny tryb noc (w warunkach do których został zaprojektowany)
jp
@jan pawlak
Ale na serio to napisałeś, czy tylko żartujesz :?:
Swoim A7R3 podobnie jak smartofonem fotografujesz nocą w trybie A U T O M A T Y C Z N Y M :?:
Może Cię zaskoczę, ale w A7R3 oprócz trybu AUTO są również tryby PASM i przede wszystkim TRYB "S" , czyli tzw. tryb priorytetu czasu https://fotoblogia.pl/jak-dziala-try...3566453758081a , który przy ŚWIADOMYM użyciu wartości ISO pozwoli uzyskać nieporuszone zdjęcia w każdej sytuacji.
Dokładając do powyższego, że A7R3 posiada również 5-stopniowy system stabilizacji matrycy do 5,5 EV (Sensor stabilizuje poruszenia w pięciu kierunkach: w górę, dół, na boki (prostopadle do osi optycznej), a także przechyły w kierunku pionowym i poziomym) - widać, że w którymś miejscu straciłeś kontakt z rzeczywistością.
-
Pan Jan powinien brać prowizję z reklam. Potrafi rozruszać forum w 2 postach.
-
W 28 maja 2022 (#1)
Surprise statement from Sony manager: The image quality of smartphones will exceed that of mirrorless cameras in 2024
I założyłem ten wątek, zaciekawiony wszedłem w świat fotografii obliczeniowej i następnie wymieniłem stary smartfon na aktualnie (ponoć) najlepszy (raty 0% i inflacja pomogły podjąć tą decyzję), po około 2 tygodniach błądzenia/odkrywania napisałem wstępne podsumowanie (#522) i postanowiłem sprawdzić jak to wygląda na klasycznych moich wyjazdach, cała otoczka/logistyka okołozdjęciowa, świadomie pojechałem bez aparatu/obiektywów/statywu.
Wróciłem 5 dni temu, Jestem na etapie końcowym sprawdzania/porównywania/oceny.
I dzisiaj ukazała się 3 październik 2022
After Sony, also Qualcomm believes the smartphones Image Quality will soon surpass the classic system cameras
https://www.sonyalpharumors.com/afte...ystem-cameras/
Mówią o jakości zdjęć (z bezluster, aparatów systemowych) a więc o ostatnim bastione w którym aktualnie aparaty foto są zdecydowanie lepsze.
Samsung, Apple, Huawei bardzo energicznie wdrażają nowe technologie do smartfoto
Ucząc się porównywałem funkcje foto w smartfonie Samsunga produkcji 5 lat temu (leżał w szufladzie) i smartfonie z 2022, duży postęp w trybach, możliwościach, interfejsie użytkownika.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
I dzisiaj ukazała się 3 październik 2022
After Sony, also Qualcomm believes the smartphones Image Quality will soon surpass the classic system cameras
https://www.sonyalpharumors.com/afte...ystem-cameras/
Mówią o jakości zdjęć (z bezluster, aparatów systemowych) a więc o ostatnim bastione w którym aktualnie aparaty foto są zdecydowanie lepsze.
jp
Niestety widać Twoją ignorancję ponieważ wprost cytujesz mój wpis z dnia wczorajszego, gdzie nawet nie raczyłeś przeczytać i odnieść się do konkluzji: "Odnośnie tematu wątku zapodam na koniec link: https://www.sonyalpharumors.com/afte...ystem-cameras/
z konkluzją: "zdjęcie zrobione Samsungiem o rozdzielczości 100 MP to nie to samo, co obraz 100 MP zrobiony aparatem średnioformatowym. Nie da się oszukać fizyki""
Dodatkowo jesteś niesłychanie podatny na manipulację produktową i reklamy, zupełnie jak kilkuletnie dziecko, które dostało do ręki smartfon nie mając o nim zielonego pojęcia (a pisali już tym inni tutaj wielokrotnie!) https://spidersweb.pl/2022/02/androi...iegowanie.html Smutne jest to, że bardziej ufasz zmanipulowanym reklamom produktowym niż furumowiczom, którzy na C-B wielokrotnie udowodnili coś przeciwnego niż próbujesz samemu sobie wmówić.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ucząc się
Nie, nie - to raczej uwstecznianie. Nie mylmy pojęć.
-
Strach przed nowym. To samo było lata temu analog vs cyfra a nie tak dawno lustrzanki vs bezlustra.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...db48fed937.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Strach przed nowym. To samo było lata temu analog vs cyfra a nie tak dawno lustrzanki vs bezlustra.
Bezlustra mają swoje wady w stosunku do lustrzanek i nadal mają. Ale od początku nikt nie podważał jakości zdjęć wykonywanych tymi aparatami. To jest DIAMETRALNIE inna sytuacja niż aparat vs. telefon w obszarze fotografii.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Strach przed nowym. To samo było lata temu analog vs cyfra a nie tak dawno lustrzanki vs bezlustra.
Gwoździe wbijasz ohydnym, staromodnym, brutalnym młotkiem czy masz do tego apkę na ajfona?
Załącznik 9224
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
pokazuję jakie zdjęcia robi smartfon
Niebywałe, to jest coś zupełnie unikalnego - kto teraz ma smartfona i robi nim zdjęcia :lol::lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wybacz ale nie róbmy ladacznicy z logiki ;). Taka dyskusja by była gdybyś odnosił się merytorycznie do argumentów które tu padają, a Ty większość wpisów zwyczajnie pomijasz :roll:.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie dziwi mnie natomiast akurat Twoja propozycja zamknięcia wątku, zakazu pisania o nowej technologii fotografowania, wadach i zaletach obu, Twoja irytacja
Gdyby szefowie NASA prezentowali taką mentalność to nigdy nie postałyby nawet plany podróży na księżyc.
jp
Nie ma tu żadnych tego typu zakazów - nie opowiadaj bajek, przecież doskonale wiesz co miał na myśli Jacek ;)...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Bezlustra mają swoje wady w stosunku do lustrzanek i nadal mają. Ale od początku nikt nie podważał jakości zdjęć wykonywanych tymi aparatami. To jest DIAMETRALNIE inna sytuacja niż aparat vs. telefon w obszarze fotografii.
I chyba nadal nikt nie podważa jakości (szczegółowość/rozdzielczość) technicznej zdjęć wykonywanych klasycznymi aparatmi fotograficznymi która to jakość jest (aktualnie) znacznie wyższa od jakości technicznej zdjęć ze smartfonów.
Aktualnie, bo odpowiedzialny za rozwój matryc (w tym do smartfonów) w Sony oraz odpowiedzialny za rozwój procesorów obliczeniowych stosowanych w fotografii w smartfonach zapowiadają że to się szybko zmieni.
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Pamietam, tłumaczono mi czym robi się zdjęcia, co to jest fotografia, kim jestem ... itd. gdy jako jeden z pierwszych zacząłem ubożuchną wtedy technologią robić zdjęcia cyfrowe.
Dokładnie tak jak i teraz wyglądało to jak bal na Titanicu.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Aktualnie, bo odpowiedzialny za rozwój matryc (w tym do smartfonów) w Sony oraz odpowiedzialny za rozwój procesorów obliczeniowych stosowanych w fotografii w smartfonach zapowiadają że to się szybko zmieni.
jp
Na razie to bardziej stroszenie pawich piór przed widzami xD
O dziecinnej wierze w zapewnienia i reklamy o wyższości smartfonów nad resztą świata też już pisałem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Pamietam, tłumaczono mi czym robi się zdjęcia, co to jest fotografia, kim jestem ... itd. gdy jako jeden z pierwszych zacząłem ubożuchną wtedy technologią robić zdjęcia cyfrowe.
jp
Wiesz... Mnie nie tłumaczono "kim jestem", bo to wiedziałem. Cieszę się również, że mamy na forum pioniera krajowej fotografii cyfrowej.
Mam jeszcze gdzieś w piwnicy 3,5-calowe dyskietki z aparatu Sony Digital Mavica FD-91 (matryca CCD 1 Mpix) https://fotoblogia.pl/sony-mavica-fd...93299474634881, którego używałem codziennie w pracy od 1999 roku. Bardzo dobre narzędzie do "szybkiego" zapisu i archiwizacji fotografowanych rzeczy. Jak kiedyś zejdziesz z tematu smartfonów to będzie można o tym popisać ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Dokładnie tak jak i teraz wyglądało to jak bal na Titanicu.
jp
Też odnoszę takie wrażenie. Z każdym kolejny wpisem coraz bardziej pogrążasz się w odmętach zupełnie jak Titanic.
-
Akurat bal na Titanicu to symbol kolesi wierzących w niesamowitą moc najnowszego osiągnięcia techniki, któremu niestraszne jakieś tam stare i prymitywne góry lodowe. Odpowiedzialny za zbudowanie statku zapewniał.
Porównanie trafione jak ślepą kurą w płot.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Ciekawe co na to Canon, może zamkną RnD i żeczywiście telefon dogoni R6 za 10 lat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ciekawe co na to Canon, może zamkną RnD i żeczywiście telefon dogoni R6 za 10 lat.
Canon i Nikon są rzeczywiście w trudnej sytuacji, Sony utrzymuje się na rynku smartfonów w śladowej ilości ale jednak
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Canon i Nikon są rzeczywiście w trudnej sytuacji,
Wiedzą o tym?
-
Re: Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Canon i Nikon są rzeczywiście w trudnej sytuacji, Sony utrzymuje się na rynku smartfonów w śladowej ilości ale jednak
jp
Info o Canonie i Nikonie wziąłeś oczywiście z sufitu?
Nikon zwiększa zatrudnienie i podwyższa pensje pracowników https://nikonrumors.com/2022/10/02/n...increase.aspx/
Dodatkowo Nikon wypuszcza rebrandowane obiektywy Tamrona https://nikonrumors.com/2022/08/30/l...-z-mount.aspx/ W ofercie są już szkła 28-75 F2.8, Nikkor Z 17-28mm F2.8 https://blog.interfoto.eu/2022/09/20/nikkor-z-17-28mm/ i Tamron 70-300 mm f/4.5-6.3 Di III RXD https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...ystemu-nikon-z
Wyniki firmy Nikon za I kwartał pokazują, że zyski z produktów do przetwarzania obrazu wzrosły o 48% https://www.dpreview.com/news/590425...ndemic-results
@jan pawlak konfabulujesz, zaklinasz rzeczywistość i piszesz coraz większe kocopoły :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Akurat bal na Titanicu to symbol kolesi wierzących w niesamowitą moc najnowszego osiągnięcia techniki, któremu niestraszne jakieś tam stare i prymitywne góry lodowe. Odpowiedzialny za zbudowanie statku zapewniał.
Porównanie trafione jak ślepą kurą w płot.
Czytaj rozumem nie emocjami.
Technologia fotografii analogowej zniknęła ze świata mimio głośnych uwczesnych oświadczeń, zaprzeczeń itd, została technologia cyfrowa.
Teraz wchodzi technologia fotografii obliczeniowej i (najprawdopodobniej) zepchnie cyfrową fotografię klasyczną do niszowych zastosowań.
I zrobią to firmy ktore muszą sprzedawać nowości by istnieć a klasyczna fotografia cyfrowa nie ma już przestrzeni rozwojowej,
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Technologia fotografii analogowej zniknęła ze świata mimio głośnych uwczesnych oświadczeń, zaprzeczeń itd, została technologia cyfrowa.
Nie przypominam sobie tego typu zaprzeczeń. Jedynie na przełomie 20 i 21 wieku nadal więcej detalu uzyskiwało się z analoga (szczególnie jeśli sie bierze pod uwagę że istniał analogowy średni format). Ale wszyscy wiedzieli, że zaraz więcej detalu będzie z cyfry.
Niektórzy mówili, że bardziej im się podoba obraz z analoga niż z cyfry. I nadal są ludzie, którzy tak twierdzą dziś.
Jeśli kładziesz akcent na ostatnie wyrazy, to po prostu to nieprawda. Technologia analogowa nadal istnieje i ma się dobrze. Ba, dobre modele aparatów analogowych drożeją. Ludzie robią sami emulsje (mokra płyta kolodionowa), istnieje fotografia otworkowa.
W Bydgoszczy mamy właśnie 8 edycję https://www.vintagephotofestival.com...-festival-2022 Proszę przewinąć stronę. Wiele wystaw, szkoleń, duże zainteresowanie, sporo widzów.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Teraz wchodzi technologia fotografii obliczeniowej i (najprawdopodobniej) zepchnie cyfrową fotografię klasyczną do niszowych zastosowań.
I zrobią to firmy ktore muszą sprzedawać nowości by istnieć a klasyczna fotografia cyfrowa nie ma już przestrzeni rozwojowej,
Smartfony oczywiście będą dysponowały coraz doskonalszą AI. Mogą też podciągnąć jakość matryc, ale ich rozmiaru to już nie bardzo (bo trzeba by było zwiększyć rozmiar smartfona, musiałby być grubszy). Największy problem z optyką w smarftfonie. Szczególnie w zakresie dłuższych ogniskowych będą bezradni, fizyka nie pozwoli. Można sobie mieć najgęstsze matryce, ale jak rzutowany na nie obraz będzie zły i o zbyt małej detaliczności to żadne AI nic nie da.
Proszę wziąć pod uwagę, że AI zostaje dostrzeżone przez producentów oprogramowania do obróbki plików z aparatów fotograficznych (Luminar, PS itd).
Za chwilę zaczną stosować AI w bezlustrach, nie wątpię w to. Mając tyle detalu z dużych matryc i ze świetnej optyki odskoczą jakościowo smartfonom o lata świetlne.
-
Dzizas, na początku było to może śmieszne, ale teraz to już jakaś paranoja.
Autor wątku pisze o swoich przygodach z telefonem. Nie łamie przy tym regulaminu forum, które jest właśnie po to, aby dzielić się: swoimi emocjami, rozterkami, przemyśleniami, nawet jeśli dla innych są one głupie, miałkie i nic nie warte. Dodatkowo nie zauważyłem, aby autor wątku kogoś umyślnie drażnił -- oczywiście atakowany ze wszystkich stron, z godną medalu powściągliwością i uporem, stara się bronić. Wygląda na to, że poruszył chyba jakąś delikatną strunę, bo kompletnie nie rozumiem tego chorego zainteresowania (64 strony magla).
Przecież po to są otwarte fora internetowe, niech sobie chłop pisze, niech zostawia ślad swojej przygody! Jaki macie z tym problem? Że co, że według was bzdury pisze i nie możecie z tym spać spokojnie? Przejrzyjcie inne wątki ;-)
Żeby nie było całkiem off-top, to dorzucę również swoje złote myśli. Gdybym 20 lat temu zobaczył takie zdjęcia, jakie produkują ten i inne telefony dzisiaj, to prawdopodobnie nie przesiadłbym się z filmu na 300D.
Często padało tutaj wyświechtane hasło, że "fizyki nie da się oszukać". Jednak zapominacie chyba o tym, że w całej tej zabawie nie chodzi o oszukiwanie fizyki (o czym inżynierowie doskonale wiedzą - zapewniam), tylko o oszukiwanie naszego mózgu. Od początków malarstwa (nawet w neolitycznego), a potem fotografii, właśnie o to przecież chodzi - o iluzję - zmieniają się tylko narzędzia... No chyba, że komuś zależy na wiernym oddaniu rzeczywistości, ale to już inny temat i chyba nie to forum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Smartfony oczywiście będą dysponowały coraz doskonalszą AI. Mogą też podciągnąć jakość matryc, ale ich rozmiaru to już nie bardzo (bo trzeba by było zwiększyć rozmiar smartfona, musiałby być grubszy). Największy problem z optyką w smarftfonie. Szczególnie w zakresie dłuższych ogniskowych będą bezradni, fizyka nie pozwoli. Można sobie mieć najgęstsze matryce, ale jak rzutowany na nie obraz będzie zły i o zbyt małej detaliczności to żadne AI nic nie da.
Jest jeszcze dyfrakcja, a tu nie bardzo da się to przeskoczyć bo fizyka nie puszcza ;)....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
NorthPole
...w całej tej zabawie nie chodzi o oszukiwanie fizyki (o czym inżynierowie doskonale wiedzą - zapewniam), tylko o oszukiwanie naszego mózgu. Od początków malarstwa (nawet w neolitycznego), a potem fotografii, właśnie o to przecież chodzi - o iluzję - zmieniają się tylko narzędzia... No chyba, że komuś zależy na wiernym oddaniu rzeczywistości, ale to już inny temat i chyba nie to forum.
Z tym się mogę zgodzić, bo dokładnie o to chodzi. Tylko... Jak się ma do tego uporczywe lansowanie poglądu, że "klasyczna fotografia cyfrowa (nie mówiąc o analogowej), to już jest coś, co właściwie wymarło, albo wymrze w ciągu najbliższych kilku chwil" ? Przecież to jest właśnie sprowadzanie do absurdu całej zabawy, którą mają ludzie używający aparatów, zarówno cyfrowych, jak i analogowych.
Ja jestem tylko marnym prochem i nie jestem godzien, by krytykować Jana P. który na dodatek jest ode mnie starszy, ale z całym szacunkiem, to co on robi, to nie jest tylko "nikomu nie wadząca zabawa ze smartfonem, z przemyśleniami z której, Jan się z nami dzieli". To są konsekwentne próby udowodnienia, że "smartfony przewyższają, lub niedługo przewyższą aparaty fotograficzne, jakością obrazu". A to, jak i argumenty przedstawiane przez Jana, na "dowód" owej tezy, to jest zwyczajny stek bzdur, niedopowiedzeń i celowego pomijania niewygodnych faktów, tudzież kłopotliwych pytań.
Nie chcę, nie mam zamiaru nikogo obrażać, ale sam też nie czuję się dobrze, gdy mi ktoś mówi, że MOJA droga i moje "narzędzia iluzji" to kupa złomu. Zwłaszcza, że argumenty na poparcie tego, to są prawie wyłącznie cytaty z kampanii marketingowych.
-
Stworzyliście sobie wyimaginowanego wroga i teraz z nim walczycie (to chyba już ktoś w tym wątku napisał, bo tutaj już wszystko zostało napisane).
Faktem jest, że fotografia uprawiana przy pomocy dedykowanych do tego celu urządzeń, najlepsze lata ma już za sobą i chyba wypada się z tym pogodzić. Nie oznacza to oczywiście, że producenci przestaną produkować korpusy i szkła. Najprawdopodobniej jednak będzie tak, jak z innymi technologiami (drukowanymi gazetami, teatrem, radiem itp), będą gdzieś tam w tle, ale komu to przeszkadza? Mnie nie.
Czy Pan Jan kogoś przekona do swojego zdania, zbałamuci? Mam wrażenie, że nie o to mu chodziło, ale wyszło jak zwykle między kolegami...
-
Jakość zdjęć ze smartfona dzięki fotografii obliczeniowej będzie się niewątpliwie poprawiać i trudno nie zauważyć tego trendu, jednakże jak on się ma do potrzeb ludzi rozglądających się za obiektywami 1,2/85 do FF?! Widzę zdjęcie JP z jakiejś tureckiej biedry zrobione ekwiwalentem ogniskowej 70 mm i ono jest ostre po horyzont. Samo w sobie nie jest złe, ale o możliwościach jakie daje sterowanie normalną przesłoną jeszcze długo nie będzie mowy. Smartfony mogą być przydatne nawet dla fotografa, ale jako uzupełnienie sprzętu, który może korzystać ze wszystkich dobrodziejstw wszelkiej optyki, a nie tworzyć obrazki z obłędną GO przerabianą później na jakieś do ptaszka niepodobne mazaje w obróbce matematycznej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Nie przypominam sobie tego typu zaprzeczeń. Jedynie na przełomie 20 i 21 wieku nadal więcej detalu uzyskiwało się z analoga (szczególnie jeśli sie bierze pod uwagę że istniał analogowy średni format). Ale wszyscy wiedzieli, że zaraz więcej detalu będzie z cyfry.
Niektórzy mówili, że bardziej im się podoba obraz z analoga niż z cyfry. I nadal są ludzie, którzy tak twierdzą dziś.
Jeśli kładziesz akcent na ostatnie wyrazy, to po prostu to nieprawda. Technologia analogowa
nadal istnieje i ma się dobrze. Ba, dobre modele aparatów analogowych drożeją. Ludzie robią sami emulsje (mokra płyta kolodionowa), istnieje fotografia otworkowa.
W Bydgoszczy mamy właśnie 8 edycję
https://www.vintagephotofestival.com...-festival-2022 Proszę przewinąć stronę. Wiele wystaw, szkoleń, duże zainteresowanie, sporo widzów.
Proszę wziąć pod uwagę, że AI zostaje dostrzeżone przez producentów oprogramowania do obróbki plików z aparatów fotograficznych (Luminar, PS itd).
Za chwilę zaczną stosować AI w bezlustrach, nie wątpię w to. Mając tyle detalu z dużych matryc i ze świetnej optyki odskoczą jakościowo smartfonom o lata świetlne.
Chciałbym byś miał rację ale myślę że jest już za późno dla klasycznych aparatów foto.
Firmy aby żyć, prowadzić rozwój, marketing, produkcję itd. muszą sprzedawać a więc mieć produkt który dla dużej ilości ludzi jest interesujący, potrzebny.
Ilu ludzi kupi osobny/dodatkowy aparat gdy w samrtfonie który zawsze mają przy sobie będzie miało cała otoczkę związaną z internetem i można wykonywać zdjęcia o jakości porównywalnej ze zdjęciami z tego aparatu gdy ogląda się zdjecia na smartfonie, tablecie czy TV 4k ?
jp
PS
Kupiłbym mały, do kieszeni kurtki, aparat FF/APS-C by dostawać superostre (niektóre) zdjęcia z możliwością ich dużego powiększenia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
NorthPole
Autor wątku pisze o swoich przygodach z telefonem. Nie łamie przy tym regulaminu forum, które jest właśnie po to, aby dzielić się: swoimi emocjami, rozterkami, przemyśleniami, nawet jeśli dla innych są one głupie, miałkie i nic nie warte. Dodatkowo nie zauważyłem, aby autor wątku kogoś umyślnie drażnił -- oczywiście atakowany ze wszystkich stron, z godną medalu powściągliwością i uporem, stara się bronić. Wygląda na to, że poruszył chyba jakąś delikatną strunę, bo kompletnie nie rozumiem tego chorego zainteresowania (64 strony magla).
W którym miejscu JP stara się bronić swojego stanowiska i merytorycznie dyskutować? Na żadne pytanie zadane mu przez osoby obecne na tym forum NIGDY nie odpowiedział. Wygląda to zupełnie jakby JP powiesił sobie obrazy w galerii sztuki a na zadane pytanie co na nich jest i dlaczego uważa je za lepsze od innych wiszących od dawna w galerii autor w odpowiedzi produkuje i wiesza kolejne obrazy na ścianach snując opowieści o pędzlach, o włosiu w pędzlach i ich długości, o proporcjach farby w farbie.
-
Właśnie dlatego ten wątek się ciągnie, ponieważ Jan niestety, cały czas kombinuje i manipuluje. A mówiąc prosto, zwyczajnie kłamie. I to drażni wszystkich.
Na pytanie "ilu ludzi kupi osobny aparat" odpowiedź jest jasna. Zdecydowana większość! Manipulacja polega tu na subtelnym pominięciu faktu, że jeśli dajmy na to, na jakimś koncercie, jest znacznie więcej małolat ze smartfonami, niż fotoamatorów z aparatami, to nie znaczy nic ponad to, że jest więcej małolat ze smartfonami. Małolaty ze smartfonami NIE są fotoamatorami. One nie sa nawet fotografującymi. Jeśli miliony much jedzą krowią kupę i sa szczęśliwe, a obok stoi człowiek i je kanapkę, to Jan Pawlak oczywiście powie, że "zdecydowana większość jedzących, je krowią kupę". Bardzo mi przykro, ale taka jest właśnie "logika" Jana.
W tym momencie są tylko dwie drogi. Albo skłonić Jana, by wreszcie przestał udawać, że nie słyszy niektórych pytań i argumentów i zaczął być merytoryczny, albo kompletnie zamknąć (zignorować) temat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
NorthPole
Autor wątku pisze o swoich przygodach z telefonem. Nie łamie przy tym regulaminu forum, które jest właśnie po to, aby dzielić się: swoimi emocjami, rozterkami, przemyśleniami, nawet jeśli dla innych są one głupie, miałkie i nic nie warte. Dodatkowo nie zauważyłem, aby autor wątku kogoś umyślnie drażnił
autor zachowuje sie jak ewangelizator prowadzacy krucjatę - ewangelizator znający odpowiedzi na wszystkie pytania (właściwie jedną odpowiedź na wątek tutaj odpowiedź brzmo fotografia obliczeniowa) - tak to wygląda we wszystkich wątkach autora, ten nie jest wyjątkowy pod żadnym wględem - autor w swoich wątkach ma monopol na wiedzę, jedynie słuszne poglądy i niczym nieograniczony dar prorokowania - przewidział wszystko już dawno i teraz to się realizuje - autor nie zmienia swoich ewidentnie błędnych twierdzeń (stosuje technikę wielokrotnego powtarzania) więc dyskusja z nim jest z góry skazana na porażkę - stąd taki, a nie inny wygląd każdego wątku - zakładam że autor w kontaktach osobistych jest miłym człowiekiem ralizującym swoją pasję (pewnie jak każdy z nas) natomiast internet wydaje się budzić w każdym jakieś dziwne cechy - ludzie stają się prorokami, nauczycielami, geniuszami matematyki i fizyki, czasem artystami (na tym forum artyzm ma raczej ujemne notowania)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Chciałbym byś miał rację ale myślę że jest już za późno dla klasycznych aparatów foto.
Ilu ludzi kupi osobny aparat gdy w samrtfonie który zawsze mają przy sobie będzie miało cała otoczkę związaną z internetem i można wykonywać zdjęcia o jakości porównywalnej z tym aparatem gdy ogląda sie zdjecia na smartfonie, tablecie czy TV 4k ?
jp
Muszę zezłomować swoje analogi i klisze ;) Córce, której oddałem system Pentaxa też powiem, "że jest już za późno dla klasycznych aparatów foto."
BTW-
"Dziś dawne procesy fotograficzne praktykuje już nie tysiące, lecz dziesiątki tysięcy osób na całym świecie, prace wykonywane manualnie święcą triumfy w galeriach, a ich estetyka inspiruje również twórców posługujących się medium cyfrowym, w tym fotografów tworzących reklamy." "Organizowane przez Trójmiejską Szkołę Fotografii i Muzeum Narodowe w Gdańsku / Gdańską Galerię Fotografii wydarzenie o charakterze biennale to jedyne w swoim rodzaju podsumowanie tego niezwykłego zjawiska. „Then & Now 2 [Wczoraj i dziś 2]. Wystawa fotografii alternatywnej i otworkowej” jest przeglądem prac tworzonych przez współczesnych artystów z użyciem do niedawna zapomnianych technik alternatywnych, historycznych bądź szlachetnych. " https://www.mng.gda.pl/wystawy/then-now/
@jan pawlak - czytając ten wątek widzę chłopca, który dostał w prezencie zegarek z 16 melodyjkami https://www.youtube.com/watch?v=us-w...annel=inatemat i nic nie jest go w stanie przekonać, że Patek Philippe, Audemars Piguet, Vacheron Constantin to firmy przy których Twoja zabawka z melodyjkami to coś, co już w chwili kupna jest i będzie zawsze zabawką dla dzieci.