Fotki z pikniku wyborczego Samoobrony ?
:-)
Wersja do druku
w.
mam zamiar w najbliższym czasie zainwestować w system Cokina.
i tu pojawia się pytanie : co na początek.
wiadomo holder i pierścień i jakaś tam osłona przeciwsłoneczna. ale jakie filtry ND połówkowe. bo na początek muszę się ograniczyć do 2 filtrów bo na więcej kasy nie starczy. Więc o jakim stopniu przyciemniania i czy softy czy hardy?
dodam bo to pewnie ważne że zestaw na Kicie 18-55 będzie używany.
bardzo proszę o radę
pozdrawiam serdecznie :)
ale jakie zdjecia chcesz robic?
wg. mnie optymalny ogolny zestaw na poczatek to 0.6 Soft i 0.9 Soft.
jesli focisz w plaskim terenie albo potrzebujesz polowek przy dluzszych ogniskowych (tak od 35mm w cropie) to zamiast 0.9 Soft moze byc 0.6 Hard
cokina przede wszystkim narazie w górach będę używał bo w pieniny jadę, ale na codzień na płaskim. (czyli narazie góry.. :D )
co masz na myśli jakie zdjęcia? oczywiście krajobrazy.
czyli najlepiej 0.6 i 0.9 softy a potem dokupić takie same hardy... kolorowe to raczej najmniej mnie kręcą narazie. a jeśli już to mogą być z tych Tanich?? za 20? :D
pytanie o zdjecia bylo w zasadzie o plaskosc horyzontow i ogniskowe obiektywow. zupelnie inaczej sie foci szerokie katy nad morzem (bylo nie bylo, przewaznie plaski horyzont), a zupelnie inaczej wezsze katy na pagorkach.
ja bym na Twoim miejscu, dopoki nie robisz nad morzem lub w kraju typu Holandia (z nielicznymi wyjatkami plaskim jak stolnica), walczyl z polowkami o miekkim przejsciu. tam gdzie zauwazysz ich niedoskonalosc kupisz sobie jakies 0.6 Hard i powinno pomoc.
co do kolorow - ja mam w etui ostatnie 3 kolorowe polowki i chyba od roku nie zrobilem zadna zdjecia. no, moze jedno zdjecie. fajne to bylo kiedys, ale z wiekiem przechodzi. a na dodatek "passe", z wyjatkiem moze grup 12-latkow :D
aha :D ale sokolica z kolorową :D:D
nie no ale czy się nadadzą te made in china czy orginały trza kupować... bo ze 2 bym sobie zafundował oczywiściue nie tabaczkową!!:D
jak chcesz sie pobawic to kupuj tanioche z allegro. optycznie to takie samo g.. co Cokin wiec nie ma sie co modlic.
a sokolica... to zdjecie ma z okladem 3 lata. dawno temu i nieprawda
:D a jeszcze zaoytam ogólnie czy strasznie ciężko pracować z cokinem na obiektywie z kręcącą mordką.... bo ogólnie narazie nie mam tyle siana żeby kupić sobie odpowiedni obiektyw :D... jeszcze wchodzi w grę pożyczenie ale to raczej wątpliwe... a zapowiada mi się fajny wypad w góry na którym nie chcę przepuścić najmniejszej okazji dobrego zdjęcia...
olej holder i trzymaj polowke w rece. wtedy obrot filtra przez obiektyw Ci nie grozi
serio. jak uzywasz tylko jednego filtra i to na dodatek z miekka gradacja, to mozna sie bez holdera obyc, o ile pracujesz na statywie. ale zakladam, ze skoro mowisz o krajobrazie, to glupie pomysly typu pstrykanie z reki Ci po glowie nie chodza :lol:
ok dzięki bardzo :D
pozdrawiam serdecznie :)