Odp: Fotografowanie ptaków, wątek atsf
Oczywiście że szybka migawka, w sensie fps, jest przydatna. Dawniej też nie było AF, a jakoś duża część dyskusji jest o rozpoznawaniu oka węża czy innego smoka.
Często korzystam z serii w celu uzyskania zdjęcia nieporuszonego. Długa ogniskowa, czas też stosunkowo długi, a w serii są ujęcia ostre.
Częstotliwość wyzwalania migawki synchronizuje się z częstotliwością ruchu skrzydeł w taki sposób, że cyklicznie rejestruje się te same kolejne fazy ruchu. Jakie to będą fazy zależy od momentu pierwszego wyzwolenia migawki, czyli od przesunięcia fazowego. Można rejestrować cyklicznie atrakcyjne fazy, a można zapisywać same nieatrakcyjne. Przy większej częstotliwości migawki wzrasta prawdopodobieństwo uchwycenia właściwszej fazy, ale można to też osiągnąć regulując przesunięcie fazowe przy niskiej prędkości migawki. C 7D II ma możlowość ustawiania prędkości migawki do 10 fps co 1 fps.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Częstotliwość wyzwalania migawki synchronizuje się z częstotliwością ruchu skrzydeł w taki sposób, że cyklicznie rejestruje się te same kolejne fazy ruchu. Jakie to będą fazy zależy od momentu pierwszego wyzwolenia migawki, czyli od przesunięcia fazowego. Można rejestrować cyklicznie atrakcyjne fazy, a można zapisywać same nieatrakcyjne. Przy większej częstotliwości migawki wzrasta prawdopodobieństwo uchwycenia właściwszej fazy, ale można to też osiągnąć regulując przesunięcie fazowe przy niskiej prędkości migawki..
No własnie. To co podkreśliłem to jest to. Co do końcówki wypowiedzi to są dwa problemy sprawiające, że w teorii jest OK, a w praktyce nie. Po pierwsze trzeba by znać te częstotliwość. Po drugie - jeśli obiekt jest w ruchu (a będzie) to sie będzie zmieniał kadr.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
No własnie. To co podkreśliłem to jest to. Co do końcówki wypowiedzi to są dwa problemy sprawiające, że w teorii jest OK, a w praktyce nie. Po pierwsze trzeba by znać te częstotliwość. Po drugie - jeśli obiekt jest w ruchu (a będzie) to sie będzie zmieniał kadr.
Czasami to już przy 10 fps można ocipieć ze szczęścia :mrgreen: Zawsze wszystko od czegoś zależy ;)
Startujące łabędzie (piękny widok) sie da. Mając 10 fps (a nawet mniej) zdąży sie zrobic kilkadziesiąt zdjęć i coś wybrać. Dynamiczny ruch - tu już przy 10 fps nie ma pewności. A nie zawsze można powtórzyć ujęcie. Sportowiec - nie. Modelka - powtórzy.
Czytając takie wpisy jak powyżej to nic tylko usiąść i płakać zamiast robić zdjęcia bo i tak nie wyjdą jeśli nie dysponuje się aparatem 20 czy więcej fps. To może lepiej film nagrywac w 100fps i wtedy wyciągając pojedyncze klatki przy odrobinie szczęścia i odpowiedniej synchronizacji za skrzydłami ptaka coś uda się złapać...
Wiele razy fotografowałem blisko przelatujące kruki z prędkością 7 fps. Kiedy kruk miał skrzydła opuszczone do dołu, to zdjęcia generalnie wychodziły ostro, a gdy miał uniesione do góry, to były nieostre, a jeżeli nie szybuje, to macha skrzydłami dość intensywnie, i przy 7 fps rejestruje się raptem 3-4 fazy ruchu, z których 2-3 są do chrzanu.
Dzieje się tak dlatego, że gdy skrzydła się unoszą do góry, to maleje opór aerodynamiczny w kierunku pionowym, ruch skrzydeł jest szybszy do góry, niż na dół, a tułów gwałtownie opada. Natomiast ruch skrzydeł do dołu jest ruchem roboczym, jest trochę wolniejszy, a gdy się zakończy, to przez moment ptak szybuje na stałej wysokości. Problemem jest trafienie tzw. martwego położenia tułowia i jest to łatwiejsze, gdy skrzydła są opuszczone.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Czytając takie wpisy jak powyżej to nic tylko usiąść i płakać zamiast robić zdjęcia bo i tak nie wyjdą jeśli nie dysponuje się aparatem 20 czy więcej fps...
Czytasz ze zrozumieniem czy tak średnio?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
1. Zdjęcia ptaków robiono analogami z ręcznym naciągiem, fps w przybliżeniu 1. ;) Jak już pisałem, czasami to pochwalam i stosuję. Pojedynczy strzał zamiast serii.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
..I nie mogłeś sobie wybrać idealnej fazy ruchu. Trzeba było kilka razy robić to samo. Wtedy wolałem robić .. jedną klatę, nie serię. 20 fps też nie gwarantuje idealnego trafienia. .
Tym razem napisane boldem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
. Czym szybszy ruch tym więcej fps jest pożądane.
Zaprzeczysz temu?
Czym więcej fps tym, mniej podejść po to by otrzymać doskonały efekt.
Albo nie fociłeś naprawdę szybkiego ruchu, albo zadowalasz się po prostu że coś zamroziłeś na krótkim czasie. Niektórzy mają większe wymagania.
Jak myslisz, ile tu było fps? Nic. To nie było robione serią, tylko jako pojedyncze ujęcie. Ona to powtarzała cos około 8 razy (chodziło o szpagat, a nie ugięte nogi czyli chwilę przed albo po). Była zmęczona (ona ma 12 lat), następne zdjęcia to inne kadry, statyczne. Ile masz podejść do zdjęcia ptaka?
Robienie tego 10 fps było bezsensowne, wiem, próbowałem.
Załącznik 14757
Sorry, wkleiłem nie do końca obrobiony plik, widać kreski gdzie PS beta dorobił z lewej strony trochę terenu. I u góry błękitu.
Czas 1/5000s a i tak końcówki włosów, te po lewej stronie nie są żyleciasto ostre, na pełnym pliku 45 Mpx to trochę widać.
Hm, Blanka to tak nie do końca ptak ;) Mogę usunąć jak atsf chcesz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Czytasz ze zrozumieniem czy tak średnio?
Zaprzeczysz temu?
Czym więcej fps tym, mniej podejść po to by otrzymać doskonały efekt.
Albo nie fociłeś naprawdę szybkiego ruchu, albo zadowalasz się po prostu że coś zamroziłeś na krótkim czasie. Niektórzy mają większe wymagania.
Jak myslisz, ile tu było fps? Nic. To nie było robione serią, tylko jako pojedyncze ujęcie. Ona to powtarzała cos około 8 razy. Była zmęczona, następne zdjęcia to inne kady, statyczne.
Robienie tego 10 fps było bezsensowne, wiem, próbowałem.
Paradoksalnie, Jacku, potwierdzasz sarkazm @Przemek_PC, albowiem pokazujesz, że nawet przy 1 fps da się zrobić kapitalne ujęcie ruchu. Tutaj wykazałeś się wyczuciem wyprzedzenia naciśnięcia spustu migawki, ale nie od razu, natomiast zdjęcia seryjne rejestrują zupełnie przypadkowe momenty i niekoniecznie da sie z nich wybrać jakieś sensowne ujęcie, ale- oczywiście- szanse wzrastają razem ze wzrostem fps. Tyle, że kurła, coraz mniej musimy umieć, bo coraz więcej powierzamy automatom, i zostaje nam ino smak, aby ocenić ich wypociny :mrgreen:
@Jacek_Z piękne zdjęcie. Najlepsze zdjęcie ptaka, jakie tu widziałem i niech tu pozostanie.