Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
A propos RX100, to właśnie przyszedł mój egzemplarz.
Słuchałem kiedyś Blasphemy, ale to byli Sataniści z Kanady ;)
A tak na serio:
1. Póki co EM5 schodzi zanim zdążą rozładować truck'a więc mam obawy co do tej obniżki
2. (imho) Olek dostanie w kość jak Sony zdecyduje się puszczać swoje szkła w czarnym kolorze. Mimo to w srebrnym kolorze wyglądają super, te stałki :mrgreen:
3. Główna (imho) jedyna słabość EM5 to codec, Fatman to skutecznie obnażył.
4. 50L - sam sobie odpowiedziałeś :)
PS. Czekam na fotki w odpowiednio Słonym wątku.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
2. (imho) Olek dostanie w kość jak Sony zdecyduje się puszczać swoje szkła w czarnym kolorze. Mimo to w srebrnym kolorze wyglądają super, te stałki :mrgreen:
4. 50L - sam sobie odpowiedziałeś :)
Ad. 2 - moim zdaniem super nie wyglądają, zwłaszcza jak się myśli o czarnym korpusie. Nawet na srebrno-czarnym M5 mogłyby wyglądać lepiej. Też słyszałem plotki, że być może na Photokinie będą czarne wersje - oby!
Ad. 4 - 50L to najlepsza pięćdziesiątka jaką można mieć, tak według mnie, a że rozważam jej sprzedanie to wynik oceny przydatności tego obiektywu w obecnych okolicznościach, a nie jego właściwości.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
By mnie Kola (lub janmar) nie pozdrowił napiszę coś o kastracji:
Mimo to pozdrawiam 8-).
BTW: ja się też starzeję i nigdy w życiu bym nie zamienił FF-a na atrapę = bezlusterkowca ;) - żaden zysk kłopot ten sam - znów klamot. Ale ajfon lub inny fajny aparat w telefonie jako podstawowy sprzęt zawszeprzysobie - jak najbardziej.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Fajnie jest mieć taki aparat jak się na tym faktycznie zarabia, ale do celów amatorskich - nawet dla tak wymagających użytkowników jak ja - jest coraz więcej coraz ciekawszych alternatyw.
Czy ja wiem. Jak się zarabia to dopiero wtedy się racjonalizuje zakupy. Amator wbrew pozorom może sobie pozwolić na znacznie więcej. To jest zresztą tajemnica czemu C i N sprzedają takie ilości wielkich korpusów i szkieł. Myślę że ajfon ;) i inne to nie są bezpośredni konkurenci dla FF. To są bezpośredni konkurenci dla kompaktów. I to właśnie tu jest przepływ klienteli. A częściowo jest to impuls do niekupowania małych dslr czy bezlusterkowców.
A wracając do tematu 8-).
Canon podejrzewam wytnie coś bolesnego - użytkownik powinien wręcz płakać ;) kupując takiego 6D, że jednak nie kupuje 5 mkIII 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Canon podejrzewam wytnie coś bolesnego - użytkownik powinien wręcz płakać ;) kupując takiego 6D, że jednak nie kupuje 5 mkIII 8-).
Czyżbyś sugerował że AF będzie ze starej piątki :grin:, bo jak słusznie koledzy stwierdzili, zastosowanie tego z 7d mogłoby zagrozić sprzedaży Mark-a III.
Cytat:
Zamieszczone przez
vojtekk
Czyżbyś sugerował że AF będzie ze starej piątki :grin:, bo jak słusznie koledzy stwierdzili, zastosowanie tego z 7d mogłoby zagrozić sprzedaży Mark-a III.
Aż tak źle to nie, ale AF z 60D myślę że można być pewnym. Jednak ten z 7D jest imho za dobry do aparatu który ma być pozycjonowany klasę niżej od 5DmkIII.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Aż tak źle to nie, ale AF z 60D myślę że można być pewnym. Jednak ten z 7D jest imho za dobry do aparatu który ma być pozycjonowany klasę niżej od 5DmkIII.
Gdy 5DII już nie będzie produkowany to jest w sumie realne.
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Gdy 5DII już nie będzie produkowany to jest w sumie realne.
E tam, wcale nie. Jest grupa użytkowników, chętnych wydać 6-7 tysięcy polskich złotych na pełną klatkę, którą trzeba zagospodarować. Za moment w tym segmencie będzie konkurent u Nikona (gdzie na bank będzie bardzo dobry AF) i najpewniej u Sony (gdzie należy się spodziewać FF z dużą liczbą klatek na sekundę). Zawodowcy, którzy wiedzą za co płacą, wezmą 5D Mark III, ale takie fotoziutki jak niżej podpisany - już niekoniecznie. Jeśli Canon na siłę okroi AF, jakbyście chcieli, to czym może konkurować? Rozdzielczością, klatkażem, ceną? Na pewno nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Jeśli Canon na siłę okroi AF, jakbyście chcieli, to czym może konkurować? Rozdzielczością, klatkażem, ceną? Na pewno nie.
Ale Canon dawno temu udzielił odpowiedzi na to pytanie, ostatnio - ztcp - ustami Chucka Wu. Ilością zniewolonych. Ktoś kto ma tylko 17-40-24-105-70-200 f/4 IS już jest ugotowany.
BTW. Zapomniałeś o opóźnieniu migawki, Pewnie będzie tak: 6D - kliiik-klaaak, D600 - klik.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ale Canon dawno temu udzielił odpowiedzi na to pytanie, ostatnio - ztcp - ustami Chucka Wu. Ilością zniewolonych. Ktoś kto ma tylko 17-40-24-105-70-200 f/4 IS już jest ugotowany.
BTW. Zapomniałeś o opóźnieniu migawki, Pewnie będzie tak: 6D - kliiik-klaaak, D600 - klik.
Wiesz, to jest też tak, że nie chodzi jedynie o złapanie nowych użytkowników, ale również o zachęcenie użytkowników 5D Mark II, których nie stać na Mark III (lub po prostu nie chcą tyle dopłacać - jak znowu niżej podpisany) do kupienia nowego aparatu. To co się rysuje - czyli 18-21 megapikseli na nowym Digicu z 3-4 kl./s nie będzie wystarczającą zachętą moim zdaniem. AF - już tak. Tak racjonalnie patrząc, to do tej "taniej" pełnej klatki nie ma sensu pakować niczego poniżej AF podobnego do 7D.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...Ktoś kto ma tylko 17-40-24-105-70-200 f/4 IS już jest ugotowany.
....
Chuck WU jest zbyt pewny siebie i żeby kiedyś się nie zdziwił...