Pliki testowe z RAW'ami do pobrania.
Może się przydadzą;).
Wersja do druku
Pliki testowe z RAW'ami do pobrania.
Może się przydadzą;).
Jestem szczęśliwym ( mam nadzieję ) posiadaczem 7D Mark2 od 4 dni. Wcześniej przerabiałem Nikony: D70,D200,D300,D300s. Canony: 20D , 40D , 1D mark III i ostatnie 2 lata 7D.
Fotografuję w 99,99 % dziką przyrodę ( głównie ptaki) i uważam ze 7dmk2 świetna maszyna i jak na razie nie ma się czego "czepnąć".
Genialny AF z dużymi możliwościami personalizacji , trafia w punkt szybko i cicho. Szybkość 10 kl/sek dla mnie bomba.
Na razie nie miałem możliwości przetestowania aparatu w terenie , fotografując ptaki ale mam nadzieje ze niedługo będzie taka możliwość.Czekam jeszcze na zamówiony grip BG-E6 i dodatkowa baterię i w teren.
Jak zrobię materiał to wrzucę na forum pod ocenę.
Zdecydowanie zamiast teoretyzować wole sam sprawdzić sprzęt w terenie.Jak dla "ptasiarza" to IMHO świetna puszka
Pozdrawiam
Pewnie niekoniecznie o ostrzenie chodziło ;) A przy okazji ciekaw jestem na ile seria z nowej 7 jest cichsza od starej? Niestety 7d w trybie seryjnym przypomina karabin maszynowy i potrafi wystraszyć wszystko co żywe w promieniu wielu metrów. To taki przyczynek do tematu bezlusterkowców, których wielkość jest mi obojętna, za to doceniam możliwość użycia elektronicznej migawki (na razie jeszcze nie wszędzie) i brak kłapiącego lustra nie tylko jako źródła hałasu ale również ograniczającego szybkostrzelność.
Migawka w tym również seria zdjęć jest odczuwalnie cichsza niż w 7d mk1
Tak , zdecydowanie jak napisał "volvo" jest zdecydowanie ciszej niż w 7D a jest jeszcze coś takiego jak seria cicha ( co prawda tylko 4kl/s) ale to jest naprawdę bardzo cichutko!
Nie wiem czy bylo wiec linkuje : http://youtu.be/FTuBr0W0Zhw
Ale z jakiego powodu?
Taka DR ciekawostka ;)
12 i 13 strona
Canon EOS 7D Mark II Review: Digital Photography Review
Pobrałem rawy ze strony nr 13, zachód słońca.
Bardziej pasuje mi obrazek z D7000.
Oglądając zdjęcia publikowane dotychczas (testowe?) m.in. na Optyczne.pl czy Fotopolis.pl subiektywnie stwierdzam, że mój 40d, pomimo tylko 10mpix i archaicznej technologii, daje lepszy obrazek - w tym odwzorowanie szczegółów - w porównaniu do ww. zdjęć. Może się mylę.
Egzaltujemy się nowszymi modelami, a Canon uprawia coś w rodzaju zabawy w kotka i myszkę; do kolejnego modelu (tzw. semi-pro) wrzuci trochę wodotrysków, jedno poprawi, coś innego popsuje, byle zarobić swoje... a my będziemy nadal czekać na 7d5, 5d8 itd. itp. licząc, że w kolejnym korpusie semi-pro doczekamy się sprawnego AF i super obrazka i to w jednym body. Taki korpus już jest - 1DX!
Póki co muszę więc zadowolić się tym co mam.
Ciekawy jestem co zaoferuje następca d7100 (d7200 ?), który będzie bezpośrednim rywalem 7d2?
Mam nadzieję ,ze mówisz za siebie,tylko dlaczego w liczbie mnogiej ?
Ja mam zamiar kupić bo lubie fotografować to co sie rusza a ten aparat w tej sprawie ma trochę zalet.
--- Kolejny post ---
Lepiej brzmiałoby: miałem,fotografowałem ,pokazuję Wam ,że zdjęcia robi do d... ,
A tak:nie bo nie :roll:
Też mi opinia :? .
Jak masz zamiar większość zdjęć robić na ISO powyżej 800 to dobry wybór ;)
Mówię to na podstawie tego co czytam na różnych forach, niemal od czasu ukazania się 7d1. Duża część z nas (Forumowiczów - stąd My), czy chce kupić, czy też nie, ten czy inny korpus, obiektyw, itp. pisząc posty angażuje się w dyskusję, co świadczy o tym, że w jakiś sposób ''podnieca się'' tą nowością (ja też, chociaż nie jestem zainteresowany jej zakupem).
... ja również, a mając to co mam (AF, ilość klatek/s i ISO) w zupełności mi wystarczy i nie dostrzegam racjonalnych argumentów za wymianą... A jeżeli miał bym dzisiaj wydać 6,5k na 7d2, to wolę dołożyć i kupić używkę 1d4, za niewiele drożej :)
Aby uniknąć takich kosztownych (bolesnych) doświadczeń - mnie na to nie stać, wolę jakieś szkiełko - są m.in. testy i zdjęcia (już dostępne - linki m.in. w tym wątku), a wkrótce będą też kolejne (dotychczasowe jakie są każdy widzi), a z czasem opinie użytkowników.
Miłych snów. Ja będę dzisiaj śnił o 1dx ;)
hehee ,
-ja sie podniecam czym innym a nie 7DII ani żadnym niczym innym mechanicznym
-nie jestem miłośnikiem używek
-moje zakupy są przemyslane,nie chaotyczne
-to ,że nie widzisz argumentów za wymiana swojego sprzętu ,nie oznacza ,że ktos inny moze mieć taka potrzebę
-niepotrzebnie poruszasz kwiestię kosztów (dla niektórych nawet 1 k to wydatek masakryczny) i to nie powinno być kryterium
a najwazniejsze:
ocena mozliwosci sprzętu po przegladnięciu fotek w sieci ,to dopiero kompletna głupota.
Przeciez nic nie wiadomo o zamiarach fotografujacego,obróbce czy ustawieniach w body o przekalowaniu nie mówiac.
mialem to cacko w czwartek w rekach i moze mnie zlinczujecie ale moje odczucia sa negatywne
wydaje mi sie ze albo ten korpus niedomaga albo mialem wadliwy egzemplarz
1. podczas fotografowania piłki - af prezentował sie słabo, 6d spisywal sie lepiej a do 1d2 to jest 100 lat za murzynami
2. podczas zdjeć statycznych (portret) na 6 zdjec 2 nieostre i to bardzo (czas 1/250sek przy ogniskowej 70mm wiec nie ma mowy o poruszeniu)
3. szczegoly.... lipa, w porownaniu do 6 siega mu do klapki od baterii
szumy, no szumi ale nie jest zle w porownaniu do 7 normalnej jest poprawa ale do nowszych pelnych klatek sie nei umywa
podsumowujac, jak trafi to ostro, ale czy trafi? druga polowe robilem juz 6 poniewaz nie balem sie ze nie trafi kiedy chce..
fajnie ze ma chyba z 10 kl/s migaweczka zapiernicza ladnie i dosc cicho ale co z tego skoro na tych 10 zdjec polowa jest do kosza..
szczerze mowiac mam nadzieje ze mialem trefny egzemplarz bo byloby to bardzo nieudolne ze strony c jezeli ta puszka jest taka naprawde
Albo miałeś wadliwy egzemplarz albo źle skonfigurowales AF
ten 6D jest jakąś magiczną puszką, przypuszczam że jego AF może być lepszy od 1Dx. Podobne pochlebne opinie można odszukać na tym forum o AF 5Dc, że można robić nim foty w ruchu itp bzdety. ja mam 2 puszki 70d i 5Dc. jak foce 70d mojego dzieciaka to mam 10 fot na 10 ostrych, jak foce 5Dc to mam wrażenie, że spust wcisnę do korpusu, bo ten zajmuje się szukaniem AF-u.
nie miałem 6D i 7Dmk2, ale coś mi się wydaje, że ten af z 6D zaczyna być tzw. urban legend.
7dmk2 jest puszką wg. specyfikacji z świetnym AF. 6D jest kastratem w sprawie AF. ja nie rozumiem peanów userów 6d którzy tak chwalą tą puszkę w każdym aspekcie jak by wad nie miała. dla mnie wada 6D to właśnie AF, skupiony poszukiwacz ostrości dlatego mam dwie puszki - szybką do spacerów i wolną do innych zastosowań
zresztą w moim zdaniem wywalenie lustra i migawki jest przyszłością. ja nie rozumiem po co canon i nikon umieszczają migawki w swoich aparatach? żeby się psuły?
7D2 jest szybki i celny jeśli ktoś twierdzi że jest inaczej to znaczy że to zbyt skomplikowany sprzet dla niego i nie potrafi go skonfigurować lub używać.
6D ma wolniejsza reakcje na spust migawki i faktycznie skuteczne tylko centralne pole AF
Nie ma to jak sobie poteoretyzować :)
no racja, pewnie zle go wlaczylem zamiast spustu migawki naciskalem przycisk info i nie podpialem obiektywu,
1dx - puszka miod a moje 6d w porownaniu z tamta 7 poprostu bylo skuteczniejsze wzgledem af, nie spisuje tej puszki na straty tylko napisalem o mozliwosci wadliwej serii
zawsze jednak znajdzie sie ktos kto powie ze zapewne zazdroszcze ze go nie mam wiec go oczernie...
z mojej strony rada dla kupujących: sprawdzcie dokladnie puszke przed zakupem
robson999
Potwierdzam! Testowałem osobiście i jak już pisałem wcześniej do ISO 800 praktycznie bez różnicy w stos. do 7D1 a powyżej ISO 800 nizsze szumy niż w 7D1 ale szału nie ma.
Matryca ma niestety nadal niski zakres tonalny.
Nie kupiłem go tylko z powodu słabej matrycy.
Jedna sprawa mnie zastanawia - żywotność baterii. Canon deklaruje około 700 zdjęć. Jakim cudem facet zrobił prawie 3 000?
W 7D Canon mówi o około 800 strzałach. Robię seriami i wyciągam spokojnie około 1 000 zdjęć. A niestety bateria jest już do wymiany (czarne kwadraciki w nenu).
Ale 3 000? Chyba go poniosło :).
--- Kolejny post ---
Matryca to popierduchy :).
Jak dla mnie 8kl/s jest już OK. Po 5 latach czekania mogli się trochę bardziej postarać.
No raczej! Jeśli by zużyć baterie zaraz po naładowaniu do pełna i nie używać dodatkowych funkcji jak podglad na LCD, LV itp. to ok 2000 klapniec jest realne ale nie wierze w 3000
Zgadza sie! Dla mnie szybkość 7D1 była również wystarczająca
8 kl/s to wystarczająco do wielu zastosowań
Co za różnica ,czy bateria wytrzyma 500 czy 1500 klapnięć.
Kazdy ma przecież 2-4 baterei.Nawet na ciekawym evencie robi się góra 2000 sensownych klapnięć.
No chyba ,że twardziele lecą seirami i godzinami :roll: .
na jakim evencie robisz az 2000 klapniec? ;o
apropo baterii jeszcze też moge dopisać swoje obserwacje, wzialem body na mecz, miało 64% baterii, zrobiłem chyba 234zdjecia (przed meczem i pierwsza polowa) i ikonka baterii zaczęła mrugać na czerwono
No tak, na airshow ostrość cały czas ustawiona na nieskończoność wiec silnik się nie nakręci zbytnio :]
Sądzę, że redaktor nie ściemnia.
7D w czasie pokazów lotniczych w Krakowie w 2010r zrobiłem na jednej baterii 1850 RAW'ów i zabrakło mi kart. Było tego razem 40GB. Prądu zostało jeszcze na około 100 zdjęć. Bez LV, dużo seryjnych ale nie tylko. Dużo AI Servo. Wystarczyło prawie na cały dzień. 7DII ma nieco większy akumulator i być może mniejszy apetyt na prąd.;). Dane Canona są jednak dosyć asekuracyjne i do końca nie są podane zasady testowania.
Bateria w 7d1 była bardzo dobra, u mnie średnio trzymała do 1500 strzałów, z podglądem itd..
Canon EOS Digital Cameras, photography-on-the.net Digital Photography Forums
Można znaleźć kilka różnych tematów o 7d2 (w tym ten o AF - 75stron...)
oA nie możesz podać konkretów? Napisałeś to wyżej tak jakby to było masowe zjawisko, wygląda to na bardzo poważną sprawę, szczególnie jeśli "canon wymieniał je na nowe sprawne modele"? To jest bardzo istotna wiadomość, bo oznacza że można trafić na taki egzemplarz. Druga sprawa to gdzie Canon ogłosił taką akcję serwisową?
Możesz podać choć jeden przykład, kiedy Canon wymienił komuś 7d2 na nowy, bo mu AF nie trafiał/szwankował?
To by był jakiś historyczny precedens. Z tego co w tym forum wyczytałem, ktoś tam po prostu zwrócił do sklepu w terminie na jaki sklep pozwala, np. 30 dni, i kupił drugi egzemplarz w tym samym albo nawet innym sklepie.
To właśnie jest ten "swap", ale Canon nie miał z tym nic wspólnego.
--- Kolejny post ---
Nie znam przykładu, kiedy serwis uznał, że coś jest zwalone i stwierdził, że nie jest w stanie pomóc. Można wymienić cały system AF w puszce.
Kolega RTSiak podpisany jako:Pentalib(czyli uzytkownik/miłośnik/sympatyk Pentaxa),
stara się usilnie zniechęcić potencjalnych kupców 7DII wynajdujac na siłę rózne takie tam g ..... w tym temacie .
Przypomnę koledze
RTSiak ,ze gdy wszedł do sprzedaży Pentax K-5 ,to na całym świecie,dosłownie,na wszystkich forach
sympatyków Pentaxa rozgorzała dyskusja i wieszanie psów na producencie ,
bo na matrycach pojawiały sie/ były plamy ,róznie nazywane:
kamienie,kamyczki,gronkowce , itd.
7DII ma swoje wady i zalety.Ale wyszukiwanie dodatkowych wad (subiektywnie) niczemu nie słuzy.
Ani nie jest obiektywną oceną ani tez opinią doradczą.
Nie mam powodów aby szczególnie bronić 7DII ,bo go jeszcze nie mam,ale bezinteresowne zohydzanie tego body przez nieposiadaczy,
zwyczajnie mnie irytuje.
Ja stosuję w ocenie przed zakupem przewaznie metodę :0 lub 1 .
Mnie się sprawdza.
To podaj przykłady ....konkretne. Ja pierwsze słyszę że Canon jak jest coś zepsute to wymienia na nowe. Nawet jak był przypadek kiedy była konkretna akcja z 1D mkIII to wymieniali tylko wadliwe części a nie całe aparaty. Stąd moje wątpliwości...
....ale jeśli jest inaczej to proszę o przykłady?
Wklep sobie w google "wymiana na nowy a gwarancja" czy cos podobnego, jak nigdy nie slyszales o takich przypadkach to troche dziwne, bo mi sie o uszy obilo sporo razy. Konkretow nie bede szukal, bo mi sie nie chce i pisze z telefonu, wiec nawet nie bardzo mam jak.
A fakt moja wina, nie jestem w 100% pewny czy to sam Canon jako Canon wymieniał na nowe czy sklep w którym były kupowane (na zasadzie iluś tam dni na zwrot/wymiane). Co do tematów chodziło mi o ten który akurat był pierwszy od góry:
7D Mark II - Focus Issues -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums
Tam też były wzmianki o wymianach ''wadliwych'' modeli.
A kolega zysk niech się uprzejmie odstosunkuje od moich wyznań :twisted: jestem miłośnikiem pentaxa... matko na niebie :D Zaraz zmienie na Canon forever! Cisne po 7d2 tylko zw na matryce która jest g***, do AF się nie czepiam bo go nie używałem więc jak mam się niby do niego odnieść? Nadmieniam tylko, ze na innych forach pojawiła się taka a nie inna informacja. ehhh juz ciśnienie zeszło?