pewnie, że spisek, każdy woli słyszeć opinie wujka szwagra nie mając nawet obiektywu w ręce i narzekać na autofocus bo ktoś gdzieś kiedyś słyszał, że sigma jest bee, niż czytać opinie czy testy osób, które faktycznie mają ten obiektyw
Wersja do druku
Przy C50/1.4 tez pisali:
Fast and accurate autofocus with full-time manual override
Canon EF 50mm F1.4 USM review: Digital Photography Review
no popatrz mówiłem ze spisek zapomnieli dopisać przy sigmie
with full-time manual override
bo przecież jest, sigma jest dodatkowo cicha
a coś jest nie tak z autofocusem c501.4? używałem i nie pamiętam żebym narzekał na af - obrazek był taki sobie - tu pojadę po audiofilsku - nie miał tego czegoś.
popatrz sobie na pierwsze obrazki obu review z MTF dalsze porównania można litościwie pominąć.
Szwayko porównał pozycje obu recenzji, a nie obiektywy. S50/1.4 raczej będzie lepsza we wszystkim od Canona f/1.4. Droższa, nowsza, to oczywiste. Bardzo dobrze, żeby nowy Art miał dobry AF, z chęcią zobaczę potwierdzenie tej opinii w kolejnych testach i opiniach użytkowników. Ale jeśli AF byłby klasy 50tki Canona, nie wróżę sukcesów, zwłaszcza z 2x wyższą ceną. Canon imo właśnie ma to coś, ale jest miękki na 1.4 i ma fatalną mechanikę.
przepraszam, pewnie się za dużo udzielam w tym wątku, jeszcze sobie nie wyrobiłem opinii o af sigmy z moich krótkich obserwacji wynika że działa inaczej niż w canonach, jutro będę miał więcej czasu i puszczę w ruch usb docka (nawet go nie rozpakowałem) to może będę wiedział więcej.
A jak z AF na bocznych punktach?
Czy cena około 1000 dołków za ten obiektyw nie jest nazbyt wygórowana?
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Lens for Canon EF 311101 B&H Photo Video
Ja kupiłem w Polsce za 2900zł :-)
I porównując do Elki która jest droższa pewnie o 1800 zł to dobra cena za taka jakość :-)
Już kilka zleceń za mną i myślałem ,że z celnościa dużo gorzej niż 35mm sigma. Ale już na kompie humor się poprawił :-)
Na f2 to aż za ostra :-) A 1.4 to sprawdzam czy na pewno nie dałem więcej :-)
Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2
Ma budowę podobną do S35A. A ona też kosztuje tyle. Więc generalnie pewnie taniej się nie da. Dużo dobrej jakości szkła.
tanio, drogo pojęcie względne, jeśli porównać do podobnych produktów to raczej drogo nie jest, ale jeśli spojrzeć ogólnie w oderwaniu od wszelkich porównań to nie jest to tani obiektyw.
To jest najbardziej prestiżowy obiektyw Sigmy więc nie może być tani :-) i nikt nie mówił że to będzie tani dla wszystkich sprzęt :-)
Sigma nigdy nie miała taniej 50'tki. Tanie jest 50 1.8. Najlepszy stosunek jakości do ceny wśród wszystkich 50'tek do Canona. :)
Teraz niech zrobią 24/1.4 oraz 135/2 i odświeżą 85/1.4 do wersji A i będzie ładny komplet.
85 w wersji A już chyba jest, bo tez go odświeżali?
Piszesz o nowych ART ? Bo ja się nie spotkałem żeby moje Sigmy ART to miały :-)
Zdarzają się egzemplarze dobre, ale dużo niestety takich, które są wadliwe pod kątem AF'a. Czasem wystarczy mikrokalibracja, czasem trzeba odpalić USB dock, a czasem serwis...
Qrde to wczorajszy ciemny ślub na dwóch Sigmach do wyrzucenia ;-)
Ale dziwna sprawa chyba mam popsute bo mnóstwo trafionych ;-)
dla ustalenia uwagi, mówimy konkretnie o 50 1.4ART czy ogólnie o sigmach, ogólnie współczuję ja wykonałem kilkaset pstryków i na te kilkaset pstryków to ze dwa razy ustawiła "coś" zamiast ostrości, ale zobaczymy co powiem jak będę focił coś bardziej konkretnego niż tablice, murki czy przyrząd do pomiaru BF/FF :) jak na razie jestem zadowolony, problemy z obrazkiem mogą wynikać z wielu przyczyn np. fotograf przecenia swoje możliwości "utrzymania szkła" przy dłuższym czasie.
lol
Myślę, że można to wpisywać w specyfikacji obiektywu jako klasa szybkości AF :D
1. Krajobrazy
2. Krajobrazy z pierwszym planem
3. Krajobrazy ze szybko zmieniajacymi się warunkami
4. Śpiące zwierzęta
5. Sport - szachy
6. Domy pomocy społecznej
7. Sesje ciążowe
8. Śluby
9. Sport - pozostałe
10. Makro plenerowe we wietrzną pogodę
Zmieniłbym kolejność i dał
...
9 sport
10 makro plenerowe w wietrzna pogodę
11 struś pędziwiatr
12 fotografia neutrin
13 ŚLUBY.
Bo taka jest kolejność.
Wiem, że nie w temacie, ale ostatnio miałem poród i moje 5d i stara S50 trafiły w 100% na 150 klatek. Fakt, że dałem czas 1/50 (sztuczne oświetlenie lepiej robić według mnie z pełnym okresem) i ISO 1600 a aparat dobierał przysłonę koło 2.8 więc nie było jakoś mega ciemno, a 2.8 pewnie maskowało błędy AF (inna sprawa, że dla odległości ostrzenia bliskiej minimalnej to dobrze mieć jakiekolwiek domknięcie bo GO jest płyciutka). Ale poród bym umieścił na pozycji -1 przed wyścigami ślimaków które będą na pozycji 0.
Tutaj natrafiłem na porównanie z L.
Sigma 50mm F1.4 Art Review - Versus 50mm F1.2L
Ciekawe porównanie, zwłaszcza, że Sigma tutaj wyszła dużo lepiej pod względem rozmycia tła, niż wynikałoby to z poprzednich porównań. Co innego ostrość, wiadomo, że 50L demonem ostrości nie jest, ale bokeh i plastyka to jego atuty (przynajmniej tak było dotychczas).
Ja tez ciekaw jestem. Zawsze jest opcja Australii, ale wtedy z gwarancja problem.
No L poległa. Sigma daje dużo ładniejsze tło. Nie takie nerwowe. Aczkolwiek jakby Canon spuścił cenę L do 2k PLN to byłby ciężki wybór. :) Ale prędzej wypuści 50L mk II za 7k PLN, a to wycofa. :(
Ta nowa Sigma gra jak 1.2... Jeżeli ktoś jest zdesperowany i lubi wybierać z kilku szt., to ma L'kę Premium za połowę ceny :)
Czego więcej chcieć od porównań, zawodowiec, porównał elke (ponoć wyjątkowo ostrą), dwie sigmy, i plastikową wytłoczkę. Ktoś pisał w tym wątku że sigma ma nerwowy bokeh :) - po tym teście pewnie zmieni zdanie i napisze że lubi bokeh z charakterem (czyli nerwowy). Najlepszy stosunek ceny do wydajności ma plastikowa wytłoczka,ostrość 50A wypadła dość przytłaczająco (oględnie mówiąc) dla konkurencji.
Dla mnie największym problemem 50L są ukazane w teście monstrualne flary, nie zawsze wyłażą, ale pojawiają się w nieoczekiwanych momentach. W 50 Art jak widać jest wzorowo.
Jeszcze dodam, że zajrzałem na Allegrosz i zauważyłem w sezonie 4 oferty z używanymi 50L. Będzie pewnie jak w przypadku 35 Art i 35L, albo wprowadzenia C 24-70 II - wtedy pamiętam kupiłem atrakcyjnie pierwszą wersję, potem ceny znowu wzrosły (chodzi o egzeplarze w dobrym stanie). Ten ciepły zafarb w Sigmie nadal jest widoczny, ale nie traktuję tego jako wadę. Bardzo ostra jest ta 50 Art, ale bardziej uśmiecha mi się piękne zachowanie w obrazowaniu pod światło, to ogromny atut.
na ebay są jaky ktoś chciał kupić.
U mnie w Don's Photo za $1000 CAD z wysyłką.
testowałem te boczne krótko ale wydaje się że na 6D z S50A boczne trafiają, nie widzę problemów w stylu: środkowy trafia a boczne w inną płaszczyznę, wydaje się że wszystko jest w porządku, spróbuję jeszcze w realnych warunkach to zrobić ale nie jakoś intensywnie bo nie jestem przyzwyczajony do bocznych ;) i będę raczej robił swoje, a nie testował ;), nie przepadam za testowaniem.
Spoko. Tak tylko pytałem, bo pare dni wcześniej widziałem ten temat
http://photography-on-the.net/forum/....php?t=1380488
dzięki za link właśnie dokładnie to wczoraj testowałem - u mnie na 6D nie widzę tej przypadłości - środkowy i boczne ustawiają tą samą płaszczyznę ostrości.
ja dość mocno przebierałem przy zakupie, ale bocznych nie testowałem, ogólnie takie testy są dość trudne do przeprowadzenia w sklepie, można szybko wyeliminować egzemplarze kompletnie nie pasujące do korpusu ale realna ocena af pod kątem BF/FF szczególnie na większych odległościach wymaga dokładnych testów. ja zdecydowałem się na zakup usb docka (razem ze szkłem nie zastanawiając się czy będzie potrzebny czy nie będzie) bo uznałem że to już nie rzutuje na całość kasy. uważam że usb dock to bardzo przydatne narzędzie.
Ja testowalem w sklepie na miejscu (tylko jedna mieli) i celnosc przy swietle zarowym (1D) tragedia (FF spory). Budowa mnie zachwycila (duzo lepiej od wielu L), AF szybki ale w tym egzemplarzu po regulacji nadal pudlowal w 30% przypadkow (jak byly pudla to byly spore) . Dla mnie to "kolejna" Sigma z slabym AF (sprobuje jeszcze inny egzemplarz ale jestem na nie obecnie). Body moje nie ma problemow z AF. Obejrze dokladnie fotki testowe w domu to cos wiecej napisze.
focił już ktoś tym obiektywem modelki (modeli), street albo jakieś inne repo?
http://zowsik.com/blog/2013/06/sigma...sample-photos/
Nie wiem, czy ktoś już wyrzucał ten test, ale te sample razem z tymi z POTN bardzo miło się ogląda. Podobają mi się bardziej niż z 35A. Pod wieloma względami lepiej niż C50/1.4. W sumie bym wymienił, gdyby Sigma nie była >2x droższa. Pewnie zasługuje na tę cenę. A 50L - dla wielbicieli eLkowej niedoskonałości (bez ironii).
Ostrość - wiadomo. Aberracja - bez tragedii, pojawia się w typowych sytuacjach. Winieta - standard. Bokeh - na czwórkę przynajmniej. Kolory i inne plastykokontrasty - za mało widziałem są sampli, ale nie rzuca się w oczy żeby było kiepsko.
Fajne szkło. Ciekawe jaka opinia się wyklaruje o AF.
Sorry ale jaki był cel wrzucania testu S30 1.4 do wątku o 50tce? :)
Oczywiście pomyliłem linka.
http://www.thephoblographer.com/2014...-4-dg-usm-art/