Ostatnio edytowane przez lysy1980 ; 01-06-2014 o 13:31
Zdarzają się egzemplarze dobre, ale dużo niestety takich, które są wadliwe pod kątem AF'a. Czasem wystarczy mikrokalibracja, czasem trzeba odpalić USB dock, a czasem serwis...
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Qrde to wczorajszy ciemny ślub na dwóch Sigmach do wyrzucenia ;-)
Ale dziwna sprawa chyba mam popsute bo mnóstwo trafionych ;-)
Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2
dla ustalenia uwagi, mówimy konkretnie o 50 1.4ART czy ogólnie o sigmach, ogólnie współczuję ja wykonałem kilkaset pstryków i na te kilkaset pstryków to ze dwa razy ustawiła "coś" zamiast ostrości, ale zobaczymy co powiem jak będę focił coś bardziej konkretnego niż tablice, murki czy przyrząd do pomiaru BF/FFjak na razie jestem zadowolony, problemy z obrazkiem mogą wynikać z wielu przyczyn np. fotograf przecenia swoje możliwości "utrzymania szkła" przy dłuższym czasie.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
lol
Myślę, że można to wpisywać w specyfikacji obiektywu jako klasa szybkości AF
1. Krajobrazy
2. Krajobrazy z pierwszym planem
3. Krajobrazy ze szybko zmieniajacymi się warunkami
4. Śpiące zwierzęta
5. Sport - szachy
6. Domy pomocy społecznej
7. Sesje ciążowe
8. Śluby
9. Sport - pozostałe
10. Makro plenerowe we wietrzną pogodę
Zmieniłbym kolejność i dał
...
9 sport
10 makro plenerowe w wietrzna pogodę
11 struś pędziwiatr
12 fotografia neutrin
13 ŚLUBY.
Bo taka jest kolejność.
Wiem, że nie w temacie, ale ostatnio miałem poród i moje 5d i stara S50 trafiły w 100% na 150 klatek. Fakt, że dałem czas 1/50 (sztuczne oświetlenie lepiej robić według mnie z pełnym okresem) i ISO 1600 a aparat dobierał przysłonę koło 2.8 więc nie było jakoś mega ciemno, a 2.8 pewnie maskowało błędy AF (inna sprawa, że dla odległości ostrzenia bliskiej minimalnej to dobrze mieć jakiekolwiek domknięcie bo GO jest płyciutka). Ale poród bym umieścił na pozycji -1 przed wyścigami ślimaków które będą na pozycji 0.
Tutaj natrafiłem na porównanie z L.
Sigma 50mm F1.4 Art Review - Versus 50mm F1.2L