Te kropeczki... faktycznie nie wyglądało to ciekawie a zauważalne było już w okolicach 2000-3200.
Wersja do druku
Te kropeczki... faktycznie nie wyglądało to ciekawie a zauważalne było już w okolicach 2000-3200.
moglibyście podlinkowac jakiegoś cropa gdzie one są? Nie wiem o co chodzi. Nie zauważam niczego takiego. Na tak niskich ISO jak piszecie ???
Jak z dyskusji wynika to co kiedys było domena canona stało się domeną nikona. To o czym piszą canonierzy jako o trudnych warunkach to dla nikoniarza dopiero warunki średnie. Trudne warunki dla nikona sa tam, gdzie canonierzy już nie pracują. No może poza posiadaczami 1Dmk4.
No nie ma. Ale tu się można duzo dowiedzieć o cechach D700, których on nie posiada :)
Może chodzi o Autoiso i automatykę programową + WB auto? da to w sumie taki tryb auto.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=Jacek_Z;794208]moglibyście podlinkowac jakiegoś cropa gdzie one są? Nie wiem o co chodzi. Nie zauważam niczego takiego. Na tak niskich ISO jak piszecie ???
oczywiście
a skąd wynika ten warunek?
Pytanie jak sobie stopniujesz. Bo można napisać warunki: łatwe, średnie, trudne, bardzo trudne, extremalnie trudne. A jak ci napisze jakie sa trudne, to nie spytasz jakie sa bardzo trudne itd.
Jak z dyskusji wynika to co kiedys było domena canona stało się domeną nikona. To o czym piszą canonierzy jako o trudnych warunkach to dla nikoniarza dopiero warunki średnie. Trudne warunki dla nikona sa tam, gdzie canonierzy już nie pracują. No może poza posiadaczami 1Dmk4.
No nie ma. Ale tu się można duzo dowiedzieć o cechach D700, których on nie posiada :)
Może chodzi o Autoiso i automatykę programową + WB auto? Da to w sumie taki tryb auto.
[QUOTE=Jacek_Z;794208]moglibyście podlinkowac jakiegoś cropa gdzie one są? Nie wiem o co chodzi. Nie zauważam niczego takiego. Na tak niskich ISO jak piszecie ???
Może chodzi o Autoiso i automatykę programową + WB auto? da to w sumie taki tryb auto.
oczywiście
a skąd wynika ten warunek?
Pytanie jak sobie stopniujesz. Bo można napisać warunki: łatwe, średnie, trudne, bardzo trudne, extremalnie trudne. A jak ci napisze jakie sa trudne, to nie spytasz jakie sa bardzo trudne itd.
Może chodzi o Autoiso i automatykę programową + WB auto? Da to w sumie taki tryb auto.
sorry, ale próby poprawiania posta dały dziwny efekt, posty sa teraz dwa, a cytowania złe. A poprawić ich juz nie mogę.
ja chciałbym jeszcze podpytać jak się zachowuje piątka(AF) bo do niej się jednak będę skłaniał w słabym oświetleniu np już pod wieczór na mieście czy w ciemnych pomieszczeniach jak nie wiem np kawiarnie ?
oj strasznie zolto sie zrobilo....
Ten koleś foci nocne życie w Cardiff 5D Mk II + 35/1.4L - i daje radę;)
Ups...zapomniałem dać linka:
http://www.flickr.com/photos/maciejdakowicz/
Powiem wam, ze ostatnio robil koles foty w szkole, d700+ 24-70.... dzis zobaczyłem odbitki.. jakaś porażka, mam zieloną twarz a nie przypominam sobie bym mial ochote wymiotować, co smieszne wiekszość jestniebieska albo zółta. Oświetlenie: dwie studyjne lampy:) Nie śmiem oceniac po jednej odbitce nie mniej jednak wylada tragicznie.
Po prostu - koleś był gówno nie fotograf. To taki pstrykacz jakich wielu się zrobiło ostatnimi czasy. Kupił sobie sprzęt i stwierdził, że jest już fotografem, a pewnie nawet poprawnie nie potrafi zdjęcia naświetlić, a tym bardziej prawidłowo go obrobić.
Nawet jeśli wyjdą z puszki brzydkie kolory, to PS lub LR zawsze przyjdzie z pomocą. w 90% źle zrobione zdjęcie zdjęcie można doprowadzić do stanu używalności....w 10% najlepiej przekonwertować na B&W - trzeba tylko umieć
maly przyklad na to co daje 5D II ;)
kadr z filmu:
i pozniejsze zdjecie.
Tez mnie bawia takie komentarze ze z d3/d700 to jest obrazek tragedia ale z canona 5d to jest juz ho ho ho. Zwykle siane sa albo przez osoby ktore nie maja pojecia jak zrobic takie porownanie albo przez ludzi lubiacych przepisywac tego typu nie za madre teksty.
U nas w szkole tez robił jakiś koleś z D700 i 24-70 i podobnie, gdy zobaczyłem odbitke, to myślałem, że sie załamie. Mogli mi dać te foty do zrobienia. Dodam, że ten u nas nie miał żadnych lamp, więc miał łatwiej.
No i co przez D700 znowu to tak wyglądało?Przestańcie trollować bo się słuchać nie da.W 100% to wina najsłabszego ogniwa które wali w jpg, zdjęć nie ''dotyka'' i oddaje taką manianę trzepiąc z ludzi kasę.
Sam mam teraz D700 (miałem 5D + jasne stałki) i nie dam sobie powiedzieć,podczas obróbki uzyskuję takie same efekty co z 5D.
Pozazdrościć umiejętności obróbki, lub cierpliwości (lub obu).
Ok, quiz - zabawa: poniższe zdjęcia wykonano trzema aparatami pełnoklatkowymi: canonami i nikonami, to są jpgi nie poddawane postprocessingowi, zmniejszone jedynie. Które to Canon, a które Nikon? Bo to widać przecież gołym okiem:)
1.
2.
3.
4.
5.
hehe dobre :)
3 i 4 Canon, 5 - nie jestem pewnien ale chyba tez Canon, 1 i 2 Nikon
fajna zabawa :)
Poczekam na inne propozycje i odpowiem:)
2. i 4. to Nikon, reszta Canon ;)
Ja obstawiam wręcz odwrotnie...1,2 Canon 3,4,5 Nikon:-D
Co można wygrać:?:
Dobra, pewnie można tak długo, ale:
1. Nikon d700
2. Canon 5d mark1
3. Nikon d700
4. Canon 1 DS mark2
5. Nikon d700
Zdziwionych pozdrawiam:)
swietne przyklady.
niech zdjecia kolegi KMA + moj mini test D700 vs. 5DII zamkna raz na zawsze buzie teoretykom fotograficznym, ktorzy twierdza, ze 5D jest "lepszy" od D700 ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=135150&page=5
a juz szczegolnie mam nadzieje ze te przyklady dadza do myslenia teoretykom fotograficznym, ktorzy nie maja do pokazania zadnych zdjec poza portretami swoich najblizszych /w szczegolnosci dziecka itp/ robionych topowymi puszkami oraz obiektywami.
tudziez zdjecia przy kotlecie oraz widoczki z podrozy ;]
no cóż, może i jestem teoretyk, ale mam przy tym przyjemność pracować od kilkunastu miesięcy na dwóch systemach równolegle i wciskanie pierd na podstawie kilku sampelków w fajnym świetle o tym, że różnic niet to sprawy dla starych marynarzy. różnice są - ogromne. w dużej mierze do ogarnięcia w postprocesie - ale raz, że nie do końca, a dwa - robota z nefem zajmuje mi 4 razy więcej czasu niż z cr2.
O to to to. Piękne światło to jedno i tutaj faktycznie może być ciężko odróżnić systemy, ja się pogubiłem na tych powyższych fotkach, ale spróbujcie porównać zdjęcia wykonane w ciemnym kościele - tutaj już wizualnie po zdjęciach można puchy odróżnić w mig. Ja mam podobne spostrzeżenie co Pan Adam, tzn praca na plikach Nikona zajmowała mi kilkukrotnie więcej czasu niż obróbka plików z Canona. A doświadczenie w Fotoczopie posiadam całkiem niezłe, D700 miałem sporo czasu.
Obstawiam: 1,3,4 - Canon; reszta Nikon
Kilka postów wyżej jest rozwiązanie zagadki :roll:
No cóż, podobno większość mężczyzn ma problemy z rozpoznawaniem kolorów, pewnie ta większość ma Nikony z cmosem ;-)
A tak poważniej - pooglądaj sobie zdjęcia waszego forumowego kolegi-"teoretyka" Wojteha, być może zobaczysz o czym mówią ci, którzy twierdzą że jest różnica w kolorystyce.
Smaczku dodaje fakt, że kolega Wojteh ponoć ma już rozpracowaną obróbkę - patrz jego sygnaturka :mrgreen:
Ok.Ale czy tutaj był poruszony temat szybkości obróbki i finalnego efektu czy to,że D700 + 24-70 daje kiepskie efekty.Tak stwierdzili iktorn92 oraz UrGuR.Właśnie z takimi teoriami się nie zgadzam a czy obrabia się NEFa wolniej od CR2.Ja jakoś szczególnie nie zauważyłem,ale to ja.
--
To może od razu pokażę przykłady:
http://wojteh.pl/wp-content/gallery/test/dsc_2172.jpg
http://wojteh.pl/wp-content/gallery/test/dsc_2164.jpg
Przy okazji widać chyba "kropeczki", o których pisał Ernest_DLSR, a to dopiero iso 1000, więc warunki nie są specjalnie trudne.
Żeby nie było - mnie się takie ziarno podoba, ale kolory już zdecydowanie nie.
Kto powiedział,że te profile wojteh-a są ok?Mnie akurat nie przekonują i na nich się nie opieram.
Jako,że nie jestem gołosłowny.
D3 + 85/1,4 vs 5D + 85/1,8.Te same ustawienia w puszkach....jedynie 85 Nikona przykręcona do 1,8 by GO były równe.NEF i RAW wołane w LR.
D3
http://img36.imageshack.us/img36/672/dsc0551mr.jpg
5D
http://img32.imageshack.us/img32/888/img8411e.jpg
Czy tu naprawdę widać kosmiczną przewagę Canona.Kolory to naprawdę rzecz do ustawienia.Jak sobie LR skonfigurujecie to kolory nie straszne.
To był tylko przykład, który miał obrazować że NAPRAWDĘ coś jest na rzeczy.
Takie przykłady można sobie w buty wsadzić, niestety.Cytat:
Jako,że nie jestem gołosłowny.
D3 + 85/1,4 vs 5D + 85/1,8.Te same ustawienia w puszkach....jedynie 85 Nikona przykręcona do 1,8 by GO były równe.NEF i RAW wołane w LR.
D3
5D
Czy tu naprawdę widać kosmiczną przewagę Canona.Kolory to naprawdę rzecz do ustawienia.Jak sobie LR skonfigurujecie to kolory nie straszne.
:arrow: Pokaż coś, gdzie skóra ludzka wygląda dobrze, bez grzebania w photoshopie, tylko balans bieli ustawiony prawidłowo. Na powyższych samplach różnica w kolorach jest ogromna, ale nie jestem w stanie wskazać gdzie jest lepiej, bo nie widziałem rzeczonej scenki na własne oczy.
:arrow: W takim porównaniu nie należy równać obrazków do wspólnego mianownika jakim jest ACR. To dosyć często popełniany przez nikoniarzy błąd, choć całkiem zrozumiały. IMHO ACR, nawet z profilami, nie może równać się DPP pod względem kolorów.
Ja sie dorzce jako dwusystemowiec. Jesli chodzi o dobre swiatlo to nikon jest oki tzn rowny z canonem. Do "nie-skory" w zasadzie to wole nikona bo latwiej. wszytsko sie zmiena jak wchodza zarowki ,swietlowki itd itp. Oczywsice wszytsko sie da tylko z Canonem lepiej i latwiej. zeby bylo jasne mowie o raw i acr/lr
To jest jak udowadnianie wyższości Coli nad Sprite.Jednym i drugim się napijesz a co lepsze,o gustach się nie dyskutuje. Co do równego mianownika jakim wg Ciebie jest ACR/LR....uwierz,nie każdy obrabia najpierw w DPP bądz Nikon NX by potem szlifować zdjęcie dalej w PS.Gro osób obrabia tylko w ACR/LR nie tykając zdjęć PSujem. Acha, kolorystyka nie zależy tylko od obróbki czy puszki ale także od szkła jakie podpinasz,kalibracji monitora i chyba najważniejsze tego najsłabszego ogniwa o którym wspomniałem kilkanaście postów wcześniej.
Czyli zielona skóra u Murzynów to jest kwestia gustu?
Zapewne jeszcze więcej osób robi tylko jpegi. No i?Cytat:
Co do równego mianownika jakim wg Ciebie jest ACR/LR....uwierz,nie każdy obrabia najpierw w DPP bądz Nikon NX by potem szlifować zdjęcie dalej w PS.Gro osób obrabia tylko w ACR/LR nie tykając zdjęć PSujem.
Jeśli świadomie wybieramy narzędzie dające gorsze efekty, to sami jesteśmy temu winni.
Choćbyś nie wiem jak zaprzeczał rzeczywistości - zdjęcia defaultowo i tak będą miały brzydki zafarb, z którym trzeba potem walczyć w postprocesie.Cytat:
Acha, kolorystyka nie zależy tylko od obróbki czy puszki ale także od szkła jakie podpinasz,kalibracji monitora i chyba najważniejsze tego najsłabszego ogniwa o którym wspomniałem kilkanaście postów wcześniej.
Ja nie wiem, tak trudno się do tego uczciwie przyznać? Jest problem, ale można się nauczyć z tym żyć i osiągać niezłe efekty. Tak jak z autofocusem w piątce ;-)
Wiadomo od dawna ze nikon uwielbia ulepszac rawy:
http://optyczne.pl/81.7-Test_aparatu...azu_w_RAW.html
Widac tez slad po "klejeniu" matrycy.
Doswiadczenie z d700 mam nikle, jedyne porownanie bezposrednie jakie mam to rawy z fotek studyjnych, 5dmkII vs d90, nie wiem jak kolory d90 maja sie do d700 ale nie potrafie doprowadzic latwo tych zdjec do tego co prezentuje 5d.
To już wina wojteha nie mój, że taki kolor uzyskał.
Ja świadomie wybieram NEF i obrabiam w LR bo dla mnie tak jest najwygodniej i z efektów jestem zadowolony.
Choćbyś nie wiem jak zaprzeczał rzeczywistości - zdjęcia defaultowo i tak będą miały brzydki zafarb, z którym trzeba potem walczyć w postprocesie.
Ja nie wiem, tak trudno się do tego uczciwie przyznać? Jest problem, ale można się nauczyć z tym żyć i osiągać niezłe efekty. Tak jak z autofocusem w piątce ;-)[/QUOTE]
Co uważasz za postproces?Zamęczenie na śmierć w PS czy dobre wywołanie w ACR bądz LR?Przyznać do czego.Ja szczerze tego problemu nie widzę i nie muszę uczyć się z tym żyć.Miałem 5D przez 2lata i jakoś nie płaczę z powodu kolorów mając teraz D700. Za to AF,szybkość,budowa....no ale o tym już było wiele razy.To tyle.
Ja osobiscie za bardzo nie widze roznicy w zdjeciach miedzy d700 a 5D z jednego i drugie dostaje sie swietne efekty, wszystko zalezy od fotografa ktory potrafi z body wycisnac najlepsze soki.
Zostalem przy Canonie bo przekonala mnie ergonomia, w N jakos nie potrafilem sie odnalezc ;)
mam tez przyjemność na co dzień pracować na nikonie d90, prywatnie 5d2, zastanawiam czy wypracowałeś jakiś sposób aby choć uzyskać zadowalające efekty fotografii z d90 zbliżone kolorystycznie do piąteczki, produkuje dużo jpg - może masz jakiś automat ?? ślęczenie nad każdą fotografia mi się nie uśmiecha
Przewagę jednej puszki nad drugą trudno udowodnić , oba aparaty są naprawdę rewelacyjne.Cytat:
D3
5D
W twoich samplach zawarta jest po części odpowiedź na pytanie dlaczego gro "osób" lubiących/chcących pracować na obiektywach stało- ogniskowych wybiera C , konkretnie chodzi o ostrość C85 1.8 @1.8 VS N85 1.4 @1.8 ( obiektyw za 2k zł vs obiektyw za 4kzł) wiem że ostrość to nie wszytko ale...
To co może pomóc choć trochę to nastawa WB przed każdą sesją, o ile warunki w trakcie się nie zmieniają. AWB ma to do siebie, że kaszani kolorystykę i skóra wychodzi żółto-zielona. Drugą opcją są profile, ale mnie one specjalnie nie przypadły do gustu (poza tym, do D90 chyba nie da się ich wgrać?).
Akurat wtedy gdy robiłem to porównanie byłem jeszcze w posiadaniu 5D + 85/1,8.Próbę robiliśmy u kolegi który posiada D3 + 85/1,4. Dzisiaj mogę powiedzieć tyle,posiadam D700 + N85/1,8 i nie widzę różnic w ostrości względem C85/1,8.
To prawda.Nawet jak sie robi w RAW/NEF to warto wcześniej ustawić WB pod dane warunki.Podczas obróbki w ACR czy LR dobranie odpowiedniego WB jest wtedy o wiele prostsze.
Co do profili to nie wgrywam ich do puszki tylko w zakładkę Camera Profile w LR.Podczas importu zdjęć do LR wszystkie zdjęcia są traktowane odpowiednim profilem, który mam stworzony na bazie kolorystyki wyciągniętej z plików CR2.
Nie mozna jednoznacznie stwierdzic czy lepszy 5d II czy D700. Osobiscie mialem dwie puszki 5D II, i dziekuje, wole 1Ds II - ktore w tej chwili jest na sprzedaz, bo ..... wracam do Nikona. Dlaczego, po pierwsze i najwazniejsze, ergonomia Nikona, jak dla mnie duzo lepsza niz C, po drugie - AF, po trzecie 14-24, po czwarte - ISO. I tyle. Kolory, poradze sobie, pozatym, moja fotografia to nie reprodukcje, ma byc ladnie, nie koniecznie wiernie, zreszta potwierdzeniem tego jest sytuacja jaka miala miejsca jakies 16-17 lat temu, gdy pracowalem w Kodak Foto World - (byla siec takich laboratoriow) - laboratoria te mialy bardzo restrykcyjne przepisy kontrolne, codziennie stripy, pomiary, chemia zawsze nowa itd itp, ceny byly najwyzsze - porownujac pozostale laby w miescie, a zawsze mielismy tlumy, gdy pozostale laby nie koniecznie. Dlaczego, tez sie zastanawialem, ale odpowiedz uzyskalem od klientow, - bo zdjecia kodaka sa takie cieple (zoltawe), wiec zamiast walczyc z przyslowiowa zołcią, moze lepiej ja zaakceptowac i przyjąć jako bonus.