macro
Wersja do druku
macro
w swiecie Canona priorytety:
1. stalki
2. nie na sile jasne
3. dopracowane optycznie
4. bez czerwonego paska
na moje oko da sie z tego zrobic maksymalnie kombinacje 2 z 4, kazdy trzeci warunek po dolozeniu redukuje zbior istniejacych szkiel EOS do zera ;) a ja nie wierze w to, ze ksiegowi zmienia formule, ktora dziala :mrgreen:
Czy sa szkla jasniejsze od f2 ze stabilizacja optyczna? Moze byc chyba problem.
Dawno chyba canon nie wypuscil szkla FF nie-L
pytanie czy Canon w ogóle pokaże coś nowego. Do tej pory nie zdolal dostarczyć do sklepów 8-15L (premiera 08.2010). Do tego trzęsienie. Sprawę komplikuje fakt, że Nikon chyba ma wiekszy problem ze wznowieniem produkcji w Japonii, a Canon Nikonowi na pewno w takiej sytuacji szkodzić nie będzie, bo to w świetle agresywnych firm pozostałych żadnemu z 2 liderów na dobre by nie wyszło. Jedna i druga firma istnieć musi i najlepiej jeśli zajmują 2 pierwsze miejsca (oczywiście palma pierszenstwa dla canona) i dopóki taka sytuacja jest - wszystko gra. Jest i zdrowa konkurencja i podział kosztów na badania. Ten rok może byc już bez premier (oby nie) ale czuję, że najwcześniej pod koniec roku (zwłaszcza d800 i 5d3)
Na 5DMKIII bym nie liczy,wolał bym jakieś stałki , albo następce lampy 580EXIII :)mogli by pokazać też nową wersje 17-40L albo 24-105L
Zdalne wyzwalanie. Przez podczerwień to w tych czasach można co najwyżej telewizor odpalac :-P
Podobno nowa lampa ma miec jakieś "new and innovative technology built in"
radiowe odpalanie w Canonie to faktycznie może byc innovative :mrgreen:
Jak jeszcze to będzie 620EX to może byc ciekawie, byle żeby pojawiła się na półkach przed 2013 :-P
Na CR też piszą, że najprawdopodobniej nie będzie nowych premier póki Canon w końcu nie wprowadzi do sklepów tego co zaprezentował w 2010
Przewidywalna lampka Canona to chyba tylko ten nowy ex z opcją światła ciągłego do filmowania :mrgreen: hehe
nie wiem co jest nie tak, ale zawsze kiedy usiłuję błysnąć canonem to wspominam czasy kiedy miałem lampę marki elgawa (ładowana z kontaktu :) ) z takim kółkiem do obliczania ekspozycji (kręciłeś kółkiem i ustawiałeś na aparacie marki zenith to co wyszło na kółku) i wydaje się że było to bardziej przewidywalne niż system canona (dodam dla ustalenia poziomu dyskusji że później miałem duże systemowe lampy minolty 5200, 5400 i jakoś też miałem wyrobione głębokie przekonanie że ile razy zrobię zdjęcie to będzie dobrze).
Jaś, to o czym piszesz, można robić również Canonem. :)
Wystarczy nauczyć się co to jest liczba przewodnia i do czego służy.
Rzeczywiście, Elgawa miała to cudowne kółeczko, a taki np. stary Unomat gotową tabelkę na tylnej ściance. Nowoczesny Canon tego nie ma. Ale jeśli nie umiesz korzystać z trybów automatycznych, można sobie policzyć tabelkę, zakleić nią ekranik lampy, ustawić ją w tryb M i korzystać tylko z przełącznika ON-OFF.
Tutaj wszystko w temacie http://www.foto.az.pl/index.php?opti...155&Itemid=160
ech :) zawsze tak samo, ranek bez kawy i wbicia szpilki w .... kogoś z forum jest rankiem straconym, wiem co to jest liczba przewodnia pewnie od czasu kiedy posiadałem rzeczoną elgawę, spadam, wyładuję się na zdjęciach (swoich) bo mam spore tyły czasowe w obróbce lub cudzych na jakimś portalu ze zdjęciowym.
Jaś, nie obruszaj się :)
Nie wbijałem Ci szpilki. Wydawało mi się, że naprawdę masz kłopot z liczbą przewodnią.
Samsung pokazał zainteresowanym (ewentualnym) partnerom handlowym apsc cmos sensor o 18 MPx i 4K.
Mamy odpowiedź co będzie w najnowszych cropach: 4K@24/25/29/30, 2K dodatkowo@60 a 1080p@120.
Tak troche OT.
Akustyk, a orientujesz sie moze jaka jest najjasniejsza przyslona przy ustawieniu obiektywu na 200mm?
I czy moglbys odniesc jak wyglada ostrosc na tej pelnej dziurze w 70-300@200mm vs 70-200f4L@200mm?
Bo przyznam ze 70-200 jest super, ale jednak b.czesto brakuje mi zasiegu na FF.
Problem w tym, że póki co to nie Samsung wyznacza trendy na tym rynku - to nie telewizory ;). W Casio też masz możliwość robienia zdjęć seryjnych po kilkadziesiąt klatek/sek. i jakoś nie widać żeby Canon albo Nikon się tym zbytnio przejęły ;)8-).
oczywiscie.
f/5.0
zobacz sobie tabelke:
http://the-digital-picture.com/Revie...ns-Review.aspx
ale f/4 IS czy nonIS? bo IS-a nie mialem.
a nonIS jesli chodzi o ostrosc, to w calym zakresie ogniskowych i dziurek bierze tegie lanie od 70-300L, nawet jak sie porowna przymkniete 70-200/4 nonIS do 70-300L na pelnej dziurze.
co do porownania z wersja IS to sa dosc rozne opinie w sieci, najczesciej w okolicy rownie dobrze do nieznacznie gorzej na niekorzysc 70-300.
powiem Ci tak: 70-300L to jest za* dobre szklo, wiec jak kupisz, to nie bedziesz zawiedziony.
tak ze, tak sobie mysle, ze brak ogniskowej zamienisz na brak paru tysiecy PLN na ROR :)
Dzięki za szerokie podsumowanie.
Co do 70-200 f4 to mam wersje bez IS-a, ktora IMO na 5d mk2 jest b.dobra, moze nie idealna na brzegach bez przymykania, ale to nie szeroki kat gdzie ostrość powinna byc bardzo rownomierna w calym kadrze.
A tabelka bardzo bardzo pomocna. Thx.
Narazie bardzo luźno rozważam rozne opcje, bo do wyboru jest przynajmniej kilka i wszystkie maja swoje wady i zalety :)
Miedzy innymi zastanawiam sie nad dokupieniem jakiegoś TC 1.5x/2.0 bo przynajmniej te wersje 1.5/1.4x maja w miare pozytywne opinie.
Video, Video tak, taaak! :mrgreen:
Im dluzej 5D2 jest w sprzedazy tym bardziej zwraca sie Canonowi. Nowy model wprowadza gdy osiagna odpowiedni zysk, lub gdy sprzedaz 5D2 zacznie spadac na rzecz nowego Nikona FF ;)
Ja się pytam gdzie następca aparatu, który wyprzedził swoje czasy?
Mają nowy kodek, 1080p 24-120, poprawić szkło (CA, od 28mm, zoom 10x), inny ekranik, karty SDXC, ewentualnie rozważyć czy nie da się zrobić tego w serii tough/FT - jak u konkurencji.
20 MPx, jpg, raw, style obrazka, ND4.
Wsadzić gps, Google Earth, barometr, termometr, itp ;) i czesać $500
A to specyfikacja zgodnie z canon rumors, rzecz jasna dla 5d mkIII:
Specifications
32mp
ISO 100-25600 (L1, H1, H2, H3)
DIGIC V
4.2fps
19point AF
CF Card
Slightly larger LCD (new ratio)
New autofocus while filming, performance unknown.
All the standard video stuff.
RAW video still unknown
This is apparently coming before any 1Ds replacement.
Czyli nic ciekawego. Dalej zamiast uniwersalności to będzie puszcza głównie dla ślubniaków i portrecistów.
Szczerze? Nie spodziewam się niczego co by mnie mogło zachwycić, dlatego też trochę się dziwię zbyt wygórowanym oczekiwaniom niektórych.
Ja bym bral taka puszke
A co z tej specyfikacji Cię przekonuje?
Pytanie tylko kiedy się pojawi. Pytam, ponieważ jestem na etapie zakupu FF i nie wiem czy brać II czy poczekać na III. Poza tym jak widze, co się dzieje po katastrofie w kraju kwitnącej wiśni to na III będzie nam długo czekać.
Też bym brał. Z tych 32 mpx powinien być obrazek o kryształowej jakości po zmniejszeniu do 18-20 mpx. Dla mnie bajka.
Ale stawiam na to, że będzie raczej matryca 24-28 mpx.