Czy ten obiektyw ma autokorekcje ( destorsja wineta CR) w LR jak pozostałe eLki ? Bo Sigma 14 nie miała a wszytskie obiektywy C jakie miałem tak.
Źle się wyraziłem. Czy jest możliwość autokorecji w LR dla tego obiektywu
Wersja do druku
Czy ten obiektyw ma autokorekcje ( destorsja wineta CR) w LR jak pozostałe eLki ? Bo Sigma 14 nie miała a wszytskie obiektywy C jakie miałem tak.
Źle się wyraziłem. Czy jest możliwość autokorecji w LR dla tego obiektywu
Ja np. nie mam korekcji przy C 28/1,8...
To może zaktualizuj soft? Akurat 28/1.8 jest na liście. W przeciwieństwie do 35/2...
Mam 3.2 w chwili obecnej.
Dzięki. Do tej pory wszystko miałem czego mi było trzeba :)
chyba warto aktualizować i tak. ostatnio wprowadzili poprawkę, bo okazało się, że Lr niszczy jakieś RAW-y (Olympusa czy coś)
Śledzę ten wątek i z wypowiedzi nie mogę dociec czym tak na prawdę objawia się niepewność AF tej Sigmy. Miałem niegdyś dwie inne Sigmy (zoomy) i AF sporadycznie trafiał za pierwszym razem. Powtórzenie ostrzenia (czasem dwukrotne) pomagało i ostrość można było poprawić. Stąd moje pytanie:
Czy AF Sigmy 50/1,4 powtarzalnie źle trafia i nic nie pomoże powtórne ostrzenie czy też działa losowo za pierwszym razem i można to poprawić ostrząc powtórnie ? Tak działa mój C50/1,8 - jak źle trafi to widać, że jest nieostro i za drugim razem jest lepiej (najczęściej ;)).
Ja już pisałem niejednokrotnie, że trzeba trafić dobry egzemplarz tak jak ja trafiłem. Druga sprawa to że, zdarza się jej przestrzelić ale nie jest to kłopot, poniewaz robisz drugie ujęcie i jest ok. Ostatnio zrobiłem całe praktycznie wesele tym obiektywem na 1,4. Wyrzuciłem kilka kadrów ale to co zostało wszystko ostre(F/1,4) Także ja nie dam złego słowa powiedzieć na ten obiektyw, bo jakościowo bije każda piedziesiątkę systemową.
Żyjesz złudzeniami, że akurat tobie uda się trafić na ten jedyny dobry egzemplarz i że jest jakiś magiczny sposób na poprawne ostrzenie. Sigma 50/1.4 to fabryczny i konstrukcyjny bubel, o którego działaniu można mówić tylko źle. Jeśli jakoś trafia to tylko w pewnym dla danego egzemplarza zakresie odległości. Na cropie, ze względu na większą głębię ostrości ten zakres akceptowalnej ostrości jest już na tyle duży, że przy w miarę sensownie skalibrowanym egzemplarzu da się uzyskać w miarę ostre zdjęcia w zakresie ~3-10m. Przed odległością 3 metry będzie front focus, powyżej 10m będzie back focus. Jeśli ktoś fotografuje pewne 'typowe' sceny np. reportażu to przy dużej tolerancji użytkownika może powiedzieć że obiektyw dobrze działa.