-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Swoją drogą ciekawe dlaczego w trzycyfrowych jest "ładniejszy" wtyk jack, a w lepszych body jakiś wynalazek...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Widzę jakąś konferencję praową z tłumem fotografów gadających do swoich aparatów. Albo w kościele ksiądz "co Bóg złączył .." a fotograf "Cichy tryb. Cichy tryb! Seryjne! Pstryk!
Oj tam oj tam - od razu wróżysz apokalipsę :P
-
zasadnicze pytanie o 5DIV to jaką matrycę ta wsadzą? i czy 1EV na DR (bo więcej nie będzie) robi aż taką różnicę, pozostałe parametry z przecieków ciekawe ale bardziej dla filmowców, dualpixel? komu to potrzebne - też do filmowania bardziej bo do fotografii potrzebne jak świni siodło - na razie potencjał technologii dualpixel wydydaje się być kompletnie niewykorzystany w fotografii (jeszcze bardziej niż wi-fi w innych korpusach :mrgreen:). no chyba że ktoś potrzebuje więcej megapixeli ale nie chce 5DS. ale ogólnie ciekawy korpus się szykuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
zasadnicze pytanie o 5DIV to jaką matrycę ta wsadzą? i czy 1EV na DR (bo więcej nie będzie) robi aż taką różnicę, pozostałe parametry z przecieków ciekawe ale bardziej dla filmowców, dualpixel? komu to potrzebne - też do filmowania bardziej bo do fotografii potrzebne jak świni siodło - na razie potencjał technologii dualpixel wydydaje się być kompletnie niewykorzystany w fotografii (jeszcze bardziej niż wi-fi w innych korpusach :mrgreen:). no chyba że ktoś potrzebuje więcej megapixeli ale nie chce 5DS. ale ogólnie ciekawy korpus się szykuje.
1dx2 dla zawodowców foto wszelkiej maści, 5d4 dla filmujących entuzjastów, 6d2 dla całej reszty fanów pełnej klatki. Do tego niszowy 5ds.
Jaką matrycę wsadzą? W zasadzie bez znaczenia, będą inne atrakcje ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
1dx2 dla zawodowców foto wszelkiej maści, 5d4 dla filmujących entuzjastów, 6d2 dla całej reszty fanów pełnej klatki. Do tego niszowy 5ds.
Jaką matrycę wsadzą? W zasadzie bez znaczenia, będą inne atrakcje ;)
zawsze myślałem że 5D to raczej sprzęt do robienia zdjęć taki wypozycjonowany pod naszych rodzimych (i pewnie nie tylko) zawodowców a filmowanie to tylko dodatek, ja chwilowo jestem bardiej niż zadowolony z mojego sprzetu więc nie mam zamiaru nic kupować, a nawet opycham zbędne rzeczy bo postanowiłem zminimalizowac ilość noszonych gratów ale dla mnie matryca ma zawsze znaczenie podstawowe, a nad innymi atrakcjami mogą zacząć mysleć jak wykorzystają to co mają np. wi-fi np. do zrobienia wyzwalacza który będzie dział a nie sprawiał wrażenie że działa - i tak większośc tych atrakcji co je mogą wymyślić już od dawna pracuje w ML i jeśli ktoć chce mieć to już je ma ;) bezkosztowo ;)
-
-
optyczne.pl pisza że jednak na dość odległym horyzoncie :-)
jeśli miał bym obstawiac, to wczesniej nowe 6D
-
Przecież Canon ma dość przejrzysty system premier. Tak więc teraz 5D mk IV, wiosną 6D II. Przed IV kwartałem 2016 muszą zdążyć z nowym systemem bezlusterkowym lub nowymi kompaktami o dużych matrycach. Nowy 7D III najwcześniej w 2018. Wcześniej oczywiście jakieś xxxD i xxD (w tym 100D II - chyba, że w to miejsce bezlustra). I to cała filozofia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
... 5d4 dla filmujących entuzjastów,....
To podobno już słabnie. Nawet sam Canon traktuje nowe piątki raczej jak poligon doświadczalny niż jakiś konkret dla filmujących. Realnie mają serię C i wątpię żeby chcieli zabijać ją lustrzankami. Zresztą wielu filmowców też się przekonało, że jakiś czas dslr-ami można protezować ale przy poważniejszych zleceniach to zawracanie głowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To podobno już słabnie. Nawet sam Canon traktuje nowe piątki raczej jak poligon doświadczalny niż jakiś konkret dla filmujących. Realnie mają serię C i wątpię żeby chcieli zabijać ją lustrzankami. Zresztą wielu filmowców też się przekonało, że jakiś czas dslr-ami można protezować ale przy poważniejszych zleceniach to zawracanie głowy.
No i to właśnie są dobre zmiany, bo to właśnie pozwala Canonowi zapakować bardzo dobrą a nawet rewelacyjną jakość filmów do lustrzanki bez obawy zabijania czegokolwiek. Zawodowiec i tak obecnie kupi dedykowany do filmowania sprzęt dla różnych "drobnych" ;) udogodnień i ergonomii.
-
Ja pierdzielę, poczekam jeszcze na oficjalną premierę, może będzie tam coś, czego w tych rumorsach nie napisali... Dla fotografującego użytkownika to nie widzę tutaj żadnych istotnych udogodnień w stosunku do mk3. A tak liczyłęm na odchylany LCD, na plener fajna sprawa. Może dadzą w 6d2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ja pierdzielę, poczekam jeszcze na oficjalną premierę, może będzie tam coś, czego w tych rumorsach nie napisali... Dla fotografującego użytkownika to nie widzę tutaj żadnych istotnych udogodnień w stosunku do mk3. A tak liczyłęm na odchylany LCD, na plener fajna sprawa. Może dadzą w 6d2.
Z mojego punktu widzenia także nic ciekawego.
Z chęcią natomiast zobaczę jak sobie poradzili z szumem na wysokim ISO w porównaniu z 6D czy 5DIII.
-
Mnie wyścig na wysokie ISO już dawno przestał interesować. Używam od dawna max 1600 w porywach do 3200 w naprawdę ekstremalnych sytuacjach. Wolałbym za to ISO 50 na dole.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No i to właśnie są dobre zmiany, bo to właśnie pozwala Canonowi zapakować bardzo dobrą a nawet rewelacyjną jakość filmów do lustrzanki bez obawy zabijania czegokolwiek. Zawodowiec i tak obecnie kupi dedykowany do filmowania sprzęt dla różnych "drobnych" ;) udogodnień i ergonomii.
Dokładnie :) 4K + DPAF to główna atrakcja 5d4. Doprawiona 30MPx, żeby w foto też coś było lepiej.
P.S. Jeśli chodzi o AF w trybie filmowania, to pewnie seria C nawet się nie zbliża do 5d4. Ale wiadomo, profi nie używają AF ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Mnie wyścig na wysokie ISO już dawno przestał interesować. Używam od dawna max 1600 w porywach do 3200 w naprawdę ekstremalnych sytuacjach. Wolałbym za to ISO 50 na dole.
tez tak mam. w 6D nie widze pola do poprawy jakosci zdjec pod wzgledem szumow i szczegolow, bo to co ten aparat wyrabia nawet na ogladanym z wytrzeszczem ekranie 4K (tak z 40cm :) ) opuszcza kompletnie szczeke. rowniez DR tego aparatu nie stanowi dla mnie problemu - moze i odstaje od Sonikona, ale nie zdarzyla mi sie sytuacja, zebym tutaj byl ograniczany przez aparat.
dla mnie pod wzgledem matrycy jest jeden obszar poprawy (nie wiem czy realny): jeszcze lepsza separacja barw na kanalach czerwonym i niebieskim. zdarzaja mi sie wschody/zachody slonca, gdzie jednak trzeba uwazac przy wolaniu RAW-ow, zeby zachowac plynnosc tonalna przejsc.
poza tym, to standardowo upieram sie, ze implementacja Wifi w aparatach Canona jest skandaliczna i udowadnia (jak zwykle), ze Azjaci nie kumaja myslenia uzytkowego i maja zero wyobrazni w kwestii ulatwiania uzytkownikom zycia. juz 6D mkI moglby spokojnie automatycznie backupowac zdjecia na komorke, korzystac z jej GPS-a zamiast wlasnego (bo wbudowany nie jest idealny, a poza tym niepotrzebnie zuzywa baterie kiedy aparat jest wylaczony), korygowac automatycznie swoj zegar (godzina, strefa czasowa, czas letni/zimowy).
no i nieodmiennie od wielu lat mam jeden problem uzytkowy. gdzie rece mi opadaja, jak widze niezdolnosc do jego rozwiazania przez Canona... zdejmujac aparat ze statywu i chcac pracowac recznie musze zrobic trzy kroki: 1. wlaczyc IS obiektywu, 2. zmienic tryb seryjny (wylaczyc 2 sekundowy timer), 3. wylaczyc MLU. montujac go z powrotem na statywie takie same trzy czynnosci w druga strone. nauczony doswiadczeniem w punkcie pierwszym przelatuje od razu wszystkie 3 stabilizowane obiektywy (bo dostatecznie wiele razy zapomnialem w przeszlosci).
zeby mi zgrzytaja nad kretynstwem takiego rozwiazania. to powinna byc jedna programowalna wajcha na obudowie (ON - wlaczone MLU, 2 sekundowe opoznienie, dezaktywowanie stabilizacji w szkle). ale nie da sie. nawet w 5Ds, aparacie praktycznie dedykowanym do focenia ze statywu, nie pomysleli o jakims uproszczeniu zycia...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
zeby mi zgrzytaja nad kretynstwem takiego rozwiazania. to powinna byc jedna programowalna wajcha na obudowie (ON - wlaczone MLU, 2 sekundowe opoznienie, dezaktywowanie stabilizacji w szkle). ale nie da sie. nawet w 5Ds, aparacie praktycznie dedykowanym do focenia ze statywu, nie pomysleli o jakims uproszczeniu zycia...
A tego nie da się zrobić C1/C2 (pomijam IS, którego rzeczywiście nie ma w menu, a mógłby być; i rzeczywiście trzeba wyłączać IS na statywie?)?
W najnowszych puszkach Canon mocno podciągnął funkcjonalność Wi-Fi, najlepiej wypożyczyć 5d4 i przetestować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Dokładnie :) 4K + DPAF to główna atrakcja 5d4. Doprawiona 30MPx, żeby w foto też coś było lepiej.
P.S. Jeśli chodzi o AF w trybie filmowania, to pewnie seria C nawet się nie zbliża do 5d4. Ale wiadomo, profi nie używają AF ;)
No bo nie używają, nie wiem co takiego w tym ekscytującego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
A tego nie da się zrobić C1/C2 (pomijam IS, którego rzeczywiście nie ma w menu, a mógłby być; i rzeczywiście trzeba wyłączać IS na statywie?)?
jesli mnie pamiec nie myli w niektorych body Canona da sie przeprogramowac ktorys guzior korpusu do "aktywowania" IS-u. wtedy ten na szkle mozna by na stale wylaczyc.
EDIT: ale w 6D nie da sie, doczytalem instrukcje
rozwiazanie nie jest dla mnie idealne, bo mam tez AF pod kneflem (mam wylaczone dla spustu migawki), wiec przy foceniu z lapy musialbym dwa guziory kontrolowac. w praktyce wyklucza to kompletnie jakiekolwiek szybkie focenie, ale szczesliwie nie miewam takich potrzeb.
pogrzebie i sprawdze. jest to faktycznie jakies rozwiazanie.
natomiast C1/C2 nie zalatwiaja sprawy. to jest przewidziane do innych zastosowan i dla moich potrzeb o kant d* potluc. sek w tym, ze nie da sie zapisac czesciowych ustawien (wiec np. tylko ustawien trybu seryjnego i MLU, tylko trzeba wszystko razem do kupy). to obejmuje tez zapamietane ISO, przyslone, czas. wiec w realu jest od czapy, bo trzeba nawet wiecej ustawien zmieniac niz "tylko" zmienic tryb seryjny i MLU :(
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
W najnowszych puszkach Canon mocno podciągnął funkcjonalność Wi-Fi, najlepiej wypożyczyć 5d4 i przetestować.
no... to ja moze poczekam az sie w mojej wypozyczalni pojawia.
z czego 5D w zasadzie to nie jest moja puszka. 6D mi bardziej odpowiada, ona jest lepiej skrojona na landzafciarza/podroznika. no ale jak sie 6DmkII pojawi, to bede przygladal sie temu wifi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No bo nie używają, nie wiem co takiego w tym ekscytującego.
Do tej pory funkcjonalność DPAF była dosyć ograniczona. Teraz sporo się zmieniło (ekran dotykowy, wykrywanie twarzy i śledzenie obiektu) i AF jest jak najbardziej używalny. W reportażu praca z DPAF znacznie ułatwia pracę. Podobnie na wszelkiej maści gimbalach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Gdzie można wypożyczyć?
-
Jakie wypożyczyć jak jeszcze go nie ma... Ręce opadają jak się czyta ostatnio to forum
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Gdzie można wypożyczyć?
Canon nie wyslal Ci puszki do testow?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Canon nie wyslal Ci puszki do testow?
Wysłał 3D lata temu. Świetna pucha. Jest na co czekać :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
To mnie zrobili w penisa, dostalem gumowego K1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
ale 3D mkII lepszy! szczegolnie na wyzszych ISO... poza tym pieknie pracuje z 50/1.4 L ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
To mnie zrobili w penisa, dostalem gumowego K1.
przypominam, ze to dzieci czytaja, wiec bez takiego slownictwa!
kauczukowe sie mowi!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
przypominam, ze to dzieci czytaja, wiec bez takiego slownictwa!
kauczukowe sie mowi!
Jak sie juz takie znajda (co czytaja), to maja wieksze pojecie o "tych" sprawach.
Z reszta teraz to chyba graja w te pokemony...
A teraz wracajac do tematu, jak patrze na specke 5d4 to... chyba wolalbym kupic druga 3'ke (uzywke w dobrym stanie), niz pchac sie w te nowosci.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Do tej pory funkcjonalność DPAF była dosyć ograniczona. Teraz sporo się zmieniło (ekran dotykowy, wykrywanie twarzy i śledzenie obiektu) i AF jest jak najbardziej używalny. W reportażu praca z DPAF znacznie ułatwia pracę. Podobnie na wszelkiej maści gimbalach.
Tak poprawiła się znacznie. Co nie zmienia faktu że do filmu to nawet ciężko dostać obiektywy z AF.
A co do repo to kamery które ergonomicznie mają w tym zastosowaniu sens dają radę z AF bez problemu. Choć ja widzę że niektórzy kamerzyści i tak nawet wtedy wyłączają AF ;).
BTW: AF też całkiem się przydaje na kranie :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jak sie juz takie znajda (co czytaja), to maja wieksze pojecie o "tych" sprawach.
Z reszta teraz to chyba graja w te pokemony...
A teraz wracajac do tematu, jak patrze na specke 5d4 to... chyba wolalbym kupic druga 3'ke (uzywke w dobrym stanie), niz pchac sie w te nowosci.
Tylko ta specyfikacja nic nie mowi o nowym aparacie. Po testach bedzie mozna ocenic co wartuje.
Jak wyszla 5dmk3 tez bylo duzo jekow ze nic nowego ze ta sama kiepska matryca, a po czasie ze super sprzet.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Tylko ta specyfikacja nic nie mowi o nowym aparacie. Po testach bedzie mozna ocenic co wartuje.
Jak wyszla 5dmk3 tez bylo duzo jekow ze nic nowego ze ta sama kiepska matryca, a po czasie ze super sprzet.
Panie a AF? Wysokie ISO, dwa sloty na karty - cos by sie tam jeszcze znalazlo w porownaniu do 5d2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Panie a AF? Wysokie ISO, dwa sloty na karty - cos by sie tam jeszcze znalazlo w porownaniu do 5d2.
Ja wiem, ale ile bylo narzekania. Ludzie chyba sami sobie wmawiaja ze nie potrzebuja nowosci :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Ja wiem, ale ile bylo narzekania. Ludzie chyba sami sobie wmawiaja ze nie potrzebuja nowosci :-)
jednak odwrotnie:
Ludzie chyba sami sobie wmawiaja ze potrzebuja nowosci
prawda jest natomiast:
Ludzie chyba sami sobie wmawiaja ze nie chca nowosci
w kapitalizmie biznes sie kreci jak ludzie wydaja kase - a skuteczna metoda na wytresowanie ich do tego jest wpojenie przekonania, ze "chce = potrzebuje" (oprocz oczywiscie notorycznego przekonywania czego to znowu ludzie by nie chcieli)
mnostwo ludzi to jak najbardziej lyka. ale to nadal sa dwa zupelnie rozne czasowniki. w kontekscie gadzetow elektronicznych meskiej czesci publicznosci ciezko ta roznice dostrzec... ale jak sie chwile pomysli: zona/dziewczyna/mama praktycznie zawsze chce sobie kupic nowa torebke albo buty. ale jak sie popatrzy do jej szafki... to naprawde trzeba byc kobieta, zeby brnac daej w zaparte i utrzymywac, ze ta torebka/buty sa realnie potrzebne :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Ludzie chyba sami sobie wmawiaja ze nie potrzebuja nowosci :-)
Jak patrzę na niektóre nowości to serio wolę kupić coś starszego.
Powyższe zdanie nie dotyczy 1DX II ;)
-
Z tymi torebkami i butami to masz racje. Moja ma tego tyle ze sie w garderobie nie miesci a butow z 60 par. Jak gdzies mamy wyjsc na jakies przyjatko to nigdy nie ma w co sie ubrac wiec jedzie cos kupic i co sie okazuje, noz nie ma butow ktore pasuja. Kobiety sa jakies inne :-)
Co do sprzetu i nowego 5d, puszka bedzie fajna i nietania dlatego jest tyle narzekan, bo ci tych ktorzy marudza po prostu na nia nie stac wiec wmawiaja sobie i innym ze jest niepotrzebna i ze to tylko marketing.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
ci tych ktorzy marudza po prostu na nia nie stac wiec wmawiaja sobie i innym ze jest niepotrzebna i ze to tylko marketing.
Nie przesadzaj. Twój argument to jakby kalka twierdzeń fanbojów apla ;)
Niektórzy naprawdę nie potrzebują 30mpx i bajerów 4k. Mają to głęboko gdzieś. Do robienia dobrych zdjęć wystarcza im nawet stare 5D lub crop.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nie przesadzaj. Twój argument to jakby kalka twierdzeń fanbojów apla ;)
Niektórzy naprawdę nie potrzebują 30mpx i bajerów 4k. Mają to głęboko gdzieś. Do robienia dobrych zdjęć wystarcza im nawet stare 5D lub crop.
Nie mowie ze kazdy potrzebuje, tylko ze jak znikna 5dmk3 to innego nie bedzie, a nowa piatka nie bedzie gorsza od poprzednika. Nie rozumiem tylko narzekań bo 4k bo 30mpx itp.
Do robienia dobrych zdjec potrzeba pomyslu i wyczucia w polaczeniu z odrobina wiedzy. Aparat to tylko narzedzie ktore mniej lub bardziej pomaga.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Nie rozumiem tylko narzekań bo 4k bo 30mpx itp.
Jak będzie zobaczymy. Zakładam że gorzej raczej nie będzie.
Co do 30mpx. Stara piątka miała 12mpx. Nie wiem czy to była kwestia mpx ale obrazowanie tego aparatu na niskim ISO jest IMO lepsze niż w 5DIII i 6D.
Przecież w 1DXII mogli spokojnie dowalić 30mpx a nie zrobili tego.
Albo taki 5Ds z 50mpx. Jak już wcześniej napisał Akustyk jest to aparat praktycznie stworzony do zdjęć ze statywu. Niestety nie da się bezkarnie ładować Bóg wie ile mpx na matrycę o określonych rozmiarach bez konsekwencji.
Kwestia wideo osobiście w ogóle mnie nie interesuje więc zwisa mi czy dadzą tam 4K i pierdylion klatek na sekundę.
Z tego co widzę, to WIfi i GPS jest już przesądzone więc pewne jest, że body będzie bardziej plastikowe.
-
Dla mnie cale video jest niepotrzebne juz od 2 wersji, ale nic nie poradze, po prostu nie uzywam
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
24-105 sie wydluzyl o 4-11 mm (wedlug Canon EF 24-105mm f/4L IS USM Lens Specifications and Measurements ) i nieco inaczej wyglada...
ciekaw jestem, czy ten 16-35 bedzie mial ostre rogi ;)
-
szkoda ze zumowanie jest znowu zewnętrzne
liczyłem po cichu na wewnętrzne, bo czyszczenie/wymiana smarów obiektywu jednak kosztuje
a 16-35 ma ostre rogi ,ten f4;D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Jak będzie zobaczymy. Zakładam że gorzej raczej nie będzie.
Co do 30mpx. Stara piątka miała 12mpx. Nie wiem czy to była kwestia mpx ale obrazowanie tego aparatu na niskim ISO jest IMO lepsze niż w 5DIII i 6D.
Była zupełnie inna konstrukcja matrycy.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Z tego co widzę, to WIfi i GPS jest już przesądzone więc pewne jest, że body będzie bardziej plastikowe.
Będzie też dużo mniejsze.
-
1,3mm na dlugisci i 0,5mm wysokosci to nie jest duzo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
iekaw jestem, czy ten 16-35 bedzie mial ostre rogi
Sądzę, że z rogami będzie dobrze. To w końcu trzecie podejście ;)Gorzej będzie z ceną...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Była zupełnie inna konstrukcja matrycy.
Znaczy się lepsza? Nie idzie tak zrobić aby 20mpx dawało takie fajne kolory i plastykę jak stara piątka? Canonie! Wyprodukuj proszę limited edition 5D z MFA :mrgreen:
Tymczasem przegapiliście nowość. 5D III with limited edition camera strap. Okazja.
http://proclub.pl/strefa_canon/lustrzanki_zaawansowane/canon_eos_5d_mark_iii_body_jubileuszowy_pasek.html
-
To co? 16-35 III za 9000pln? 24-105 II 5500pln goly i w zestawie z 5dIV za 15999?
-
ja obstawiam 7,5/3,5/ 13999
-
No to przynajmniej w kwestii 24-105 jesteś optymistą. Oby.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Znaczy się lepsza? Nie idzie tak zrobić aby 20mpx dawało takie fajne kolory i plastykę jak stara piątka? Canonie! Wyprodukuj proszę limited edition 5D z MFA :mrgreen:
Inna - przede wszystkim droga w produkcji. Ja traktuję te dywagacje na temat lepszości obrazka ze starej piątki trochę mitologicznie. Ciekaw jestem ile osób w ślepym teście potrafiłoby stwierdzić jakim aparatem było robione zdjęcie 8-).
-
No i mamy nową cenę 5dIV. Za 3799 euro :-))) nie wiadomo tylko czy goły czy z kitem.
-
Mówcie sobie co chcecie, ale ja bym kupił budżetową wersję nowej 5-tki z matrycą z mk1. Bez kozery mogę stwierdzić, że miałem z tamtego aparatu najbardziej soczyste obrazki.