Wspomniany przeze mnie 8. rozdział dotyczy "(...)195 ujęć Scotta Kelby'ego". (Nie potrafiłem edytować).
Wersja do druku
Wspomniany przeze mnie 8. rozdział dotyczy "(...)195 ujęć Scotta Kelby'ego". (Nie potrafiłem edytować).
Książka dedykowana raczej dla osoby która dopiero zaczyna swoją "przygodę" z fotografią. Przedstawia ogólne porady odnośnie doboru i użycia sprzętu oraz technik fotografowania w różnych okolicznościach (kwiaty, wesele, krajobraz, sport, portret oraz fotografie "z podróży"). Jeżeli zaliczasz się do osób początkujących, jest to pozycja którą warto przeczytać. Jeżeli "pierwsze kroki" masz już dawno za sobą raczej nie znajdziesz w niej niczego odkrywczego.
Dokładnie te same uwagi tyczą się pozycji "Nowe Ujęcia Scotta Kelby'ego", która to niejako stanowi uzupełnienie/kontynuację 195-ciu ujęć.
Albercikk napisał: JackC - Napisałeś że "Światło" wypada sporo lepiej na tle Ekspozycji, tylko nie wiem czy to jest jakiś komplement dla tej pozycji skoro Ekspozycja jest bardzo słaba ? Warto brać tą knigę (oświetlenie) czy raczej odpuścić ?
Dawno tu nie zaglądałem i pewnie już po ptakach :oops:. Każda z książek z serii "Warsztaty fotograficzne" stanowi odrębną samodzielną pozycję. Jeśli kupiłeś "Oświetlenie..." Freemana to szkoda kasy na "Oświetlenie" z serii Warsztaty Fotograficze. Autor ma lekką rękę, dobrze się to czyta - ale jak dla mnie wszystko jest zbyt ogólne.
Jak wcześniej pisałem - wg mnie cała seria "Warsztaty.." jest merytorycznie słaba i sprawia wrażenie pisanej dla zupełnych laików i wg mnie sporo tematów jest opisywane "po łebkach" - przynajmniej takie wrażenie odniosłem przy dosyć dokładnym przyglądnięciu się im w Empiku - zawsze jak czegoś szukam to staram się wybrać zagadnienie na którym się znam i to przeczytać/przejrzeć - i stąd wnioskuję na temat całości pozycji - i tu okazało się że cała seria nie wytrzymuje żadnego porównania z Kelbym czy Pattersonem..
A co do Mroczka to właśnie na stronie Heliona dodałem raką recenzję/opinię:
"Książka merytorycznie super, doskonale się czyta, autor ma naturalny dar opowiadania..
Ale duży minus dla wydawnictwa - w książce w co najmniej dwóch miejscach przy przenoszeniu wyrazu pomiędzy stronami na kolejnej stronie zdanie zaczyna się z całkiem innego wyrazu - jakby całe akapity wcięło.. mnóstwo literówek, przeniesień (myślników) w połowie wyrazów w połowie linii, kilka pomylonych zdjęć.. zawartość merytoryczna na 6 ale kolor w wydaniu to nie wszystko - duży minus dla korekty i składu - te etapy są bardzo niechlujnie wykonane - dla tak poważnego wydawnictwa jak Helion i takiej - bardzo poszukiwanej pozycji - takie błędy to po prostu wstyd..
"
Ciekawe czy ją na stronie opublikują ;)
Witam,
Jaka ksiazke do fotografii portretowej mozecie polecic?
Warto zainteresowac sie Michael Busselle "Portret doskonaly" czy jest lepsza pozycja do kupienia?
Mam Michael Busselle "Portret doskonaly" i uważam, że nie można się raczej z niej niczego nauczyć(najsłabsza z trzech jego książek jakie mam). Z jego pozycji mam jeszcze "Fotografia barwna kompozycja i harmonia" oraz " Jak fotografować na wakacjach i w podróży". I w tych dwóch można wiele podpatrzeć i to w zakresie kompozycji ogólnie rozumianej treści obrazu, jak i kompozycji kadru po przez kolor, faktury i detal. Polecam. Kupiłem wszystkie trzy, bo razem kosztowały 63zł.
Mam pytanie odnośnie książki "Photoshop korekcja i separacja" D. Margulis, ma ktoś tą pozycję? Warto kupić?
Ja tak od siebie moge polecić książkę autorstwa Daniela Lezano i Bjorna Thomassena pt: "Fotografia portretowa 100 rad i pomysłów" Wydawnictwa Zoner Press. IMHO naprawdę dobra, i fajnie napisana, jest spoooro technik fotografowania portretów, podpowiedzi na co zwrócic uwagę itp.. Obiecuję, że nie bedzie to kolejna nudna książka o podstawach foto, kompozycji, kadrowaniu itp, o czym juz się setki razy czytało.., a co ciekawe tych przykladów rzeczywiscie jest wiecej niż 99 i mniej niz 101:-)
Pozdrawiam
hmm a ja mam troche odmienne zdanie, takie, ze wiecej wyczytasz na temat fotografi portretowej z watku ktory jest na CB niz z tej ksiazki ;];] i wlasnie przydalo by sie w tej ksiazce o kompozycji, kadrowaniu itp a na dodatek ksiazka ma duzo bledow co do tlumaczenia. Ale to tylko moje zdanie :)
W to chyba nikt nie wątpi..:grin:
Myślę, że są tutaj o tym informacje w takiej dawce jak to potrzebne. Jesli przeczytałbym znowu te same prawidła o złotym podziale itp, to bym chyba kopyta wyciągnął..:grin: Tzn przewijają się pewnie nieraz tam o tym wzmianki, niemniej nie jest to tak uciążliwe jak te teorie w ksiązkach dla początkujacych.. A pozatym zauważ, że każde zagadnienie poparte jest zdjeciem, które całkiem nieźle obrazuje omawiany problem, tak więc jeśli potrafimy analizowac zdjęcia (a wszyscy potrafimy) i zdamy sie na siebie, to wyciągniemy calkiem sensowne wnioski.. bez komentarzy o kadrach, cięciach itp..8-)Cytat:
i wlasnie przydalo by sie w tej ksiazce o kompozycji, kadrowaniu itp
Dziś promocja w helionie - Mroczek 30% taniej - dobry czas na zakup.
A mi się portret doskonały podoba - jest dużo fajnych zdjęć.
A w sumie tylko tego oczekuje od książki o fotografii, by było dużo fajnych zdjęć. ;)
Opublikowali....hmm trochę mnie to martwi, ciekawe czy szybko wydadzą wersje poprawioną pozbawioną tych błędów ?, jak myślicie, jak wydawnictwa postępują w takich przypadkach, ile będzie trzeba czekać na wersję poprawioną ?, czy raczej nie należy się takiego kroku szybko spodziewać o ile w ogóle ?
Pozdrawiam
Myślę, że nie szybciej, niż się wyczerpie obecny nakład.
Bo rzeczywiście jest troszkę błędów korektorskich, ale to "tylko" wstyd a nie błędy merytoryczne (ale nie przestudiowałem jeszcze całej książeczki).
potwierdzam powyższą opinię, że korekta w książce leży,
dodatkowo jak dla mnie to płytę wciśnięto do książki na siłę, jest nie potrzebna w ogóle...
po co te same co w książce zdjęcia w formacie cyfrowym, skoro z nimi i tak nie można nic zrobić (a i jakość słaba), oraz w ogóle nierozumiem idei tego filmku który tam jest dany (wyjaśni mi ktoś?)
ta płytka to chyba tak tylko żeby reklamę wydawnictwa wstawić i nic więcej
jednak ogólnie książka pod względem merytorycznym świetna i autor się spisał :) a że wydawnictwo zawaliło to inna sprawa ;)
nie o to mi chodzi, domyślam się iż zbieżność niepochlebnej opinii z dzisiejsza promocją przypadkowa raczej nie jest, to jest strategia Helionu na krótką metę, zastanawia mnie jednak co zrobią z tym dalej, czy jest szansa na szybkie pojawienie się wersji poprawionej Nowego Mroczka.
Nie znam specyfiki rynku wydawniczego, nie wiem czy natłukli tego już naście tysięcy egzemplarzy(wtedy szans na szybkie pojawienie się poprawionej wersji są nikłe) czy raczej przy nowościach podchodzi się ostrożnie z ilością druku z uwagi właśnie na ewentualne nie zauważone błędy, wiadomo iż czytelnik najprędzej dostrzeże błędy, i wtedy szanse na poprawione wydanie bez błędów są większe bo i mało zalega w magazynie.
Pozdrawiam
Hmm.. aż dziwne że opublikowali to co napisałem bez skrótów - ale to dobrze o nich świadczy - a co do poprawek - to pewnie będzie do pobrania za chwilę errata ze strony - żeby sobie druknąć, a poprawki może w kolejnym wydaniu...
A ja tam kupilem: 30% promocja + 10 pln za kod (dzieki za podanie na forum) + 0 pln za przesylke. Mam ostatnie wydanie Mroczka kupione dwa lata temu na Allegro za... 350 pln :)
a jaką książkę do nauki obróbki zdjęć polecicie? interesuje mnie PS. Czy Scott Kelby "Fotografia Cyfrowa - Edycja zdjęć" to dobra pozycja? czy może polecicie coś innego?
Polecam. Mam tę książkę i bardzo się przydała, jako iż to moje początki z fotografią i obróbką cyfrową to był to świetny wybór. Wszystko klarowne, proste. Żadnych skomplikowanych zagadnień. Dla początkujących zdecydowanie tak. Dla bardziej zaawansowanych to chyba zbyt mało...
Hmm.. Na początku zastanawiałem się, czemu zachwycacie się tak tym "światłem i oświetleniem" Freemana, a dziś miałem ta książke w rękach i sam byłem zaskoczony jak świetnie rzeczowo jest napisana.. może to tylko pierwsze wrażenia, bo nie zdążyłem się w nią zagłębić, ale zprawiała naprawde solidne wrażenie:-) Myslę, że po takiej dawce książek "o niczym" to powinno zaspokoic moja ciekawość..:rolleyes:
Dziś kolejna promocja fotograficznej książki w Helionie
http://helion.pl/ksiazki/misedy.htm
Niestety, nie znam tego autora i gdyby ktoś był łaskaw kilka słów komentarza na temat tej pozycji to będę wdzięczny. Sprawdziłem w wyszukiwarce i powoływał się na Martina Eveninga Janusz w wątku o ostrzeniu.
Książki Martina Eveninga można kupować w ciemno. To przede wszystkim świetny fotograf piszący świetne książki o Photoshopie i Lightroomie dla fotografów właśnie. Kelby na odwrót - specjalista od tych programów, który później nauczył się fotografować. Mam obie książki Eveninga o Lightroomie (wersja 1 i 2). Wg mnie to najlepsze pozycje do nauki tego programu. Na początku zabawy z LR kupiłem też książkę Kelby'ego do wersji 1. Evening jest duuużo lepszy od Kelby'ego chociaż ten drugi nie jest zły.
"Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 PL dla fotografów" to prawdopodobnie spóźnione prawie o dwa lata wydanie rewelacyjnej książki "Adobe Photoshop CS3 for Photographers". To chyba ją cytował Janusz.
Szkoda, że nie wydali nowej wersji tej książki o PS CS4 (właśnie sie ukazała). Zamierzam ją wkrótce kupić.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Też właśnie odebrałem, też tylko przejrzałem. Książka na pierwszy rzut oka jest świetna, tak jak wcześniej opisywał iREM.
Napisał RafalR :Książki Martina Eveninga można kupować w ciemno.
O tak ! Świetna pozycja. Czasami jest tylko żal, że opis niektórych zagadnień jest mocno skompresowany - ale po dokładnym wczytaniu się wiadomo o co chodzi. Zresztą ta książka ma 686 stron :-D. Wśród wielu zagadnień które porusza zawiera również opis metody wyostrzania takiej jak przedstawił nam na forum Janusz Body z dodatkowymi smaczkami.
czy ktos moglby napisac cos o ksiazce "ŚWIATŁO i CIEŃ w FOTOGRAFII" autorswa W. Dederko?
Wyszukiwarka nie boli!
I czy aby nie mylisz książki/autora?
Jeden link, a informacji z pewnścią na forum znajdziesz więcej (pewnie nawet w tym wątku).
APP- dzieki wielkie za link. co do autora to w jakiejs internetowej ksiagarni bylo napisane, ze autorem jest Witold, nie Szymon, stad ten blad.
co sądzicie o tej pozycji:
Akty. Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów
Autor: Roderick Macdonald
Osobiście polecam książki z serii National Geographic wszystkie w cenie około 50-70 zł
Witam, ma ktoś może aktualny numer rabatowy Helionu obniżający koszt zakupu o 10 zł ?
Pozdrawiam
greg7878 dzięki za kuponik ;)
Pzdr
Czy któryś z forumowiczów ma już to najnowsze wydanie, zna wcześniejsze i może napisać czy warto kupić czy zmiany w tekscie są raczej natury kosmetycznej..
A przeszukałeś wątek?
Chociażby tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=7161&page=49
zdecydowanie polecam literaturę angielską, na amazonie za grosze
Przy obecnym kursie dolara ciężko powiedzieć, że na Amazonie książki są za grosze, a do tego jeszcze wysyłka... Latem owszem, kto miał szczęście, nosa i pieniądze, mógł się obkupić.
Zamiast Amazona polecam zresztą Abebooks.com, taką wyszukiwarkę książek z antykwariatów w Stanach, Kanadzie i UK. Trzeba mieć szczęście, żeby trafić dwie poszukiwane książki od jednego sprzedawcy, ale jak ktoś szuka jednej, nie wydanej w Polsce pozycji znacznie taniej, niż na Amazonie, powinien popatrzeć właśnie tam.
Spróbuj szczęścia w innych księgarniach internetowych, np. w:
http://www.xexe.pl/
http://komputeks.pl/
Znajdziesz tam książki wydawnictwa Helion w cenach niższych niż tu:
http://helion.pl/ ;)
I to bez żadnych promocji. :-D
W helionie jest wysyłka gratis - przy małych zamówieniach wychodzi na to samo.
Tak mówicie, że Kelby i Kelby, a jestem strasznie słaba w Photoshopie... A który Kelby?
Na Allegro są:
1. Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć - około 70 zł
2. Sekrety mistrza fotografii cyfrowej - około 25 zł
3. System 7 punktów Scotta Kelby'ego - około 50 zł
4. Sekrety cyfrowej ciemni - około 65 zł
Którą z nich wybrać? Czy one się uzupełniają czy też może jedna jest powtórzeniem drugiej? Kocham książki i chętnie kupiłabym wszystkie cztery, ale jednak.
PS. Mariokenzo - dzięki za wiadomość o przecenia Mroczka! :)
Mam "Edycje zdjec" i "7 Punktow". Sa to niezle ksiazki i obawiam sie, ze trudno o lepsze, nie mniej jednak z wlasnego doswiadczenia musze powiedziec, ze lekcje Photoshopa z ksiazka w reku, to zmudne zajecie, zdecydowanie polecam to: http://www.tutoria.pl/sklep/kursy-wi...i-pracy-cz-1-4 W tym przypadku widzisz jak nauczyciel klika mysza na odpowiednie zakladki, jakich narzedzi uzywa i obserwujesz natychmiastowy efekt. Powodzenia.
Jeżeli chodzi o pomoc w nauce posługiwania się Photoshop'em w wydaniu Kelby'ego, to podstawą będzie pozycja pierwsza czyli "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć". Dobrym uzupełnieniem jest "System 7 punktów Scotta Kelby'ego" przy czym, w odróżnieniu od pierwszej pozycji, znakomita większość książki poświęcona jest wyłącznie modułowi Camera RAW. Jeżeli chodzi natomiast o pozycję drugą czyli serię "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" to pozycje które się w niej zawierają nie prezentują praktycznie żadnych zagadnień związanych z edycją zdjęć w Photoshop'ie i w związku z tym jako pomoc, w nauce posługiwania się ww. programem, nie nadają się kompletnie.