a po ile u Ciebie? w USA w oficjalnym serwisie są po 20$ więc w Europie taniej niż 20EU nie bedzie
Wersja do druku
z pierwszych pobieżnych fotek kufla na stole :mrgreen: ( bo softboxa nie chciało mi się wyciągać a kufelek owszem ;) ) wygląda że
działa tak jak powinno - i to zarówno w trybie M ale także w auto - na razie próbowałem tylko na gołych lampach i na stole ale wygląda że to był ten brakujący element tych zabawek ;)
szkoda tylko ze przez dolaczenie tego AC3 tracimy kompaktowac MiniTT1, wiem ze to lekka zabawka ale troche to juz wystaje i jeszcze latwiej cos uszkodzic i polamac,
sadzac jednak z rosnacej popularnosci tego systemu to przypuszczam ze PW moze sie zdecydowac na jeszcze jedno urzadzenie, taki MiniTT1 z wbudowanym od razu sterowaniem
adstudio.com.pl - kupilem ostatnie sztuki ale jeszcze w tym tygodniu ma przyjsc 10 sztuk
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...ownik-AC3.html - "dostepny natychmiast"
a po co? to i tak niezbędne przy poważniejszej zabawie więc lepiej 2x wydać kasę niż raz..
pisałem wyżej, wygląda że ok ale jak potestuję w plenerze albo jak będzie mi się chciało statyw targać i softy pozapinać to będę mądrzejszy ale na pierwszy rzut oka to jest to co trzeba
ja też w adstudio.. w fotonecie podobno jeszcze są..
Sebcio - a ty masz 2 mini i z dwóch aparatów wyzwalasz czy jakoś inaczej (np. 2 osoby robią) że aż 2 ZC Ci potrzebne?
na weselu robie na dwa body, ciagle zmienianie to upierdliwa sprawa no i mozna stopke uszkodzic... :)
do tej pory ustawialem moc manualnie i na 5D musialem iso 3200 dawac a na 1D z jasnym szklem bylo ISO 800, jasne moglym zwiekszyc moc na lampie
no i na sesje plenerowe niektore jak robie z kumplem tez sie przyda, chociaz tu bede musial dokupic jeszcze jednego Flexa
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
coś tekst urwało:
jasne moglym zwiekszyc moc na lampie ale wtedy za malo zastanego bedzie no i lamp tez nie chce przemeczac
Żeby tylko cena tego całego systemu była normalniejsza... Echh... :P
biorac pod uwage cene zwyklych radiowek PW bez bajerow to cena jest zaskakujaco niska,
jednak cena PW to przede wszystkim placanie za support, ciagle aktualizacje, ulepszenia,
obecne odbiorniki to wlasciwie zupelnie inny produkt niz jak je kupowalem, dodali softem tyle bajerow ze czlowiek sie gubi juz w setupie, i co istotne kazda aktualizacje robisz sam, prostu i latwo
Aczkolwiek nie ukrywam, że mogliby ten pakiet supportu i aktualizacji zrobić opcjonalny - moje podejście jest takie, że kupuję jeżeli wiem jak działa i mnie to satysfakcjonuje :D
powazne firmy albo sprzedaja produkt w 100% pro albo w ogole, sam robisz zdjecia slubne, dotyczy to takze ich, czy jak Para Młoda poprosi Cie o zdjecia na slubie, ktore chca na plycie bez obrobki zadnej za polowe ceny to sie zgodzisz? nie, bo sie szanujesz
no i kupujac PW masz pewnosc ze jak wyjda nowe lampy Canona i nowe body to zrobia soft i wszystko bedzie dzialac jak powinno...
i tak i nie ;)
bo na razie działa - a jak Canon wypuści np 60d czy 1ds4 i okaże się że coś nie tak do końca działa (tak było na początku z 5d2) - bo to w końcu dosyć skomplikowany system - a w każdym pazie bardziej niż prosty manualny wyzwalacz - to będziesz jęczał że system do d.. bo nie działa. Te nowe opcje to jakieś tam doświetlania i możliwości zmiany stałych czasowych itp. w podstawowej opcji oczywiście działa tak samo jak przy zakupie..
Mi pockety udało się kupić za jakieś nie całe 1200 zł (2xFlex TT5), rzuć okiem tutaj:
http://cgi.ebay.co.uk/PocketWizard-T...alCamAccess_RL
Ważne żeby mieć znajomego w Londynie co weźmie paczkę do siebie a potem pockety wrzuci do walizki i przetransportuje do Polski. W dzisiejszych czasach to nie problem ;)
Teraz pozostaje tylko dokupić tt1 + ac3 i pozamiatane ;) O zaletach nie ma co pisać. Koń jaki jest każdy widzi.
Mozna kupic u Dagmara w AD Studio.. dzis maja dostawe i na allegro jest wiec mozna sobie pozwolic np Place z Allgro i jak ktos ma VISA Card to platnoc do 2 miesiec y ...
pzdr..
sam jestem ciekaw i jutro potestuje :) to napisze moje wrazenia
Niby w ParkCameras in stock
http://www.parkcameras.com/16360/Poc...paign=pid16360
dziś dostałem i stopki zapasowe i AC3,
stopki szybko i latwo wymieniłem i zaczełem testy AC3 (mam dwie sztuki),
niestety zaobserwowałem pewne problemy w ETTL, mianowicie lampy po załozeniu AC3 w pozycji 0 błyskają jakies 2/3 - 1EV mocniej niż bez controllera, mozecie to potwierdzic?
pozatym czasami po zmianie kolkiem korekcji sily blysku potrafi blysnac poprzednimi ustawieniami, i dopiero kolejny blysk jest ok, dzieje sie to rzadko ale sie zdarza, co ciekawe zaobserwowalem to tylko na MiniTT1, na FlexTT5 nie zdarzylo mi sie to.
A soft masz ktory nowy 5.150 czy 5.100 . jak to bywa zawsze na poczatku ... nie wszystko zloto co sie swieci... pewno jeszcze cos po drodze wyjdzie.. ogolnie sprzedaz ac3 miala byc na poczatku maja , przesuneli to bo w testach pewno nie smigalo ... nic tylko czekac na poprawki moj bedzie u mnie jutro tez z checia to potestuje...
a jak na manualu ?? wszystko dziala tak jak powinno bo rozumiem ze opisywales to w Auto TTL ??
w manualu dziala git, ne zauwazulem problemow,
u znajomych ponoc dziala wszystko ok, wiec nie wiem o co chodzi, ciezko tu o przypadek bo na 3 Flexach, jednym Mini, dwoch body i dwoch Zone controllerach jest identycznie, no na 5D bardziej przeswietla niz na 1D, wiec jak ktos ma to body to niech sprawdzi
a czy ktoś próbował w ogóle zamiast lamp canona używać np. metza?
właśnie skończyłem się bawić zwracając uwagę na to co napisałeś powyżej..
tak jak prosiłeś na PW sprawdzałem zarówno na 5d1 i 5d2..
i jeśli chodzi zarówno o pierwsze zagadnienie to i z założonym ZC jak i bez (w trybie auto) błyskają tak samo albo różnica jest niewielka (wg mnie jej nie ma)
sprawdzane konkretnie na 5d2 z 85/1.2 i na 5d1 z 135/2..
co do drugiego problemu to za dużo nie kręciłem mocą ale też raczej jest ok - nie wiem jak często się to powtarza.. na aparacie mam tt1 zawsze bo flex za duży jest imho
niestety za dużo nie pobłyskałem bo mi się żona zbuntowała że nie mam litości dla jej oczu :mrgreen:
aha, firmware 5.150
ok, już chyba wiem w czym tkwi problem i dlaczego mi wychodziło przeswietlanie o 1EV,
bawilem sie grupami i jak na jednej lampie jest grupa A a na drugiej B to wtedy przeswietla o 1EV! jesli uzywamy 3 lamp na grupach A, B i C to przeswietli o 1,5EV!
Sprawdziłem przy okazji jak działa oryginalny system Canona i jest inaczej, tzn niezaleznie od ilosci grup i lamp zawsze naswietla tak samo.
Jeśli zamiast AC3 podepniemy jako kontroler lampe to tez jest ok i naswietla prawidlowo. Jest to ewidenty błąd Zone Controllera w takim razie.
ktoś może skrobnąć maila do serwisu technicznego PW?
aha, ważna sprawa, mimo założonego AC3, korekcja w body cały czas działa, czyli sumując mamy regulacje +-6EV lub +-5EV zaleznie od body
hmm.. u mnie nie zauważyłem tego - mam co prawda tylko dwie lampy ale zarówno jak są obie w grupie A, jedna w A a druga w B, i jak nie było zone controllera klatka wyglądała na tak samo naświetloną..
a na jakich parametrach robiłeś.. tzn. czy lampami tylko dopalałeś zastane czy lampy były jako główne bo tu też może być różnica w metodzie testowania.. ja przy swoich testach lamp używałem tylko do doświetlania (światłomierz w aparacie pokazywał -1 do -2 EV)
a o tym też już czytałem - to chyba metoda na ustawienie manualne siły błysku mniejszej niż 1/64
witam
a ja mam inne pytanie czy zone ma jakieś wersje eu/us , sprzedawca się pyta o part no eu , bo mu napisałem ze mam eu.
darek
więc tak.. sprawdzałem oczywiście na Auto w ZC, korekta w aparacie na 0, iso 100, 1/125 f4, na aparacie tt1 i ZC albo nie, pomiar wielosegmentowy, lampy na flexach - 1x 580 i 1x 580II. wyniki:
bez ZC nie ma znaczenia czy na flexie ustawione są na A,B czy C - błyskają jednakowo tak samo jak wtedy gdy na aparacie jest też ZC (jednakowo czyli każda błyska z identyczną mocą) - tak jak lampy byłyby w grupie A..
klatka leciutko prześwietlona - raczej mniej niż 1 EV - generalnie histogram wychodzi trochę za prawą stronę. Natomiast gdy na aparacie jest ZC i na flexach są ustawione grupy A i B (odwrotnie też ale to znaczenia nie ma, jest identycznie) to zdjęcie wychodzi ok - histogram w najjaśniejszym kanale ma około 10% "luzu" do prawej..
wg mnie to nie jest jakaś poważna wada - skoro obie lampy będąc w jednej grupie mają błysnąć tak samo to nawet minimalne różnice w ich odległości od celu będą przekładać się na to że do obiektu będą docierać różne ilości światła.. natomiast jak są dwie grupy to każda z nich jest osobno analizowana i dlatego dokładniejsze naświetlenie bez przepaleń..
powyższe testy przeprowadzone na obu piątkach, z tym że na 5d1 wyniki są bardziej do zbliżone czyli zdjęcia są tylko nieco różne czyli na 5d2 i 5d2 troszkę inaczej naświetla - różnice większe są na 5d2 i powyższy opis ich dotyczy.
W sumie nie wiem dlaczego u ciebie tak to wygląda - u mnie nie ma takiego problemu, a nawet jest lepiej bo z grupami nie ma żadnego przepału i nic nie trzeba korygować..
Pewnie, że bym jęczał, bo skoro jest w pełni zgodne z E-TTL, to dopóki ten system nie będzie zmieniony, to wszystko powinno działać. Mam kilkuletnią lampę 580EX, niektórzy używają starszych 550EX i do głowy im nie przychodzi, że mogłaby ona nie działac z nowym 7D czy nawet nie istniejącym jeszcze 1Ds4. Jeżeli PW miały na początku problemy z 5d2, to znaczy, że nie trzymały w pełni standardu.
A z jakością supportu to się okaże. Moja przygoda z PW zaczęła się dość niefortunnie w ubiegłym tygodniu. Kupiłem 2xTT5 i niestety następnego dnia musiałem wysłać do serwisu. Działały tylko w trybie manualnym. E-TTL nie działał. Mam nadzieję, że szybko będę miał je spowrotem. Zobaczymy.
Zarówno to, jak i początkowe problemy z 5d2 świadczą o tym, że gdzieś szwankuje kontrola jakości, czyli z ogólnie rozumianym supportem.
ano.. a działał ci tylko manual czy też TTL (bez E-) bo zauważyłem że jak włączysz najpierw flexa a potem lampę to właśnie przełącza się w tryb ttl a jak odwrotnie albo wyłączysz i włączysz flexa z załączoną lampą to przełącza się w ettl (nie zawsze ale pare razy mi się zdarzyło)
Udawało się wyzwolić błysk wyłącznie po przełączeniu odbiornika na kanał standardowy i lampy w tryb M. Odbiornik pracujący na kanale ControlTL nie działał. Ściślej to z rzadka (bardzo rzadka) cośtam błysnęło ale moc błysku miała się absolutnie nijak do warunków oświetleniowych. Ściślej: na początku była wersja FW 5.0 i E-TTL czasem działał i nawet, jak już zadziałał, to siła błysku była poprawna.
Upgrade do 5.150 spowodował, że zaczęło to "działać" tak, jak napisałem wyżej.
dziwna sprawa, pierwszy raz slysze o niedzialajacym sprzecie PW, na pewno wszystko dobrze miales ustawione? glownie chodzi o lampy, ktore na odbriornikach nie moga byc w trybie slave, musza byc w normalnym trybie E-TTL
opisze dokladnie jak to u mnie wyglada, bo jesli u Ciebie i innych jest inaczej to znaczy ze mam zwalone oba AC3, co wydaje sie troche niemozliwe:
1. na body TT1 bez AC3, dwie lampy ponizej kadru obie skierowane w monitor, korekcja w body i na lampach 0,
2. założyłem na TT1 AC3, obie lampy są w grupie A, korekcja wszedzie w tym na AC3 to 0, jak widac błysk jest identyczny, wiec niby wszystko ok...
3. tu ustawienia identyczne jak powyzej ale jedna z lamp przelaczylem na grupe B, no i wlasnie mamy przeswietlenie... jeśli zamiast AC3 uzyjemy 580EX, ktory zalozymy na TT1 to przeswietlenia nie ma, slila blysku jest identyczna jak w punktach 1 i 2,
4. tu ustawienia sa identyczne jak w punkcie 3 z tym ze na obie grupy A i B przez AC3 zrobilem korekcje blysku -1EV
jak widac przy korekcji -1EV sila blysku jest identyczna jak w punktach 1 i 2, stad wniosek ze przy dwoch grupach mamy przeswietlenie 1EV, wyglada to tak jakby kazda kolejna grupa byla ignorowana i lampy blyskaly sila taka jakby blyskala tylko jedna grupa, [rzez cp blysk sie sumuje i jest 1EV wiecej przy dwoch grupach i 1,5EV wiecej przy 3 grupach,
Artur, jesli u Ciebie jest inaczej to juz sam nie wiem...
Jak wczesniej pisalem takie ustawienie moze miec sesn i moze to byc specjalnie zrobione przez PW, tylko bylo by to troche dziwne bo przy zalozonych jako sterownik zamiast AC3, lampie 580EX lub ST-E2 bedziemy miec inna sile blysku
Tak właśnie było ustawione. Zresztą dość długo z tym walczyłem na wszelkie możliwe sposoby. Próbowaliście wyzwalać 580EX (nie mk2)? Może jest jakiś problem ze starszymi lampami, choć znajdują się na liście wspieranego sprzętu.
Cóż, usterka. Zdarza się. Ale po tym właśnie poznamy support, jak się z nią upora. Prawdopodobnie przesyłka dotarła do nich w piątek. Jak coś się zmieni, dam znać. Dobrze wiedzieć, jak działa serwis urządzeń, które bądź, co bądź, tanie nie są.
Podpowiedzcie mi jedną rzecz czy mając 4 TT5 mogę złożyć następujący zestaw o następującej funkcjonalności:
30d i 40d oraz 2x 580ExII.
Chciałbym najpierw cykać fotkę 30d a zaraz później 40d. Chciałbym aby oba zdjęcia były robione niemal jedno po drugim.
Jest to możliwe aby oba aparaty wyzwalały te same lampy? Można oba tak to ustawić aby oba aparaty nadawały na tym samym kanale i sobie nawzajem nie przeszkadzały?
Jak szybko 580ExII może wykonać ponowny błysk? Zakładam że będzie to tylko błysk pomocniczy więc nie będzie to waliło na 100%
Odległość między aparatami a lampami przewiduję na poziomie 5-7 metrów.
Przy okazji powiedzcie mi jak najprościej zamontować lampe z softboxem na statywie? Co byście tutaj polecili - jaki statyw, jakie mocowanie, jaki softbox.
Pozdrawiam
YacentY
Mozna. A nie bedzie ci lepiej do tych zdjec 3D (jesli nie pomylilem osob) zrobic tak ze ustawiasz parametry tak zeby naswietlac klatke powiedzmy 3sek i nie lapac swiatla zastanego, i w czasie tych 3 sekund recznie odpalasz lampy?
Bedziesz mial dokladnie ten sam momet zlapany na obu aparatach.
Poza tym do takich zdjec "jedno po drugim" lepiej bylo by jednak ustawic lampy w tryb M, zeby oba zdjecia byly identycznie naswietlone, a nie zdawac sie na automatyke.
A do tego nie potrzebujesz wyzwalaczy po 1500zeta za sztuke, tylko wystarcza tanie chinczyki. Ewentualnie kabel TTL. No chyba ze chcesz takie blyski z 2 aparatow robic w plenerze.
To zalezy od mocy na jaka jest ustawiona. Do pelnej mocy laduje sie jakies 4 sek.Cytat:
Jak szybko 580ExII może wykonać ponowny błysk? Zakładam że będzie to tylko błysk pomocniczy więc nie będzie to waliło na 100%
Tutaj 3d będzie robione jednym strzałem wykorzystując obiektyw 3d, a drugi aparat będzie robił tradycyjne zdjęcie, powiedzmy ze 30d będzie robił klasykę a 40d fotkę 3d
czyli rozumiem że setup:
jedna lampa na tło w M i jedna kontra też w M a trzecia z prrodu w ettl to teoretycznie taki setup na pocketach powinien smigąć jak nalezy ? powstaje pytanie czy jest sens kupować wtedy aż 3 szt TT5. chyba tylko dla wygody uzycia ZC.
Obiecałem, że dam znać, no to daję. Właśnie dotarł do mnie kurier z Millroya z 2 nowiutkimi Flexami.
Jestem w pracy, więc wykonałem tylko kilka próbnych strzałów i wydaje się, że jest ok. Przez weekend będę miał możliwość poznęcania się nad nimi trochę bardziej w terenie ale ogólnie jestem dobrej myśli.
Wydaje się, że serwis stanął na wysokości zadania. Czyż to nie dobra wróżba na zbliżający się weekend? :-D
hej chłopcy i dziewczęta, czy ktoś z was dysponuje kabelkiem do wyzwolenia aparatu z TT5?
dokładnie chodzi mi o takie ustrojstwo: CM-N3-ACC http://www.pocketwizard.com/products.../38/CM-N3-ACC/
potrzebowałbym pożyczyć na 2 weekendy - jeden na testy, drugi na robotę, niby mam zamowiony u dystrybutora ale czas realizacji niemal pokrywa się z czasem wyjazdu do roboty i boje się ze jak nie zagra to będzie kupaaa.
Pomożecie?
szczerz mówiąc jakby ktoś to kupił to by musiał mieć w głowie nie po kolei.. z tego co widzę na amazonie to kosztuje toto 95$ czyli jakieś 300zł. Zrobienie tego pewnie kosztowałoby z 20 zł licząc dobre wtyczki (największy problem byłby z wtyczką do aparatu serii XXd i Xd) - na forum są przepisy jak zrobić wężyk spustowy - różnica tylko taka żeby pomierzyć gniazdko w PW i podłączyć to zamiast przycisku..