-
Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Oczywiście, że banding. Cholerna autokorekta w telefonie;)
No 5d3 ma 2 sloty na karty pamięci, synchronizacja błysku 1/250, joystick, więcej magnezu w obudowie to mało? 6d2 m za to auto ISO z kompensacją ekspozycji co jest bardzo wygodne, no i lepiej sobie radzi z balansem bieli w sztucznym świetle.
Dla mnie to więcej magnezu to większa waga , dwóch kart nie potrzebuje .
Patrzę pod katem obrazka i ceny .
-
No to 6d pierwsze daje radę.
-
gnd - a miałeś ten wybierak w rękach? Jest większy co czyni go bardziej precyzyjnym. Piszę jako użytkownik 5 poprzednich puszek które miały mały joystick.
-
a skad wiecie ze 6dmk2 ma gorszy af? pkt sa troche wąsko rozstawione, ale nt skutecznosci raczej dobre opinie sa
-
Mam go w 6d i bardziej mi pasuje układ w 5d. Kwestia gustu. Może w 6d2 jest lepszy.
-
gnd - mi ten malutki joy czasem wciskal sie do srodka mimo ze chcialem wcisnac jakis boczny kierunek, wtedy pole af wskakiwalo mi w srodek i musiaelm od nowa manipulować. Ten jest większy i nic takiego się nie przydarza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Oczywiście, że banding. Cholerna autokorekta w telefonie;)
No 5d3 ma 2 sloty na karty pamięci, synchronizacja błysku 1/250, joystick, więcej magnezu w obudowie to mało? .
Mało, bo 5d3 ma synchronizację błysku tylko do 1/200 s. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Mało, bo 5d3 ma synchronizację błysku tylko do 1/200 s. :mrgreen:
1/180 a 1/200 to żadna różnica. No i jest jeszcze wifi i gps.
-
Taka trochę OKD próbka timelapsa 4K.
https://youtu.be/k-8BFc7etRY
Fajne jest to, że migawka nie klapie i można wyłączyć LCD podczas klatkowania, a po zrobieniu całej sekwencji aparat się wyłącza :)
-
-
-
Wybrałeś za bardzo kontrastowy kadr jak na możliwości...
;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Kurczę, trudny temat. Ja chciałem 6d, bo jak już wspominałem potrzebuję gibanego LCD do kadrowania z góry dołu itp. 5dmk4 nie ma w zasadzie nic w porównaniu do mk3, co wymagałoby tak dużej dopłaty. Chociaż już cena trochę spadła.
Z kolejnych obserwacji: migawka chodzi trochę ciszej niż w poprzednim 6d, z kolei tryb cichy jest troszkę głośniejszy, co w sumie powoduje, że różnica w głośności migawki między trybem zwykłym a S jest znikoma.
Miałbym prośbę do Ciebie. Jeśli masz zainstalowany najnowszy EOS Lens Registration Tool w wersji 1.6.30 to czy mógłbyś podpiąć 6DII, zrobić zrzut ekranu pełnej listy obiektywów i podrzucić później tutaj publicznie? U mnie na 5DS wygląda to tak https://ibb.co/gRJUxQ Po co mi ta wiedza? Chciałbym wiedzieć jakie profile obiektywów zostały od ręki wbudowane w firmware aparatu (na liście przy nazwie mają postawioną czarną fifkę). Z góry dzięki za ewentualną pomoc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Miałbym prośbę do Ciebie. Jeśli masz zainstalowany najnowszy EOS Lens Registration Tool w wersji 1.6.30 to czy mógłbyś podpiąć 6DII, zrobić zrzut ekranu pełnej listy obiektywów i podrzucić później tutaj publicznie? U mnie na 5DS wygląda to tak
https://ibb.co/gRJUxQ Po co mi ta wiedza? Chciałbym wiedzieć jakie profile obiektywów zostały od ręki wbudowane w firmware aparatu (na liście przy nazwie mają postawioną czarną fifkę). Z góry dzięki za ewentualną pomoc.
Niewątpliwie jest to jakaś obserwacja, ale nie wiem czy można na jej podstawie wyciągać jakiekolwiek wnioski. Zgaduję, że lista dla 6d2 będzie taka sama.
-
Pojawił się test na Optyczne, potwierdził słaby DR :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Pojawił się test na Optyczne, potwierdził słaby DR :(
Na szczęście potwierdził też, ze to bardzo dobry aparat fotograficzny.
-
Słaby DR :D Ilekroć tego słucham to się śmieję. Słaby, czyli nie gorszy od poprzednika, który był całkiem dobry pod tym względem :) :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Miałbym prośbę do Ciebie. Jeśli masz zainstalowany najnowszy EOS Lens Registration Tool w wersji 1.6.30 to czy mógłbyś podpiąć 6DII, zrobić zrzut ekranu pełnej listy obiektywów i podrzucić później tutaj publicznie? U mnie na 5DS wygląda to tak
https://ibb.co/gRJUxQ Po co mi ta wiedza? Chciałbym wiedzieć jakie profile obiektywów zostały od ręki wbudowane w firmware aparatu (na liście przy nazwie mają postawioną czarną fifkę). Z góry dzięki za ewentualną pomoc.
Nie mam zainstalowanego żadnego oprogramowania od Canona, bo i po co.
-
Nie zebym byl fanatykiem tabelek, ale czas leci. I skoro konkurencja potrafi lepiej, skoro 77d potrafi lepiej...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
hehehe dobre
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Bardzo dobry, to on będzie za jakiś czas, jak przestaną doliczać do jego ceny podatek od nowości :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Bardzo dobry, to on będzie za jakiś czas, jak przestaną doliczać do jego ceny podatek od nowości :mrgreen:
Dobry jest już teraz, jedynie nie wszystkich na niego stać / nie każdemu zalezy na nowościach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ale mógłby być jeszcze lepszy w roku 2017. Z resztą 5d classic to też bardzo dobry aparat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Ale mógłby być jeszcze lepszy w roku 2017. Z resztą 5d classic to też bardzo dobry aparat.
A co ty byś chciał lepszego w nowości FF za 9tys ? Wideo na poziomie kamer za 50tys, szybkości aparatów za 20tys ?
-
I tak ja myślałem, że wsadzą gorszy AF do tej puszki. Takie 9 pól jak w mk1 tylko krzyżowych.
-
Panowie dla mnie 6d miała super matrycę, ale jak przy okazji fali krytyki na nową 6 ściągałem Rawa z 6d2 i z ciekawości d810 i 5d4 to Dr Nikona mnie zmiażdżył. Wiem, że zdjęcia naświetla się poprawnie ale w kontrastowej scenie Nikon miażdży. Af w tej nowej 6 to też kpina... Wiem, że można narzekać zamiast focić, ale skoro kosztuje 10tys to chociaż mogła by Nikona d750 dogonić :D teraz troche żałuje że nie pisałem 13lat temu w Nikona
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
A co ty byś chciał lepszego w nowości FF za 9tys ? Wideo na poziomie kamer za 50tys, szybkości aparatów za 20tys ?
Nie, ja osobiście wolał bym aby ten aparat miał:
- af z poprzedniej wersji (lub 9 pól ale krzyżowych tak jak pisze Cichy)
- brak odchylanego ekranika i DPAF
- brak trybu wideo
Ale bardzo dobrą matrycę z DR'em przynajmniej na poziomie 5dmk4. Nic więcej nie byłoby mi potrzebne.
-
To nie o to chodzi, że ten korpus jest zły, bo nie jest. Problem w tym, że był projektowany by nie być przypadkiem lepszy w jakimś aspekcie od 5d4. Ten ostatni znów nie jest lepszy od tańszej konkurencji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
nie filmuję więc to co jest z wideo mi generalnie i totalnie wisi ale brak 4K mnie rozbawił nie wkurzył bo i tak tego używał nie będę ale rozbawił, nikt nie pisze o szybkości - dla mnie szybkość 6D (tylko nie do obrony przez firmę na tle bezlusterkowej konkurencji) jest wystarczająca - chciałbym aby producent użył AKTUALNEJ posiadanej przez siebie technologii produkcji matrycy takiej jaką stosuje w tańszych kropowych korpusach czy droższych pełnoklatkowych - tyle i tylko tyle - i żadne zaklęcia że tym się daje fotografać i dowcipy o prawidłowym naświetlaniu (wiem mam 6D jestem zadowolony) mnie nie przekonają, a dowcipy o prawidłowym naświetlaniu to ja opowiadam kumplom z nikonami ale sam nie chciałbym ich wysłuchiwać bo śmieszne nie są.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie mam zainstalowanego żadnego oprogramowania od Canona, bo i po co.
OK, dzięki za odpowiedź.
Tutaj https://www.optyczne.pl/380.11-Test_...B3w_(77)_.html napisałeś "Ktoś znalazł ile cykli migawki przewidziano w 6d2 w porównaniu do 6D ?".
Cytując za https://www.cnet.com/products/canon-...rk-ii/preview/ przewidziano 100000 cykli migawki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
ja myślałem, że wsadzą gorszy AF do tej puszki. Takie 9 pól jak w mk1 tylko krzyżowych
Też myślałem podobnie: matryca nie gorsza niż w 5D4, uchylany ekran LCD, ale gorszy AF, brak 4K, brak 1/8000 sek., brak gwarancji na migawkę ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Też myślałem podobnie: matryca nie gorsza niż w 5D4, uchylany ekran LCD, ale gorszy AF, brak 4K, brak 1/8000 sek., brak gwarancji na migawkę ...
matryca jest gorsza niż w 5D4 pod każdym względem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
matryca jest gorsza niż w 5D4 pod każdym względem
Canon nie powtórzył 2 raz tego samego błędu, ot co. Jest gorsza od 5d4 ale wciąż dużo lepsza niż 5d3. Dla mnie wystarczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Canon nie powtórzył 2 raz tego samego błędu, ot co. Jest gorsza od 5d4 ale wciąż dużo lepsza niż 5d3. Dla mnie wystarczy.
Czyli Twoim zdaniem co jest lepszym wyborem aktualnie: 5d3 czy 6d2 ???
-
To zależy. Dla kogoś, komu zależy na jak najlepszych osiągach matrycy, 6d2 jest aparatem nieudanym, bo nie daje zaoszczędzić kasy, którą będzie musiał wydać na 5d4 ;)
Wielokrotnie powtarzałem, że nie kupię 5d4 bo nie dali w nim odchylanego LCD. A już byłem, po rumorsach zapowiadających tilt LCD napalony na nową 5-tkę. Stawiam wyżej komfort pracy niż mniejszy szum przy wyciąganiu cieni. Sama matryca była dla mnie wystarczająca już w pierwszej cyfrowej piątce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
jeśli użycie w najnowszym sprzęcie z górnej (patrząc na kasę) półki matrycy w aktualnie używanej przez firmę technologii jest błędem to po prostu mamy inną ocenę rzeczywistości dla mnie to nie jest błąd to nawet nie jest interes bo na interesie to zyskują obie strony.
lepsza od 5D3 no to pokonali ogromne wyzwanie bo matryca w 6D w pierwszej wersji tez jest lepsza od matrycy 5DIII :mrgreen: i pod pewnymi względami jest lepsza od tej w 6DII
dla mnie też wystarczy ale nie kupię, po pierwsze nie widzę interesu (czyli co konkretnie zyskuję) po drugie gibany ekranik mi się nie podoba
-
Czytam ten wątek, czytam i teraz już nie mam pojęcia czym zastąpić mojego wysłużonego już 5dmk2 jak padnie(DR jest ważny, nie potrzebuję 4k, uchylnego ekranu, ani super AF - bo robię głównie "nieożywione elementy", używając F5,6 i więcej).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
jeśli użycie w najnowszym sprzęcie z górnej (patrząc na kasę) półki matrycy w aktualnie używanej przez firmę technologii jest błędem to po prostu mamy inną ocenę rzeczywistości dla mnie to nie jest błąd to nawet nie jest interes bo na interesie to zyskują obie strony.
A jaki byłby sens, jeśli Canon by dał w puszce za 9000 matrycę z modelu za 15000 ? Na dodatek wsadzili AF nie odbiegający już zbytnio od w/w.
-
No z tym AF to jednak przesadzasz.
Ilość i rozmieszczenie punktów stanowi wielką różnicę.
-
Macios bierz 6d1. Jeśli nie potrzebujesz więcej niż 20mpx to najlepszy wybór w super cenie. Ja z 6d1 jestem bardzo zadowolony chociaż liczyłem że 6d2 będzie lepsza :) też mam 5d2 jeszcze i właśnie też chcę upgrade ale chyba kupię jeszcze jedna 6d1
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
-
Porównuję z 5d3, nie wiem, jak jest w 5d4.
PS. chociaż nawet w 5d3 jest trochę szerzej to rozstawione, ale w 5d3 operowałem w zasadzie wyłącznie 9-ma punktami środkowymi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A jaki byłby sens, jeśli Canon by dał w puszce za 9000 matrycę z modelu za 15000 ? Na dodatek wsadzili AF nie odbiegający już zbytnio od w/w.
nie mówię o tej samej matrycy (gdzie napisałem że oczekuję tej samej matrycy) mówię o matrycy wykonanej w aktualnej technologii a nie przestarzałej z wysokimi szumami odczytu i słabym dr, nowe technologicznie matryce są również używane w tańszych puszkach np 80D - czemu do 80D canon daje lepszą technologicznie matrycę niż do 6DII za 9000zł? jaki to ma sens? czemu canon wsadza do cropa nową technologicznie matrycę a do fullfrejma starą? ja nie rozumiem jaki to ma sens i to się nie mieści w moim pojmowaniu interesu
-
Bo 80d to nie jest entry-level crop body ?
PS. jeśli jednak miałbym wskazać aparat, który faktycznie ma DR wyraźnie lepszy, to nie będzie to 80d, tylko właśnie 5d4.
https://www.dpreview.com/reviews/ima...23763066984709
-
6DII nie dla mnie, choć z zainteresowaniem czytam wasze przemyślenia. Matryca matrycą (choć oczywiście mogłaby być lepsza)ale po prostu nie akceptuję aparatu z odchylanym LCD i nie, nie mam zamiaru sobie go odwracać plecami :) Cena tego body to w ogóle jest osobny temat i zdecydowanie wolałbym kupić 5DIII za niewiele więcej. Co tam jeszcze. Tysiąc pięćset, sto dziewięćset punktów AF skupione w jednym miejscu? Dobra, już dalej nie będę się znęcał.
-
Widzisz, ja z kolei nie rozumiem czemu odchylany ekranik może być problemem.
Jeśli nie chcę z tego korzystać, to nie korzystam - jest na stałe odwrócony przodem do mnie i tyle. Wcale nie trzeba odwracać plecami.
Mógłbyś mi, tak z ciekawości podać przyczyny Twojej niechęci?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Widzisz, ja z kolei nie rozumiem czemu odchylany ekranik może być problemem.
Jeśli nie chcę z tego korzystać, to nie korzystam - jest na stałe odwrócony przodem do mnie i tyle. Wcale nie trzeba odwracać plecami.
Mógłbyś mi, tak z ciekawości podać przyczyny Twojej niechęci?
cos co sprawdza sie w klasie powiedzmy taniej/amatorskiej, niekoniecznie bedzie na miejscu (w sensie dobrze odbierane, wcale nie mam tu na mysli urazenia czyjegos ego gadżetem z klasy amatorskiej)w wyzszej (a w PL 6D2 to juz profi ;-)) to troche tak jak montowanie do Q7 kół w rozmiarze 13 cal, bo w polonezie sie sprawdzały to czemu nie dac ich tu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
80D na niskim iso ma lepszy DR niż 6D na niskim iso (bo o tym mowa) może 7DII w cropie się jakoś wyróżnia wszystko inne jest albo większe albo mniejsze ale z samej swojej natury mniej lub bardziej entry level :) widzę że wracamy do "entry level" no więc entry level i 9000zł i fullframe to się kłóci moim zdaniem każde z każdym ale znowu to moje osobiste postrzeganie rzeczywistości i jeśli to entry level to utwierdza mnie to w przekonaniu że nie warto kupować.
moim zdaniem wkładanie starej technologii w nowy produkt nie broni się z żadnego punktu widzenia ale to znowu mój osobisty pogląd na sprawę, konkurencja czyli nikon wkłada dobre matryce w każdy segment
jeśli chodzi o gibany ekranik to ja po prostu go nie potrzebuję, nie da (albo będzie trudno) się na niego np. nakleić magnetycznej ramki do wizjera (akurat nie używam ale kiedyś używałem) ostatecznym co mogę kupić jest ekranik góra-doł, całkowicie gibany mnie nie interesuje i raczej nie kupię
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
cos co sprawdza sie w klasie powiedzmy taniej/amatorskiej, niekoniecznie bedzie na miejscu (w sensie dobrze odbierane, wcale nie mam tu na mysli urazenia czyjegos ego gadżetem z klasy amatorskiej)w wyzszej (a w PL 6D2 to juz profi ;-)) to troche tak jak montowanie do Q7 kół w rozmiarze 13 cal, bo w polonezie sie sprawdzały to czemu nie dac ich tu.
Akurat z taką interpretacją*ciężko mi się zgodzić. Ruchomy wyświetlacz może się*przydać w wielu sytuacjach, żeby sobie oszczędzić np. taplania się w błocie. A przykład z kołami to w mojej ocenie co najmniej chybiony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
nie akceptuję aparatu z odchylanym LCD
To oszczędzaj sprzęt który masz, albo zrób jakiś zapas puszek, bo jest duża szansa, że za kilka lat nie będziesz już mógł kupić aparatu, który akceptujesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
A przykład z kołami to w mojej ocenie co najmniej chybiony.
Akurat z taką oceną* trudno mi się zgodzić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
No z tym AF to jednak przesadzasz.
Ilość i rozmieszczenie punktów stanowi wielką różnicę.
Chyba jednak nie przesadza bo jakos brak AF w 6d nie powodował, ze ludzie kupowali drozszy 5d3. Canon tym razem sie zabezpieczyl i tyle. 6d ma nie byc zadnym zagrozeniem dla 5d: nie stać na 5d to kupujesz 6d albo siedzisz na cropie albo idziesz do konkurencji.