Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A kto Ci broni strzelić trzy serie po 10 zdjęć?
Bufor się zatyka po 6-7 :), ale rozumiem podejście.
Do landszaftów można użyć czegoś zastępczego, do podparcia - plecaka, kamienia, drzewa, ramienia małżowinki jak stoi w bezruchu.
Jest tysiąc możliwości w terenie, ale nie robię widoczków 300 mm, a tym bardziej z TC x1,4.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Bechamot zostaje bez zdjęcia tylko z wykresem i zmartwieniem, że jest ryzyko, że jego plamka może być większa niż dwa piksele.
A to jest już (lekko?) złośliwe...
Temat wątku baaaardzoooo się rozjechał.
Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln
są tu bojownicy reguły odwrócenia ogniskowej i bronią jej jakby od tego miało zależeć ich życie. ok, popieram dyskusję, ale maniactwo i wciskanie ludziom "że się nie da" bo taka jest reguła to fanatyzm.
a może odwrócić dyskusję i zapytać czy przy 50mm i cropie da się zrobić poruszone zdjęcie przy np. 1/150. wartość odpowiedzi na te pytanie jest równa wartości całego OT.
IMHO da sie robić nieporuszone na cropie, 50 mm, na 1/30. Może rzeczywiście niepotrzebnie doradzałem taki czas niedoświadczonemu koledze, kirując się tu własnym doświadczeniem. Ja 1/30 utrzymuję bez problemu i powtarzalność jest duża, nie ma mowy o loterii. Ale, jak napisał Benno Wundshammer, to jest cecha osobnicza, w dużej mierze. Jeden utrzyma nawet 1/10, a inny będzie miał loterię przy 1/100. I jeszcze jedno - to jest umiejętność, którą można i warto ćwiczyć. I można wyćwiczyć - wiem, bo ja wyćwiczyłem. Jak kupiłem dawno temu EOS-a 300 na kliszę, to po raz pierwszy miałem w puszce czasy dłuższe niż 1/30. I, po przesiadce z Zenita, strasznie mnie korciło żeby je wykorzystać. Było narzędzie, z lektury wiedziałem że się da, i fociłem. A że to był aparat na filmy, więc trzeba było każdy kadr oszczędzać. No i się nauczyłem. A potem to już była tylko kwestia cięższej i większej puszki. A większą i cięższą się lepiej trzyma, wiec było, ekhem, tylko łatwiej. A jak się nauczysz robić nieporuszone na określonym czasie, to crop nic do tego nie ma - robisz nieporuszone i już, szlus. Da się, trzeba ćwiczyć. Co zresztą zostało tu zostało już powiedziane nieraz.
cybermysza wychodzi cos z tego focenia? Zmieniles technike albo gear?
Ja jeszcze tylko jedno zdanie do tych, co porównują focenie na 1/30 do loterii i trafienia w lotto - prawdopodobieństwo tafienia szóstki w lotto wynosi 1:13 983 816. Czyli - jedno ostrze zdjęcie na niecałe CZTERNAŚCIE MILIONÓW. Czy którykolwiek z was, szanowni koledzy, zrobił w swoim życiu 14 mln zdjęć? Prawdopodobieństwo trafienia ostrego zdjecia z 1/30 w moim przypadku dla 5 zdjęć wyniosło 100%, pewnie przy wiekszej ilości zdjęć byłoby trochę nietrafnych, powiedzmy 20%. Ale przyjmijmy, choć to nieprawda (bo w rzeczywistości jest ich więcej), że to jest 50% i udane będzie co drugie. Prawdopodobieństwo wynosi 1:2. Czyli jedno ostre na dwa. Ale nawet jakbym robił jedno na trzy, jak Zysk, czy jedno na pięć, jak Merde, to od stosunku 1:14 000 000 dzielą mnie lata świetlne. Proszę nie pisać o loterii, bo to jest czysta demagogia i manipulacja.
--- Kolejny post ---
A do pytania zdebika się przyłączam :D
Cytat:
Zamieszczone przez
fancik
I wyszło jak zwykle ...
Tematem jest wybór szkła , a dyskusja toczy się o tym komu bardziej trzęsą się ręce...
Z wypowiedzi autora wynika jasno ,że potrzeba raczej obiektywu szerszego niż dłuższego i odpowiednio jasnego .
Ale przede wszystkim radziłbym najpierw poczytać jakąś literaturę , niestety samo kupno lustra nie zrobi dobrych zdjęć.
Najlepszym sposobem poza teorią jest dużo fotografować i analizować co źle a co dobrze i wyciągać wnioski.
Niestety dziś wszyscy żyją szybciej i chcą też szybciej osiągać lepsze wyniki a to się nie da tak z marszu choć zawsze są talenty i wyjątki od reguły...
pozdrawiam Wojtek
Dziękuję za spostrzegawczość :) ale czytam jak Panowie się sprzeczają i wynoszę z tej dyskusji też jakieś w nioski :) Tak Wiem że szkło za mnie zdjęcia nie zrobi ale już dziś przyszło i próbuję i się uczę. Ale bynajmniej teraz jak sprzęt w miarę jest to jest większa proporcja że to ja zepsuje zdjęcie niż to winna aparatu.
Tu trzeba też po pracować nie tyle co nad ustawieniami aparatu itd tylko nad własną wyobraźnią i znalezieniem tego najlepszego kadru żeby był ciekawy :) A ja siedzę przeglądam na prawdę dużo zdjęć i kojarzę kto co gdzie i jak a jak przyjdzie czas i aparat w rękę to naglę głowa pusta i każde zdjęcie wydaję się bez sensu i mi się nie podoba ;/
Ostatni problem tu związany co panowie się sprzeczają mi się strasznie ręce latają bo mam porażenie splotu barkowego i ciężko mi utrzymać lewą rękę pod obiektywem, i na tyle co mogę i daje rade podtrzymuję body po prostu lewą ręką, dla tego też ustawienie np. filtra polaryzacyjnego czy też np. filmowanie z 7d jest dla mnie nie osiągalne.
Ale nie poddaję się będę oglądał robił próbował ćwiczył :D i wrzucę tu znowu zdjęcia za jakiś czas do opinii publicznej, i można mnie tam zjechać jak wcześniej że ktoś by zrobił takie zdjęcie np. z telefonu ale przy tym niech chociaż wytłumaczy co źle zrobiłem. Nie od razu stanę się zawodowcem ale ciągnie mnie tak do tego bo można stworzyć coś niby takiego samego jak wszystkie ale jednak każde jest inne (Tak jak z Harley Davidson Każdy taki sam a jednak inny...)
Cytat:
Zamieszczone przez
cybermysza
(...) A ja siedzę przeglądam na prawdę dużo zdjęć i kojarzę kto co gdzie i jak a jak przyjdzie czas i aparat w rękę to naglę głowa pusta i każde zdjęcie wydaję się bez sensu i mi się nie podoba ;/
Jak już poradził kolega wyżej - rób dużo zdjęć, ale nie seriami. Staraj się chwilę zastanowić, co widzisz i co chciałbyś pokazać i rób ujęcia bliżej, dalej, z góry i z dołu, pod kątem itd. Wrzuć na komputer, obejrzyj, zaznacz które złe, które niezłe, a które doskonałe - na przykład w DPP można przyznawać gwiazdki zdjęciom. Idź zjeść bułkę z szynką lub obejrzyj film. I jeszcze raz sprawdź zrobione zdjęcia - prawdopodobnie przyznasz inne gwiazdki. Dość szybko zrozumiesz, czego chcesz. Oczywiście podeprzyj to jakąś czytanką o kompozycji, techniki nauczysz się z instrukcji obsługi.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybermysza
Ostatni problem tu związany co panowie się sprzeczają mi się strasznie ręce latają bo mam porażenie splotu barkowego i ciężko mi utrzymać lewą rękę pod obiektywem, i na tyle co mogę i daje rade podtrzymuję body po prostu lewą ręką, dla tego też ustawienie np. filtra polaryzacyjnego czy też np. filmowanie z 7d jest dla mnie nie osiągalne.
Spróbuj z monopodem. Nie musi być nie wiadomo jaki. Przypadkowo kupiłem kiedyś jakiegoś camrocka za mniej niż 30 zł i daje radę. Wprawdzie po 2 latach już trochę nie trzymają zaciski, ale używam go z dość dużym teleobiektywem; Tobie powinien posłużyć dłużej, a ja mój wyrzucę i kupię lepszy. Nie polecam akurat tego samego, ale jakiś tańszy z tzw. markowych wystarczy.
Monopod ma tę zaletę, że nie ogranicza specjalnie swobody, a jest to dobry punkt podparcia. Dodaj do niego jakąś niedużą głowicę kulową, na przykład któreś małe triopo.
Witam
Trzeba było od razu napisać o problemach natury fizycznej ,chyba że przeoczyłem to sorry.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Spróbuj z monopodem. Nie musi być nie wiadomo jaki. Przypadkowo kupiłem kiedyś jakiegoś camrocka za mniej niż 30 zł i daje radę. Wprawdzie po 2 latach już trochę nie trzymają zaciski, ale używam go z dość dużym teleobiektywem; Tobie powinien posłużyć dłużej, a ja mój wyrzucę i kupię lepszy. Nie polecam akurat tego samego, ale jakiś tańszy z tzw. markowych wystarczy.
Monopod ma tę zaletę, że nie ogranicza specjalnie swobody, a jest to dobry punkt podparcia. Dodaj do niego jakąś niedużą głowicę kulową, na przykład któreś małe triopo.
Także polecam ten sposób gdyż niejednokrotnie ręce odmawiają posłuszeństwa przy noszeniu np. zestawu z teleobiektywem gripem i kompletem akumulatorków.
Znam osoby , które wszystkie (może większość) zdjęć wykonują ze statywu i nie mają problemu natury stabilizacji obrazu i drgań różnych.
Sam używam zamiennie monopoda i statywu .
Znowu wybrać trzeba samemu co się bardziej przyda, na pewno nie będzie to zły zakup .
Inwestycja w sprzęt jest ważnym elementem naszego wspólnego zainteresowania jakim jest fotografia w szerokim znaczeniu .
Życzę samych wspaniałych ujęć choć nie zawsze super ostrych bo nie tylko oto w fotografii chodzi.
pozdrawiam Wojtek
A wiecie Panowie że monopod to jest dobre rozwiązanie muszę pomyśleć, dziś siedziałem i stworzyłem sam z kartek taką amatorski namiot bezcieniowy tylko nie mam lamp i musiałem oświetlać lampką ale jak na pierwszy raz myślę że jakoś coś mi wyszło jutro coś przerobię to wrzucę i ocenicie ( i to będzie coś że nie zawsze musi być ostro ) a w niedzielę znajdę trochę wolnego czasu wstanę wcześnie rano i nad jezioro woda na pół z lodem i chodzące kaczki może wpadnie jakaś mgła na to i coś wytworzymy :) A ogólnie jeszcze obrabiać porządnie zdjęcia w ps-ie czy chociaż w GIMP to nie należy do takich prostych rzeczy więc nauki jest bardzo dużo !!! :)
Pewnie mnie tu zakrzyczą wszyscy, ale na początek naucz się robić zdjęcia, naukę obróbki zostaw na później. Powodzenia i wrzucaj zdjęcia:o