Odp: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Kusza możliwością rozbudowy i finalnie kończysz w rozkroku z workiem klamotow :)
Istnieje takie niebezpieczeństwo :) Ale jestem jego świadom i powoli redukuję EF/EF-S w kierunku EF-M. Dodatkowo przyszłość EF-M jest niejasna w kontekście bezlustra FF, ale i tak zakładam najgorszy wariant ;) i wcale mnie to nie przeraża.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Problem są obiektywy bo w zasadzie jest tylko efm 22/2
Przy założeniu, że ma to być zestaw amatorski, jest wszystko co trzeba, choć przyznaję niewiele. Mi wystarcza wspomniany, bardzo dobry zresztą 11-22. Jestem zachwycony 28/3.5 do tego stopnia, że przestałem prawie używać 22/2 i zastanawiam się powoli nad jego sprzedażą. Ale fakt, to jest mój wysoce subiektywny punkt widzenia, nie potrzebuję jasnych stałek np. 1.4, zresztą nigdy ich się nie spodziewałem w tym systemie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Istnieje takie niebezpieczeństwo :) Ale jestem jego świadom i powoli redukuję EF/EF-S w kierunku EF-M. Dodatkowo przyszłość EF-M jest niejasna w kontekście bezlustra FF, ale i tak zakładam najgorszy wariant ;) i wcale mnie to nie przeraża.
Mój zestaw EF już jest zamknięty, mam wszystko co chce i więcej już nie potrzebuje w bliżej nieokreślonym czasie - tyle, ze bez 100-400 wypełnia on całe BP300 i trochę waży ;)
EF-M mogło by kusić a dokup to lub tamto ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Przy założeniu, że ma to być zestaw amatorski, jest wszystko co trzeba, choć przyznaję niewiele. Mi wystarcza wspomniany, bardzo dobry zresztą 11-22. Jestem zachwycony 28/3.5 do tego stopnia, że przestałem prawie używać 22/2 i zastanawiam się powoli nad jego sprzedażą. Ale fakt, to jest mój wysoce subiektywny punkt widzenia, nie potrzebuję jasnych stałek np. 1.4, zresztą nigdy ich się nie spodziewałem w tym systemie.
22/2 bardziej dlatego, że jest malutki i jest to odpowiednik czegoś ulicznego, choć wolałbym coś pokroju 18/2(.8). Mnie interesuje maleństwo co może być zawsze zabrane, z jednym obiektywem (zmiana obiektywów rozleniwia, zabija kreatywność i dodatkowo powiększa zestaw).
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Mój zestaw EF już jest zamknięty, mam wszystko co chce i więcej już nie potrzebuje w bliżej nieokreślonym czasie - tyle, ze bez 100-400 wypełnia on całe BP300 i trochę waży ;)
ja mam podobnie i jesli ktoś myśli że kupie cos co nie bedzie pasowało do tej szklarni dla 600g mniej w torbie to sie grubo myli - wiec albo bezlustro ff canona bedzie miało mocowanie ef - albo kasa pójdzie na wycieczki :mrgreen: właściwie to już sie ciesze
z mnieszych systemów mam w domu nikona 1 - kupiłem kiedyś małżowince - mi sie podoba nawet jeszcze kupie jakies szkło, a może nawet szkła, system ma jasne szkło, ma supertele jak ktoś lubi kase wydawac - zdjec jakie zwykle robie to sie tym robic nie daje - za mała matryca i szumi i filtry mi nie pasują bo nie mam takiej małej reducji :mrgreen:, chyba nie ma możliwości podpiecia weżyka ale nie jestem pewien, nie wiem czy może robic naświetlenia dłuższe niż 30s - wiem brzmi absurdalnie ale do pamiątkowych zdjec - tu byłem tu jadłem widziałem katedre i dorożki - jest fajny, lekki ale metalowy, stabilizacja, przyjemny dizajn - mydelniczka z gripem pod kciukiem - system jest niepopularny nawet u wielbicieli nikona - zupełnie nie wiem dlaczego :mrgreen: bo jestem pewien że w normalnych warunkach robi zupełnie podobne (nie do odróżnienia jak nie wiesz które było czym robione) zdjecia do tych bardziej kultowych systemów, w końcu jakie to ma znaczenie czy krop wynosi 2 czy 2.7 czy nawet 1.5 :mrgreen: przecież wielkośc sensora nie ma znaczenia :mrgreen:.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Miodzio? To chyba foty z innego aparatu
TU wstawili.
Podlinkowałeś foty z innegro Ricoha, dokładnie takiego:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ricoh_GR_Digital_II
Ja posiadam takiego z matrycą APS-C:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/apara...coh-gr-ii.html
Wskazuje na to np. f/2.4 czy ISO 80. Mój GR II ma f/2.8 na pełnej dziurze. Tak na szybko strzał sprzed chwili, ISO 1250, f/2.8, 1/125 sek.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
system jest niepopularny nawet u wielbicieli nikona - zupełnie nie wiem dlaczego :mrgreen:
Mnie do zakupu G7XII namówił posiadacz D810 z pięknym zestawem szkieł i tegoż Canonka.
Tak czy owak coś lżejszego każdy posiadacz FF chce mieć pod ręką. Niekoniecznie ze swojej "stajni".
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Szczerze powiedziawszy, mimo, że mam też Sony (niestety), to nie wyobrażam sobie na dłuższą metę działania w dwóch systemach.
Dlaczego? Sporo osób mających bezlustra ma nadal lustrzankę. Wielu lustrzankowców ma kompakty. Niektórzy mają MF (chocby analogowy). Niektórzy zawodowcy są wręcz zmuszeni do pracy na różnym sprzęcie, bo w systemie X nie mają tego co w systemie X i na odwrót. No i praca na cudzym sprzęcie. Bywa, że ma się swój sprzet z jednego systemu, a w firmie pracują na innym. No i wypożyczalnie - umówmy się, że mało kto kupi hasela na jedną sesję w roku :) a bywa, że nagle potrzebny jest taki aparat (wymóg agencji, klienta).
Wreszcie całościowe wyniki za 2017 rok w poszczególnych asortymentach:
https://www.mirrorlessrumors.com/cip...es-value-2016/
Bezlusterkowce ILC zatakowały konkretnie: 31% wzrostu na sztuki, 42% wartość sprzedaży.
Lustrzanki niby się bronią - spadek 10% to nie dramat. Sam miałem coś kupić no ale jak nie było co to pasuję.
No i zdumiewający wzrost kompaktów - myślę (patrząc po sobie), że to zatwardziali tragarze lustrzanek dokupili sobie po przyzwoitym kompakcie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wreszcie całościowe wyniki za 2017 rok w poszczególnych asortymentach:
https://www.mirrorlessrumors.com/cip...es-value-2016/
Bezlusterkowce ILC zatakowały konkretnie: 31% wzrostu na sztuki, 42% wartość sprzedaży.
Lustrzanki niby się bronią - spadek 10% to nie dramat. Sam miałem coś kupić no ale jak nie było co to pasuję.
No i zdumiewający wzrost kompaktów - myślę (patrząc po sobie), że to zatwardziali tragarze lustrzanek dokupili sobie po przyzwoitym kompakcie ;)
Hmm, jak to tempo się utrzyma to w 2019 będzie więcej sprzedanych bezlusterkowców niż lustrzanek. Nieźle.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Sam miałem coś kupić no ale jak nie było co to pasuję.
Hmm. A co Ciebie, jako aktualnego posiadacza 5d2, sprowokowałoby do zakupu? Jaki musiałby być ten nowy aparat, żeby mógł dwójkę godnie zastąpić? Czy poszedłbyś w znaczący rozwój lustrzanki (coś na poziomie nikona d850), czy jednak oczekujesz na bezlustro ff od naszego szacownego producenta drukarek? A może jednak dotarliśmy już do punktu, w którym zmiana body nawet po X latach od premiery aktualnie posiadanego, tak naprawdę już nie wnosi nic wielkiego? Może jednak okazuje się, że ważniejsze jest posiadanie wiedzy i umiejętności oraz dobrego szkła?
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
... A może jednak dotarliśmy już do punktu, w którym zmiana body nawet po X latach od premiery aktualnie posiadanego, tak naprawdę już nie wnosi nic wielkiego? Może jednak okazuje się, że ważniejsze jest posiadanie wiedzy i umiejętności oraz dobrego szkła?
Piękne trafienie :) Tak to wygląda, że jeśli nie nastąpi jakiś przełom technologiczny, to 5D2 ma u mnie dożywocie. Obrazek wypluwa przedni, a inne drobiazgi mnie nie ruszają. Bezlusterkowce wydają mi się nieco przereklamowane. W sensie dosłownym. Jak widzę taką nachalną reklamę, to z automatu zapala mi się lampka ostrzegawcza.