w 350d nie ma 3200
Wersja do druku
w 350d nie ma 3200
w takim razie dziekuje - postoje ;)
jakby mialobyc takie jak ISO 100, to dla mnie prosze bardzo. z tym ze wybitnego parcia nie mam, to nie jest ficzer, z ktorego bym czesto korzystal.
no i pijak, bo kazdy bluznierca to pijak ;)
ale to w celach zarobienia na chleb, czy z pobudek wewnetrznych, czyli tzw. przejawow artyzmu? :mrgreen:
mc_iek,
fakt, umknęło mi, nigdy zresztą nie korzystałem z "haczyka", bo nie wiem, jak się za to zabrać (obawa, że coś spitolę na amen).
A tej czułości b. mi brakuje (na koncertach); nawet myślałem o zakupie jakiejś nowej puszki.
Dzięki, pozdrawiam (z gitarowym riffem w tle).
Siudym,
tak właśnie robię odkąd mam 350 (5 lat).
Cóż, stara analogowa szkoła "wywoływania forsownego" nadal aktualna...
no wlasnie o to by mi chodzilo z ISO 25. do normalnego uzytku i tak bym chcial ISO 100/200, a te 25 wlasnie po toz, zeby czasy byly dluzsze bez nakladania dodatkowych filtrow.
innymi slowy: 100 jako podstawe chcialbym po staremu, a nizej jako bonus. nie upieram sie, ze sie da ;)
o to chodzi. Ileż razy kląłem na brak choćby ISO 50. Szczególnie jak się fotografowało helikoptery - piękny, słoneczny, letni dzień, południe, żadnej chmurki, czas w aparacie na 1/60 lub 1/80 i przysłona 32. Koszmar :)))
Musiałem kupić filtr x8 ale wkurza to ciągłe odkręcanie.
Tylko wszyscy jakoś naturalnie zakładamy, że z ISO 25 dostaniemy automatycznie większą rozpiętość tonalną i lepszą szczegółowość.
A przypomnijcie sobie biadolenia na "plastikowe obrazki" z pierwszego 5D, gdy cały świat szumiał na potęgę lub wręcz siał ziarnem i nieostrościami z analogów. Tutaj może być podobnie: do czasu jak się ludziska nie przyzwyczają, obrazem może wydawać się dziwny.
Choć nie ukrywam, że zdecydowanie częściej korzystałbym z ISO 25 niż ISO 1600.
no wszyscy nie, bo ja akurat nie. inna kwestia, ze nie spodziewam sie nie wiadomo ilu chetnych na takie ISO 25. to jest wbrew pozorom waskie spektrum zastosowan, a w ksiegowosci Canona (gdzie slownik konczy sie na "megapiksele", "punkty AF", "tryby filmowania") na pewno nie istniejace
ja tez. moze nie zdecydowanie, ale na pewno czesciej
Iso 25 byłoby fajne w systemie 4/3. Tam można to wykorzystać, bo obiektywu nie trzeba tak bardzo przymykać dla uzyskania wystarczająco dużej GO, więc można by tę niższą czułość wykorzystać. Po przejściu na FF częściej potrzebuję zwiększyć iso, niż zmniejszyć poniżej 100.
ISO25 byłoby fajne, raz, że możnaby używać szkieł 1,2 czy 1,4 w słoneczny dzień, dwa, że można by spokojnie zbić ekspozycję bez przymykania szkła (to, o czym mówił akustyk).
Chociaż po szczerości, mimo, że mam ISO50, to wolę używać ISO100, więcej detalu się rejestruje, bądź co bądź ;)
Ale to wszystko dlatego, że Twoje ISO 50 jest programowe, najwięcej strat masz w szczegółach w wysokich światłach.
A przecież wystarczyłoby zostawić tę samą jakość przy ISO 25 co teraz przy ISO 100, ja byłbym szczęśliwy. Pewnie nie byłaby to wielka robota przy projektowaniu nowego aparatu.
Naprawdę nie zdarza Wam się zobaczyć migoczącej cyferki 8000? Mnie dość często.
A czy przypadkiem na matrycach cyfrowych najlepszym nie jest ISO 200? Coś kiedyś mi się takiego przewineło ;)
a pro po iso25 czy filtry szare nie załatwiają sprawy ??
Jest. Ale tylko na tych gorszych forach :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Świetne rozwiązanie, szczególnie jak masz ze 4 średnice filtrów na obiektywach. I gwarantuję Ci, że zawsze najbardziej będą potrzebne te obiektywy, które mają tę samą średnicę a filterek będzie dokręcony oczywiście na tym drugim. Teraz widzisz przewagę rozwiązania z ISO?
A tak mnie naszło: dotykowy tylny ekran, na którym ruchem palca nakłada się szarą software'ową połówkę na takiej części i pod takim kątem, jaki akurat jest potrzebny.. ale by fajnie było, co?
pomijajac ta kwestie - filtry ND nie sa idealnie neutralne barwnie. i to niestety w okolicach pory wieczornej potrafi wyraznie wyjsc na wierzch, niekoniecznie na plus zdjec.
kwestia druga - filtr szary kradnie swiatlo, a przy standardowych dla landszafciarzy szklach f/4 to juz jednak AF nie ma sie z czym rozpedzac i byle ND 4x daje f/8, co czesto mocno utrudnia zlapanie ostrosci. a przy dluzszej rurce to ja jednak wole nie ostrzyc na oko MF-em.
kwestia trzecia - w moim wypadku mowa by byla o uzyciu ISO 25 i juz jakiegos filtra szarego badz chocby polara. z powodow wymienionych w punkcie dwa seksapil nakrecania kolejnego filtra jest mocno ograniczony...
mi nie, ale chcialbym czujnik RFID wbudowany w korpus (plus software'owy support w Lightroomie) , tak zeby mozna bylo sobie na filtry, czy cokolwiek innego ponaklejac chipki i miec od razu w softwarze na kompie odczytane co bylo uzyte na zdjeciu. takie male marzenie, bo ani to realne, ani niezbedne (ot, chciejstwo), ale technicznie jest calkiem latwo do zrobienia, a byloby czasem wygodnie wiedziec, co tam sie na tym szklo mialo...
ale to co innego odzyskiwać szczegóły z przepaleń a co innego od razu naświetlić przykładowe niebo 2EV niżej. W LR to już nie to samo...
ale tobie chodzilo o taki magiczny trik, ze czesc pikseli na matrycy dostaje mniejsza czulosc, czyli robi hardware'owo szara polowke?
o ile wiem, teoretycznie sie da sterowac wzmacnianiem sygnalu czesci przetwornikow ADC od photosite'ow, ale w praktyce nie mam pojecia jakie by byly koszta matrycy z takim cudem wiankiem.
mnie natomiast chodzilo o cos innego: uzywam sobie filtrow jak zawsze, tylko LR mi je automagicznie rozpoznaje dzieki czytnikowi*. bo teraz to musze pamietac (co sie rzadko udaje), albo zapisywac.
* - czytnik dzialajacy dokladnie na zasadzie karty zblizeniowej do parkowania czy tego typu ustrojstwa. sie takie rzeczy robi juz od dobrych paru lat...
Wystarczyłoby wymienić filtr AA na matrycy na ND i już macie swoje iso25 i do tego ostre (choć aparat będzie się upierał, że to iso100) :P
Canon 14.5-60mm f/2.6, ehhh szkoda, że nie EF ;)
Skoro w elektroakustyce daje się na bieżąco wzmacniać, czy osłabiać poszczególne pasma, to myślę, że z punktu widzenia konstrukcji, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dawało się tak modyfikować sygnały z matrycy. Tylko monitor do LV musiałby mieć ze 40 cali, żeby fotograf mógł to sensownie kontrolować. Tak swoją drogą oko ludzkie tak właśnie działa.
A jedno drugiemu przeszkadza?
Mam w moim Pro1 filtr ND włączany z poziomu menu :)
Przenieśli uchylny ekran do luster z Pro1 to i może kiedyś taki filterek przeniosą?
wo DPR Rumors in one Week!
[1K1] posted a [DPR] rumor about a 5D Mark III and 7D Mark II being announced within a month.
Enjoy the spelling mistakes. :)
My local dealer, media markt, claims that the new 5d3 and 7d2 will be announced within a month and in the shelves this summer. The sales representative was so sure and convincing that I am selling my 5d2 before the price drops. He claimed the sales team already prepares for the rush of totally 7 new models/updates from Canon and Nikon, and that the new add’s from media markt are being prepared formthis as we speek!
CR’s Take
Not likely. I think I’ll see a 200-400 f/4L IS 1.4x before I see a 7D Mark II.
I know of two dealers that have advanced knowledge of some product announcements, and by advanced… I mean about 48 hours.
File this under “grain of salt bigger than a Bentley”
cr
Kurde, a ja dopiero we wrześniu planowałem 5 mkII, na to wychodzi że będę musiał się pospieszyć. Ale pożyjemy - zobaczymy.
Nie podniecałbym się zbytnio tymi doniesieniami 8-).
Przez Japonię wszystko się może przedłużyć.
5D3 realnie - ogłoszenie w ostatnim kwartale roku, na półkach 1/2.(raczej drugi) kwartał 2012, normalna cena 4. kwartał 2012 lub 1. kwartał 2013.
Kup 5D2 teraz to zdążysz go jeszcze dobre 1,5roku-2lata poużywać ;-)
Moim zdaniem za około rok dopiero pojawi się na półkach w cenie ~10-11k po 6-9 miesiącach owczego pędu cena siądzie w granicy 9k.
Jednak moim zdaniem jest większe ciśnienie na 1DIVN lub 1DV żeby maks w maju był w sprzedaży, razem z nowym 200-400, że o 300, 400, 500, 600 nie wspomnę (euro 2012)
No i mamy ...Canona Xd Mark XXX
http://allegro.pl/pendrive-aparat-fo...557493870.html
i"X"y -dowolne
E, to 5d2 jest. :D
... szykujcie $2000 ;)
Patent Information
Patent Publication No. 2011-81062
Published 2011.4.21
Filled 2009.10.5
24-70 f/2.8L II
Focal distance f=24.74 – 67.50mm
Fno 2.92 – 2.91