Ploty nie ploty ale nie za bardzo bym liczył na jakieś większe zmiany z prostego powodu ten powód nazywa się 60D. Zwyczajnie nie mogą wejść z rebelem na jego półkę. Dlatego ta specyfikacja wydaje mi się bardzo prawdopodobna.
Wersja do druku
To zależy co rozumiesz przez "wejście na półkę". Np. 500d wszedł na rynek z video, którego nie miał 50d, 450d miał więcej MPix niż 40d etc. Więc sytuacja nie jest nowa. Najwięcej spodziewam się po innowacjach z zakresu video (zdecydowanie ponadto co oferują obecnie 550d, 60d czy 7d). Natomiast jeśli ktoś oczekuje lepszego AF, szybkostrzelności czy wizjera niż w 550d, to oczywiście jest w błędzie.
A co sądzicie na temat tego, że przydało by się odświeżyć stare stałki canona. Te nie z serii L., np. 35mm 2.0 mk2, 24mm 2,8 mk2, 50mm 1,8 mk3 - takie szkła miałby wzięcie.
Ze stałek "nie-L" spodziewałbym się jedynie EF-S 35/1.8.
Canon już ze dwa lata temu odpowiedź dał jasną: pocałujta ******* wójta.
Tylko eL plus srebrzanki w kilku koneserskich liniach:
- CA edyszyn
- f/stop overclockable (to nowy IS)
- mega zoom, pocket size (to odp na evil'e)
- we know the drill* (wszystkie szkła bez USM w nazwie)
Jak już, to : większe, cięższe, droższe, ale kryjące pełną klatkę. Właścicielom cropów nie dziwię się, że chcieliby EF-S'a. - po zamocowaniu Smienki do bagnetu EF poczułem moc pancake'owego szkła podpiętego do lustrzanki :D
A co to miałoby być ? Większa ostrość i lepszy AF przy utrzymaniu tej samej ceny? Zbyt ryzykowne dla 50/1.4. :) Zwiększenie jakości wykonania zwiększy cenę, a tego chyba nikt by nie chciał, bo 50/1.8 jest świetna na start.
Śliski temat w tych 50tkach. ;) Jeśli zatarliby różnicę w ostrości lub w autofokusie lub w tym i w tym w stosunku do 50/1.4, to stracą część klientów 50/1.4. Jeśli wypuszczą na raz obie : i 50/1.8 i 50/1.4, wtedy mogą zagrozić 50tce/1.2L ;) wniosek : wypuścić trzy na raz. :lol:
Albo wypuszczać zaczynając od góry.
50 1.8 mkI ponoć był metalowy i w podobnej cenie. Jak optycznie - nie wiem.
Dokładnie to miałem na myśli. EF-S o tych samych parametrach może być : mniejszy, lżejszy, tańszy. Niepotrzebne skreślić.
Dlatego też pisałem o 35/2, nie postulowałem "rozjaśnienia" starej konstrukcji.
Teraz porównaj sobie wymiary i wagę EF 35/2 i Nikkora 35/1.8 DX.
Nawet jeśli dołożenie USM trochę zwiększy gabaryty, to co z tego?
Dalej byłaby to mała, lekka i względnie tania konstrukcja, chyba że księgowi zadecydują inaczej.
No ba, EF-S'y w grę nie wchodzą. Ogólnie działają mi na nerwy stałki EF-S, z chęcią zamiast 100 macro przytuliłbym 60 macro, nawet kosztem czerwonego paska i profi wyglądu :mrgreen:
Mogliby odświeżyć 35 dając obudowę z 28/1,8, zrobić jakieś 24/2,8, 40/1,8 czy inne wihajstry i było by do wyboru.
Tak, wiem.
Może tak walczę z tą 35tką, bo sam już mam? Zrobiliby 20L, to by było dopiero fajno.
To prawda, takie 20L bardzo by się przydało w teamie z 35L; bo na razie porządnej jasnej 20tki żaden producent nie daje...
SIgma lubi odnawiac swoje szkla, ale cos nowej 20/1.8 II nie widac...:/
Im mniejsza ogniskowa, tym dziury pomiędzy "cyferkami" robią się większe. Ja tam widzę spokojnie jeszcze z jedną elkę pomiędzy 14 i 24. Z resztą wystarczy spojrzeć : 35-24 = 11mm. Połączone z tym co napisałem powyżej - myślę że 18L-20L mogliby dać. Dawno kupiłbym Sigmę, gdyby nie trzeba było jej przymykać do 2.2 - bo przecież od 2.2 do 2.8 które mamy m.in w 16-35 to niedużo.
A nie 2/3? Przynajmniej u mnie w aparacie jest 2,2 > 2,5 > 2,8... 2/3 działki z 2.2 do 2.8 to nie to samo co 2/3 działki z już-za-ciemnego (:D) 2.8 do 3.5, a tu jeszcze kolejna 1/3 ^^
Poza tym nawet na 2.2 ta Sigma killerem nie jest, no i przydałaby się jednak jakaś alternatywa dla niej.
Nie no bez przesady.
Nawet gdyby Sigma zostawila ostrosc w 20, a dodala samo HSM poprawiajac AF to szklo bedzie naprawde ok.
F2 odwinietowane:
http://img718.imageshack.us/img718/5...gma20vign1.jpg
21mpix. Moze nie jest to demon ostrosci, ale zmniejsz sobie to do np. 1/4 na 5mpix i masz zyletke. Jakas mega odbitka? Nie bardzo widze sens.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EDIT: W ishacku sie resize zrobil auto, tu org:
http://img189.imageshack.us/img189/5...gma20vign1.jpg
Daje do oceny zdejecie w ladna pogode, trafione (centralnym w srodek kadru), F2. Do oceny, czy S20 jest czy nie jest kiepska na F2 :)
JPG odwinietowany i pelen RAW 21mpix. Kazdy oceni sobie sam. Jesli Canon by zrobil TYLKO w pelni celne szklo z dobrym USM ale pozostawiajac taka ostrosc to juz bedzie ok.
http://www.siudym.webd.pl/temp/sigma_20_f2.jpg
http://www.siudym.webd.pl/temp/sigma_20_f2.cr2
No i Canon pokazał 2 nowości :)
600D - właściwie to samo co 550D tyle że z ruchomym wyświetlaczem jak w 60D
no i nowy tele EF 200-400mm f/4L IS USM z wbudowanym telekonwerterem 1.4x
Jak coś to: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12239
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12231
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Eh ... ten brak edycji ... Gdyby był chociaż z 10 minut od napisania posta :|
Jest jeszcze kilka nowości:
Canon Speedlite 320EX oraz 270EX II: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12230
Canon EF 600 mm f/4L IS II USM i EF 500 mm f/4L II USM: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12232
Canon EOS 1100D: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12237
O nowościach tych aktualnych bardzo proszę prowadzić dyskusję w dedykowanych wątkach.
Ale 200-400 f4 IS piękna sprawa :) tylko cena pewnie kosmos biorąc pod uwage szkło nikona o tych parametrach bo to ponad 20tys tu pewnie nie będzie taniej :)
A w ogóle, sporo głosów pojawia się, że prędzej 7D2 będzie niż 5D3. A ja sie tak zastanawiam. Co jest nie tak z 7D? Wydawało mi się, że to sprzęt idealny do swojej roli.
nowa wersja 500L ;) super!
na pewno zaszla koniecznosc poprawy starej wersji 500L .. wkoncu tyle w niej bledow i masa osob czekajacych na nowe 500mm ;]
co innego taki EF 50/1.4 !
przeciez na nowa wersje 50/1.4 nikt nie czeka i nie ma co w nim poprawiac.
w koncu to sprawdzona, dwudziesto letnia konstrukcja :lol:
A po co mają poprawiać 50 1.4, jak jest lepszy z napisem L? Nie mają w tym interesu.
Tak jak mówi Kolekcjoner. Nowy IS to przydatna rzecz. A co do 50tek, już się wypowiadałem, że to śliska sprawa.
Analogicznie z 50/1.4, poprawiając ostrość czy AF, część klientów Canona 50/1.2L by odpadła. Między tymi szkłami jest tak gigantyczna różnica w cenie (400 vs 1300 vs 5500) , że granice powinni zacząć uwydatniać, a nie zacierać...
mysle, ze do pewnych rzeczy warto odniesc sie w skali. bo ta grupa uzytkownikow, ktora czekala na upgrade 500/4 to jest jakis tam procent (jesli nie promil) tych, ktorzy jednego dnia w jednym wiekszym miescie (>500k mieszkancow) zanabeda nowego kita 18-55 mkII ;)
pomijajac jego faktyczna zasadnosc, to ten ruch jest glownie krokiem marketingowym pokazujacym zwiazek z rynkiem pro. znaczenie ma sam gest (i jego dzialanie emanuja ta "boskoscia" na nizsze polki Canona) i obecnosc bialej rury z czerwonym paskiem w mediach, co samo z siebie jest doskonala reklama i poteguje ta ww. emanacje boskosci ;) to jest takie +3 do boskosci obu nowych Rebeli :mrgreen:
piszac powaznie mysle, ze inzynierowie canona uszczesliwiliby pare milionow osob, dajac EF 50/1.4 z ring usm zamiast micro usm.
optyka (w sensie wlasciwosci i jakosci) oraz jakosc wykonania niech zostanie taka jaka jest - wkoncu faktycznie od high-endu jest seria L
tylko ten cholerny micro usm..
ale brak jakichkolwiek dzialan canona w kwestii wymiany micro usm na ring usm w obiektywie EF 50/1.4 to po prostu kpina (patrzac pod katem premier nowych obiektywow canona)
nawet kitowy 18-55 jest w nowej wersji.
50/1.8 tez jest w rewizji mkII..
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że dużo, dużo mniej... Poza tym pięćdziesiątka to żadne wyzwanie dla projektantów - tu naprawdę nie da się nic zmienić ani sp...artolić.
Co innego supertele ze skuteczną stabilizacją. Przypuszczam, że Canon sprzeda więcej niż 1/25 ilośći pięćdziesiątek nowych telasów. Zatem kalkulacja jest prosta: 1000 obiektywów po 25000EUR to lepiej niż 20000 obiektywów po 500EUR
zdRAWki
no, akurat canonowskiego 50/1.4 nie mialem, ale 50/1.8 owszem. i nie kumam skad bierze sie to przekonanie, ze sie nie da spartolic, jak Canon dokladnie to zrobil ladujac 5-listna przeslone. nota bene, 50/1.4 oceniam tylko na podstawie zdjec, ktore z niego widzialem - i wlasnie dlatego mam Sigmofona. wiec jak w morde strzelil wychodzi mi, ze ze swoich czterech 50-tek, co najmniej polowe Canon ma dziadowska... ;)
nie ma szansy. strzelalbym w proporcje rzedu 1:500 a to nadal jest IMHO optymistyczne oszacowanie rzedu wielkosci.
inna kwestia jest, ze ten bialy fallus sprzeda takich 600D czy 60D za kwote wielokrotnie przewyzszajaca dochody z samej jego sprzedazy :-D
A miałem nadzieje że ten wątek jest po takim czasie w koszu, nie nudzi się Wam to?:D
to co mnie sie osobiscie najbardziej nudzi, to policje obyczajowe, ktore oceniaja co komu powinno sie podobac badz nie, co nudzic a co nie.
dla mnie osobiscie niekonczace sie watki kotleciarzy i (czesciej) wannabe-kotleciarzy sa nudne jak flaki z olejem, ale skoro ktos chce w nich pisac, to wydaje sie szczytem buractwa wlazic w nie i wymagac od uczestnikow, zeby sobie dali spokoj...
my $0.02
A co dopiero bicie piany w wątkach o zdjęciach :roll:.
Pojawiła się plotka o następcy dla EF-S 17-55 f/2.8 - cyt za Optyczne.pl:
"EF-S 15–60 mm f/2.8 IS
Canon EF-S 15–60 mm f/2.8 IS ma być obiektywem,
który prawdopodobnie zastąpi model EF-S 17–55 mm f/2.8 IS.
Nowy produkt ma wyróżniać się podobną jakością wykonania,
a jego premiera planowana jest na maj br."
Pozdrówka!