Większość z nas czyta CR. Nie trzeba tu kopiować całych artykułów.
Wersja do druku
Ja tylko dodam w kontekście "jakie to cuda Canon musi wypuścić żeby przeżyć" ;), że wyniki finansowe grupy są świetne, wzrost sprzedaży praktycznie w każdym dziale (w szczególności w dslr też). Ciągle utrzymują też według danych gfk pierwsze miejsce na rynku w sprzedaży.
Dane te oczywiście nie stanowią obrazu całości rzeczywistości jest ona na pewno bardziej złożona ale w obliczu plotek o tym, że Nikonowi spada tu i tam może nie nakręcałbym się zbytnio informacjami co to Canon wypuści nadzwyczajnego.
W najbliższym czasie będą pewnie nowa/nowe wydmuszki w entrylevel.
Czekam na 600d (i pieniążki tyż) znacznie bardziej niż na 5d mark III (wbrew pozorom w entry level muszą się bardziej starać niż w FF). Mam nadzieję, że się wkrótce doczekam (jeśli nie, nabędę taniej 550d). Moja lista oczekiwań jest dość skromna, mam nadzieję, że realistyczna:
- poprawiony sensor 18MPix (mniejsze szumy, może lepszy read-out pod kątem CDAF),
- poprawione Auto ISO (shutter limit),
- lepszy AF w video (cokolwiek to oznacza, tutaj mam największe obawy),
- full HD z centrum kadru.
Popierdółki typu uchylny ekranik czy pokrętło z blokadą mnie nie wzruszają ;)
Najsmutniejsze jest to, że obok Nikona zanotowali spadek udziału w rynku (chyba tylko UK) a zysk i tak ztcp o 26% przekroczył prorocze sny Maedy...
Czy któryś Rebel miał mniej MPx niż poprzednicy?
I to po news'ie SR5 o 24 MPx w następnym aps-c wynalazku od Sony?
W tym segmencie sprzedają się MPx i full ha de.
Ja czekam na hi-rez EVF do manualnego ostrzenia Sigmami i Tamronami.
A 25 wystarczy ;)?
To fakt, nie miał nawet tyle samo ;). Niemniej i tak na razie Canon na tej półce jest do porzodu.
Ale zdaje się, że to półkę wyżej ma się zdarzyć?
Raczej się nie doczekasz. Po pierwsze, że EVF, a po drugie szkła innych producentów nie istnieją ;)
Ja również nie mam nic przeciwko wklejeniu. Jeśli coś już przeczytałem to ominę, a jeśli nie, to może przeczytam. Nie każdy śledzi CR.
Obrażać ? Nie nie, ja nie z tych co strzela fochy ;) Muszę mieć prawdziwy powód na strzał z focha, a fora internetowe to raczej nie powód do tego :twisted: Po prostu wychodzę z założenia, że nie wszyscy rozpoczynają dzień od CR stąd też skoro 5DIII jest gorącym tematem to warto coś wrzucić.
Powracając do tematu: 8 lutego br. pierwszy wysyp
To co obstawiamy? 600d to prawie pewnik. Może też 2000d? Nie sadzę, żeby obyło się bez nowych szkiełek. Możliwe, że 18-55 IS II albo EF-S 35/1.8? Dobrym posunięciem byłby ten ostatni w formie naleśnika (da się?). Inne szkła też możliwe, chociaż bardziej spodziewałbym się ich premiery przy okazji innych korpusów.
1000D jest obecnie w cenie 250 EUR za goly korpus ;)
wiec cos moze byc faktycznie na rzeczy z tym 2000D.
co do 600D to juz nie jestem pewny. 500D, 550D i 60D daja juz niezle zageszczenie w ofercie. za bardzo wypasiony 600D (tzn. nie typu 550D z 21Mpix) bedzie psul sprzedaz 60D.
moze, ale nie nakrecalbym sie. po co psuc sprzedaz 18-135 i resztek 17-85 :)
dac to sie da, tylko dlaczego uwazasz, ze Canonowi by sie chcialo ;)
jesli chodzi o szkla proponuje zestaw:
EF 50/1.8 III
EF 55-250 II
EF 35/1.4 II L
EF 17-40 II L
EF 150-500/4.5-5.6 L :)
Ten 18-55 IS II miałby być zoptymalizowany pod kątem video. Wtedy 600d obfitowałby głównie w ulepszenia video w stosunku do 550d. Ale faktem jest, że Canon skomplikował sobie sprawę 60d i pole manewru znacznie się zmniejszyło. Po co 35/1.8 w formie naleśnika? Żeby robić konkurencję mirrorless. Powiem szczerze, że gdyby Canon miał takie szkiełko, to nie dałbym pod choinkę zarobić Samsungowi.
550D pomalują na 2000D
600D masakra piłą Makita - 24 MPx
60D no wiecie, nie wiemy dlaczego - pytajcie Nikona ;), ale jest lepsze od 600D
Bo Józek Rebel kitem na ognisku zrobił ciemno brązowe zdjęcie/kupę a na zdjęciu Hanki Beta Karoten niebo w nocy wyszło fajnie niebieskie.
Zawsze myślałem, że szkła Canona mają oznaczenie ef-s :mrgreen:
A tak na serio to mogli by pogonić Sigmę (8-16, 30/1.4)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No, ale nowy rok fiskalny za pasem (patrz następca D700).
Ciekawe, widzę, że poza Akustykiem nikt nie ma złudzeń? ;) Dobrze byłoby jednak, żeby Canon nas zaskoczył (pozytywnie). No nic, wytrzymam jeszcze te parę dni l;)
ale zeby nie bylo niejasnosci - to nie sa moje wymarzone szkla, tylko cos, czego bym sie spodziewal w tym momencie od Canona, tylko tak bardziej wedlug typu:2 szkla amatorskie + 2 faceliftingi + 1 jakies odjechane niszowe. a te 5 wymyslonych najbardziej pasuja do filozofii Canona - dac tak, zeby narzekali (jesli nie na parametry, to na cene), ale kupowali... ;)
EF 50/1.8 - nie, standard na pełną klatkę musi kosztować dużo i być najwyższej jakości optycznej, prędzej będzie 50/1.0 L II czy cuś w tym guście
EF-S 55-250 IS II - jak najbardziej, nowy kit zoptymalizowany do wideo, zapomniałem o tym
co do reszty nie mam zdania, znaczy wątpliwa jest ;)
50/1.0LII. Chetnie bym przytulil :)
Z tą 50/1.0 może trochę przesadziłem. Tak czy siak miejsce dla tańszego standardu na pewno się znajdzie (50/1.4?) i najwyższa pora na to, choć nie sądzę, żeby bez literki L...
5DmkIII + 50/1.0mkII to by była magia dopiero ;)
No jestem zdania że obecny układ im odpowiada znakomicie. Przecież zrobienie 50/1.4 nawet bez L ale z normalnym USM (coś jak 85/1.8) oznacza, że 50/1.2 kupią już bardzo nieliczni. I nie mówię tu o naszych realiach tylko o świecie gdzie kwota 2000$ za szkło nie jest dla pasjonata czy zawodowca czymś ponad możliwości.
Przy czym optycznie ten nowy jakby nie daj Panie był lepszy od 50/1.2 na 1.4 to w ogóle taki deal się nie opłaca. Tu porównanie jak to wygląda obecnie:
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0
Piszę o tym dlatego, że sam mam ochotę na stałkę w tym zakresie i jestem pod wrażeniem jak moje dylematy są zbieżne z tym co podsuwa mi Canon.
Też bym chciał, ale obawiam się że prędzej Sigma wstawi dobry AF do 50/1.4 albo kupi się za 8K używkę 50/1.0L.
Zastanawiałeś się z czego to wynika? Przede wszystkim z tego że 50/1.2L to po prostu kicha straszna. Gdyby to był dobry optycznie obiektyw to żaden USM ani nawet porządna mechanika 50/1.4 w sprzedaży L nic by nie namieszały.
No niestety z tego linku powyżej widać że różowo nie jest. Za tyle kasy jest ciut lepszy kontrast ale ostrość szczególnie na brzegu nie rozpieszcza. Co nie zmienia faktu, że w "realu" można tym szkłem wyprodukować fantastyczne zdjęcia.
Co do 50/1.0 to dodam jeszcze, że podobno przy bagnecie EF da się zrobić jeszcze jaśniejsze szkło przy tej ogniskowej. Patent chyba nawet był na to - może ktoś pamięta.
w temacie 50 wg mnie jedyna rzecz warta poprawy to 50 1,4 ( pod względem mechanicznym - normalny USM i brak wysuwanej mordki). Reszta to bzdety
Na 1.2-1.4 to on w ogóle nie jest ostry, chyba że w samym centrum kadru, w dodatku gigant winieta co przy takiej ogniskowej jest już trochę dziwne i te okropne kocie oczka w bokehu w narożnikach oraz podłużna CA :-)
Zależy co kto lubi, ten obiektyw nadaje się oczywiście do fotografowania i można nim uzyskać piękne obrazki ale stosunek jakość/cena jest fatalny.
Dobra kochani,
było u mnie paru skośnych księgowych, którzy wyjątkowo upodobali sobie sake i przebąknęli o paru rzeczach. Mówili też, żebym nie mówił, więc oczywiście Wy też nie mówcie ;-)
Parę lat temu plan był na wprowadzenie 3D, który byłby 7D ale na matrycy FF. 5D od początku był brany jako entry-level dla FF. Niestety, plany "pokrzyżowała" cudowna sprzedaż 5D i zrobienie z tego prawie, że aparatu kultuwego (powiedzmy odpowiednika EOS 3).
Zmieniono więc taktykę, 5D mkIII będzie tym czym miało być 3D (7D+5DII w skrócie), puszczą to początkowo za trochę więcej (początkowo coś około 11-12 workach ryżu była mowa), aby ostatecznie cena zatrzymała się na granicy 9999 zł. Po obfitych 1.5-2 latach sprzedaży (i wykończeniu z magazynów 5DII, który nie stanieje praktycznie w ogóle), wejdzie entry level FF o nazwie 6D, albo 9D (tego nie wiem akurat), który dziwnym trafem będzie to 5DII tylko w mniejszym opakowaniu i oczywiście turbo plastikowym. Sprzedawany będzie na dzień dobry w cenie 7 worków ryżu (dziwnie, teraz coś kosztuje tyle, nie? :D), by ostatecznie oscylować w okolicach 6 worków.
Tylko jak mówiłem, nikomu nie mówcie?
Tobie nawet 35L nie pasowała w stosunku cena/jakość ;-)
Oczywiście, że nikomu nie powiemy :D Już możesz na nas liczyć.... Teraz tylko ryż kolekcjonować pozostało :)
Widać, że "księgowi" canona pilnie obserwują naszą aurę. Coraz częstsze powodzie już niedługo sprawią, ze nie pozostanie nam nic innego, jak uprawa ryżu. Tylko ceny znacznie wzrosną, bo ryż stanieje.
BTW. Co Ty im dałeś do picia!? Sake to na pewno nie było. Chyba, że na makowinach ;)
No i guzik muszą :evil: - kupujcie dalej te Rebele...:evil:
600D = 550D z lekkim tuningiem softu plus
- nowy (niekoniecznie szybszy ;)) algorytm CDAF w LV
- poziomica
Czyli dopiero 7D2 na 25 MPx - szkoda :mrgreen:
No i drugi temat ma być - obstawiam około 30 stron (max dopuszczalna ilość postów na stronę) zanim ktoś napisze, że był i macał cudo w fotoit.
no ale ekranik abarotny toze ;)
Na razie to są ploty tylko. W przypadku 550d też były dość dalekie od rzeczywistości. Mi wystarczy, że poprawią matrycę (w to wątpię, niestety), a reszta funkcji to de facto nowy firmware.
Obrotowy ekranik niech sobe wsadzą ... do kolejnego G-ileś...