Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
W wiewiórkach nie robię i przyznaję się, że nic złego nie widzę :oops:
No bo nic złego AI nie zrobiła, a wręcz przeciwnie: z totalnej pikselozy uczyniła całkiem wyraźną sierść.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Bo jest się autorem zdjęcia, widziało sie tego ptaka, samemu wybrało się sposób pokazania zdjęcia (obróbki).
Nieprawda. Autorem zdjęcia są ludzie, którzy napisali oprogramowanie. A że ktoś wybrał ten czy inny efekt... To jest tak, jak byś "własnoręcznie" otworzył słoik z sosem do spaghetti i powiedział, że Ty jesteś autorem dania...
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Nieprawda. Autorem zdjęcia są ludzie, którzy napisali oprogramowanie. ..
Tak? Nieprawda. Kto ma prawa autorskie do zdjęcia?
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
No bo nic złego AI nie zrobiła, a wręcz przeciwnie: z totalnej pikselozy uczyniła całkiem wyraźną sierść.
Wiewiórka jest wywołana w PhotoLab przy użyciu metody demozaikowania DeepPrime XD, która oprócz inteligentnego odszumiania stara się wydobyć szczegóły na zdjęciu. W tym programie jest to jedna z 4 metod odszumiania, zawsze można wybrać inną. Akurat w tym przypadku poradziła sobie nieźle, ale są sytuacje, gdzie w rozmytych obszarach tworzy artefakty. Są one w większości zdjęć łatwe do poprawienia w Ps czy Gimp. Nie widzę nic złego w zaprzęganiu AI do poprawy odszumiania zdjęć. Na tym zdjęciu wszystko inne tzn. balans bieli, nasycenie oraz drobne korekcje tonalne i kontrastu ustawiałem po staremu, czyli suwakami. Inaczej się nie da.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieslaw18
Wiewiórka jest wywołana w PhotoLab przy użyciu metody demozaikowania DeepPrime XD, która oprócz inteligentnego odszumiania stara się wydobyć szczegóły na zdjęciu. W tym programie jest to jedna z 4 metod odszumiania, zawsze można wybrać inną. Akurat w tym przypadku poradziła sobie nieźle, ale są sytuacje, gdzie w rozmytych obszarach tworzy artefakty. Są one w większości zdjęć łatwe do poprawienia w Ps czy Gimp. Nie widzę nic złego w zaprzęganiu AI do poprawy odszumiania zdjęć. Na tym zdjęciu wszystko inne tzn. balans bieli, nasycenie oraz drobne korekcje tonalne i kontrastu ustawiałem po staremu, czyli suwakami. Inaczej się nie da.
Ja tam widzę w AI samo dobro w odszumianiu zdjęć, ale nie o to mi chodziło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dziwne to wszystko. Najpierw latami wszyscy ględzili, jak pozbyć się takiego efektu końcowego ze zdjęć robionych aparatami cyfrowymi, a teraz proszę - osiągnięcie takiego efektu uważane jest za niebotyczny postęp i doskonałość sztucznej inteligencji.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Przypominam, że już za dwa lata ( było trzy ale rok się zmienił) przebiją współczesne aparaty FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nie dziwię się przesytowi rynku smartfonami ;) Za to rośnie zainteresowanie fotografią analogową https://sukces.rp.pl/styl/art3723821...my-z-produkcja
No i taki mój "zwyklak" jak Yashica T5 będąca niczym innym niż kompaktowym analogiem cenowo wykracza już poza 4.000 zł ;) https://www.ebay.pl/sch/Fotografia-a...ica+t5&_sop=16