Po wypuszczeniu 5D mrkIII Canon powinien wypuścić firmware do wszystkich wcześniejszych aparatów zmieniający w ustawieniach nazwę "silent mode" na "loud mode". Mrk'aIII w tym trybie to naprawdę nie słychać.
Wersja do druku
Po wypuszczeniu 5D mrkIII Canon powinien wypuścić firmware do wszystkich wcześniejszych aparatów zmieniający w ustawieniach nazwę "silent mode" na "loud mode". Mrk'aIII w tym trybie to naprawdę nie słychać.
baterie pasują ale grip już nie pasuje :(
Tzn pasowałby idealnie, gdyby nie dwie wypustki na uchwycie...
Aż mnie korci by je upitolić..
Też jestem zwolennikiem zamienników.
Zdaję sobie sprawę z różnic, raz kupiłem oryginał do 30D. Potem do pierwszej i drugiej piątki już szkoda mi było złociszy, i do dziś ujeżdżam phottixy po mimo ich znanych problemów z rozładowywaniem.
Ale jeżeli zamiennik nie będzie miał joysticka to trzeba się będzie zastanowić..
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
To jest opis gripa w sklepie B&H
Cytat:
The Canon BG-E11 Battery Grip for 5D Mark III Camera is an optional battery grip with improved ergonomics designed specifically for the Canon EOS 5D Mark III. It allows users to load a choice of one or two LP-E6 battery packs. With two packs, the already-impressive battery life is doubled, compared to using a single LP-E6 pack in-camera. This is especially useful when taking advantage of the camera's movie mode or Live View mode - operating modes that use more power. In addition, with the included battery magazine, you can also run the camera off six AA batteries. The BG-E11 also provides full vertical shooting controls, which can be independently turned on or off as the photographer needs to enhance camera handling, especially for shooting vertical pictures. It has a large number of operating controls as well: shutter button, Main Dial, multi-controller, AF point selection button, AE lock/FE lock button, AF start button, and multi-function button.
Tak to dokładnie wygląda
Wczoraj cały dzień aparatu z torby nie wyjąłem a dziś sesja w studio, ale chyba będę strzelał 5D2 bo bez gripa to mordęga z pionowymi kadrami ;/
Oj tak. Baardzo przyjemnie klapie lustro przy silent mode. W nocy testowałem nad uchem żony i nie obudziła się :)
Na razie za krótko mam aparat żeby coś napisać ale.. na + w porównaniu z mkII:
- lepiej i pewniej się trzyma, uchwyt jest głębszy i ogumowany w całości
- AF trafia w sporej ciemności :P a mnogość ustawień AF robi wrażenie
W zasadzie to nawet bez trybu cichego ten aparat inaczej trzepie klatki. Brzmi bardziej mechanicznie (jakby metalowo) i jednocznie miekko. A tryb cichy brzmi podobnie do tego co mamy w 5D2 gdy robimy zdjecia na Live View z domieszka miekkiego klapniecia znanego np. z Nikona ;)
Tak, 3fps - jest znacznie wolniej niz w przypadku normalnego trybu.
Ripek i jak oceniasz material slubny z 5D3? Jak sie spisal AF? Pracowales z lampa? Na zagramanicznych forach narzekaja na niewidoczne punkty AF w ciemnych pomieszcezniach. Opisz cos ;)
Weź daj spokój. Na początku byłem tak podniecony że nie zwróciłem uwagi jak klapie.
Kiedy już zwróciłem, to dźwięk był taki, jakby zaraz miało się odkleić lustro, lub wypaść migawka... Jakiś czas mi zajęło zrozumienie, że to właśnie tak brzmi teraz klapnięcie..:shock:
A w ktorymś z modeli jest taka opcja? Bo na pewno nie widzialem tego w serii 5D.
Mozna wybrac kilka trybów wyświetlania pól AF:
1 - wybrane punkty AF sa zawsze widoczne (czarne)
2 - wszystkie punkty AF sa zawsze widoczne (czarne)
3 - wybrane punkty AF sa widoczne przed ustawieniem AF (czarne), nastepnie znikaja w momencie ostrzenia (wcisniecia spustu migawki do polowy), po ustawieniu ostrosci na moment wlacza sie punkt ktorym ustawiona zostala ostrosc (czerwony) i ponownie znika
4 - wybrane punkty AF sa nie widoczne przed wyostrzeniem, robia sie widoczne (czarne) w momencie ostrzenia (wcisniecia spustu migawki do polowy), po ustawieniu ostrosci na moment wyświetla sie punkt ktorym ustawiona zostala ostrosc (czerwony) i ponownie znika
5 - wyswietlanie wszystkich punktow AF jest na stale wyłączone
Podswietlanie punktow AF na czerwono mozna wylaczyc, wlaczyc lub ustawic na auto.
Czacha , przypomnę sie o to synchro z quadrą.
pisałem o mocy podświetlania przy jednym z wybranych trybów (ktore opisales wyżej)
no bo chyba kolega wyzej nie pytal o to ze ludzie marudza na malo widoczne punkty af na matowce? to by bylo juz marudzenie
żadnych sampli OCZYWIŚCIE wklejać nie musisz. poprostu sprawdz do jakiego synchro ze speed na ranger quadra jest czysto i daj znać. dzięki.
Wiem, wiem .. tylko nie przypominam sobie zeby w ktoryms dalo sie to zmienic ;) W 5D3 nie ma takiej opcji.
Moim zdaniem punkty AF sa dosc slabo widoczne, zwlaszcza po wyostrzeniu rozblysk jest dosc krotki i slaby. Ale ja mam wlaczona siatkę z liniami wiec zaswieca sie cala matowka 8-)
Mogła by się pojawić opcja do włączenia dłuższego podświetlenia na czerwono aktywnego punktu AF.
Jak działa autoiso z lampą?
pomarudź jeszcze że za dużo punkcików masz :mrgreen:
nie ma w 5d3 takiej opcji? (III-13)
w FF Sony masz do wyboru podświetlenie 0,3s lub 0,6s - nie wiem czy to by robiło np. Ci różnicę?
Do jakiej grupy "lenses and usable af points" zalicza sie Sigma 50 1.4? Da sie to jakos sprawdzic albo stwierdzic?
dobre pytanie
w instrukcji nic nie piszą o kundlach
po przeczytaniu manuala dałem dwie opcje
albo będzie full usability
albo strzał w stopę (dla oszczędzających) aby w pełni mobilizować użytkowników do zakupów L-ek (czytaj/rozum jako PEŁNA KOMPATYBILNOŚĆ SPRZĘTOWA :lol: )
więc czekamy na wieści od kolegów z sigmami czy tamronami :D
instrukcja obsługi strona ok 80tej, zerknij jakie są grupy i przypisz do którejś :D
U mnie z Sigmą 85/1.4 działają wszystkie punkty, ale jeszcze to potwierdzę jak zrobię dzisiaj dokładne testy.
w sumie mogą działać wszystkie, ale które będą działać jako krzyżowe, czy te 1-5 centralnych chwyci jako podwójnie krzyżowe (tu wątpie jak L24-70 ma tylko 1 działający - środkowy) tego nigdzie się na dziś nie dowiemy , chyba trzeba czekać na jakieś informacje od producenta (?) , lub wyjdzie w praniu jak ktoś zacznie narzekać że mu boczne nie chwyciły i musiał ostrzyć parę razy :D
Ja tam nie marudzę, bo zawsze jest możliwe wybranie innej ilości punktów, czy nawet grupowania punktów...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jest ustawione na iso400, chyba że jest to tryb A+ lub P... Wtedy iso ustawia się w różnym zakresie aż do 1600...
Z tego wniosek tylko jeden mi się nasuwa - że to nie szkła, tylko poprzednie puszki są do...
Pozdrówka!
nie do du.. tylko ograniczane w bycie swojej hierarchii :D
Wcześniej ktoś zadał pytanie odnośnie wyświetlania punktów AF w wizjerze.
Sporo na ten temat jest w angielskiej instrukcji na stronie 102-103.
Tiaaa... tylko że miałem na myśli serię 5D, a to swego rodzaju "flagowce" przecież
Pozdrówka!
pisałem o podwójnie krzyżowych, 24-70L ma tylko centralny tak jak napisałeś
dlatego obstawiam że jak tak popularny zoom ma ogranicznia to kundlowe 24-70 będzie/powinno mieć ich więcej
Mam i ja :)
AF bajka, żadnych pomyłek na bocznych z 85L czy moim egzemplarzu 50 1,4, niezwykle kapryśnym na mojej 5D II.
Wszystkie szkła śmigają aż miło, czego niestety brakowało w połączeniu ze "starą piątką" (nawet na centralnym).
Niestety potwierdziły się moje obawy odnośnie współpracy z pixel knight (w ogóle nie odpalają lamp). Być może czegoś jeszcze nie umiem ustawić, bo testy na gorąco, ale wydaje mi się, że pixele nie będą chciały współpracować z MK III.
Gdyby ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie, będę wdzięczny za podzielenie się :)
poprawiam swój ostatni wpis, bo nie dało sie wyedytowac: gruba B obiektywów: 1 punkt podwójnie krzyżowy, 20 pojedynczych krzyżowych o podwyższonej dokładności, 20 pojedynczych krzyżowych i 20 liniowych
Informacja odnośnie synchronizowania z Elinchromem Ranger Quadra (sprawdzalem na Skyportach):
1/250s migawka znacznie widoczna na zdjeciu - nie używalne
1/200s tyci tyci tyci jakby winietka na dole, praktycznie pomijalna
1/160s brak zaciemnień, wszystko OK
1/125s .. itd itd itd itd
Czyli jest dokladnie tak samo jak na 5D2.
No ja mam 3lata alphe na 5D2 i denerwuje mnie jedynie blokowanie głównego kółka.
Jednak tym razem za oryginałem przemawia:
1. jest on magnezowy a nie z tworzywa więc będę miał większy spokój jak powieszę aparat za grip na reporterstrapie.
2. 5D3 jest uszczelniony tak jak seria 1 (słowa Woźniaka w programie z bankier.tv) a więc kupując oryginał mam gwarantowaną szczelność. Z zamiennikiem niestety nie.
jak by ktoś chciał się pobawić 5D mark III mogę go udostępnić do przetestowania
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
generalnie aparat robi ogromne wrażenie :)
Może zamiast pisania o hydraulice ktoś napisze jak wygląda porównanie z 1ds mk3