No i nie posiadam lampy systemowej z hss, tylko zestaw tr-332 odbiornik + nadajnik. Chcę pokazać że ze studyjnymi bez problemu synchronizuje ;)
Wersja do druku
Błyskałeś pełną mocą??
Mam rozumieć ze tylko i wyłącznie przy użyciu tych wyzwalaczy uzyskałeś taki czas synchro przy pełnym śłońcu ?!
To może inaczej... zawsze byłem przekonany że aby uzyskać krótki czas powyżej 1/200s z lampami studyjnymi trzeba użyć z lampą systemowa w trybie HSS... i stąd jest moje zdziwienie... że Ty to uzyskałeś robiąc tylko na "gołych" wyzwalaczach... co dla mnie jest czystą abstrakcją...
Oprócz HSS, Pixel implementuje jakąś swoją wersję Hypersynca, więc to pewnie to. Nawet próbowałem ten ficzer odpalić na systemówce (580EXII) - trzeba się przez kabelek PC podłączyć, a nie przez stopkę - i czasem się udawało w zakresie 1/2000-1/8000 bez HSS zsynchronizować. Niestety za mało przewidywalnie by tego używać. Widocznie na studyjnych lepiej to działa (dłuższy błysk).
Aligator16:Moim zdaniem użyłeś armaty do zabicia muchy...Lampą o mocy 1000Ws można spokojnie "zgasić" słońce.Masz fajną modelkę,ustaw ją na górce,na stole,na krześle,na skale tak żeby nie był widoczny drugi plan,tylko niebo chmury i słońce.Ustaw pełną moc lampy a na aparacie przysłonę f20,czas 1/160.Niech słońce będzie za modelką.Na obiektywie założony polar dobrej jakości.Przy zdjęciach plenerowych z lampą o takiej mocy aż się prosi o zdjęcia ze słońcem w kadrze.
Do naśladowania!!!
http://www.artsgraphic.pl/galeria/in...de_Art/17.jpg/
Tylko pozazdrościć autorowi.
A co to ma do wątku o Quantuumach, oprócz tego że fota pewnie jest świecona błyskiem?
www.blog.ketling.pl on gdzieś tam używał 600ws ale nie w przebiciu słońca no i z użyciem HSS. Jak cos to mogę go poprosić o test w pełnym słońcu jak znajdzie czas bo to znajomy:)
"Zwykła" Quantuum R (stara wersja bez plus) 300Ws, okta 150cm po lewej stronie metr od modelki, moc prawie na full, 1/800s (pixel knight), 5D1, f/2.8, 85mm.
Zdjęcie przy lekko pochmurnym niebie.
Przy okazji przetestowałem Leadpowera LP-750, strzelając dwiema lampami 300Ws i 600Ws przy prawie pełnej mocy. Wystarczyło na ok. 300 strzałów czyli w sam raz na jedną sesję. Obie lampy równocześnie ładowały się około 2s. Sprzęt rewelacja :-)
No nic tylko pozazdrościć zdjęć... sam musze kurdę spróbować tej mojej 300tki w takich warunkach bo na razie to nie ma gdzie tego wypróbować;/
Bez urazy MMM,ale na tym zdjęciu pani ma skórę jak gumowa lala. I temperatura błysku też nie do końca dobrze skorygowana.
Tutaj jest za mocno gładzone, ale zdjęcie wrzucone z imageshack więc już tego nie zmienię a nie będę wrzucał obok drugiego takiego samego tylko z poprawkami.
Co do kolorów to kwestia gustu. Chciałem żeby było ciepło i tak ustawiłem WB. Od czasów tzw. 'repogalmour' pojawiła się moda na robienie ludziom bardzo jasnych i bladych twarzy, mnie się to akurat nie podoba.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://img143.imageshack.us/img143/6341/img7420web.jpg
Cichy to już kwestia gustu dotyczące obróbki i nie każdemu się to może podobać, raczej MMM chodziło o pokazanie efektu jaki uzyskał z lampą o której mowa w temacie:)
Znam lampę Quantuma i nadal twierdzę, że jest tutaj troszkę za "różowo" (zafarb palnika) i troszkę prześwietlona twarz.
Ja bym to widział tak:
http://img694.imageshack.us/img694/1769/mmmsfm.jpg
Zafarb to nie quantuum ale przestawiony dość mocno balans bieli. Może kwestia kalibracji mojego monitora, może kwestia gustu. Bawić się można ;-)
ostatecznie takie bym zostawił :-)
czy ktokolwiek miał jakieś problemy z baterrypackami quantuum?
mnie jak na razie działą jak należy... ost zrobiłem jakieś 50-100 zdjęć na nim w plenerze i nic nie wskazywało na to żeby się skończyła bateria.
Kupiłem Quantuum 600Ws z dwoma baterypackami i obydwa zakończyły swój żywot podczas pierwszej sesji....Nowy typ.Czekam na naprawę gwarancyjną...Wydaje mi się że problem wystąpił podczas ładowania akumulatorów w baterrypacu.Bezpieczniej jest chyba wyjąć akumulator i ładować bez baterrypaca.A może ładowarka jest nieodpowiednia?Nie wiem.Lampa jest wykonana bardzo solidnie i bardzo szybko się ładuje.Mam porównanie bo mam zbieraninę różnych lamp innych producentów,w sumie 9 szt.To co udało mi się zrobić podczas testów lampy:
http://www.koperty.waw.pl/test/test2.jpg
Jerzy
A ja w sumie chciałbym powiedzieć że da się uzyskać płytka głebie bez użycia HSSa i np filtrów ND... Ja przynajmniej przypadkowo uzyskalem efekt małej głebi przy uzyciu mojej 300tki w studio... wszystko zasluga hmmm plastra miodu i dyfuzora na Beauty dishu. Załozyłem wsio i na 1/32 światło błyskowe jest na tyle słabe że można otworzyć nawet do f/2.2 spokojnie!! Aczkolwiek nie mam ładnego sampla jeszcze bo moja 50tka lubi mydlić poniżej f2.5. Jak tylko coś obrobię to pokażę na dniach:)
no dobrze przy pełnym słońcu to wiadomo, ja tu mowie o warunkach stricte studyjnych i w miare ciemnych. Przy ostrym słońcu raczej bez hssa nie polece na dużej dziurze i to akurat wiem;]
to tak zwana "oczywista oczywistosc" ;) z tym, ze ostatnich kilka stron tego tematu traktuje wlasnie o hss w odniesieniu do fotografii w plenerze, wiec przytoczenie podstaw fotografii w odniesieniu do warunkow studyjnych jest troszke z czapki ;)
nie to zebym sie czepial, ale czasem mozna sie pogubic w tak "poprzeplatanych" postach ;)
peace :)
Na akumulatorze i chyba w instrukcji jest napisane, że nie wolno ładować aku w BP.
PS. sprawdziłem, napisane jest tylko na dodatkowym akumulatorze, w instrukcji jest napisane, że "można ładować bezpośrednio przez ładowarkę" a na akumulatorze, że "nie wolno ładować w batterypacku" :/
Cichy- troche nie kumam tego co napisałeś. Jak nie możesz ładować akumulatorwa w BP? przecież logicznie rzecz biorąc akumulator masz w BP i wg intrukcji pisze że podpina się do niego kabel i się ładuje i tyle ? ja tak ładowałem, wprawdzie tylko 2 razy ale nie zauważyłem żadnych zmian... no chyba że coś źle zrozumialem w tym co napisałeś.
Ja mówię, że na dodatkowym (oddzielnym) akumulatorze jest iformacja, żeby nie ładować go w batterpacku. Oczywiście absurd. Tyle, że to było naklejone na folii fabrycznej i już teraz to zgłupiałem, bo może to był akumulator od Fomei... :)
A wracając do Quantuuma - niestety jest jakiś kłopot z tymi Battery Packami. Ale żadnej oficjalnej informacji na ten temat jeszcze nie ma.
Witam.
Zmobilizowany Waszymi dzisiejszymi postami wyładowałem całkowicie swojego batterypacka oczywiście nowy typ o którym tutaj mowa. Do ładowarki podłączyłem tylko baterię która znajdowała się wewnątrz batterypacka. Po około 9 godzinach kontrolka na ładowarce zmieniła kolor z czerwonego na zielony po czym podpiąłem lampę do naładowanego batterypacka. Jaki efekt? Wszystko działa na moje szczęście bardzo dobrze, więc problem występuje tylko w sytuacji gdy ładuje się z ładowarką podłączoną do BP.
zgadzam się.. ja też zawsze ładuję pod BP , i zero problemów..
W przyszłym tygodniu będą BP 3 MKII,jeżeli mogę użyć znanej wszystkim terminologii. Usterka znana jest producentowi.Ja dzięki uprzejmości sprzedawcy w zamian za moje uszkodzone BP dostałem dwa zastępcze.Nie wiem czy mogę wymienić nazwę sprzedawcy ale jego siedziba mieści się przy JP II w Warszawie.Chwała mu za to bo miałem modelkę chętną do zdjęć w plenerze.Nareszcie zrealizowałem wszystko co zaplanowałem.Niestety pogoda nie dopisała,zrobiłem na jednym BP 3 170 zdjęć,z mocą od 1:1 do 1:1/4.Wynik oceniam na rewelacyjny.Pod koniec zdjęć czas ładowania wydłużył się trochę; jednak przerwy pozwalały na lepsze ustawienie modelki.Co podoba mi się BP? WAGA!!Jak robiłem zdjęcia?
http://www.koperty.waw.pl/test/test5.jpg
http://www.koperty.waw.pl/test/test4.jpg
http://www.koperty.waw.pl/test/test3.jpg
Używałem okty 150 cm i "słoneczka" 70cm
Polecam raczej słoneczko,silny podmuch wiatru prawie nie zdmuchnął okty razem z wizażystką do wody.Potrzebny Murzyn!!
A które jest czym robione? bo to pierwsze widać że jest robione Oktą a to drugie i trzecie?:P
Hmmm ja ost naliczyłem że na mojej 300tce mogę zrobić ok 200błysków z rożną mocą od 1/32 do 1/1. I faktycznie jak już zaczyna migać czerwona lampka od stanu aku, dłużej się ładuje lampa:)
Tak na marginesie fajne miejsce do sesji.
Jak pogoda dopisze to jadę dzisiaj dalej testować BP.Poprzednio z oktą 150 cm zrobiłem tylko kilka zdjęć.Na pomoście było za bardzo niebezpiecznie,lekki podmuch wiatru i okta się chwieje.Statywy miałem największe jakie można kupić od chińskich importerów-4m,powietrzne.Prawie całą sesję robiłem ze słoneczkiem.Dzisiaj nawet nie spakowałem okty.Nie mam pomocnika a wizażystka jest raczej filigranowej budowy,za wiele nie pomoże.Mażą mi się zdjęcia o zachodzie ze słońcem za modelką....
JErzy;) też to mam:P chętne do trzymania lamp na sesji są tylko kobiety:P a facetów niiii ma;]
Czyli mam rozumieć dwa zdjęcia z tych były robione z BD? Bo jak tak to ja muszę wytestować swoje w plenerze w takich warunkach;]
Ja mam w sumię trochę bardziej w cieniu zdjęcia z BD:
Wsio zrobione z BD 40cm z dyfuzorem. 300tka ustawiona z tego co pamiętam jakoś na 1/4 mocy albo na 1/32 bo chciałem uzyskać jak najmniejszą GO.
Te chyba jeszcze robiłem z oktą.Po uważnym przestudiowaniu całego katalogu zauważyłem jednak,że sporo zdjęc było z oktą 150cm.BD założyłem później.Mam nadzieję że dzisiaj w Warszawie pogoda utrzyma się do wieczora.Zabiorę jednak oktę...
PS
Byka strzeliłem ortograficznego,wstyd mi trochę,może ktoś poprawić??Proszę.
No ja dzis miałem mieć plener ale niestety siła wyższa w postaci niedysponowanej modelki... a pogoda na wypasie idealna na zdjęcia;/
Jest opcja "edytuj" pod postem Jerzy:)!
Informuję, że problem z Battery Packami został zdiagnozowany i teraz juz nie powinno być z nimi problemów.
Cichy a co to za diagnoza?:> Podzielisz się tym z nami?
W części BP była jakaś wadliwa dioda i jej wymiana załatwia sprawę. Czyli to nie była wina lampy.
Chłopaki, tylko nie bijcie ;)
Jak uzyskać w słoneczny dzień przy użyciu tej lampy małą GO i przy tym oczywiście krótkie czasy: np 1/2000, 1/8000 ?
p.s. Nie za bardzo kumam co to jest ten HSS który przewija się w wątku
(dodam że mam duala r600, 580exII na stanie i phottixa do bezprzewodowego odpalania lampy)
z góry dziki za wyrozumiałość i rady...
lampa+niska wartośc przesłony np: f2,8+szare filtry ;)
Nie da się z tym co masz. Filtrami zejdziesz spokojnie przysłoną do 2.8 ale czas synchronizacji musi zostać 1/200, krótkie czasy to albo pocketami albo pixel knight.
hehe - jak dla mnie chyba za duże skróty myślowe... ;)
Z tego co zrozumiałem to musiał bym dokupić coś takiego: http://allegro.pl/fotocela-do-lamp-c...748919063.html ?
I teraz tak: jak co z czym... i czym podłączyć ???
nie za bardzo bowiem rozumiem co oznacza: "Do palnika lampy przyklejona fotocela z gniazdem PC" tzn. jak przyklejona ?
p.s. rozumiem że tak czy inaczej żeby lampę studyjną uruchomić np. ma 1/5000s. to muszę podpiąć do body EX580 w trybie HSS, tak ?