Albo to albo to. Trudno żeby białe świeciło na biało jak nie miało światła którym mogłoby świecić ;P Był biały obrus na stole?
Wersja do druku
Albo to albo to. Trudno żeby białe świeciło na biało jak nie miało światła którym mogłoby świecić ;P Był biały obrus na stole?
To podczas przygotowań;) To na stole były talerzy, ale raczej zastawione;)
Moim zdaniem cienie pod nosem i w oczodołach są za głębokie. Rozwiązaniem byłoby lekkie dopalenie tego lampą. Albo blenda ;) .
nie zgadzam się z tym co piszesz dzisiaj cała ,,młoda polska'' pije kawę w kubkach zresztą nie tylko młodzież wystwrczy wejś do mcdonalda, kfs, stacji beznzynowch, automatów z kawa i tym podobne, taki plastikowy kubek właśnie dobrze się kojarzy z kawą, młodzież dzisiaj stołuje się na mieście, ba w mcdonaldzie można podejrzeć jak przy kawie z takiego kubka przeglądają notatki, uczą się itd, myślę że świetnie trafi do nich to przesłanie
pozdrawiam
mungo pytales o jakas pomoc w kwestii zdjecia do tematu "Frycz a inne licea". Jesli tytul ma nawiazywac do trudnosci w wyborze szkoly na kolejne 3 lata, to mozna sprobowac zdjecie, w ktorym glownym tematem bedzie przemeczony czytaniem rankingow mlody czlowiek (jakas zwichrowana fryzura sugerujaca zmeczenie). Lokcie oparte o blat stolu, na ktorym leza rozlozone gazety (jedna na drugiej), ale jako pierwsza ma byc wyraznie strona z rankingiem szkol. To moze byc trudne do wykonania ale sadze, ze poradzilbys sobie.
Pzdr
I jeszcze mi powiedz ze wszyscy to robia przez slomke :)
Daje sie prowokowac ale kawa to moj ulubiony temat do rozmow i akurat dobrze wiem w czym, gdzie i jak sie pija, bo pije wszedzie i w kazdych ilosciach. I skoro moje skojarzenia sa watpliwe (a mnie wszystko kojarzy sie z kawa) to cos z tym zdjeciem jest nie tak. Ale teraz nie bede kontynuowal bo jestem po doppio z mojej nowej maszyny i czytam historie kawy w "Ilustrowanym leksykonie kawy" autorstwa Leszka Ruma :)
Pozdr
Acha zeby nie bylo ze ciagle gadam nie na temat.
Mungo mnie sie to zdjecie dziadka podoba. Nawet te cienie mi nie przeszkadzaja bo zdjecie ma fajny klimat. Nie musi byc idealne technicznie jak tu niektorzy proponuja ... wynika z tego ze najlepiej jakbys dziadka do studia zaladowal 5 swiatel i potem PSowy glamour :)
[QUOTE=McKane;406330]I jeszcze mi powiedz ze wszyscy to robia przez slomke :)
(a mnie wszystko kojarzy sie z kawa)
nie wiem czy inni robią to przez słomkę - ja nie znam fajniejsze sposoby:mrgreen:
mnie się wszystko kojarzy nie przez kawę a z czym innym......:grin:
jestem starszym forumowiczem i piję kawę z filizanki lub ewentualnie ze szklanki ale młodzież no cuż.......:mrgreen:
chybna dzisiaj za dużo ,,kłaczenia''
pozdrawiam
Szuflandia rządzi:D Chyba nie muszę przedstawiać...
79.
świetne światło zastałeś !!!
a w jakich okolicznościach go spotkałeś ?
I to jest o wiele lepsze!Może mogłeś zostawić trochę więcej przestrzeni nad głową,ale to już są szczegóły.Gratuluję kolejnej dobrej fotografii:)
Spotkanie po znajomości, raczej na rozmowę niż na zdjęcia, ale udało się to jedno pstryknąć:D
Światło oczywiście zastane:D Cieszę się, że wam się podoba:)
Przepalona plamka na lewym oku dyskwalifikuje ten portret... Tym bardziej, że zdjęcie zrobione w dobrych warunkach. Był czas, żeby tego uniknąć. ;-)
Gratuluję znajomości. To publikacja w LOGO, to prywatne spotkanie z b. premierem...
A nawet jeśli aż tak przeszkadza to jedno kliknięcie stemplem i portret dalej się kwalifikuje;) Jednak zgadzam się z Miclesem.
To jest wlasnie ten blysk w oku, ktorego brakowalo w poprzednim portrecie:) Piekne zdjecie:p Swoja droga-mozesz poprosic VanMurdera, pewnie by nie mial najmniejszego problemu z zamiana oczu w poprzedniej fotce;)....jego znajac to nawet swiatlo zastane moglby przekopiowac:D
To ja jeszcze wrócę do zdjęć z Indii bo mam niezłe opóźnienie ;)
Ta seria cz-b jak dla mnie bomba, większość kolejnych zdjęć-też kawał dobrej reporterki (jak sam zauważyłeś było też kilka słabszych). Co jeszcze... niby powinienem się odnosić wyłącznie do zdjęć ale odniosę się także do Twojej postawy. Masz bezpieczny margines dystansu do siebie i swoich fotografii, starasz się trzeźwo przyjmować zarówno pochwały jak i krytykę, to dobrze rokuje:mrgreen:
Dzięki perqusista za miły komentarz;)
Ojoj, jak ja już długo nic nie publikowałem... Tłumaczeń mam wiele od szkoły, braku czasu, wydarzeń, światła, gazetki szkolnej, pewnego tajnego projektu etc. Na normalne pstrykanie i publikowanie prawie nie mam czasu, dlatego też opublikuje fotki dla mnie nietypowe - prawie studyjne[światło naturalne, biała ściana na dworzu] i sesja z września 2007 z szalonym redaktorem gazetki szkolnym[że tak powiem - moim szefem;)]. Czy się udały? Oceńcie sami. Służą jako mini fotka naczelnego przy wstępie do numeru. IMHO same są dość ciekawe. Jako, że to mój debiut w fotach na białym tle, klawiszy na komentarze proszę nie szczędzić. Pozdrawiam!
80.
81.
82.
83.
szkoda, że nie zdjął zegarka...
nie musiales pisac ze szalony
to widac:D
śmieszny ten koleś :)
strasznie te fotki jakieś takie plane zbyt pozowane bez pomysłu ... ale to tylko moja opinia, nie za fajne światło do portretu męskiego, co innego dla kobiet ... u facetów lepiej jak światło jest ostrzejsze i więcej (kontrastu) cienia ...
pozdr
dla mnie 82 wymiata :D - zabawna seria. Chociaż do gazetki zrobiłbym zestawienie 2 zdjęć na zasadzie kontrastu: 80+82. Jeszcze nie widziałem żeby ktoś się tak szybko rozwijał. Pamiętam jeszcze pierwsze portrety z jakąś koleżanką i zdjęcia kwiatków, które mógłby zrobić każdy pstrykacz - teraz mogę Ci tylko pozazdrościć dobrego oka. Nie zaniedbuj tego masz talent! pozdrawiam
I znowuż szkolno-gazetkowe foty. Warunki oświetleniowe domowe, wieczorne, czyli oświetlenie tylko z lampkek, etc. No, ale co o zdjęcia sądzicie? Wiem, że w oczach powinien być błysk, którego tu nie ma, foty powinny być żylety, ale są jakie są... Będą ilustracjami do artykułu o Hobby. Koleżanka na zdjęciach zajmuje się tworzeniem kolczyków.
Czy ogólnie stwarzają pozytywne wrażenie i do gazetki się nadają?;) [I które na bloga polecacie?;)]
84.
85.
86.
87.
PS.
Kolega podesłał mi link do blogasa tworzonego przez fotoedytorkę GW. Wszystko!!! Całkowicie wszystko to o co ja się tutaj profesjonalistów wypytywałem i się wywiedzieć nie mogłem:D http://blindspot.blox.pl/
Aż tak złe, że nie nadają się do komentarza, czy sobie je sam już odpowiednio skomentowałem?;)
Poprzednie o niebo lepsze ;)
tutaj za dużo ziarna, nieostre, poruszone ;)
Nie wiem Mungo,ale ja bym starał się inaczej ją pokazać.Skoro jej hobby to tworzenie kolczyków to mógłbyś ją sfotografować w trakcie pracy lub jej warsztat.
Pozdrawiam
Pomijając 87, które że tak powiem nie należy do "partii reporterskiej" najlepsze to 86.
85 poruszone, a 84 za pusto po prawej w tle. Mogłeś przejść bardziej w twoje prawo i sfocić ją na tle (chyba) kuchni.
15.02.2008, Warszawa, sklep muzyczny Hey Joe, przy byłym kinie Relax. Pani Agata i jej malutki sklepik, aczkolwiek z cennymi dla wszelakiej maści melomanów winylami.
88.
Próba fotofelietonu. Oj nalatałem się*po mieście. Z 4 godziny, a wyszło coś takiego. Sami zdecydujcie.
Technicznie jak zawsze dobrze(ekspozycja), ale straszny burdel w kadrze. Widziałeś co idzie zrobić w 4h łażenia po mieście (http://www.micles.cba.pl/stara_galeria/b&w/), także postaraj się! Z następnego wypadu masz przynieść tu jakiegoś megawgniota! (wgniot = zdjęcie które wgniata w fotel :P)
IMHO bałagan w kadrze odpowiada klimatowi i pasuje do tego zdjęcia, a pozatym tak wielkiego bałaganu aż tam nie widzę. No ale odczucia, to odczucia;) Czekam na następne komentarze
A moim zdaniem zdjęcie jest za małe.Ciężko cokolwiek dostrzec...
Za prośbą Festyka:
88.1
ja bym pokusił się*o odrobinę*PSa, winyle na pierwszym planie odciągają wzrok od... no właśnie - od czego? Po pierwsze przyciemniłbym całą prawą*stronę. Czajnik nie potrzebny. Ładnie mogłeś wykorzystać*tą*lampkę*w głębi. Powodzenia i wielu sukcesów
Wrzucam dwa zdjęcia, które będą ilustracjami do wywiadu, który ukaże się w mojej szkolnej gazetce. Czekam na konstruktywną krytykę nawet najbanalniejszych rzeczy.
89.
90.
Szumi. I na 2 zdjęciu jego lewa ręka trochę się rozmazała pod wpływem względnie długiego czasu naświetlania(1/160 to już prawie czas jak na siatkówkę, ale nadal LECIUTKO rozmazana :P). Ale jak zawsze czepiam się tylko żeby się czepić, bo światła nijak nie poprawisz, jedynie można było przesunąć wszystko bliżej okna, lub robić o optymalnym ustawieniu słońca wg okien, ale to już jest planowanie hardkorowe. Reszta wzorowo. Brakuje B&W, bo wtedy ten szum już tak nie przeszkadza.
Domyślam się że nauczyciel, trochę to dziwne że przemawia do kubka czy pustego krzesła ;)
Jak są jakieś reportaże/dokumenty i tv prowadzi wywiad, to żadko kiedy pokazują reporatera zadającego pytania. Ba, nawet nie korzysta się z zadawanych pytań. Dla mnie to jest słaby zarzut. Tym bardziej, że obok (w gazetce) na pewno będzie jakiś cytat z jego wypowiedzi.
EDIT : no ale fakt, na kubek patrzy, trochę śmiesznie teraz mi się zrobiło, patrząc na to zdjęcie.
Światło pewnie że możesz poprawić. Np blendą.
Ale tutaj... chyba nie ma po co. To nie ma być packshot tego pana. ;)
W tego typu fotografii postawiłbym którąś z dwóch rzeczy --> kontakt wzrokowy, albo na gestykulację.
Zauważ, że wszystkie "główki" w gazetach są robione tak, by był kontakt wzrokowy z czytelnikiem.
Gestykulacja = dla mnie jakiś fajny gest, albo charakterystyczny dla niej konkretnie, bądź dla konkretnego typu ludzi.
Ucialbym dol na #2, poza tym mi sie podoba:)
Dzięki za komentarze, jeśli ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia, to zapraszam[może się powtarzać:D]
Saurus: jeśli o to chodzi, to wystarczyło byś przeczytał podpis nad zdjęciem, że są one ilustracjami do wywiadu. Jest wywiad z tym Panem i on ma być na zdjęciach.
Właśnie sęk w tym, że nie wszystkie, co nie zmienia faktu, że większość i rzeczywiście, powinienem zrobić kilka takich, gdzie Pan będzie się patrzył w obiektyw[mam nadzieję, że je jeszcze zrobię, że nadarzy się taka okazja].
To, że on się w obiektyw nie patrzy, to jest mój celowy zabieg. Jestem jedynym fotografem w gazetce i już popadałem w lekką manierę - "pan/pani się spojrzy w obiektyw i uśmiechnie", "Pstryk! - dziękuję bardzo". I powoli wszystkie zdjęcia robiły się na wprost i uśmiechnięte. Tutaj po raz pierwszy zrobiłem inaczej, ale... szczęki wam nie opadły, czyli efektu nie osiągnąłem:p Będę próbował dalej.
Co do światła, to uważam, że jest ładne:D
Sniper: dużo byś tego dołu ciachnął?
Nie!
Nie myl proszę kontaktu wzrokowego z legitymacją. ;)
Chyba tylko to krzeslo, ktore jest najnizej:) Tylko wtedy zdjecie sie zacznie robic kwadratowe:mrgreen:
Kwadratowe zdjęcia są super. Zrobiłem tylko jedną rolkę na pożyczonym średnim formacie, ale podoba mi się to o wiele bardziej niż 3:2. A zdjęcia są, według mnie, bez wyrazu (za mało emocji).
niestety muszę się podpisać pod kolegami - zdjęcia słabe IMHO nie warte wystawiani, jak na reportaż lub ilustrację do wywiadu tym bardziej słabo ....
zanotowałem u ciebie ostatnio spadek formy - mam wrażenie że cokolwiek pstrykniesz od razu wystawiasz :(
nie oszczędzaj migawki, a będziesz miał z czego wybrać, wybieraj rozsądnie ... ja pokazuje około 10% fotografii które zrobię, dobry moment w reportażu jest niezmiernie trudno złapać ... więc duży nakład pracy jest potrzebny :)
pozdrawiam
Też to zauważyłem, ale nie spodziewałem się, że wygląda to aż tak źle... Nie mam pojęcia czym ten spadek jest spowodowany - czy szkołą, zimą, czy natłokiem zajęć.
[tonący brzytwy się chwyta] A może coś źle w obróbce?
To macie jakieś pomysły na poprawę formy, czy trzeba robić całymi seriami? Te dwa zdjęcia wybrałem z ok. 60 fotek...
Pzdr,
Tomek
Mungo.Rok temu było to samo.Każdego w okresie zimowym dopada dolina zdjęciowa;) Wyjdzie słońce i wszystko wróci do normy.A co do szumu to na papierze i tak go chyba nie będzie widać,prawda?