Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Pisałem na podstawie J1 i tam tak jest.
Załącznik 2299
Może J3 okroili z PASM ? Nie wiedziałem :(
jakie przyjemne proste menu, w j3 jest więcej pozycji na kółku trzeba wybrać kreatywny na kółku - górną pozycję F na wybieraku i pokazuje się podobne menu (ale ja mam polskie więc bardziej rozwlekłe i mniej czytelne) ale PASM nadal jest - wolałbym na kółku bezpośrednio to są podstawy ergonomii w aparacie
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrk
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
jakie przyjemne proste menu, w j3 jest więcej pozycji na kółku trzeba wybrać kreatywny na kółku - górną pozycję F na wybieraku i pokazuje się podobne menu (ale ja mam polskie więc bardziej rozwlekłe i mniej czytelne) ale PASM nadal jest - wolałbym na kółku bezpośrednio to są podstawy ergonomii w aparacie
No ale PASM jest niezaprzeczalnie w J1, J2 i J3 ;) Faktem jest, że trzeba się do niego mocno naklikać :) Na kółku już pewnie nie zmieścili ;)
Bez PASM to byłaby jedynie zabawka, ale z nim to pełnosprawny aparat jest ;) Bo nie wyobrażam sobie fotografowania Nikkorem 32 mm f/1.2 na AUTO ;)
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
halo, czy jest na sali moderator?
Tak. I?
Co do m4/3 czy 3/4 ;) to ja uważam, że w momencie jak mogę nabyć systemowe puszki w rozmiarze takim samym jak Olek to nie ma dla mnie sensu wchodzenie w inny system. Ja rozumiem jakby za mniejszą matrycą szły korzyści w postaci wyraźnie mniejszych body i szkieł to OK ale tak to kupiłem M100 i po temacie. A i tak najlepszym aparatem jest ten w komórce bo mam go zawsze ze sobą :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tak. I?
Co do m4/3 czy 3/4 ;) to ja uważam, że w momencie jak mogę nabyć systemowe puszki w rozmiarze takim samym jak Olek to nie ma dla mnie sensu wchodzenie w inny system. Ja rozumiem jakby za mniejszą matrycą szły korzyści w postaci wyraźnie mniejszych body i szkieł to OK ale tak to kupiłem M100 i po temacie. A i tak najlepszym aparatem jest ten w komórce bo mam go zawsze ze sobą :)
Autor wątku czuje potrzebę zmiany i nie potrafi w pełni racjonalnie uzasadnić jej celowość a więc zdefiniować co i na co zmienić.
Chyba wielu z nas to przechodziło czy przechodzi i to nie tylko w obszarze hobby.
Logiczne argumenty są ważne ale w "tych stanach" emocje na ogół zwyciężają, "naciągamy" argumenty by sobie uzasadnić swój końcowy wybór
Na ostatnim wyjeździe zrobiłem także (po raz pierwszy) sporo zdjęć smartfonem i to również w trudnych warunkach.
Plecak, 4 obiektywy, statyw, na zewnątrz/szyi body z obiektywem.
Dojrzewam do decyzji :
- sprzedać wszystko,
- kupić aparat FF z szerokim obiektywem (ponad 85% moich zdjęć) i dużym Mpix np. RX1R3 (jeśli będzie miał stabilizację),
- oraz kupić dobry foto_smartfon (także z długim obiektywem).
i uwolnić się od plecaka foto.
jp
Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
ja o tym pisze od dłuższego czau-sporo zdjęć robię fonem, mając aparat w pokrowcu
do streeta fon najlepszy;)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja o tym pisze od dłuższego czau-sporo zdjęć robię fonem, mając aparat w pokrowcu
do streeta fon najlepszy;)
Tylko że ulicznych sporo robię wieczornych/nocnych i niektóre powiększam/drukuję.
Trzeba się "przyjrzeć" dokładniej aktualnej technicznej jakości/możliwości zdjęć smartfonowych
jp
Telefon telefon, niestety to nadal mała matryca, mały obiektyw i duża GO (chodź z tym ostatnim walczą chłopaki w sofcie).
Sam tel używam jako kamery ale tylko z gimbalem. Jest w miarę ok, ale nawet M50 na Roninie S z jasną stałką wyglądałoby o niebo lepiej.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Mi mniejsza matryca często się przydaje. Robiąc krajobrazy/architekturę, potrzebuję dużej głębi ostrości, a przymykanie szkła na FF do f16 daje gwałtowny spadek ostrości. Dlatego coraz częściej robię zdjęcia Ricohem grII(matryca aps-c 16mp), niż canonem ff z 24-70.
1 załącznik(ów)
wieczorem fon sie nie sprawdza ale w dzień jak najbardziej
zwłaszcza ze teraz robię zdjęcia na dwa rzuty-fonem by od razy wrzucić na fejsa i FF by na spokojnie po powrocie w domu obrobic
i pokażę zdjęcie kolegi robione wieczorem bez żadnej obróbki S9
Załącznik 2303
jak na fona nie jest tragicznie, od biedy można jeśli tylko na fejsa
Wygląda dobrze! Pytanie jak na 100% wielkości. Dla mnie jakość (m.in. szumy i ostrość) są kluczowe, bo ja żyję ze sprzedaży tych zdjęć.