Oświetlenie do zdjęć high fashion setupy
Cześć wam :)
Od jakiegoś czasu zajmuje się fotografią studyjną. Głównym targetem jest fashion, glamour, beauty, portrety.
Nie oszukujmy, się ale na takie zdjęcia jest zbyt... kiedyś był jeszcze większy... no ale wiadomo kiedyś to było kiedyś... Mam za sobą już kilka sesji foto tego typu... Warunki miałem bardzooo spartańskie... 3lampy z czego jedna się spaliła made in china miały z 130ws... Więc lekko mówiąc żenada...
Miałem bardzo proste setupy oświetlenia... softbox (60x60 hahah) na kontre i biała parasolka jako światło głowne... i blenda...
Zaplecze bardzo ubogie... a oczekiwania modelek/modeli i całego sztabu dość wysokie... każdemu zależało aby ciuch wyglądał dobrze tak samo jak fryzura i make-up...
====
Teraz płynie sprzęt z usa za kilka tysięcy w tym mocne lampy. Dokładnie nie powiem wam jakiej są marki, bo ja się tym nie zajmowałem...
Szukam pomysłów na nowe ustawienia świateł... Nie mogę dalej trzymać się parasolki i softa... zdjęcia będą miały podobną jakość i przez to się szybko znudzą... i staną się mdłe... A trzeba być elastycznym i iść do przodu...
Kupiłem sobie ostatnio książkę dla żółtodzioba "Światło w fotografii magia i nauka" i powiem, że mocno się rozczarowałem... w sumie nie ma w niej nic ciekawego... kilka kwestii było nowe i tylko tyle...
Jakie strony, książki polecacie do postudiowania o świetle w studio? O ciekawych setupach oświetleniowych... Nie ukrywam, że inspiruje mnie Vouge, Elle, i inne czasopisma... i dążę aby zdjęcia były na takim poziomie... I tutaj mam mały problem z rozszyfrowaniem co było użyte do zdjęcia... jakie światło jaki modyfikator...
Za wszystkie odp na temat będę bardzo wdzięczny ;))
Odp: Oświetlenie do zdjęć high fashion setupy
Co do fashion to ja zawsze używam jednego zestawu : ) Lampa quantuum 600 i okta 120cm umieszczone po lewej lub po prawej stronie modelki/modela na wysokości około 2metrów. Według mnie to jest idealne modowe światło, ale każdy chce czegoś innego ; )
Pozdrawiam Marcin Stańczak!
Jak sprzęt dopłynie to zaproś koleżanke do studia - nie musisz jej wcale specjalnie przygotowywać, po prostu pobaw się sprzętem
Tutaj masz przykłady jakie efekty dają poszczególne modyfikatory światła
Por
Tutaj stronkę że zdjęciami i schematami oświetlenia, wybierasz typ fotografii i rodzaj światła jakim będziesz operował i wybierasz interesujące Cię przykłady. Prościej się nie da.
Welcome to Strobox - Create, Share, Learn
Właśnie zauważyłem, że większość pracuje na 2-3światłach... Czasem na 1 lampie... z założoną dużą Octą...
Tak się zastanawiam czy to jest taki trend... Czy po prostu im mniej tym lepiej... :/ Tworząc portfolio nie można sobie pozwolić na nudę... A trzymanie się 1-3 schematów oświetleniowych trochę wprowadzają monotonie...
Wydaje mi się, że ludzie idą teraz w kierunku, że wszystko się poprawi w Photoshopie, a liczy się jasne zdjęcie bylo by było widać modelkę/modela... Mam takie wrażenie
Za więcej lamp to się bierz dopiero jak te dwie, trzy opanujesz. Nawet jedną lampą można robić dobre i ciekawe foty, ważniejsze jest jak je ustawisz i jakich modyfikatorów użyjesz. Jak dobrze nie zaświecisz to Ci PS za wiele nie pomoże.
kaindox ale czego do mnie piszesz... nie napisałem, że sobie nie poradziłem i się rozpłakałem na środku :mrgreen: nie wiedząc co zrobić. Tak do Twojej wiadomości dałem sobie radę i ze zdjęć takim dziadowskim sprzętem każdy był zadowolony :P
========
Ten temat tyczy się pomysłów na nowe ustawienia świateł... nie chce się jednakowych ustaleń trzymać... jak napisałem powoduje to nudę, i człowiek zazwyczaj w świecie zaczyna się wypalać... I zamiast sesji jest siepanie...
Pod haslem "Nowe ustawienia lamp studyjnych" Guglowa znalazla tylko jedna !!! strone NinoVeron
A kaindox pisze do Ciebie, bo niby do kogo ma pisac ?
Cytat:
Zamieszczone przez
k-9
Ten temat tyczy się pomysłów na nowe ustawienia świateł... nie chce się jednakowych ustaleń trzymać... jak napisałem powoduje to nudę, i człowiek zazwyczaj w świecie zaczyna się wypalać... I zamiast sesji jest siepanie...
Jak po jednej sesji zaczynasz się wypalać to nie mam pytań. I jakim cudem chcesz otrzymać pomysły na nowe ustawienia świateł?
Przecież to by oznaczało że że już je ktoś wykorzystał i już nie są takie świeże. Zostaje Ci tylko eksperymentowanie i wymyślanie samemu nowych setupów, których jeszcze nikt nie wykorzystał. Powodzenia.
Przepraszam, po kilku sesjach foto zaczynasz się wypalać
Spójrz do tej książki Scotta Kelby'ego - myślę, że podsunie Ci kilka ciekawych pomysłów.