Przygotowanie zdjęć do minilabu z wykorzystaniem pełnego gamutu Endury (Noritsu QSS)
Ostatnimi czasy zdarzyło mi się machnąć kilka profilków dla minilabów i za każdym razem efekty były niezbyt imponujące - na tyle, że temat zaczął mnie nurtować.
Wkrótce zdałem sobie sprawę, że cholerne grzmoty mają w swym oprogramowaniu ustawioną na amen konwersję LUT-LUT, która dokonuje prostego przeliczenia liczb kolorów przestrzeni sRGB do stworzonego przez producenta profilu barwnego maszyny. Z uwagi na uproszczony sposób działania i brak mechanizmów zarządzania barwą opartych na klasycznych standardach ICC profilu nie da się zastąpić, a jedyna możliwa konwersja to sRGB>maszyna.
Zewnętrznym profilem możemy jedynie uchwycić charakterystykę maszyny, względnie użyć do do wstępnej konwersji korekcyjnej mającej na celu optymalizację liczb RGB, tak by uzyskać sposób odwzorowania barw inny niż w przypadku zaszytego w minilabie profilu producenta. Ponieważ jednak wszelkie tego typu machinacje odbywają się na 8-o bitowej palecie a producent urządzenia zdecydował się na bardzo agresywne metody percepcyjnego mapowania gamutu (najprawdopodobniej strojone pod zdjęcia z amatorski kompaktów), pojawiają się problemy z posteryzacją i nieliniowościami chromatycznymi.
Kolejną konsekwencją wspomnianego mechanizmu jest to, że paleta barw odbitek ograniczona jest do przestrzeni sRGB - tymczasem gama barw możliwych do zreprodukowania na papierach fotograficznych wykracza poza tą przestrzeń, co w przypadku stosowania szerszych przestrzeni edycyjnych (Adobe RGB, ECI, ProPhoto) potencjalnie pozwalałoby na uzyskanie większego zróżnicowania przede wszystkim tonów od seledynowych, zielonych, groszkowych, turkusowych po błękity.
Swoimi przemyśleniami podzieliłem się z Markiem Królikiem (labpolska), któremu udało się znaleźć technika znającego rozwiązanie, pozwalające obejść wewnętrzny CMS Noritsu funkcjonujący w tzw. trybie QSS. Wiedząc, że manewr jest wykonalny pogrzebałem trochę w internecie i również znalazłem ową furtkę - obejście automatycznego CMS-u możliwe jest w trybie NetOrder, gdzie maszyna naświetla czyste liczby RGB bez konwertowania ich sRGB>profil producenta.
Ostatnio - korzystając z uprzejmości właściciela krakowskiego minilabu atofoto - pobawiłem się trochę Noritsu QSS-em. Tak jak przypuszczałem - oprofilowanie rezultatów uzyskiwanych przez wypuszczanie zdjęć w trybie NetOrder pozwoliło na poszerzenie palety barw zdjęć, uzyskanie lepszej tonalności. Małym zaskoczeniem było dla mnie osiągnięcie lepszej ciągłości i neutralności klina szarości w przypadku zdjęć czarno-białych, wynikające z mniejszej ilości błędów przeliczeniowych powodowanych przez dodatkową konwersję LUT-LUT CMS-u trybu QSS.
Mały przykład - jpegi w przestrzeni monitora NEC 3090WQXi, w miarę możliwości oglądać na monitorach możliwie szerokogamutowych:
Zdjęcie skonwertowane do profilu maszyny wykonanego w trybie QSS, gamut odbitki przycięty przestrzenią sRGB
Zdjęcie skonwertowane do profilu maszyny wykonanego w trybie NetOrder, wykorzystany pełen gamut papieru Kodak Professional Endura Supra VC (od Vivid Colors)