Test C 28 1.8 na optycznych, a wasze odczucia
Jak pewnie wielu z was już zauważyło optyczne w końcu opublikowało test tytułowego szkła. Żałuję, że w chwili wyboru szkła o zbliżonej ogniskowej ten test nie był dostępny. Choć z drugiej strony nie jestem tego taki pewien, bo moim zdaniem nie miał bym teraz na moje oko dobrego szkła.
O ile w wielu kwestiach można się w mniejszym lub większym stopniu z testującymi zgodzić to są dwie kwestie, z którymi zgodzić się nie mogę. Pierwsza to mydło na 1.8, nie wiem jaki to był egzemplarz, ale mój na 1.8 o ile demonem ostrości nie jest to ja uważam, że jest w pełni używalny. Tak jak mówię, być może kwestia egzemplarza.
Rzecz, z którą natomiast nijak nie jestem się w stanie pogodzić to słaba precyzja AFa. Nie wiem, ale zaczynam naprawdę podejrzewać, że sztuka była jakaś trafiona. Pod tym kątem akurat uważam to szkło za wzorowe i to mówię to ja użytkownik serii xxxD, która jak wiadomo odznacza się najniższa precyzją AFa w cyfrowym systemie Canona. Miałem przyjemność pracować z tym szkłem w naprawdę różnych warunkach i pod tym kątem mnie nigdy nie zawiodło.
Jestem ciekaw waszych odczuć po przeczytaniu tytułowego testu.
PS
Szkło do testów wypożyczył nasz kolega Foto-Ivy.