Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 86

Wątek: Test C 28 1.8 na optycznych, a wasze odczucia

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie Test C 28 1.8 na optycznych, a wasze odczucia

Jak pewnie wielu z was już zauważyło optyczne w końcu opublikowało test tytułowego szkła. Żałuję, że w chwili wyboru szkła o zbliżonej ogniskowej ten test nie był dostępny. Choć z drugiej strony nie jestem tego taki pewien, bo moim zdaniem nie miał bym teraz na moje oko dobrego szkła.

O ile w wielu kwestiach można się w mniejszym lub większym stopniu z testującymi zgodzić to są dwie kwestie, z którymi zgodzić się nie mogę. Pierwsza to mydło na 1.8, nie wiem jaki to był egzemplarz, ale mój na 1.8 o ile demonem ostrości nie jest to ja uważam, że jest w pełni używalny. Tak jak mówię, być może kwestia egzemplarza.

Rzecz, z którą natomiast nijak nie jestem się w stanie pogodzić to słaba precyzja AFa. Nie wiem, ale zaczynam naprawdę podejrzewać, że sztuka była jakaś trafiona. Pod tym kątem akurat uważam to szkło za wzorowe i to mówię to ja użytkownik serii xxxD, która jak wiadomo odznacza się najniższa precyzją AFa w cyfrowym systemie Canona. Miałem przyjemność pracować z tym szkłem w naprawdę różnych warunkach i pod tym kątem mnie nigdy nie zawiodło.

Jestem ciekaw waszych odczuć po przeczytaniu tytułowego testu.

PS
    Szkło do testów wypożyczył nasz kolega Foto-Ivy.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    ...
    O ile w wielu kwestiach można się w mniejszym lub większym stopniu z testującymi zgodzić to są dwie kwestie, z którymi zgodzić się nie mogę. Pierwsza to mydło na 1.8, nie wiem jaki to był egzemplarz, ale mój na 1.8 o ile demonem ostrości nie jest to ja uważam, że jest w pełni używalny. Tak jak mówię, być może kwestia egzemplarza.

...
    Na photozone.de 28/1.8 też wypadło kiepściutko...

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Na photozone.de 28/1.8 też wypadło kiepściutko...
    Recenzja na stronie Canona:

http://www.the-digital-picture.com/

też jest dość powściągliwa.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Bardziej chodzi mi o odczucia użytkowników tego szkła w stosunku do tego co napisali w teście, a nie porównywanie do innych testów.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Bardziej chodzi mi o odczucia użytkowników tego szkła w stosunku do tego co napisali w teście, a nie porównywanie do innych testów.
    No więc obiektyw testach wypada słabo, ale jego użytkownicy są mimo to zadowoleni, bo... nie mają specjalnie wyboru.

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    No więc obiektyw testach wypada słabo, ale jego użytkownicy są mimo to zadowoleni, bo... nie mają specjalnie wyboru.
    Jak masz tutaj bzdury pisać to sobie daruj. Nie wnosisz nic konkretnego swoimi wypowiedziami do tego tematu. Założenia tematu są jasno określone i jeśli nie potrafisz tutaj napisać nic na temat to zamilknij.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Gdybym mial wierzyc testom to bym wogole nie mial zadnego obiektywu
    Mi w nim przeszkadza AC ale to tylko w wyjatkowych sytuacjach na mocno otwartej przyslonie - poza tym nie mam zastrzezen.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

merauder - mydło jest pojęciem dość względnym i zależy w dużej mierze od naszych wymagań. Jak dla mnie sample na 1.8-2.2 prezentują całkiem używalny obraz. Ale szkła i tak bym nie kupił, bo, jak dla mnie, jest zbyt drogie, jak na to, co prezentuje.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja 28mm 1.8 robilem niewiele fotek ale oczucia mam takie same jak przy 24L, ktore w wynikach rozdzielczosci osiaga niemal identyczne wyniki na 1.4 jak 28mm na 1.8

24L uwazam za calkowicie uzywalne od pelnej dziury,
    jedyna uwaga do tych szkiel jest taka ze uzywanie ich z korpusami 5D i 5D2 to masochizm ze wzgledu na slabe boczne punkty, a przy takich szklach wlasciwie trzeba TYLKO ich uzywac
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

natomiast jesli chodzi o sam test rozdzielczosci to obarczony on jest troche bledem, mianowicie zauwazylem ze jasne stalki plaszczyzne ostrosci maja lekko łukowatą, nie prostopadla do matrycy, co powoduje czesto slabe wyniki w rogach
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów